Eșec de proporții: consolidarea clădirilor, pusă pe pauză de Nicușor Dan
Postat la: 27.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Faptul că un cutremur mai puternic ar pune la pământ mii de clădiri din Bucureștia a făcut din subiectul necesității consolidării clădirilor cu risc seismic una dintre marile promisiuni electorale ale lui Nicușor Dan. În condițiile în care sute de imobile încadrate deja la clasa I și II de risc, în mandatul lui Nicușor Dan lucrurile s-au mișcat extrem de greu, spre deloc.
În acest moment, în București se lucrează doar pe 4 șantiere, iar de când acesta și-a preluat mandatul, a fost recepționată o singură clădire consolidată. Făcând o simplă comparație cu perioada 2016-2020 când au fost consolidate 12 de clădiri, deci în medie cam 3 pe an, iar la momentul preluării mandatului de către actualul edil erau lăsate "moștenire" de către vechea administrație zeci de șantiere. Astăzi nu se știe ce s-a ales de ele, chiar dacă actualul edil recunoaște că în București ar fi un dezastru în cazul unui cutremur puternic.
"Bucureştiul este capitala cea mai afectată de risc seismic din Uniunea Europeană şi în primele zece oraşe din lume. Parte din problemă este că noi nu am conştientizat această problemă, ani de zile, după anul '90. A fost un impuls în anii '98-2000, după care problema cumva s-a dus într-o zonă secundară", spunea Nicușor Dan, în urmă cu doi ani.
În acest moment, potrivit datelor oficiale, în București există 390 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic și 460 de clădiri în clasa II de risc seismic. Și mai sunt 1.503 clădiri încadrate în categorii de urgență. Chiar dacă acesta este numărul oficial, în realitate vorbim de mult mai multe clădiri cu risc de prăbușire la un posibil cutremur, dar care nu au fost expertizate pentru a determina gradul lor de vulnerabilitate seismică.
Chiar și așa este surprinzător faptul că doar un singur imobil, din Spătarului 21, a fost consolidat în ultimii trei ani, cu lucrările aproape finalizate încă din 2020. Există doar patru șantiere de consolidare active: la imobilul din Blănari 14 (fostul Club A), Bărăției 50, Blănari 10 și Baltagului 17.
În plus, există zece șantiere aflate în conservare, moștenite din administrația anterioară, care se află în diverse stadii de execuție. Cu toate acestea, municipalitatea condusă de Nicușor Dan nu a reușit să preia aceste proiecte de la Compania Municipală Consolidări, care este în prezent în proces de desființare.
Contractul pentru proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor de consolidare a fost semnat în 2020, de fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea. Cu toate acestea, după schimbarea administrației, lucrările au fost blocate, iar proprietarii de clădiri au fost lăsați în expectativă. Aceste probleme evidențiază un impas semnificativ în eforturile de reducere a riscului seismic din București și creează o stare de incertitudine și neliniște printre bucureșteni.
În bilanțul său pentru alegerile locale, Nicușor Dan se laudă, după 4 ani de mandat, cu zero clădiri consolidate, dar cu 90 expertizate și cu alte 41 de lucrări, 17 prin PNRR, ce vor demara anul acesta, anul viitor sau... niciodată.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
O finalistă de la Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și pasată cu un blender de soțul ei
O finalistă de la Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și pasată cu un blender de soțul ei. Este știrea care a șocat întregul mapamond! Soțul femeii, acum în proces, a cerut să fie eliberat! Judecătorii i-au respins cererea!
-
Postul intermitent ascunde un pericol major: ce arată ultimele cercetări despre ceea ce se crede a fi sanatos
O nouă cercetare sugerează că postul intermitent, deși cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate, cum ar fi pierderea în greutate și chiar reducerea riscului de demență, poate veni la pachet cu un risc crescut de cancer, scrie Science Alert.
-
Spaniolii au învățat "metoda românească" de a face plinul la mașină: Este cel mai eficient
Un clip viral în Spania dezvăluie un „truc românesc" (truco rumeno) despre cum să faci plinul la mașină în cel mai eficient mod posibil, arătând cum să introduci până și ultima picătură de benzină în rezervor.
-
Ursula e isterizata de Agenda 2030: Minuscula Europa vrea sa regleze temperatura globala. Restul lumii "isi bate joc" de planurile UE
Comisia Europeană le-a cerut miercuri guvernelor statelor membre ale UE care nu i-au trimis încă versiunea finală a planurilor lor energetice şi climatice să facă acest lucru cât mai curând posibil, insistând că aceste planuri reprezintă un "pas cheie" în obiectivul blocului comunitar de a atinge ţinta reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră fixată pentru anul 2030.
-
Mircea Geoană face o gafă monumentală în direct: "Dumnezeu să-i dea sănătate Regelui Mihai!"
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale din toamna acestui an, a făcut o gafă monumentală, în direct la PRO Tv, în emisiunea Andreei Esca. Vorbind despre Regele Mihai, i-a urat acestuia 'sănătate!'. Regele Mihai a murit pe 5 decembrie 2017, în Elveția.
-
Soția unui finalist la "Puterea Dragostei" a fost ucisă în Olanda. Bărbatul a aflat despre crimă în închisoare
Gabriel Vasiliu, finalistul celui de-al doilea sezon al emisiunii „Puterea Dragostei", a aflat din închisoare că soția sa, Ana Maria în vârstă de 34 de ani, a fost ucisă în Olanda.
-
Logo-ul Bluetooth are o origine interesantă care combină istoria nordică și simbolismul.
Acesta a fost creat prin combinarea a două rune ale scriptului viking, în special runele „Haglaz" (sig) și „Bjarkan" (ura), care reprezintă inițialele regelui danez Harald „Bluetooth" Gormsson, care a unit Danemarca și Norvegia în secolul al X-lea.
-
Ce trebuie să știe românii despre Declarația Unică Inteligentă și CNP-ul fiscal: "Nu se vor mai putea face erori. Nu este invaziv sau dăunător"
Actul normativ prin care actuala Declaraţie Unică va fi înlocuită cu o Declaraţie Unică Inteligentă (digitală) va fi promovat anul acesta, urmând ca, după adoptare, să fie aplicat din 2026, pentru veniturile anului 2025.
-
România conduce din nou în clasamentul celor mai scumpe piețe pentru electricitate. Vârful de preț a ajuns la 679 de euro/MWh
Energia electrică tranzacționată pe bursa pe piața pentru ziua următoare a ajuns miercuri, 11 septembrie, la aproape 152 de euro pe megawatt-oră în România, cel mai mare preț din Uniunea Europeană și țările învecinate.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Șefa autonomiei Găgăuziei șochează: vrea referendum pentru unirea cu România
- 2.Cine ar fi în spatele discursului și cat e de santajabil Crin Antonescu. Jurnalista Rodica Culcer aduce în discuție un fost director al SRI
- 3.Scandal cu acuzații porno și o demisie de răsunet în PSD Vrancea
- 4.Sănătate doar contra cost: Pacienții asigurați, obligați să plătească pentru servicii medicale
- 5.Ciolacu a stat capră la Ursula de pomană: Posturile de comisar european râvnite de România deja s-au împărțit la cei care au sfidat-o pe sefa UE
- 6.Crin Antonescu, atac fără precedent la adresa lui Rareș Bogdan. Cei doi erau cunoscuți pentru relația apropiată
- 7.„Elena, tu ești Kamala de Câmpulung". Imnul de campanie compus pentru Elena Lasconi, care face furori pe internet VIDEO
- 8.Diana Şoşoacă surprinsă alături de Arhiepiscopul Teodosie
- 9.Oficios ungar, atac dur la adresa statului român dar și la liderii „lași" ai UDMR: Provocare brutală românească, românizare violentă
- 10.Cartea lui Nicolae Ciucă a ajuns la editură. Surpriză: Nu se va numi "Un ostaș în slujba țării"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu