Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Începe nebunia totală în Orientul Mijlociu: țările arabe intră în joc de partea palestinienilor

Postat la: 17.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Țările arabe sau țările cu cetățeni majoritari musulmani s-au mobilizat mai greu în cazul războiului dintre Israel și Hamas. Țările arabe consideră că este un război între musulmani și evrei, de aceea au început să dea semnale tot mai clare că vor interveni direct în război, dacă Israelul intră în Fâșia Gaza.

* Liga Arabă: Cu 22 de membri, Liga Arabă a organizat o reuniune de urgenţă, miercuri, la Cairo, cu tema tensiunilor dintre Israel şi Hamas. Preşedintele Ligii, Ahmed Aboul Gheit, a lansat un apel secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, să condamne "eforturile nebuneşti ale Israelului de a transfera populaţia."

* Egiptul: Este una dintre cele mai active ţări de la începutul crizei şi până acum. Preşedintele Sisi, care s-a întâlnit şi cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a jucat un rol important în negocierile, la care a participat şi Israelul, legate de evacuarea cetăţenilor străini din Fâşia Gaza şi de ajutoarele pentru regiune.

* Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani,a anunțat că Iranul este pregătit să intervină direct în război. "Dacă nu veţi opri atacurile, vom interveni."

* Arabia Saudită: Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a suspendat procesul de normalizare a relaţiilor cu Israelul. Mohammad bin Salman a avut convorbiri telefonice cu preşedintele statului palestinian, Mahmud Abbas, şi preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, întâlnindu-se şi cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

* Iordania: Regele Iordaniei, Abdullah, a lansat un avertisment împotriva oricărui demers de a forţa palestinienii să părăsească teritoriul palestinian, atrăgând atenţia asupra importanţei prevenirii extinderii acestei crize şi în ţările vecine, precum şi asupra revenirii problemei migraţiei. A avut discuţii cu numeroşi lideri.

* Irak: Prim-ministrul irakian Mohammed Shia' Al Sudani a susţinut atacul organizat de Hamas în Israel şi a chemat irakienii să sprijine cauza palestiniană.

* Iran: Preşedintele Ebrahim Raisi, a avut întrevederi cu sultanul Omanului, Haitham bin Tariq Al Said, cu emirul Qatarului, Şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, şi prim-ministrul Irakului, Mohammed Shia' Al Sudani, pe lângă liderul Hamas şi cel al Jidahului Islamic. Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, a propus organizarea unei reuniuni a liderilor din regiune pentru a discuta despre situaţia actuală.

* Qatar: Emirul Qatarului, Şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, a avut o întâlnire cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la Doha. În cadrul întâlnirii, Al Thani a subliniat importanţa deschiderii în Fâşia Gaza a unor coridoare sigure pentru ajutoare şi a eforturilor pentru a se evita extinderea confruntărilor în regiune.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE