Trump provoacă tensiuni, după ce a propus ca SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza. Ce spune șeful Pentagonului
Postat la: 06.02.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Propunerea preşedintelui american Donald Trump ca SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza, devastată de război, a provocat miercuri confuzie şi scepticism din partea unora dintre colegii săi republicani, în timp ce alţii au susţinut ideea sa „îndrăzneaţă, decisivă".
Principalii colaboratori ai preşedintelui Donald Trump au apărat miercuri demersul său de a transfera palestinienii din Gaza şi de a permite Statelor Unite să preia controlul asupra enclavei distruse de război, dar în acelaşi timp au nuanţat sau au renunţat la unele elemente ale propunerii sale şoc, care a fost primită cu reacţii de condamnare pe plan internaţional.
La doar două săptămâni de la preluarea mandatului, Trump a distrus marţi decenii de politică americană printr-un anunţ vag formulat în care spunea că are în vedere transformarea Fâşiei Gaza în „Riviera Orientului Mijlociu", unde comunităţile internaţionale ar putea coexista, după ce aproape 16 luni de bombardamente israeliene au devastat fâşia de coastă şi au ucis peste 47.000 de persoane.
Părând să acţioneze ghidat de simţul său de dezvoltator imobiliar de lungă durată din New York, Donald Trump şi-a atras miercuri reproşurile puterilor mondiale Rusia, China şi Germania, care au afirmat că propunerea sa ar aduce „noi suferinţe şi noi valuri de ură". Arabia Saudită, putere regională importantă, a respins, de asemenea, propunerea categoric.
La briefingul de miercuri de la Casa Albă, secretarul de presă Karoline Leavitt a spus că propunerea lui Donald Trump pentru Gaza reprezintă o gândire istorică „neconvenţionlă", dar a subliniat că preşedintele nu s-a angajat să trimită trupe în teritoriu. Cu toate acestea, ea a refuzat să excludă folosirea de trupe americane acolo.
În acelaşi timp, Leavitt a revenit asupra afirmaţiei anterioare a lui Trump potrivit căreia locuitorii din Gaza trebuie să fie relocaţi permanent în ţările vecine, spunând în schimb că aceştia ar trebui să fie „relocaţi temporar" pe durata procesului de reconstrucţie. Karoline Leavitt a declarat reporterilor că Trump crede că Statele Unite trebuie să se implice în reconstrucţia Gaza „pentru a asigura stabilitatea în regiune".
Secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a declarat miercuri că Pentagonul este pregătit să analizeze toate opţiunile pentru Gaza. „În ceea ce priveşte Gaza, definiţia nebuniei este încercarea de a face acelaşi lucru din nou şi din nou şi din nou", a declarat Hegseth înainte de începerea întâlnirii sale cu premierul israelian Benjamin Netanyahu la Pentagon.
„Preşedintele este dispus să gândească neconvenţional, să caute modalităţi noi şi unice, dinamice, de a rezolva probleme care au părut a fi intratabile... Suntem pregătiţi să analizăm toate opţiunile", a adăugat Hegseth. Secretarul apărării a mai spus că Pentagonul va încerca să furnizeze Israelului arme care „nu au fost furnizate anterior, care sunt utile în eradicarea duşmanilor radicali".
Trump a cerut armatei americane să elimine o restricţie impusă de fostul preşedinte democrat Joe Biden privind furnizarea de bombe de 2.000 de kilograme către Israel. O bombă de 2.000 de kilograme poate străpunge betonul gros şi metalul, creând o rază largă de explozie.
Şi şeful diplomaţiei, Marco Rubio, a venit miercuri cu explicaţii. Preşedintele american Donald Trump s-a oferit ca Statele Unite să fie responsabile pentru reconstrucţia Gaza, a precizat el.
Secretarul de stat al SUA a declarat, de asemenea, că ideea este ca locuitorii din Gaza să părăsească teritoriul pentru o perioadă „interimară", necesară pentru reconstrucţie şi curăţarea resturilor. Oamenii vor trebui să locuiască undeva în timp ce Gaza este reconstruită, a adăugat Rubio. El a subliniat că nu este vorba de o mişcare ostilă, dar că detaliile trebuie încă stabilite.
Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a lăudat miercuri propunerea preşedintelui Donald Trump ca SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza şi a declarat că republicanii din Cameră vor fi alături de Trump în iniţiativa sa.
„Anunţul iniţial de ieri (marţi - n.r.) cred că a fost primit cu surprindere de mulţi, dar aplaudat, cred eu, de oameni din întreaga lume", a declarat Johnson într-o conferinţă de presă. „De ce? Pentru că acea zonă este atât de periculoasă, iar el ia măsuri îndrăzneţe şi decisive pentru a încerca să asigure pacea în acea regiune", a completat Johnson.
El a spus însă că aşteaptă detalii suplimentare cu privire la planul lui Trump şi că va discuta problema cu Netanyahu atunci când se va întâlni cu acesta la Capitoliu, joi.
Johnson a opinat că există riscul unui nou atac asupra Israelului, precum atacul Hamas din 7 octombrie 2023, dacă Gaza rămâne „în forma sa actuală" şi că are sens să se minimizeze riscul.
„Cred că oamenii înţeleg necesitatea acestui lucru, iar noi vom fi alături de Israel în timp ce lucrează pentru atingerea acestui obiectiv. Şi vom fi alături de preşedinte în iniţiativa sa", a subliniat Johnson.
Cu toate acestea, propunerea preşedintelui american Donald Trump ca SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza, devastată de război, a provocat miercuri confuzie şi scepticism din partea unora dintre colegii săi republicani, în timp ce alţii au susţinut ideea sa „îndrăzneaţă, decisivă", relatează Reuters.
Ideea a provocat o condamnare internaţională şi un oarecare dezacord din partea republicanilor din Congres, care, altfel, s-au aliniat în mare parte în spatele iniţiativelor lui Trump, cum ar fi oprirea ajutorului extern şi eliminarea a mii de angajaţi federali.
Liderul majorităţii din Senat, John Thune, a declarat că este în favoarea „aducerii păcii, stabilităţii şi securităţii în acea regiune", dar că fiecare idee ar trebui să fie examinată în detaliu.
Parlamentarii sceptici au declarat că sunt în continuare în favoarea soluţiei a două state pentru Israel şi palestinieni, care a reprezentat mult timp un fundament al diplomaţiei americane. Unii au respins, de asemenea, ideea de a cheltui banii contribuabililor americani sau de a trimite trupe americane într-o regiune care a fost devastată de mai mult de un an de război.
„Am crezut că am votat pentru America în primul rând", a declarat senatorul republican Rand Paul pe X. „Nu avem de ce să ne gândim la încă o ocupaţie care să ne distrugă bugetul şi să verse sângele soldaţilor noştri", a comentat el.
Senatorul republican Jerry Moran a declarat că ideea unei soluţii cu două state nu poate fi pur şi simplu dată la o parte. „Nu este ceva ce poate fi decis unilateral", a declarat el reporterilor.
Senatorul Lisa Murkowski a declarat că nu va face speculaţii cu privire la o posibilă propunere de a trimite forţe americane într-o regiune „care a văzut destule tulburări". „Nici măcar nu vreau să fac speculaţii, deoarece cred că este destul de înfricoşător", a punctat ea.
Reprezentantul Tim Burchett, membru al Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor, a declarat că susţine sugestia lui Trump conform căreia SUA ar trebui să dezvolte proprietăţi valoroase pe malul Gaza. „Cred că americanii şi capitalismul au o oportunitate reală de a provoca o schimbare reală în lume, iar acesta ar fi un exemplu perfect în acest sens", a declarat el pentru Reuters.
În ceea ce-i priveşte pe democraţi, ei au respins ideea categoric. „Aceasta este epurare etnică cu un alt nume", a declarat senatorul Chris Van Hollen pentru MSNBC.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
China a creat prima armă energetică: Poate provoca un blackout la nivel global care generează distrugeri la nivel cibernetic
China iși continua campania de intimidare strategica și psihologica printr-un nou episod: o animație difuzata de televiz ...
-
Se bat pe viață și pe moarte. Trump cere DOGE să taie fondurile guvernamentale pentru Musk: „Elon ar trebui să-și închidă prăvălia și să se întoarcă în Africa de Sud"
Președintele american Donald Trump a sugerat marți, 1 iulie, ca departamentul pentru eficiența guvernamentala (DOGE), ca ...
-
Cum ar putea Donald Trump să devină Dictatorul SUA cu puteri depline la fel ca Xi Jinping sau Vladimir Putin
Majoritațile republicane din Congres și conservatorii de la Curtea Suprema cedeaza puterea in loc sa o protejeze, oferin ...
-
Pfizergate în curtea Ursulei von der Leyen: Gheorghe Piperea a depus moțiunea care va inflama scandalul la Bruxelles
O moțiune de cenzura impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, a fost depusa oficial joi la Președin ...
-
Acum li s-a pus pata pe Liban: Israelul lovește puternic regimul de la Beirut. Trei oameni au murit iar Tel Aviv-ul vorbește despre eliminarea unor ținte importante
Trei persoane au fost ucise, sambata, in sudul Libanului in doua lovituri efectuate de drone israeliene, a anuntat Minis ...
-
România, „teren de testare pentru o nouă strategie" a Rusiei. Semnalul de alarmă tras de președinta Georgiei
Președinta Georgiei considera ca tacerea in fața amenintarilor rusesti slabeste increderea in UE. Într-un interviu ...
-
Ce se întâmplă cu Meloni? Grimasele premierului Italiei au devenit virale: Consum de droguri sau "spionaj mental"!
Giorgia Meloni este, mai nou, in centrul unui val de speculații dupa un interviu in care a afișat grimase necontr ...
-
MAGA se transferă în MEGA: Revoluția lui Trump sosește în Europa. "Actuala ordine e dezordinea viitorului!"
În numai șase luni, SUA au trecut de la promovarea democrației liberale și liberului schimb la promovarea iliberal ...
-
Nicușor Dan n-a priceput nimic de la Regele Spaniei: Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. România in criză economică e gata de 5%
Spania ii da peste bot lui Trump: "Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. Romania in criza economica e gat ...
-
Deutsche Welle: România nu a obținut nimic la summitul NATO. Nimic din ceea ce ar putea descuraja Rusia în Estul Europei
Situația problematica de la Marea Neagra, atacurile cibernetice și amenințarile hibride care au afectat nu doar Romania, ...
-
Planul bugetar al lui Donald Trump transferă bogăţia de la tineri către vârstnici și crește datoria publică, susțin analiștii din SUA
Noua propunere bugetara a presedintelui Donald Trump, care include reduceri masive de taxe, ar duce in mod efectiv la un ...
-
Are Teheranul un alt sit de îmbogățire ascuns sub "Muntele Târnăcopului", o locație "sigură și invulnerabilă"?
Un al patrulea sit de imbogațire a uraniului, care nu mai este atat de secret, dar este „invulnerabil" conform Ira ...
-
Se formează o nouă ordine mondială: Rețeaua paralelă care pune în plan secund rolul Occidentului
China iși consolideaza poziția de lider in Sudul Global, grupul economiilor emergente din Asia, Africa și America Latina ...
-
Scenariu: cum ar arăta un război nuclear între Europa și Rusia? Lista țărilor din 'bătrânul continent' care au arme nucleare
SIPRI semnaleaza ca creșterea armamentului este deosebit de puternica in Europa, din cauza amenințarii tot mai mari din ...
-
Război total între administrația Trump și serviciile de informații ale SUA, pe tema loviturilor asupra bazelor nucleare ale Iranului
Reacțiile din partea administrației Trump continua, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkof ...
-
Donald Trump nu prea mai dă doi bani pe angajamentul ferm al SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic
În drum spre summitul anual al liderilor NATO, ce se desfașoara la Haga, președintele american Donald Trump a evit ...
-
După ce a aruncat cu bani ca sa intretina războiul din Ucraina, Comisia Europeană vrea să împrumute 70 de miliarde euro pentru a finanța mai multe programe de anvergură
Comisia Europeana si-a anuntat intentia de a emite obligatiuni UE in valoare de pana la 70 de miliarde euro in a doua ju ...
-
Donald Trump a mers de urgență în Situation Room: Iranul s-a coordonat cu Qatarul pentru loviturile împotriva SUA
Iranienii au atacat baze americane din Orientul Mijlociu, inclusiv uriașa baza aeriana al Udeid din Qatar. Președintele ...
-
Deși face același lucru prin Palantir, SUA acuză DeepSeek că susține armata chineză și încalcă restricțiile privind cipurile AI
DeepSeek, deja faimoasa companie chineza de inteligența artificiala, este suspectata ca sprijina armata și serviciile de ...
-
Explodează pretul petrolului. Parlamentul iranian a aprobat închiderea Strâmtorii Ormuz pe unde trece 20% din tot petrolul mondial
Parlamentul iranian a aprobat inchiderea Stramtorii Ormuz, un punct vital de tranzit al petrolului situat in largul coas ...
-
Rusia își crește capabilitățile militare în regiunea Arctica, sub pretextul unor cercetări științifice
Rusia accelereaza construirea unei infrastructuri militare solide in regiunea Arctica, ascunzandu-și ambițiile strategic ...
-
Șeful diplomației iraniene zboară luni la Moscova. Întâlnire de urgență cu Putin, după atacurile americane
Abbas Araghchi, ministrul de Externe al Iranului, a declarat duminica, 22 iunie, in cadrul unei conferinte de presa la I ...
-
Lovituri americane asupra obiectivelor nucleare ale Iranului - Nivelul de radioactivitate raportat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat duminica dimineata ca nu a fost raportata nicio crestere ...
-
Current Affairs: Stați, de ce Israelului i se permite să dețină arme nucleare?!
Potrivit liderilor noștri aleși, ar trebui sa fim foarte speriați de posibilitatea ca Iranul sa obțina o bomba nucleara. ...
-
AIEA avertizează că un atac israelian asupra centralei Bushehr din Iran va provoca o „Apocalipsă nucleară"
Șeful agenției de supraveghere nucleara a ONU, Rafael Mariano Grossi, a avertizat vineri Consiliul de Securitate al ONU ...
-
Operațiunea Ajax: Occidentul era preocupat mai mult de petrol decât de democrația din Iran. Cum s-a pus la cale o lovitură de stat
Autor:Antoine Marcival Pentru orice persoana cu mintea intreaga, nebunia entitații sioniste genocidare și supremaciste i ...
-
Vladimir Putin: "O nouă ordine mondială apare în mod natural. Rusia și China doar o formalizează"
"Rusia și China nu formeaza o noua ordine mondiala, doar o formalizam", a spus Vladimir Putin, respingand declarația mod ...
-
Războiul aerian inutil al Israelului: Atacurile de precizie nu vor distruge programul nuclear al Iranului
În ultima saptamana, Israelul s-a angajat intr-o campanie aeriana prelungita in Iran pentru a realiza ceva ce nici ...
-
Adio, MAGA! Fostul strateg al lui Trump: Putem avea de a face cu un nou Irak. America nu va mai fi pe primul loc!
Steve Bannon, fostul strateg al lui Donald Trump, ii da un avertisment liderului de la Casa Alba. Expertul afirma ca mut ...
-
Era clar ca asa o sa se intample: Un nou război la orizont. Taiwanul este în alertă pe fondul intetirii activităţilor militare ale Chinei
Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a ordonat joi unitaților de aparare și securitate sa intensifice eforturile de mo ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu