Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Corupție la FMI: Șefa Fondului, Kristalina Georgieva, este anchetată pentru manipulare în favoarea Chinei

Postat la: 03.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Consiliul de administrație al FMI își va intensifica investigația asupra directorului general Kristalina Georgieva, intervievând-o separat pe aceasta și pe investigatorii care spun că aceasta a făcut presiuni asupra personalului Băncii Mondiale pentru a modifica date în favoarea Chinei.

Conform Reuters, consiliul de administrație va chestiona luni avocații de la firma WilmerHale cu privire la raportul lor privind Bănca Mondială, au declarat trei persoane familiare cu aceste planuri. Raportul susține că Georgieva, în calitate de director general al băncii în 2017, a exercitat presiuni nejustificate asupra personalului pentru a modifica datele din raportul emblematic "Doing Business" în favoarea Chinei.

Georgieva, care a negat cu tărie acuzațiile, se va prezenta personal în fața consiliului de administrație marți, în ziua în care urmează să țină un discurs virtual despre reuniunile anuale ale FMI și Băncii Mondiale din 11-17 octombrie, au declarat două dintre surse. Interviurile s-ar putea dovedi cruciale în consolidarea sau erodarea sprijinului acționarilor FMI pentru Georgieva.

Până în prezent, guvernele membre cele mai influente ale fondului, inclusiv acționarul principal, Statele Unite, nu au făcut comentarii publice, preferând să lase procesul de revizuire să se desfășoare. Săptămâna trecută, Marea Britanie a declarat pentru Reuters că susține transparența în această chestiune.

Banca Mondială a însărcinat WilmerHale să investigheze neregulile din datele "Doing Business" identificate în 2020. Raportul susține că Georgieva și biroul fostului președinte al Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, au exercitat presiuni asupra personalului pentru a manipula datele astfel încât clasamentul global al Chinei în studiul "Doing Business 2018" privind climatul investițional să urce de pe locul 85 pe locul 78.

Motivul ar fi fost acela de a contribui la obținerea sprijinului Beijingului pentru o majorare de capital pe care conducerea băncii o urmărea la momentul respectiv. Un purtător de cuvânt al FMI a refuzat să confirme întâlnirile planificate. Purtătorii de cuvânt ai WilmerHale din Boston și Washington nu au răspuns la solicitările de comentarii. Un purtător de cuvânt a declarat că Georgieva "nu va fi descurajată de aceste acuzații false și își menține angajamentul de a îndeplini misiunea vitală a FMI".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE