Bomba care stă să explodeze: Iordania avertizează Israelul ca va considera declarație de război expulzarea palestinienilor din Cisiordania
Postat la: 19.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a declarat miercuri că ţara sa va considera drept o "declaraţie de război" orice încercare a Israelului de a "expulza palestinieni din Cisiordania", o strămutare forţată pe care o respinge şi Egiptul.
"Pentru noi, în Iordania, orice încercare de a expulza palestinienii din Cisiordania va fi privită ca o declaraţie de război", a declarat miercuri şeful diplomaţiei iordaniene în Consiliul Deputaţilor al regatului haşemit.
Cisiordania este cel mai apropiat teritoriu palestinian de Iordania, situat pe malul vestic al râului Iordan şi sub controlul Autorităţii Naţionale Palestiniene. Fâşia Gaza, tot palestiniană, este situată pe ţărmurile Mediteranei şi este controlată de gruparea islamică Hamas, aminteşte EFE.
În Cisiordania, existenţa unor aşezări ilegale de colonişti evrei, susţinute de Israel şi care cer expulzarea tuturor palestinienilor din acest teritoriu, este considerată de ONU cea mai mare ameninţare la adresa păcii în zonă, adaugă sursa citată.
În declaraţiile sale, Safadi s-a referit şi la situaţia din Gaza şi a atras atenţia că "a strămuta civilii din teritoriul lor este o crimă de război, iar Gaza, conform dreptului internaţional, este un teritoriu ocupat".
Ministrul de externe iordanian a subliniat că "nu există nimic care să justifice asasinarea a mii de palestinieni" şi a insistat că "nu se poate păstra tăcerea în legătură cu ceea ce se întâmplă în Gaza", cu referire la atacurile israeliene asupra micii enclave palestiniene, ca represalii după asaltul surpriză al Hamas asupra Israelului din data de 7 octombrie, când peste 1.400 de israelieni au fost ucişi de gruparea islamistă palestiniană.
Din acest motiv, Safadi a afirmat că ţara sa lucrează cu "maxim efort pentru a opri războiul continuu împotriva Gazei" şi pentru a preveni agravarea situaţiei, în timp ce "lumea nu vorbeşte despre drepturile omului" acolo, ceea ce a considerat "un dublu standard în criteriile etice" ale comunităţii internaţionale.
"Argumentul nostru este legal, etic, uman şi de securitate bazat pe dreptul internaţional", a concluzionat Safadi.
Marţi, regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, a manifestat respingerea "puternică" de către ţara sa faţă de orice scenariu al cărui obiectiv este strămutarea palestinienilor de pe teritoriul lor, precum şi refuzul său de a permite noi valuri de refugiaţi din războiul dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas din Fâşia Gaza.
De ani de zile, Iordania s-a impus drept principal apărător al cauzei palestiniene în lume. Dar tensiunile cu gruparea islamistă Hamas complică capacitatea regatului haşemit de a fi un jucător-cheie în soluţionarea conflictului dintre miliţiile islamiste din Gaza şi Israel, scrie EFE într-un comentariu.
Regatul este custodele Esplanadei Moscheilor din Ierusalimul de Est din 1967 - al treilea loc cel mai sfânt pentru musulmani - şi este, de asemenea, principalul aliat al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP) din Cisiordania, menţinând în acelaşi timp relaţii cu Israelul din 1994.
Cu toate acestea, în ultimii ani, vizitele şi incursiunile protestatarilor, miniştrilor şi cetăţenilor israelieni în acest loc sacru în care doar musulmanilor li se permite accesul au ridicat nenumărate întrebări cu privire la influenţa Iordaniei în apărarea cauzei palestiniene.
În plus, relaţiile sale cu Hamas sunt tensionate, iar regatul nu acţionează ca un mediator între mişcarea islamistă şi ANP, care, la fel ca Iordania, a fost acuzată de colaboraţionism cu Israelul.
Potrivit scriitorului şi politologului iordanian Hosam Gharaibah, "încălcările continue şi încercările de a impune o divizare" pe Esplanada Moscheilor şi de a-i schimba statu quo-ul "sunt un indiciu clar al lipsei de respect (al Israelului - n.r.) faţă de custodia iordaniană", care nu a putut împiedica accesul israelienilor în complex în ultimii ani.
Aceasta este cheia, potrivit analistului, deoarece noul război dintre Hamas şi Israel confirmă că "încercările diplomatice de a apăra Ierusalimul de Est au fost inutile".
Regatul haşemit s-a limitat doar să condamne aceste "infracţiuni", care au provocat mari controverse în lumea arabă, dar incapacitatea sa de a acţiona a evidenţiat lipsa influenţei iordaniene pentru a apăra cauza palestiniană, notează EFE.
Spre deosebire de Autoritatea Naţională Palestiniană a preşedintelui Mahmoud Abbas, Iordania nu menţine relaţii şi nu acţionează ca interlocutor cu Hamas, care guvernează de facto Fâşia Gaza din 2007 şi conduce o "rezistenţă armată" împotriva "ocupaţiei israeliene".
După atacul multiplu al Hamas din 7 octombrie, care a luat Israelul prin surprindere, Iordania nu s-a exprimat în mod explicit împotriva acţiunilor grupării islamiste, amplu condamnate de comunitatea internaţională pentru brutalitatea lor.
"Dar se presupune că Iordania ar trebui să aibă o relaţie cu toate facţiunile palestiniene", a deplâns Gharaibah, care susţine că lipsa relaţiei dintre Hamas şi regatul haşemit este o consecinţă a eforturilor ţării de a împiedica "prezenţa bazelor Hamas" pe teritoriul iordanian în locul unei reprezentări politice.
Analistul Munzer al Huarat a declarat pentru EFE că poziţia iordaniană este "puternică şi fermă" în acest război şi reprezintă o oportunitate pentru Amman de a se afirma ca "reprezentant internaţional al cauzei palestiniene".
O bună gestionare a crizei ar presupune, potrivit lui Al Huarat, ''o întărire a custodiei (Ammanului) asupra Ierusalimului de Est", deşi recunoaşte că poziţia Iordaniei este "complicată" pentru că Israelul "doreşte să scape" de managementul iordanian al Esplanadei, o umilire pe care regatul nu şi-ar putea-o permite.
În aceeaşi linie, cercetătorul politic Abdallah al Yabur a declarat pentru EFE că o escaladare a conflictului ar putea afecta viitorul custodiei haşemite asupra Esplanadei, tot din cauza pierderii încrederii în capacitatea regatului de a menţine statu quo-ul.
Acest lucru se datorează şi faptului că această custodie este legată de ANP, organizaţie care este "în faliment şi lipsită de legitimitate" în faţa "popularităţii crescute a Hamas", care este considerat din ce în ce mai mult adevăratul apărător al luptei palestinienilor de a-şi recupera pământurile, avertizează Al Yabur.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
O să iasă un iureș de nedescris: Horațiu Potra a condus operațiuni neoficiale în numele statului român
Horațiu Potra, omul arestat pentru că ar fi urmărit să producă tulburări sociale și deținea mai multe arme în mașină, a condus, de fapt, operațiuni neoficiale în numele statului român de ani de zile și lucrează cu ofițeri din FOS/Operațiuni Speciale, dar și cu ofițeri SPP.
-
Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
Decizia CCR de anulare a alegerilor a afectat piața financiară din România, după ce vreme de mai bine de o săptămână acțiunile de la Bursa de Valori București s-au prăbușit.
-
Cine a decis să-l salveze de la moarte pe Bashar al-Assad și familia acestuia?
Răsturnările de regim duc - de cele mai multe ori - la lichidarea liderilor din acele țări. Nu a fost cazul în Siria, având în vedere că președintele Bashar al-Assad a reușit să fugă, în Rusia.
-
Șeful SIE, adjunctul său și alte două persoane au zburat cu un avion privat să vadă Marele Premiu de Formula 1
Nu doar liderii PSD Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu sau Alfred Simonis au mers cu avioane private să vadă Marele Premiu de Formula 1. Conform celor mai noi dezvăluiri de presă, printre cei care au apelat la aeronoave private se află și șeful SIE, Gabriel Vlase.
-
Cercetarile secrete ale Pentagonului: Reîncarnarea este reală. Pe ce informații se bazează raportul serviciilor de informatii
Un raport al serviciilor de informații ale armatei americane, redactat în 1983 și desecretizat de CIA în 2003, a revenit recent în atenție datorită comediantei din Chicago, Sara Holcomb.
-
Locul în care nu are nimeni curajul să pună piciorul: cei care o fac îmbătrânesc pe loc. Teoria oamenilor de știință
Printre cele mai misterioase locuri de pe planetă, muntele Kailash din Tibet se evidențiază printr-un avertisment care a descurajat orice tentativă de escaladare. Legenda spune că oricine încearcă să urce acest munte sacru își va grăbi îmbătrânirea.
-
Pericol uriaș de sărbători: românii riscă să fie lăsați fără bani în conturi
În sezonul sărbătorilor, atacatorii cibernetici își ajustează metodele de fraudă pentru a profita de obiceiurile utilizatorilor, cum ar fi căutarea ofertelor, participarea la concursuri online, cumpărăturile de cadouri, rezervările hoteliere sau achizițiile de bilete de avion.
-
Ce se va întâmpla în cea mai scurtă zi din an: Cum se produce acest fenomen
21 decembrie marchează începutul iernii astronomice, momentul cunoscut ca solstițiul de iarnă, când vom avea cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an.
-
Israelul bombardează intens Damascul după fuga lui Bashar al-Assad
Loviturile forțelor aeriene israeliene în Siria au fost „foarte intense", spun surse din apărare pentru The Times of Israel. Zeci de avioane IAF au lovit numeroase ținte în toată Siria, concentrându-se pe distrugerea „armelor strategice" care ar putea cădea în mâinile unor elemente ostile Israelului, în urma prăbușirii regimului Assad.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Trump pregătește o decizie care va genera un seism la nivel mondial: O va face, imediat după preluarea mandatului
- 2.De ce Franța și Marea Britanie vorbesc despre trimiterea de trupe în Ucraina
- 3.Europa se pregătește pe tăcute pentru un al treilea război mondial
- 4.Europa neo-marxistilor lui Lasconi se pregătește de un mare război și investește o sumă colosală
- 5.Trump dezvăluie lumii planul care ar putea aduce sfârşitul războiului din Ucraina. Motivul pentru care Putin s-ar putea bucura
- 6.De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pe teritoriul Rusiei
- 7.Cine este strategul din umbră al lui Donald Trump? Se spune că este cel mai tare consultant din America. Are 67 de ani.
- 8.Casa Albă vrea sa credem motivul absurd pentru care SUA au dat undă verde rachetelor ATACMS înainte ca Donald Trump să-și preia mandatul
- 9.Donald Trump: "Nu am fost niciodată mai aproape de Al Treilea Război Mondial, de un armagedon nuclear"
- 10.Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, despre alegerile din România: "Chiar nu ne pasă deloc ce fac ei acolo ca să-şi justifice maşinaţiile!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu