Cuplul de sodomiți ai Europei: Relația disfuncțională din inima UE!
Postat la: 13.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Relațiile dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, nu au fost niciodată atât de proaste.
Atunci când liderii celor mai puternice țări din lume se vor întâlni săptămâna viitoare la summitul G20 de la Bali, nu vă așteptați ca Uniunea Europeană să prezinte un front unit. Mai degrabă decât să se coordoneze, cei doi oficiali de top ai blocului - președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel - este mai probabil să se evite reciproc, personalul implicat în organizarea călătoriei având instrucțiuni stricte pentru a evita orice suprapunere a itinerariilor, scrie Politico.
În cei aproape trei ani de când și-au început mandatele, relațiile dintre Michel și von der Leyen au suferit o ruptură extraordinară, personalul celor două instituții fiind descurajat să comunice, iar cei doi lideri blocându-se reciproc de la întâlnirile cu demnitarii străini. Parteneriatul disfuncțional nu afectează doar agenda legislativă și politică a UE, care depinde de un delicat act de echilibru interinstituțional. De asemenea, acesta amenință să submineze poziția UE în lume.
Una dintre piesele centrale ale G20 va fi întâlnirea dintre Michel și liderul chinez Xi Jinping, programată să aibă loc în marja summitului. Având în vedere diviziunile din cadrul UE cu privire la modul în care trebuie abordat Beijingul, această întâlnire se anunță a fi una crucială. Însă von der Leyen nu a fost invitată. Motivul? Refuzul ei de a-i permite lui Michel să participe la o întâlnire cu prim-ministrul indian Narendra Modi la G7 din Germania, în iunie.
Rivalitatea dintre Comisie și Consiliu reprezintă de mult timp o provocare din cauza unei tensiuni structurale inerente în cadrul sistemului bizantin al UE. Comisia este brațul executiv al blocului, având capacitatea de a propune acte legislative, ceea ce îl plasează pe președintele său în centrul aproape tuturor inițiativelor UE. Însă Consiliul este locul în care se întâlnesc șefii de stat sau de guvern pentru a transforma propunerile în legi. Deși președintele său joacă un rol de coordonare, moderând dezbaterea dintre adevărații factori de decizie, poziția este, fără îndoială, mai aproape de locul unde se află adevărata putere a blocului.
Având în vedere că cele două roluri au domenii de responsabilitate care se suprapun, rezultatul este o confuzie suplimentară la vechea întrebare atribuită adesea lui Henry Kissinger - pe cine suni când vrei să suni în Europa? (Parlamentul European, cu propriul său președinte, oferă un al treilea centru de putere, dar puțini ar putea susține că este altceva decât un frate mai mic decât ceilalți doi). Conflictul de personalitate dintre actualii titulari a dus competitivitatea interinstituțională la un alt nivel, potrivit mai multor oficiali UE, inclusiv celor care au lucrat în administrațiile anterioare, când Jean-Claude Juncker conducea Comisia și Donald Tusk era președintele Consiliului.
Întâlnirile dintre von der Leyen și Michel sunt practic inexistente, chiar și în perioada premergătoare reuniunilor la nivel înalt ale Consiliului European, de obicei forumul în care UE face progrese în ceea ce privește marile provocări strategice și imediate cu care se confruntă blocul comunitar.
Oficialii din alte țări și organisme internaționale sunt adesea confuzi cu privire la cine ar trebui să fie interlocutorul lor. Angajații celor două instituții raportează o atitudine de tip "tete-a-tete" între Comisie și Consiliu în ceea ce privește participarea la reuniuni cu părți terțe. În timpul discuțiilor continue privind criza alimentară mondială, reprezentanții Națiunilor Unite au fost surprinși când un membru senior al personalului UE, care participase anterior la discuții, a fost brusc eliminat de la reuniunile ulterioare. "Comunicarea s-a întrerupt complet", a declarat un oficial care a dorit să rămână anonim.
Atunci când von der Leyen și Michel au fost aleși să conducă cele mai puternice două instituții ale UE în 2019, au format o pereche improbabilă. Von der Leyen, ministru al apărării în guvernul cancelarului german Angela Merkel, își petrecuse cea mai mare parte a carierei în politica internă; Michel, fost prim-ministru belgian provenit dintr-o familie politică proeminentă, avea mai multă experiență în UE, după ce s-a așezat la masa Consiliului European în calitate de lider al țării sale.
Cei doi au avut câteva asemănări biografice. Amândoi proveneau din familii cu experiență politică. Tatăl lui Von der Leyen a fost director general al diviziei de concurență a UE în anii '70 și a avut ulterior o carieră de succes în politica germană la nivel de stat; tatăl lui Michel a fost un cunoscut ministru belgian al afacerilor externe, comisar european și membru al Parlamentului European.
Însă, în ceea ce privește personalitatea, cei doi sunt foarte diferiți. Von der Leyen, doctor în medicină și mamă a șapte copii, are o minte analitică și este atent controlată. Michel este un lider cu o înclinație pentru poezie. Anul trecut, când s-a căsătorit cu partenera sa de lungă durată, a invitat soțiile liderilor UE la cină și la o vizionare specială a unei expoziții de lucrări ale artistului britanic David Hockney în centrul de arte frumoase Bozar din Bruxelles.
Potrivit oficialilor, relația a început în mod calm. "Au existat câteva mici piedici, dar nimic neașteptat", a declarat un oficial UE. În primele luni, secretariatul Consiliului a programat o întâlnire săptămânală de după-amiază între Michel și von der Leyen în fiecare luni. Dar, deși întâlnirile s-au diminuat în curând, lucrurile nu s-au destrămat complet până în aprilie 2021, după ce cei doi lideri au călătorit în Turcia pentru a se întâlni cu Recep Tayyip Erdoğan.
Camerele de luat vederi au surprins reacția șocată a lui von der Leyen atunci când Michel a înșfăcat rapid singurul scaun de lângă președintele turc, lăsând-o pe ea să stea pe o canapea în fața ministrului turc de externe. Președinta Comisiei, prima femeie care ocupă această funcție, a declarat ulterior în Parlamentul European că a fost "rănită" de incident, dând vina pe sexism pentru această respingere. Supranumit "Sofagate", incidentul a devenit viral la nivel mondial, iar recriminările reciproce (chiar dacă nu întotdeauna publice) au condus la o spirală descendentă a relațiilor, care de atunci nu a făcut decât să se înrăutățească.
La apogeul scandalului, s-a raportat pe scară largă că Michel a adăugat insulta la rană, anulând un prânz obișnuit de luni cu von der Leyen din cauza unui conflict cu o vizită a unui șef de stat african. Astăzi, oficialii Consiliului spun că von der Leyen a anulat în mod repetat întâlnirile de prânz, chiar înainte de Sofagate. "În realitate, nu a avut loc niciodată săptămânal". Oficialii Comisiei spun că cei doi se întâlnesc "aproape" în fiecare săptămână în diverse forumuri, deși întâlnirea individuală programată a fost abandonată.
În schimb, von der Leyen și predecesorii lui Michel, Juncker și Tusk, s-au întâlnit în majoritatea săptămânilor și au avut o bună relație de lucru, ajutată de cunoștințele lor anterioare ca prim-miniștri și în ciuda diferențelor privind chestiuni politice precum migrația. În ceea ce privește Sofagate, Michel pare să fi fost lent în a-și învăța lecția.
În februarie 2022, după luni de zile în care a fost pus la pilda în presă, a rămas mut în timpul unei ședințe foto de strângere de mână cu oficiali africani, când ministrul de externe al Ugandei a trecut pe lângă von der Leyen pentru a-i lua mâna și apoi pe cea a lui Emmanuel Macron. (Președintele francez i-a sugerat cu blândețe demnitarului african că ar putea dori să-l recunoască pe președintele Comisiei).
Ruperea relațiilor a început să afecteze funcționarea UE, potrivit oficialilor din ambele instituții. Deși cei doi lideri apar unul lângă celălalt la conferințele de presă post-summit, dialogul pe teme de zi cu zi între lideri și apropiații lor este aproape inexistent. În anii Juncker-Tusk, liderii Consiliului și Comisiei s-au întâlnit în mod regulat, înaintea euro-summiturilor, cu președinții Băncii Centrale Europene și ai Eurogrupului, organismul informal al miniștrilor de finanțe din zona euro. Din 2019, însă, reuniunea nu a mai avut loc - chiar și în timp ce dificultățile economice ale blocului au crescut.
Personalul Consiliului este forțat să "alerge după informații ca niște jurnaliști", a declarat un oficial din sediul instituției din clădirea Europa, plângându-se că Comisia nu îl informează pe Michel cu privire la propunerile sale viitoare, chiar dacă aceste inițiative vor avea nevoie, în cele din urmă, de sprijinul guvernelor naționale cu care lucrează.
Cabinetul Michel află de obicei despre propunerile Comisiei în același timp cu "sherpașii" sau reprezentanții țărilor membre. "Este o luptă constantă pentru ca ambele părți să facă schimb de informații", a declarat un oficial al Consiliului. (Oficialii Comisiei subliniază că este prerogativa Comisiei să propună legislație fără contribuția Consiliului).
Defecțiunea în comunicare i-a determinat pe unii comisari europeni să recurgă la contactarea directă a personalului Consiliului pentru a se asigura că dosarul sau portofoliul lor primește o importanță deosebită în concluziile Consiliului, documentele oficiale care reflectă deciziile luate de liderii naționali în timpul summiturilor UE.
În condițiile în care canalele private nu au fost folosite, tensiunile s-au revărsat în cele publice, în special în ceea ce privește gestionarea crizei energetice. Săptămâna aceasta, într-o scrisoare văzută de Politico, Michel a criticat-o pe von der Leyen pentru că nu a prezentat o propunere de plafonare a prețului la gazele naturale, după ce liderii naționali au cerut acest lucru în timpul summitului din octombrie.
Neîncrederea s-a răsfrânt și asupra problemelor de securitate. Odată, în timpul pandemiei COVID, când șeful de cabinet al lui von der Leyen, Bjoern Seibert, și un comisar european au vrut să vorbească cu un omolog la nivel înalt din administrația americană, delegația a decis să se deplaseze la periferia Bruxelles-ului pentru a folosi linia securizată din sediul NATO, în loc să folosească sediul Consiliului de peste drum. Abia în acest an, Comisia a obținut propria cameră securizată pentru a efectua apeluri către Statele Unite.
În competiția dintre cei doi lideri, von der Leyen este văzută ca având avantajul. Deși Michel reprezintă în mod oficial UE la evenimentele externe, președintele Comisiei a devenit cel mai proeminent lider al UE, în special când vine vorba de relațiile cu Washingtonul. De la asaltul total al Rusiei asupra Ucrainei, administrația președintelui american Joe Biden a cultivat o relație de lucru strânsă cu echipa lui von der Leyen, cooperând îndeaproape în special în domeniul sancțiunilor.
Michel, în schimb, se străduiește să pătrundă. Atunci când premierul canadian Justin Trudeau a vizitat Bruxelles în martie, protocolul i-a dictat să se întâlnească cu președintele Consiliului. Dar delegația canadiană a insistat ca el să se întâlnească și cu von der Leyen, un indiciu al poziției sale internaționale. "Sincer, opinia este că Michel a dezamăgit, dar von der Leyen a depășit așteptările în rolul său", a declarat un oficial cu vechime din cadrul Comisiei.
Dar când vine vorba de ruperea relațiilor, oficialii sunt în general de acord că ambii lideri sunt vinovați - Michel pentru modul greșit în care a gestionat incidente precum Sofagate și von der Leyen pentru înclinația sa de a păstra un control strâns în detrimentul colaborării. "Sincer, amândoi sunt responsabili", a declarat un oficial UE. "Ați avut tensiuni și în trecut, dar, în cele din urmă, întotdeauna s-a ajuns la personalități. Predecesorii lor și-au dat seama că era în interesul amândurora să găsească o relație de lucru stabilă."
Un alt oficial UE cu vechime a declarat că relația inter-instituțională nu a fost niciodată atât de scăzută. "Nu are sens ca șeful Comisiei Europene și președintele Consiliului European să se certe", a declarat oficialul. "Într-o criză, UE ar trebui să se unească", a adăugat oficialul. "Da, din punct de vedere structural, cele două instituții sunt în conflict. Uneori nu există o diviziune clară a muncii. Dar avem nevoie de adulți în cameră".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Si alegerile din Polonia sar în aer: Autoritățile anunță deturnarea votului prin interferențe străine
Autoritațile poloneze anunța miercuri ca au descoperit o posibila interferența straina in alegerile prezidențiale din Po ...
-
Armistițiu în războiul comercial - Primele declarații ale lui Xi Jinping
Liderul chinez Xi Jinping a atacat „harțuirea" și „hegemonismul" in primele sale remarci publice de cand a f ...
-
Alertă în nordul extrem -Rusia masează trupe la granița finlandeză
Imaginile din satelit au dezvaluit o activitate militara noua semnificativa a Rusiei in apropierea graniței de est a Fin ...
-
Administrația Trump intenționează să publice o înregistrare audio cu Biden care „va expune una dintre cele mai mari mușamalizări" din istoria țării
Administrația Trump intenționeaza sa publice o inregistrare audio nelansata anterior a interviului fostului președinte J ...
-
Președintele Bulgariei solicită un referendum privind adoptarea euro în 2026
Președintele Rumen Radev a inaintat o propunere catre Adunarea Naționala pentru organizarea unui referendum privind adop ...
-
UE amenință cu taxe suplimentare de 95 de miliarde de euro asupra exporturilor din SUA, inclusiv pentru avioanele Boeing și autoturisme
Uniunea Europeana este pregatita sa impuna taxe suplimentare de 95 de miliarde de euro (108 miliarde de dolari) asupra e ...
-
Trump ia în considerare suspendarea habeas corpus, dreptul constituțional al unei persoane de a contesta legalitatea detenţiei sale, în instanţă. Ce ar însemna asta?
Adjunctul sefului de cabinet al Casei Albe, Stephen Miller, a declarat vineri ca administratia Trump „analizeaza a ...
-
Kremlinul confirmă discuțiile cu SUA privind reluarea livrărilor rusești de gaz către Europa
Moscova și Washingtonul au discutat despre potențiala reluare a furnizarii de gaze rusești catre Europa, printre alte pr ...
-
J.D. Vance se spală pe mâini în cazul unui răboi între India și Pakistan: Nu putem controla aceste ţări
Vicepresedintele american JD Vance a declarat joi ca India si Pakistanul ar trebui sa-si reduca tensiunile, dar a adauga ...
-
Viktor Orban spune că aderarea Ucrainei la UE ar fi o "sinucidere economică"
Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana ar echivala cu o "sinucidere economica" pentru Europa, a afirmat vineri la postul ...
-
Se transformă în război nuclear? Armata pakistaneză a lansat atacuri de-a lungul întregii frontiere de vest a Indiei. Ambele țări dețin bomba atomică
Fortele armate pakistaneze au lansat mai multe atacuri folosind rachete, drone si alte munitii de-a lungul intregii fron ...
-
Donald Trump spune că știe cine a aruncat în aer conductele principale de gaze Nord Stream si nu e vorba de Rusia
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat ca poate spune cine a aruncat in aer conductele principale de gaze Nord Strea ...
-
Israelul a luat o decizia de a captura Gaza si de a strămuta peste 2 milioane de oameni
Cabinetul de securitate al Israelului a aprobat un plan de extindere a ofensivei militare impotriva Hamas care include " ...
-
Trump nu gandeste si vorbeste in sloganuri. O triplă înfrângere fără precedent în politica externă
Autor: Michael Brener (Consortium News) Așadar, intervenția anunțata de președintele Donald Trump pentru a rezolva confl ...
-
Întâlnire care poate schimba soarta lumii: Xi Jinping se duce în Rusia și poartă negocieri cu Vladimir Putin
Președintele chinez Xi Jinping va avea o vizita oficiala in Rusia in perioada 7-10 mai, unde va participa la celebrarea ...
-
Presa franceză dezvăluie operațiunea Rusiei în România. Kremlinul a renunțat la Șoșoacă și a trecut la sprijinul pentru Georgescu în campania electorală
Serviciile secrete romanești (SRI) acuza Kremlinul de fraudarea alegerilor prezidențiale de anul trecut. Operațiunea Rus ...
-
Donald Trump lovește în Rusia cu mâna Arabiei Saudite - Mișcarea care forțează scăderea prețului petrolului
OPEC+ a convenit o noua crestere accelerata a productiei de petrol pentru a doua luna consecutiva, anuntand sambata o ma ...
-
Serviciile secrete occidentale au dezvăluit planul lui Putin în Ucraina
Noile date analizate de oficiali americani și occidentali sugereaza ca Vladimir Putin și-ar fi mutat atenția in razboi c ...
-
Prostia la putere! Marco Rubio, noul favorit al lui Donald Trump: accedere fulminantă în structura de forță a SUA
Diplomat de frunte, sef al ajutorului extern, sef al Arhivelor Nationale si acum consilier pentru securitate nationala. ...
-
SUA și Ucraina au semnat acordul privind mineralele și înființează un fond pentru reconstrucție. Nu include garanţii de securitate împotriva Rusiei
Trezoreria SUA a anunțat ca a semnat un acord cu Ucraina privind minereurile și a fost de acord sa inființeze un fond de ...
-
Vladimir Putin face declarații grave. Mai mulți francezi ar lupta alături de forțele rusești
Vladimir Putin a declarat miercuri, in timpul unui forum la Moscova, ca in Occident exista oameni care impartasesc valor ...
-
Vladimir Putin: "Rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial sunt falsificate pentru a servi intereselor politice!"
Rusia se confrunta astazi cu serioase provocari in ceea ce privește „falsificarea rezultatelor" celui de-Al Doilea ...
-
Planul „Novorosia": Putin vrea neapărat să ajungă la gurile Dunării înainte de a se semna orice tratat de pace
Rusia amenința din nou ca vrea sa ajunga la Gurile Dunarii, aducand iar in discuție așa-numita „Novorosia", un ter ...
-
Noi informații despre pana de curent care a paralizat Spania și Portugalia
Electricitatea incepea sa revina treptat in Spania si Portugalia, in noaptea de luni spre marti, dupa orele lungi ale un ...
-
Un specialist în citirea pe buze dezvăluie ce i-ar fi spus Zelenski lui Trump la funeraliile Papei, în prima lor întâlnire după confruntarea din Biroul Oval
Un specialist in citirea pe buze a dezvaluit ce și-au spus Volodimir Zelenski și Donald Trump la funeraliile Papei, la p ...
-
Imaginea lui Donald Trump în SUA se prăbușește: aproximativ jumătate dintre americani, profund dezamăgiți
Multi americani nu sunt de acord cu eforturile agresive ale presedintelui Donald Trump de a-si pune rapid in aplicare ag ...
-
Donald Trump este consternat: Putin mă face să cred că nu vrea să oprească războiul. Mă tot amână!
Președintele rus Vladimir Putin nu ar trebui sa bombardeze zone civile din Ucraina, afirma, sambata, președintele SUA Do ...
-
Presa occidentală: SUA, tentate să abandoneze Ucraina în voia sorții
„Trump nu este un mediator cinstit: acționeaza ca un aliat de facto al Rusiei"; „Trump tocmai l-a sfașiat pe ...
-
Trump vrea să vândă un plan diabolic: Nimeni nu-l cumpără, pentru că are două hibe
Pentru un președinte care a promis ca va pune capat razboiului din Ucraina in decurs de o zi de la preluarea mandatului, ...
-
Revin controalele la frontierele țărilor UE: decizie fermă luată în Parlamentul European
Comisia pentru libertati civile a Parlamentului European (LIBE) a votat miercuri proiectul de introducere graduala a Sis ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu