China adoptă o tactică diferită: Care e adevărata reacție a Beijingului la tarifele impuse de Donald Trump
Postat la: 07.04.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

În timp ce ţările din întreaga lume se străduiesc să negocieze concesii în urma escaladării de către preşedintele american Donald Trump, săptămâna trecută, a unui război comercial global, China a adoptat o tactică diferită.
În 48 de ore de la anunţul lui Trump privind tarifele vamale, a doua cea mai mare economie a lumii a ripostat rapid cu propriile sale măsuri punitive asupra bunurilor şi firmelor americane. Iar acum trimite un mesaj clar: China este bine pregătită să facă faţă unui război comercial şi să iasă mai puternică, pe de altă parte. Acest mesaj a fost transmis atât publicului chinez, cât şi ţărilor străine, printr-o avalanşă de articole în media de stat şi prin declaraţii guvernamentale, în weekend, după atacul de amploare al lui Trump asupra sistemului comercial global.
„Tarifele americane vor avea un impact (asupra Chinei), dar nu va cădea cerul", se arată într-un comentariu publicat duminică în Cotidianul Poporului, organul de presă al Partidului Comunist Chinez. „De când SUA au iniţiat (primul) război comercial în 2017 - indiferent de modul în care SUA luptă sau exercită presiuni - noi am continuat să ne dezvoltăm şi să progresăm, demonstrând rezistenţă: cu cât primim mai multă presiune, cu atât devenim mai puternici", se arată în comentariu, care se afla şi pe prima pagină a ediţiei tipărite de luni a ziarului.
Trump a prezentat miercuri un tarif suplimentar de 34% pentru toate bunurile chinezeşti importate în SUA, aducând taxele pentru toate importurile chinezeşti în SUA la peste 54% atunci când tarifele existente intră în vigoare. Beijingul a ripostat vineri cu propriile sale tarife de bază de 34% asupra tuturor importurilor americane, precum şi cu alte măsuri, inclusiv controlul exporturilor de minerale rare şi restricţii comerciale asupra anumitor companii americane.
Beijingul a calificat tarifele americane drept „intimidare unilaterală". Cea mai recentă retorică a sa ar putea fi o propagandă menită să calmeze eventualele nelinişti de acasă - şi să proiecteze încredere în restul lumii. Dar aceasta ar putea fi, totodată, un calcul strategic al liderului chinez Xi Jinping şi al cadrelor sale de la Beijing: faptul că Trump nu foloseşte tarifele doar ca tactică de negociere, iar perturbarea epică a comerţului global are potenţialul de a afecta SUA mai mult decât China.
„Mulţi omologi (din Republica Populară Chineză) au susţinut că (SUA) fac o greşeală care îi va submina propria poziţie globală", a scris duminică pe X Ryan Hass, senior fellow la think tank-ul Brookings Institution, cu sediul la Washington, după întâlniri cu oficiali guvernamentali, experţi şi lideri de afaceri în timpul unei vizite în China. „Există o dezbatere cu privire la faptul dacă lumea intră într-o perioadă a blocurilor sau într-o tranziţie către o eră a globalizării fără SUA. Beijingul pare să prefere acest din urmă scenariu", a spus el, adăugând că „liderii Chinei nu vor accepta să fie văzuţi ca fiind pasivi ca răspuns la SUA".
În timp ce tarifele lui Trump vizează prieteni şi duşmani deopotrivă, oficialii chinezi au încercat deja în ultimele săptămâni să proiecteze China ca un lider alternativ şi o protectoare a unei economii globalizate care a sporit prosperitatea ţărilor din întreaga lume, precum şi ca un partener economic stabil şi un paradis pentru afaceri. „În calitate de a doua cea mai mare economie a lumii şi a doua cea mai mare piaţă de consum, China va continua să îşi deschidă uşile mai larg, indiferent de schimbarea peisajului internaţional", a declarat sâmbătă Ministerul de Externe al Chinei într-un comunicat. Duminică, Ling Ji, viceministru în cadrul Ministerului Comerţului din China, a găzduit reprezentanţi ai 20 de companii cu capital american, inclusiv Tesla şi GE HealthCare, potrivit unei declaraţii a ministerului.
Ling a prezentat China drept un loc „ideal, sigur şi promiţător" pentru investiţii, făcând în acelaşi timp apel la întreprinderile americane să „fie voci raţionale" şi să „ia măsuri practice" pentru a menţine stabilitatea lanţurilor globale de producţie şi aprovizionare.
Experţii economici care au vorbit sâmbătă la postul de televiziune de stat chinez CCTV au susţinut, de asemenea, ideea conform căreia reorganizarea comerţului este o oportunitate pentru Beijing. „China transmite un mesaj important lumii: nu putem da înapoi sau tolera intimidarea SUA, deoarece toleranţa duce în cele din urmă la mai multă intimidare", a declarat Liu Zhiqin, cercetător principal la Institutul Chongyang pentru Studii Financiare din cadrul Universităţii Renmin din China.
„China şi SUA sunt acum rivali direcţi în remodelarea ordinii comerciale internaţionale", a declarat un alt expert, Ju Jiandong, profesor la Şcoala de Finanţe a Băncii Populare a Chinei de la Universitatea Tsinghua. „Suntem dispuşi să acceptăm provocarea - suntem pregătiţi să concurăm cu SUA în redefinirea noului sistem comercial global", a spus Ju.
Totuşi, probabil că partenerii comerciali ai Chinei vor lua astfel de mesaje cu o doză de rezervă. Este binecunoscut faptul că Beijingul a folosit accesul la piaţa gloabală masivă ca o armă de constrângere a ţărilor, adesea în legătură cu poziţii politice care au stârnit furia Beijingului. De asemenea, multe ţări se vor gândi cu precauţie dacă exporturile chinezeşti le vor inunda propriile pieţe, afectându-le producţia internă sau determinând scăderea preţurilor de consum, menţionează CNN.
Cu toate acestea, este posibil ca ţările să nu aibă de ales decât să caute să-şi consolideze legăturile cu China dacă tarifele americane, care afectează atât aliaţii americani, cât şi rivalii, devin noua normalitate. În ultima lună, Beijingul a purtat discuţii economice cu Japonia şi Coreea de Sud, care au fost afectate săptămâna trecută de tarife de 24% şi, respectiv, 25%, precum şi cu Uniunea Europeană, care a fost sancţionată cu taxe de 20%.
Multe economii din Asia de Sud-Est - centre de producţie esenţiale pentru companiile care doresc să se diversifice în detrimentul Chinei - au fost afectate în mod deosebit de războiul tarifar al lui Trump. Deşi puţini doresc să se certe public cu Washingtonul, regiunea este zguduită.
În Singapore, un bastion al liberului schimb ultra-conectat, cunoscut pentru faptul că urmează o linie diplomatică prudentă, prim-ministrul Lawrence Wong nu a dat prea multe detalii într-un mesaj adresat concetăţenilor săi în cursul weekendului. „Recentul anunţ al SUA privind Ziua eliberării nu lasă loc de îndoială", a declarat el. „Acesta marchează o schimbare seismică în ordinea globală. Era globalizării bazate pe reguli şi comerţ liber s-a încheiat. Intrăm într-o nouă fază, una mai arbitrară, protecţionistă şi periculoasă", spus oficialul din Singapore.
Cu toate acestea, China încă se pregăteşte pentru impact şi pentru o potenţială escaladare suplimentară. Anul trecut, schimburile comerciale dintre SUA şi China au totalizat aproximativ o jumătate de trilion de dolari, iar tarifele vin în contextul în care China a început să vadă unele licăriri de vitalitate economică după ani în care s-a confruntat cu o criză a sectorului imobiliar, cu o datorie publică locală ridicată şi cu consecinţele măsurilor stricte luate de Beijing în timpul pandemiei.
Luna trecută, guvernul a anunţat o serie de măsuri de stimulare a consumului intern, anticipând impactul asupra creşterii sale bazate pe exporturi. Acum, China va „stimula energic consumul intern prin eforturi extraordinare şi va introduce o serie de politici de rezervă, după caz", conform comentariului din Cotidianul Poporului.
Cu toate acestea, spre deosebire de multe alte ţări, modul în care Partidul Comunist Chinez navighează prin aceste provocări - şi toleranţa sa faţă de provocarea economică - nu va fi judecat de sondajele de opinie sau de un electorat care îl poate elimina de la putere pentru modul în care administrează această problemă.
„Noul tarif de 34% ar cântări asupra PIB-ului chinez cu cel puţin 0,7 puncte procentuale în acest an", au scris analiştii de la Goldman Sachs într-o notă publicată duminică, prognozând că factorii de decizie din China vor accelera semnificativ măsurile de relaxare pentru a-şi atinge obiectivul de creştere de aproximativ 5% stabilit luna trecută.
Dar represaliile „mai rapide şi mai puţin reţinute" ale Chinei de această dată au crescut, de asemenea, riscul unei noi escaladări tarifare de ambele părţi, au avertizat analiştii. Cât de departe poate escalada războiul comercial dintre cele mai mari două economii rămâne o necunoscută cheie, ambele putând în continuare să majoreze sancţiunile. Cu cât o vor face mai mult, cu atât va fi mai dificil pentru cele mai mari două economii ale lumii să găsească o cale de ieşire, conchide CNN.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Discuția Trump - Putin a luat sfârșit: ce au vorbit cei doi lideri?
Președintele rus Vladimir Putin, intr-o conversație cu omologul sau american Donald Trump, a remarcat disponibilitatea R ...
-
Flota "fantomă" a Rusiei, Iranului și Coreei de Nord gestionată pentru a evita sancțiunile UE: Circa 900 de nave implicate
"Flota fantoma" utilizata de Rusia, dar si de Iran si Coreea de Nord, pentru a transporta petrol ocolind sanctiunile ar ...
-
China a creat prima armă energetică: Poate provoca un blackout la nivel global care generează distrugeri la nivel cibernetic
China iși continua campania de intimidare strategica și psihologica printr-un nou episod: o animație difuzata de televiz ...
-
Se bat pe viață și pe moarte. Trump cere DOGE să taie fondurile guvernamentale pentru Musk: „Elon ar trebui să-și închidă prăvălia și să se întoarcă în Africa de Sud"
Președintele american Donald Trump a sugerat marți, 1 iulie, ca departamentul pentru eficiența guvernamentala (DOGE), ca ...
-
Cum ar putea Donald Trump să devină Dictatorul SUA cu puteri depline la fel ca Xi Jinping sau Vladimir Putin
Majoritațile republicane din Congres și conservatorii de la Curtea Suprema cedeaza puterea in loc sa o protejeze, oferin ...
-
Pfizergate în curtea Ursulei von der Leyen: Gheorghe Piperea a depus moțiunea care va inflama scandalul la Bruxelles
O moțiune de cenzura impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, a fost depusa oficial joi la Președin ...
-
Acum li s-a pus pata pe Liban: Israelul lovește puternic regimul de la Beirut. Trei oameni au murit iar Tel Aviv-ul vorbește despre eliminarea unor ținte importante
Trei persoane au fost ucise, sambata, in sudul Libanului in doua lovituri efectuate de drone israeliene, a anuntat Minis ...
-
România, „teren de testare pentru o nouă strategie" a Rusiei. Semnalul de alarmă tras de președinta Georgiei
Președinta Georgiei considera ca tacerea in fața amenintarilor rusesti slabeste increderea in UE. Într-un interviu ...
-
Ce se întâmplă cu Meloni? Grimasele premierului Italiei au devenit virale: Consum de droguri sau "spionaj mental"!
Giorgia Meloni este, mai nou, in centrul unui val de speculații dupa un interviu in care a afișat grimase necontr ...
-
MAGA se transferă în MEGA: Revoluția lui Trump sosește în Europa. "Actuala ordine e dezordinea viitorului!"
În numai șase luni, SUA au trecut de la promovarea democrației liberale și liberului schimb la promovarea iliberal ...
-
Nicușor Dan n-a priceput nimic de la Regele Spaniei: Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. România in criză economică e gata de 5%
Spania ii da peste bot lui Trump: "Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. Romania in criza economica e gat ...
-
Deutsche Welle: România nu a obținut nimic la summitul NATO. Nimic din ceea ce ar putea descuraja Rusia în Estul Europei
Situația problematica de la Marea Neagra, atacurile cibernetice și amenințarile hibride care au afectat nu doar Romania, ...
-
Planul bugetar al lui Donald Trump transferă bogăţia de la tineri către vârstnici și crește datoria publică, susțin analiștii din SUA
Noua propunere bugetara a presedintelui Donald Trump, care include reduceri masive de taxe, ar duce in mod efectiv la un ...
-
Are Teheranul un alt sit de îmbogățire ascuns sub "Muntele Târnăcopului", o locație "sigură și invulnerabilă"?
Un al patrulea sit de imbogațire a uraniului, care nu mai este atat de secret, dar este „invulnerabil" conform Ira ...
-
Se formează o nouă ordine mondială: Rețeaua paralelă care pune în plan secund rolul Occidentului
China iși consolideaza poziția de lider in Sudul Global, grupul economiilor emergente din Asia, Africa și America Latina ...
-
Scenariu: cum ar arăta un război nuclear între Europa și Rusia? Lista țărilor din 'bătrânul continent' care au arme nucleare
SIPRI semnaleaza ca creșterea armamentului este deosebit de puternica in Europa, din cauza amenințarii tot mai mari din ...
-
Război total între administrația Trump și serviciile de informații ale SUA, pe tema loviturilor asupra bazelor nucleare ale Iranului
Reacțiile din partea administrației Trump continua, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkof ...
-
Donald Trump nu prea mai dă doi bani pe angajamentul ferm al SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic
În drum spre summitul anual al liderilor NATO, ce se desfașoara la Haga, președintele american Donald Trump a evit ...
-
După ce a aruncat cu bani ca sa intretina războiul din Ucraina, Comisia Europeană vrea să împrumute 70 de miliarde euro pentru a finanța mai multe programe de anvergură
Comisia Europeana si-a anuntat intentia de a emite obligatiuni UE in valoare de pana la 70 de miliarde euro in a doua ju ...
-
Donald Trump a mers de urgență în Situation Room: Iranul s-a coordonat cu Qatarul pentru loviturile împotriva SUA
Iranienii au atacat baze americane din Orientul Mijlociu, inclusiv uriașa baza aeriana al Udeid din Qatar. Președintele ...
-
Deși face același lucru prin Palantir, SUA acuză DeepSeek că susține armata chineză și încalcă restricțiile privind cipurile AI
DeepSeek, deja faimoasa companie chineza de inteligența artificiala, este suspectata ca sprijina armata și serviciile de ...
-
Explodează pretul petrolului. Parlamentul iranian a aprobat închiderea Strâmtorii Ormuz pe unde trece 20% din tot petrolul mondial
Parlamentul iranian a aprobat inchiderea Stramtorii Ormuz, un punct vital de tranzit al petrolului situat in largul coas ...
-
Rusia își crește capabilitățile militare în regiunea Arctica, sub pretextul unor cercetări științifice
Rusia accelereaza construirea unei infrastructuri militare solide in regiunea Arctica, ascunzandu-și ambițiile strategic ...
-
Șeful diplomației iraniene zboară luni la Moscova. Întâlnire de urgență cu Putin, după atacurile americane
Abbas Araghchi, ministrul de Externe al Iranului, a declarat duminica, 22 iunie, in cadrul unei conferinte de presa la I ...
-
Lovituri americane asupra obiectivelor nucleare ale Iranului - Nivelul de radioactivitate raportat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat duminica dimineata ca nu a fost raportata nicio crestere ...
-
Current Affairs: Stați, de ce Israelului i se permite să dețină arme nucleare?!
Potrivit liderilor noștri aleși, ar trebui sa fim foarte speriați de posibilitatea ca Iranul sa obțina o bomba nucleara. ...
-
AIEA avertizează că un atac israelian asupra centralei Bushehr din Iran va provoca o „Apocalipsă nucleară"
Șeful agenției de supraveghere nucleara a ONU, Rafael Mariano Grossi, a avertizat vineri Consiliul de Securitate al ONU ...
-
Operațiunea Ajax: Occidentul era preocupat mai mult de petrol decât de democrația din Iran. Cum s-a pus la cale o lovitură de stat
Autor:Antoine Marcival Pentru orice persoana cu mintea intreaga, nebunia entitații sioniste genocidare și supremaciste i ...
-
Vladimir Putin: "O nouă ordine mondială apare în mod natural. Rusia și China doar o formalizează"
"Rusia și China nu formeaza o noua ordine mondiala, doar o formalizam", a spus Vladimir Putin, respingand declarația mod ...
-
Războiul aerian inutil al Israelului: Atacurile de precizie nu vor distruge programul nuclear al Iranului
În ultima saptamana, Israelul s-a angajat intr-o campanie aeriana prelungita in Iran pentru a realiza ceva ce nici ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu