Cum ar fi distrusă America dacă China ar invada Taiwanul: analiza șocantă a pierderilor probabile
Postat la: 30.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Este posibil ca flota lăudată a marinei americane să nu fie pregătită pentru un conflict cu China. O analiză recentă a constatat că SUA ar pierde probabil un număr mare de nave într-un război cu China pentru Taiwan, datorită unui avantaj tehnologic tot mai mic. Iar experții spun că flota americană de peste 490 de nave își pierde și ea avantajul numeric în comparație cu flota chineză de 661 de nave, informează The Daily Beast.
"Nu suntem nici pe departe pregătiți în mod adecvat", a declarat William Toti, care a condus strategia antisubmarin a marinei militare împotriva Chinei înainte de a se pensiona. "Mă tem că am trezit un gigant adormit. Ei au mai multe nave decât noi. Au mai multe capacități industriale decât noi".
Un avantaj în scădere
Un raport al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale a concluzionat că Marina americană, care a avut un buget de aproximativ 220 de miliarde de dolari anul trecut, ar suferi probabil pierderi grele dacă SUA ar încerca să apere Taiwanul de o invazie chineză. În primele zile ale unui conflict, rachetele chinezești ar putea distruge bazele aeriene americane din Japonia și Guam și ar putea scufunda două portavioane americane și între 10 și 20 de distrugătoare și crucișătoare.
"Astfel de pierderi ar afecta poziția globală a SUA timp de mulți ani", au scris autorii studiului, deși au sugerat că SUA ar avea probabil câștig de cauză în cele din urmă. "În timp ce armata taiwaneză este atacată, aceasta este grav degradată și lăsată să apere o economie afectată pe o insulă fără electricitate și servicii de bază." Studiul a constatat că SUA ar câștiga în continuare prin utilizarea celor 50 de submarine de atac în combinație cu bombardierele Forțelor Aeriene.
Jocurile de război efectuate pentru studiu reflectă realitatea de pe mare, a declarat Toti într-un interviu acordat The Daily Beast. SUA se confruntă cu o creștere rapidă a capacităților militare chineze, inclusiv a rachetelor avansate anti-navă. "Tot ceea ce plutește este vulnerabil, iar asta include portavioane și nave de suprafață", a spus Toti.
Paul van Hooft, analist la Centrul de Studii Strategice de la Haga, a declarat că armata chineză a încercat cu succes să recupereze decalajul față de flota americană prin copierea proiectelor americane de arme de precizie. Însă, a spus el, China are dificultăți mai mari în a reduce decalajul în domenii precum avioanele de luptă invizibile și a încercat să recupereze decalajul investind în inteligența artificială. El a spus că inteligența artificială ar putea ajuta China într-un viitor conflict naval, ajutând armata sa să țintească mai precis navele.
Inovațiile tehnologice acționează atât în favoarea, cât și împotriva navelor de suprafață, inclusiv a portavioanelor, a subliniat Sam J. Tangredi, un căpitan de marină în retragere care predă în prezent la Colegiul de Război Naval al SUA. El a spus că multe dintre evaluările privind rachetele în raport cu navele de suprafață - cum ar fi afirmația potrivit căreia noile rachete balistice anti-navă ale Chinei fac portavioane învechite - sunt inexacte.
"Navele de război nu operează individual împotriva unui inamic; ele operează ca grupuri de luptă care se sprijină reciproc sau ca o flotă globală (cel puțin așa cum operează Marina SUA). Astfel, un angajament nu constă în confruntarea unei arme împotriva unei nave, ci a unei flote (și a unei forțe comune) împotriva forțelor inamicului", a spus el.
Sateliții și radarele avansate ar putea detecta o flotă pe mare, a spus Tangredi. Dar aceleași sisteme pot vedea lansarea de rachete anti-navă cu baza pe uscat pentru a avertiza flota de atacurile iminente.
"Deoarece navele de război sunt (evident) foarte manevrabile, ele sunt mult mai greu de țintit decât bazele terestre - pentru care trebuie doar să se cunoască latitudinea/longitudinea sau coordonatele rețelei și apoi să se calculeze și să se controleze timpul de ardere al rachetei (cantitatea de combustibil consumat necesară pentru a ateriza într-o anumită locație)", a adăugat el.
Amenințări cibernetice
Un război cu China ar putea implica războinici de tastatură la fel de mult ca rachetele, deoarece navele sunt, de asemenea, vulnerabile la amenințările cibernetice. Tangredi a prezis că faza inițială a unei viitoare bătălii navale va fi războiul electronic, în care ambele părți vor lupta pentru controlul asupra spectrului electromagnetic și a spațiului cibernetic pentru a orbi sau înșela senzorii și sistemele de țintire ale adversarului.
"Navele de suprafață și sistemele de armament pe care le adăpostesc sunt computere plutitoare de milioane și miliarde de dolari, dar nu dispun nici măcar de cele mai elementare apărări digitale pe care și le permit smartphone-urile din buzunarele noastre", a declarat Egon Rinderer, directorul de tehnologie al companiei de apărare Shift5 și fost operator de sisteme navale. "Începem să vedem impactul în timp real al combinării capacităților cinetice și cibernetice pe câmpul de luptă. Aceste tipuri de tactici integrate ar putea duce la implicații semnificative pentru viitorul războiului naval și pentru pregătirea și letalitatea propriei noastre armate americane."
În timp ce Departamentul Apărării a investit masiv pentru a se proteja împotriva amenințărilor la adresa infrastructurii sale IT, eforturile de apărare a tehnologiei operaționale (OT) care se găsește în navele de suprafață, vehiculele de luptă și sistemele de armament sunt insuficiente, a declarat Rinderer.
"Ne-am bazat pe "securitatea prin obscuritate" pentru a proteja tehnologia OT de la bord, dar punctele slabe ale acesteia au ca rezultat expuneri care, dacă sunt exploatate, permit adversarilor să obțină rapid avantaje asimetrice pe câmpul de luptă", a adăugat el.
Tseng a declarat că Operațiunile maritime distribuite (DMO) ale Marinei se luptă cu încorporarea IA în procesele de achiziție și în infrastructura cibernetică și cu punerea în teren a unei forțe pregătite să dezvolte și să utilizeze IA. "Ca întotdeauna, tehnologia este cel mai mare diferențiator militar și va determina în cele din urmă dacă un conflict global pe scară largă poate fi descurajat. Riscăm să rămânem în urma PLA din cauza lipsei de investiții în aceste tehnologii", a adăugat el.
Pentru a învinge într-un viitor conflict cu China, SUA trebuie să construiască mai multe nave, în special submarine, a spus Toti.
"Submarinele sunt singurul tip de navă care poate opri invazia prin strâmtoarea Taiwan, deoarece pot intra acolo cu relativă impunitate și pot doborî navele chinezești care vor să invadeze Taiwanul. Navele de suprafață riscă foarte mult să fie distruse de rachetele chinezești. Submarinele nu suferă acest risc".
Tangredi a declarat că flota americană trebuie să fie suficient de mare pentru a suporta pierderi în luptă. "Spre deosebire de cel de-al Doilea Război Mondial, nu putem construi un distrugător în trei luni", a adăugat el. "Pentru a fi pregătiți, avem nevoie de mai mult decât de întreținere și instruire - avem nevoie de mai multe nave".
Dar construirea mai multor nave va necesita timp și miliarde de dolari, dacă se va întâmpla vreodată. Între timp, unii experți spun că Marina americană ar putea fi nevoită să se confrunte cu propriile limitări în fața unei flote chineze în creștere. "Plângerea SUA este: "Hei, nu mai putem opera cu impunitate oriunde vrem", a declarat Erik A. Gartzke, profesor la Universitatea California San Diego, care studiază impactul informației asupra războiului. "Cea mai simplă soluție la această problemă foarte complicată și costisitoare pentru marina americană este să nu mai pretindă că poate opera cu impunitate oriunde în lume. S-ar putea să existe anumite zone care sunt zone interzise".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Armistițiu în războiul comercial - Primele declarații ale lui Xi Jinping
Liderul chinez Xi Jinping a atacat „harțuirea" și „hegemonismul" in primele sale remarci publice de cand a f ...
-
Alertă în nordul extrem -Rusia masează trupe la granița finlandeză
Imaginile din satelit au dezvaluit o activitate militara noua semnificativa a Rusiei in apropierea graniței de est a Fin ...
-
Administrația Trump intenționează să publice o înregistrare audio cu Biden care „va expune una dintre cele mai mari mușamalizări" din istoria țării
Administrația Trump intenționeaza sa publice o inregistrare audio nelansata anterior a interviului fostului președinte J ...
-
Președintele Bulgariei solicită un referendum privind adoptarea euro în 2026
Președintele Rumen Radev a inaintat o propunere catre Adunarea Naționala pentru organizarea unui referendum privind adop ...
-
UE amenință cu taxe suplimentare de 95 de miliarde de euro asupra exporturilor din SUA, inclusiv pentru avioanele Boeing și autoturisme
Uniunea Europeana este pregatita sa impuna taxe suplimentare de 95 de miliarde de euro (108 miliarde de dolari) asupra e ...
-
Trump ia în considerare suspendarea habeas corpus, dreptul constituțional al unei persoane de a contesta legalitatea detenţiei sale, în instanţă. Ce ar însemna asta?
Adjunctul sefului de cabinet al Casei Albe, Stephen Miller, a declarat vineri ca administratia Trump „analizeaza a ...
-
Kremlinul confirmă discuțiile cu SUA privind reluarea livrărilor rusești de gaz către Europa
Moscova și Washingtonul au discutat despre potențiala reluare a furnizarii de gaze rusești catre Europa, printre alte pr ...
-
J.D. Vance se spală pe mâini în cazul unui răboi între India și Pakistan: Nu putem controla aceste ţări
Vicepresedintele american JD Vance a declarat joi ca India si Pakistanul ar trebui sa-si reduca tensiunile, dar a adauga ...
-
Viktor Orban spune că aderarea Ucrainei la UE ar fi o "sinucidere economică"
Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana ar echivala cu o "sinucidere economica" pentru Europa, a afirmat vineri la postul ...
-
Se transformă în război nuclear? Armata pakistaneză a lansat atacuri de-a lungul întregii frontiere de vest a Indiei. Ambele țări dețin bomba atomică
Fortele armate pakistaneze au lansat mai multe atacuri folosind rachete, drone si alte munitii de-a lungul intregii fron ...
-
Donald Trump spune că știe cine a aruncat în aer conductele principale de gaze Nord Stream si nu e vorba de Rusia
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat ca poate spune cine a aruncat in aer conductele principale de gaze Nord Strea ...
-
Israelul a luat o decizia de a captura Gaza si de a strămuta peste 2 milioane de oameni
Cabinetul de securitate al Israelului a aprobat un plan de extindere a ofensivei militare impotriva Hamas care include " ...
-
Trump nu gandeste si vorbeste in sloganuri. O triplă înfrângere fără precedent în politica externă
Autor: Michael Brener (Consortium News) Așadar, intervenția anunțata de președintele Donald Trump pentru a rezolva confl ...
-
Întâlnire care poate schimba soarta lumii: Xi Jinping se duce în Rusia și poartă negocieri cu Vladimir Putin
Președintele chinez Xi Jinping va avea o vizita oficiala in Rusia in perioada 7-10 mai, unde va participa la celebrarea ...
-
Presa franceză dezvăluie operațiunea Rusiei în România. Kremlinul a renunțat la Șoșoacă și a trecut la sprijinul pentru Georgescu în campania electorală
Serviciile secrete romanești (SRI) acuza Kremlinul de fraudarea alegerilor prezidențiale de anul trecut. Operațiunea Rus ...
-
Donald Trump lovește în Rusia cu mâna Arabiei Saudite - Mișcarea care forțează scăderea prețului petrolului
OPEC+ a convenit o noua crestere accelerata a productiei de petrol pentru a doua luna consecutiva, anuntand sambata o ma ...
-
Serviciile secrete occidentale au dezvăluit planul lui Putin în Ucraina
Noile date analizate de oficiali americani și occidentali sugereaza ca Vladimir Putin și-ar fi mutat atenția in razboi c ...
-
Prostia la putere! Marco Rubio, noul favorit al lui Donald Trump: accedere fulminantă în structura de forță a SUA
Diplomat de frunte, sef al ajutorului extern, sef al Arhivelor Nationale si acum consilier pentru securitate nationala. ...
-
SUA și Ucraina au semnat acordul privind mineralele și înființează un fond pentru reconstrucție. Nu include garanţii de securitate împotriva Rusiei
Trezoreria SUA a anunțat ca a semnat un acord cu Ucraina privind minereurile și a fost de acord sa inființeze un fond de ...
-
Vladimir Putin face declarații grave. Mai mulți francezi ar lupta alături de forțele rusești
Vladimir Putin a declarat miercuri, in timpul unui forum la Moscova, ca in Occident exista oameni care impartasesc valor ...
-
Vladimir Putin: "Rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial sunt falsificate pentru a servi intereselor politice!"
Rusia se confrunta astazi cu serioase provocari in ceea ce privește „falsificarea rezultatelor" celui de-Al Doilea ...
-
Planul „Novorosia": Putin vrea neapărat să ajungă la gurile Dunării înainte de a se semna orice tratat de pace
Rusia amenința din nou ca vrea sa ajunga la Gurile Dunarii, aducand iar in discuție așa-numita „Novorosia", un ter ...
-
Noi informații despre pana de curent care a paralizat Spania și Portugalia
Electricitatea incepea sa revina treptat in Spania si Portugalia, in noaptea de luni spre marti, dupa orele lungi ale un ...
-
Un specialist în citirea pe buze dezvăluie ce i-ar fi spus Zelenski lui Trump la funeraliile Papei, în prima lor întâlnire după confruntarea din Biroul Oval
Un specialist in citirea pe buze a dezvaluit ce și-au spus Volodimir Zelenski și Donald Trump la funeraliile Papei, la p ...
-
Imaginea lui Donald Trump în SUA se prăbușește: aproximativ jumătate dintre americani, profund dezamăgiți
Multi americani nu sunt de acord cu eforturile agresive ale presedintelui Donald Trump de a-si pune rapid in aplicare ag ...
-
Donald Trump este consternat: Putin mă face să cred că nu vrea să oprească războiul. Mă tot amână!
Președintele rus Vladimir Putin nu ar trebui sa bombardeze zone civile din Ucraina, afirma, sambata, președintele SUA Do ...
-
Presa occidentală: SUA, tentate să abandoneze Ucraina în voia sorții
„Trump nu este un mediator cinstit: acționeaza ca un aliat de facto al Rusiei"; „Trump tocmai l-a sfașiat pe ...
-
Trump vrea să vândă un plan diabolic: Nimeni nu-l cumpără, pentru că are două hibe
Pentru un președinte care a promis ca va pune capat razboiului din Ucraina in decurs de o zi de la preluarea mandatului, ...
-
Revin controalele la frontierele țărilor UE: decizie fermă luată în Parlamentul European
Comisia pentru libertati civile a Parlamentului European (LIBE) a votat miercuri proiectul de introducere graduala a Sis ...
-
Discuția in amănunt dintre J.D. Vance și Papa, asa cum a apărut in presa americana: Dumnezeu nu vrea Război - Dumnezeu vrea Pace!
J.D. Vance: Sfinte Parinte, ce onoare sa va intalnesc in aceasta zi sfanta! Va aduc urari de Paște din partea Americii. ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu