Volodimir Zelenski: "Ucraina nu va recunoaşte ajutorul militar american drept datorie în cadrul acordului privind mineralele şi nu îl va semna"
Postat la: 29.03.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus vineri că Ucraina nu este dispusă să recunoască ajutorul militar american acordat în ultimii ani drept datorie în cadrul acordului cu Statele Unite privind exploatarea mineralelor şi nu îl va semna, dacă îi ameninţă aderarea la Uniunea Europeană, relatează Ukrainskaia Pravda.
Cea mai recentă propunere de acord a SUA ar cere Kievului să trimită Washingtonului toate profiturile dintr-un fond care controlează resursele ucrainene până când Ucraina va fi rambursat tot ajutorul american acordat pe timp de război, plus dobânda, potrivit unui rezumat analizat de Reuters. Zelenski, care a subliniat în mod repetat necesitatea unor relaţii puternice cu Casa Albă, a părut să facă aluzie la acest ultim element atunci când a declarat că Kievul nu consideră că asistenţa din trecut trebuie acum rambursată.
„Nu vom accepta datorii, aşa cum am mai spus. Acestea sunt lucruri absolut clare pentru mine. Cel puţin atunci când vorbim despre trecut", a declarat preşedintele ucrainean, citat de Ukrainskaia Pravda. În acelaşi timp, el a precizat că Ucraina este pregătită să ramburseze Statelor Unite asistenţa viitoare, dacă administraţia Trump o oferă. „Dacă există perspective, un nou sprijin, noi pachete de sprijin, atunci Statele Unite pot stabili cu siguranţă anumite condiţii. Înţelegem că această echipă nu va face nimic gratuit. Aceasta este ceea ce spun ei în mod oficial", a declarat Zelenski într-o discuţie cu jurnaliştii.
Preşedintele a menţionat că principalele puncte de compromis cu partea americană au fost prezentate într-un acord-cadru, a cărui semnare, care ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul lunii februarie, când Zelenski a fost la Casa Albă, nu s-a mai întâmplat, în urma altercaţiei avute cu gazdele sale. La momentul respectiv, textul nu prevedea ca Ucraina să ramburseze SUA asistenţa primită de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, dar de atunci propunerea de acord a Statelor Unite a suferit modificări.
Astfel, versiunea revizuită acordului ar prevedea că Ucraina se angajează să ramburseze SUA toată asistenţa - bugetară, militară şi umanitară - furnizată după invazia la scară largă a Rusiei în 2022. Pe de altă parte, Zelenski a mai spus vineri că Ucraina nu va semna acordul cu Statele Unite privind mineralele, dacă acesta ameninţă aderarea sa la Uniunea Europeană.
„Constituţia Ucrainei spune clar că direcţia noastră este spre UE. Există reforme foarte importante, există paşi corespunzători. Nimic care poate ameninţa aderarea Ucrainei la UE nu poate fi acceptat", a declarat Zelenski. El a adăugat că va lua în considerare acordul „atunci când nu vor exista ameninţări legislative relevante".
Anterior, presa ucraineană relatase că noul text al acordului cu SUA privind mineralele poate intra în contradicţie cu intenţia Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană din cauza restricţiilor severe care afectează semnificativ suveranitatea economică a Ucrainei.
Preşedintele a precizat că partea ucraineană a primit vineri în mod oficial o versiune a acordului privind mineralele din partea Statelor Unite. „Oficial, din nou, şi acest lucru este important, partea ucraineană (guvernul şi preşedinţia - n.r.) a primit astăzi oficial o notă cu o variantă sau o propunere din partea Statelor Unite", a declarat şeful statului ucrainean. El a adăugat că, în urmă cu ceva timp, vicepremierul Iulia Svîrîdenko a primit la rândul ei o versiune a acordului în contactul bilateral avut cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, dar este necesar să se compare dacă este vorba despre acelaşi text.
„I-am pus câteva întrebări. Ea a spus că este foarte dificil de comentat, este un document complet diferit, există multe lucruri care nu au fost discutate şi există unele lucruri pe care părţile le-au respins deja", a declarat Zelenski. El a subliniat că este necesar să se obţină „o evaluare specifică din partea juriştilor la cel mai înalt nivel". „Să compare toate aceste acorduri, sunt deja multe, şi voi accepta acordul pe care partea noastră l-a primit oficial", a spus şeful statului.
Zelenski este, prin urmare, precaut cu privire la noul acord privind mineralele şi spune clar că ajutorul acordat anterior de SUA nu a fost un împrumut, în condiţiile în care versiunea de acord care circulă ar sugera că SUA solicită toate veniturile din resurse naturale ale Ucrainei timp de ani de zile, notează Reuters.
Cu toate acestea, Zelenski a declarat că textul este „complet diferit" de acordul-cadru anterior pe care urma să îl semneze cu Donald Trump înainte ca discuţiile lor să degenereze în ceartă luna trecută. „Cadrul a fost schimbat. Haideţi să studiem acest cadru şi apoi vom putea discuta", a declarat el într-o conferinţă de presă la Kiev.
A găsi o cale acceptabilă în chestiuni precum aceasta reprezintă o provocare majoră pentru Zelenski, a cărui dispută cu Trump a dus luna trecută la întreruperea de către Washington a fluxurilor de asistenţă militară convenite anterior şi la stoparea schimbului de informaţii cu Kievul. Este, de asemenea, o conjunctură diplomatică extrem de sensibilă, în care Trump încearcă să pună capăt rapid luptelor cu Rusia, reorientând în acelaşi timp politica Washingtonului către punctele de vedere ale Moscovei cu privire la războiul său de trei ani din Ucraina.
Vicepremierul Iulia Svîrîdenko a declarat parlamentarilor că Kievul îşi va exprima poziţia cu privire la noul proiect numai după ce va exista un consens. Până atunci, discuţiile publice ar fi dăunătoare, a spus ea. Zelenski a declarat în repetate rânduri că acceptă ideea semnării unui acord reciproc avantajos cu Statele Unite privind mineralele, deşi nu ar semna un acord care ar sărăci ţara. Joi, el a declarat că Washingtonul schimbă constant termenii.
Trei persoane familiarizate cu negocierile în curs au declarat pentru Reuters că Washingtonul şi-a revizuit propunerile. Ultimul proiect nu oferă Ucrainei nicio garanţie de securitate viitoare şi îi cere să contribuie la un fond comun de investiţii cu toate profiturile din utilizarea resurselor naturale gestionate de companii de stat şi private. Textul stipulează că Washingtonul primeşte primul dreptul de a cumpăra resursele extrase şi de a recupera toţi banii pe care i-a dat Ucrainei începând cu 2022, plus dobânda la o rată anuală de 4%, înainte ca Ucraina să înceapă să aibă acces la profiturile fondului.
Fondul comun de investiţii ar urma să fie gestionat de Corporaţia Internaţională pentru Finanţarea Dezvoltării din SUA şi să aibă un consiliu de administraţie format din cinci persoane, trei numite de SUA şi două de Ucraina. Fondurile vor fi convertite în monedă străină şi transferate în străinătate.
O versiune anterioară a acordului, cu care Ucraina a fost de acord în principiu înainte ca Zelenski să viziteze Casa Albă luna trecută, avea condiţii care păreau mai favorabile Ucrainei. Se propunea un fond comun de investiţii la care Ucraina să contribuie cu 50% din profiturile viitoare aduse de resursele naturale deţinute de stat. Kievul a declarat că versiunea anterioară a fost doar un acord-cadru care ar fi pregătit terenul pentru un acord mai detaliat care ar fi trebuit să fie convenit ulterior.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a fost vârful de lance al negocierilor pentru acordul privind minereurile. Într-un interviu acordat Fox News la începutul acestei săptămâni, acesta a declarat că SUA au „transmis un document complet pentru parteneriatul economic" şi că Washingtonul speră „să obţină semnături poate chiar săptămâna viitoare".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Cum ar putea Donald Trump să devină Dictatorul SUA cu puteri depline la fel ca Xi Jinping sau Vladimir Putin
Majoritațile republicane din Congres și conservatorii de la Curtea Suprema cedeaza puterea in loc sa o protejeze, oferin ...
-
Pfizergate în curtea Ursulei von der Leyen: Gheorghe Piperea a depus moțiunea care va inflama scandalul la Bruxelles
O moțiune de cenzura impotriva Comisiei Europene, condusa de Ursula von der Leyen, a fost depusa oficial joi la Președin ...
-
Acum li s-a pus pata pe Liban: Israelul lovește puternic regimul de la Beirut. Trei oameni au murit iar Tel Aviv-ul vorbește despre eliminarea unor ținte importante
Trei persoane au fost ucise, sambata, in sudul Libanului in doua lovituri efectuate de drone israeliene, a anuntat Minis ...
-
România, „teren de testare pentru o nouă strategie" a Rusiei. Semnalul de alarmă tras de președinta Georgiei
Președinta Georgiei considera ca tacerea in fața amenintarilor rusesti slabeste increderea in UE. Într-un interviu ...
-
Ce se întâmplă cu Meloni? Grimasele premierului Italiei au devenit virale: Consum de droguri sau "spionaj mental"!
Giorgia Meloni este, mai nou, in centrul unui val de speculații dupa un interviu in care a afișat grimase necontr ...
-
MAGA se transferă în MEGA: Revoluția lui Trump sosește în Europa. "Actuala ordine e dezordinea viitorului!"
În numai șase luni, SUA au trecut de la promovarea democrației liberale și liberului schimb la promovarea iliberal ...
-
Nicușor Dan n-a priceput nimic de la Regele Spaniei: Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. România in criză economică e gata de 5%
Spania ii da peste bot lui Trump: "Nu vom cheltui mai mult de 2,1% din PIB pentru NATO. Romania in criza economica e gat ...
-
Deutsche Welle: România nu a obținut nimic la summitul NATO. Nimic din ceea ce ar putea descuraja Rusia în Estul Europei
Situația problematica de la Marea Neagra, atacurile cibernetice și amenințarile hibride care au afectat nu doar Romania, ...
-
Planul bugetar al lui Donald Trump transferă bogăţia de la tineri către vârstnici și crește datoria publică, susțin analiștii din SUA
Noua propunere bugetara a presedintelui Donald Trump, care include reduceri masive de taxe, ar duce in mod efectiv la un ...
-
Are Teheranul un alt sit de îmbogățire ascuns sub "Muntele Târnăcopului", o locație "sigură și invulnerabilă"?
Un al patrulea sit de imbogațire a uraniului, care nu mai este atat de secret, dar este „invulnerabil" conform Ira ...
-
Se formează o nouă ordine mondială: Rețeaua paralelă care pune în plan secund rolul Occidentului
China iși consolideaza poziția de lider in Sudul Global, grupul economiilor emergente din Asia, Africa și America Latina ...
-
Scenariu: cum ar arăta un război nuclear între Europa și Rusia? Lista țărilor din 'bătrânul continent' care au arme nucleare
SIPRI semnaleaza ca creșterea armamentului este deosebit de puternica in Europa, din cauza amenințarii tot mai mari din ...
-
Război total între administrația Trump și serviciile de informații ale SUA, pe tema loviturilor asupra bazelor nucleare ale Iranului
Reacțiile din partea administrației Trump continua, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkof ...
-
Donald Trump nu prea mai dă doi bani pe angajamentul ferm al SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic
În drum spre summitul anual al liderilor NATO, ce se desfașoara la Haga, președintele american Donald Trump a evit ...
-
După ce a aruncat cu bani ca sa intretina războiul din Ucraina, Comisia Europeană vrea să împrumute 70 de miliarde euro pentru a finanța mai multe programe de anvergură
Comisia Europeana si-a anuntat intentia de a emite obligatiuni UE in valoare de pana la 70 de miliarde euro in a doua ju ...
-
Donald Trump a mers de urgență în Situation Room: Iranul s-a coordonat cu Qatarul pentru loviturile împotriva SUA
Iranienii au atacat baze americane din Orientul Mijlociu, inclusiv uriașa baza aeriana al Udeid din Qatar. Președintele ...
-
Deși face același lucru prin Palantir, SUA acuză DeepSeek că susține armata chineză și încalcă restricțiile privind cipurile AI
DeepSeek, deja faimoasa companie chineza de inteligența artificiala, este suspectata ca sprijina armata și serviciile de ...
-
Explodează pretul petrolului. Parlamentul iranian a aprobat închiderea Strâmtorii Ormuz pe unde trece 20% din tot petrolul mondial
Parlamentul iranian a aprobat inchiderea Stramtorii Ormuz, un punct vital de tranzit al petrolului situat in largul coas ...
-
Rusia își crește capabilitățile militare în regiunea Arctica, sub pretextul unor cercetări științifice
Rusia accelereaza construirea unei infrastructuri militare solide in regiunea Arctica, ascunzandu-și ambițiile strategic ...
-
Șeful diplomației iraniene zboară luni la Moscova. Întâlnire de urgență cu Putin, după atacurile americane
Abbas Araghchi, ministrul de Externe al Iranului, a declarat duminica, 22 iunie, in cadrul unei conferinte de presa la I ...
-
Lovituri americane asupra obiectivelor nucleare ale Iranului - Nivelul de radioactivitate raportat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică
Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat duminica dimineata ca nu a fost raportata nicio crestere ...
-
Current Affairs: Stați, de ce Israelului i se permite să dețină arme nucleare?!
Potrivit liderilor noștri aleși, ar trebui sa fim foarte speriați de posibilitatea ca Iranul sa obțina o bomba nucleara. ...
-
AIEA avertizează că un atac israelian asupra centralei Bushehr din Iran va provoca o „Apocalipsă nucleară"
Șeful agenției de supraveghere nucleara a ONU, Rafael Mariano Grossi, a avertizat vineri Consiliul de Securitate al ONU ...
-
Operațiunea Ajax: Occidentul era preocupat mai mult de petrol decât de democrația din Iran. Cum s-a pus la cale o lovitură de stat
Autor:Antoine Marcival Pentru orice persoana cu mintea intreaga, nebunia entitații sioniste genocidare și supremaciste i ...
-
Vladimir Putin: "O nouă ordine mondială apare în mod natural. Rusia și China doar o formalizează"
"Rusia și China nu formeaza o noua ordine mondiala, doar o formalizam", a spus Vladimir Putin, respingand declarația mod ...
-
Războiul aerian inutil al Israelului: Atacurile de precizie nu vor distruge programul nuclear al Iranului
În ultima saptamana, Israelul s-a angajat intr-o campanie aeriana prelungita in Iran pentru a realiza ceva ce nici ...
-
Adio, MAGA! Fostul strateg al lui Trump: Putem avea de a face cu un nou Irak. America nu va mai fi pe primul loc!
Steve Bannon, fostul strateg al lui Donald Trump, ii da un avertisment liderului de la Casa Alba. Expertul afirma ca mut ...
-
Era clar ca asa o sa se intample: Un nou război la orizont. Taiwanul este în alertă pe fondul intetirii activităţilor militare ale Chinei
Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a ordonat joi unitaților de aparare și securitate sa intensifice eforturile de mo ...
-
Putin joacă tare: Rusia emite un ultimatum de la Londra - Ucraina trebuie să accepte termenii Moscovei sau să capituleze!
„Ucraina trebuie sa accepte termenii Moscovei pentru incheierea razboiului sau se va confrunta cu noi avansuri mil ...
-
Vladimir Putin a abordat posibila asasinare a lui Khamenei: Nici nu vreau să discut această posibilitate
Într-un interviu acordat agențiilor de presa, președintele rus Vladimir Putin a abordat direct subiectele legate d ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu