Eurobarometru: Aproape jumătate dintre români au o încredere oarbă-n UE. Trei sferturi din ei se vor duce la vot!
Postat la: 17.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Alegerile europarlamentare din 9 iunie, din România, sunt comasate cu cele locale, iar asta ar putea aduce o mare surpriză în privința prezenței la vot. Rezultatele unui Eurobarometru al Parlamentului European arată faptul că 74% dintre români s-ar duce la vot. De asemenea, a scăzut drastic numărul celor care consideră apartenența la Uniunea Europeană ca fiind un lucru rău pentru România.
Întrebaţi dacă ar vota la alegerile europene în condiţiile în care scrutinul ar avea loc săptămâna viitoare, 74% dintre români au spus că probabil ar vota (faţă de 71% la nivelul UE). La polul opus, 6% susţin că probabil nu ar vota (faţă de 14% în UE), iar proporţia lor a scăzut cu 14 puncte procentuale faţă de Eurobarometrul din februarie/martie 2019, deci de dinainte de precedentele alegeri europene.
Această creştere a intenţiei de vot este mai mică numai decât cea din Cehia, care a crescut cu 28 de puncte procentuale între 2019 şi 2024, de la 30% la 58%. Totuşi, pe primele locuri în ceea ce priveşte nivelul intenţiei de vot se află Danemarca (87%), Olanda (86%) şi respectiv Suedia (81%).
La nivelul general al UE, creşterea medie a intenţiei de vot este de zece puncte procentuale faţă de ultimul barometru de dinainte de precedentul scrutin. În ceea ce priveşte interesul faţă de alegerile din UE, în România acesta este similar cu media din blocul comunitar, fiind evaluat de ultimul Eurobarometru la 60%, în creştere cu 11 puncte procentuale faţă de toamna anului trecut.
Românii continuă să aibă o imagine total pozitivă despre Parlamentul European în proporţie de 46%, la fel ca în toamna anului trecut, deşi procentul celor care au o imagine total negativă a crescut cu 7 puncte procentuale, până la 19%. La nivelul UE, percepţia total pozitivă este în medie de 41%, iar cea total negativă de 18%.
Cincizeci şi trei la sută dintre români şi-ar dori ca Parlamentul European să joace un rol mai important pe viitor (56% în UE), iar 37% ar vrea ca, dimpotrivă, instituţia să joace un rol mai puţin important (faţă de 28% în UE).
În total, 20% dintre români ştiu exact când vor avea loc alegerile europene în ţara lor, peste media UE de 14%, în timp ce 12% ştiu doar luna şi anul, faţă de media UE de 15%. Procentul celor care cunosc doar anul în care vor avea loc alegerile pentru PE este 48 în România şi 38 în UE.
Cincizeci şi patru la sută dintre români spun că pentru ei personal este important să voteze în alegerile europene (53% în UE), 40% spun că votul are pentru ei o importanţă medie (36% media UE), în timp ce 5% afirmă că scrutinul are o importanţă scăzută pentru ei (10% în UE).
Mai important pentru români este votul în alegerile naţionale, despre care 63% spun că are importanţă ridicată (69% în UE), 33% că are importanţă medie (25% în UE), iar 3% că are importanţă scăzută (5% în UE).
Românii consideră că principalele teme care ar trebui să fie discutate în campania electorală pentru alegerile UE sunt sprijinul pentru economie şi pentru crearea de noi locuri de muncă (42%), sănătatea publică (37%), respectiv lupta împotriva sărăciei şi excluziunii sociale (33%), teme care sunt pe primele trei locuri şi în topul priorităţilor la nivelul UE-27, dar în ordine inversă.
Întrebaţi ce valori ar trebui să apere cu prioritate Parlamentul European în următorii cinci ani, românii au plasat pe primele locuri democraţia (39%), respectarea identităţilor naţionale, a culturii şi tradiţiilor în statele membre (26%), respectiv solidaritatea între statele membre ale UE şi între regiunile sale (24%).
O proporţie de 68% dintre români consideră că votul la alegerile europene este şi mai important în contextul european actual, faţă de 81% la nivelul întregii UE.
La nivelul comportamentului de vot nu există o diferenţă între români şi alţi europeni, 58% dintre ei afirmând că votează mereu, indiferent că este vorba de alegeri locale, naţionale sau europene. 32% dintre ei au spus că votează deseori (identic cu media UE), iar 5% că nu votează niciodată (faţă de 9% în UE).
Întrebaţi cum a evoluat nivelul lor de trai în ultimii cinci ani, 46% dintre români au spus că a scăzut (45% în UE), 46% că nu s-a schimbat (49% media UE) şi 7% că a crescut (doar 6% în UE). În acelaşi timp, 51% dintre români spus că au avut ocazional probleme cu plata facturilor la sfârşitul lunii (faţă de 29% media UE), iar 8% că au probleme în cea mai mare parte a timpului din acest motiv (faţă de 7% în UE).
Nu mai puţin de 45% dintre români cred că lucrurile se îndreaptă în direcţia corectă în UE, mult peste media europeană (32%), în timp ce 41% susţin că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, în condiţiile în care media UE este de 49%.
Pe de altă parte, numai 34% dintre români (în creştere cu cinci puncte procentuale faţă de septembrie/octombrie 2023) au răspuns afirmativ la întrebarea dacă "În prezent, consideraţi că, în general, lucrurile se îndreaptă în direcţia corectă în ţara dvs?", faţă de o medie europeană de 27%, în timp ce 57% au răspuns că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită, în contextul în care media UE e de 60%.
În acelaşi timp, 63% dintre români au spus că viaţa lor personală se îndreaptă într-o direcţie corectă (69% la nivelul UE), cu 12 puncte procentuale în creştere faţă de precedentul eurobarometru, iar 27% au oferit un răspuns contrar (19% media UE), în scădere cu 9 puncte procentuale. Cetăţenii români cei mai mulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă viaţa lor personală sunt cei din grupele de vârstă 25-39 de ani (73%) şi 40-54 de ani (66%).
Majoritatea românilor (59%) se declară total nemulţumiţi de modul în care funcţionează democraţia în ţara lor, faţă de 42% media UE, iar 39% susţin că sunt total mulţumiţi (56% media UE). În ceea ce priveşte modul în care funcţionează democraţia în UE, 50% dintre români se declară total mulţumiţi (în scădere cu 6 pp faţă de septembrie/octombrie 2023), şi 45% total nemulţumiţi (în creştere cu 7 pp), faţă de 52% şi respectiv 42% media UE.
În acelaşi timp, majoritatea românilor au ales varianta "total în dezacord" când li s-a cerut să comenteze afirmaţiile "vocea mea contează în UE" (56% în România, faţă de 48% media UE), respectiv "vocea mea contează în ţara mea" (52% în România, faţă de 37% media UE). Pe de altă parte, 53% dintre români cred că vocea ţării lor contează în UE (faţă de 67% media UE), în timp ce 42% au o opinie contrară (29% media UE).
Românii sunt mai optimişti decât media UE că nivelul lor de trai va creşte în următorii cinci ani (17% faţă de 15%), respectiv mai puţin pesimişti că nivelul lor de trai va scădea în această perioadă (30% faţă de 32%). Procentul celor care cred că nivelul de trai le va rămâne neschimbat în următorii cinci ani este aproape similar în România şi în UE (48% şi respectiv 49%).
De asemenea, românii sunt mai optimişti decât alţi europeni în privinţa creşterii nivelului lor de trai în următorul an, 23% afirmând că le va fi mai bine, 43% la fel şi 31% mai rău, faţă de 14%, 51% şi respectiv 32% media UE. Totuşi, acest optimism privind nivelul de trai pe termen scurt este cel mai ridicat în grupele de vârstă 15-24 de ani (44%) şi respectiv 25-39 de ani (30%) şi scade progresiv odată cu vârsta.
Românii sunt mai optimişti decât media UE că situaţia economiei ţării lor va fi mai bună peste un an (21% faţă de 14% în UE), dar se situează la acelaşi nivel în ceea ce priveşte încrederea în viitorul UE. Şaizeci şi unu la sută dintre români sunt total optimişti în ceea ce priveşte viitorul UE, iar 35% sunt total pesimişti.
Cu toate acestea, proporţia românilor care urmăresc ce se întâmplă în politica UE este de doar 52% (faţă de 60% media UE), dar este în creştere cu două puncte procentuale faţă de precedentul Eurobarometru din toamna anului trecut. Categoriile de vârstă cele mai interesate de politica UE sunt 25-39 de ani (55%) şi respectiv peste 55 de ani (52%).
În privinţa impactului acţiunilor UE asupra vieţii lor de zi cu zi, 13% dintre români au spus că este foarte mare (20% în UE), 52% au estimat că există într-o oarecare măsură (53% în UE), 26% au spus că nu este prea mare (20% în UE), iar 7% au spus că acesta nu există (faţă de 6% în UE).
O proporţie de 50% dintre români afirmă că imaginea pe care o au despre UE este total pozitivă (47% media UE), 33% spun că imaginea pe care o au este neutră (36% în UE), în timp ce 16% au o imagine total negativă despre UE (17% în UE).
Cu toate acestea, doar 45% dintre români cred că apartenenţa ţării lor la UE este un lucru bun, în scădere cu şase puncte procentuale faţă de toamna anului trecut, iar 20% cred că este un lucru rău, proporţii substanţial diferite faţă de media UE, unde 60% dintre europeni împărtăşesc opiniile favorabile şi 12% pe cele negative.
Pe de altă parte, 59% dintre români spun că pentru ei este importantă apartenenţa ţării la UE, faţă de 65% la nivelul UE, 29% sunt neutri (22% în UE), iar 11% spun că nu este importantă apartenenţa ţării la UE (12% în UE).
Şi mai mare este proporţia românilor care cred că ţara lor a beneficiat de pe urma aderării la UE, 65% (în scădere cu 4 pp faţă de precedentul Eurobarometru), deşi mai mică decât media UE (71%), iar 30% dintre români spun că ţara lor nu a beneficiat de aderare (faţă de 23% media UE).
Întrebaţi cât sunt de mulţumiţi de modul în care UE a răspuns la o serie de crize, românii s-au declarat total mulţumiţi în proporţie de 46% de răspunsul la schimbările climatice, 39% (situaţia economică şi financiară), 39% (invazia Rusiei asupra Ucrainei), 39% (migraţie) şi 36% (Brexit). Răspunsurile în situaţiile de criză ale UE de care românii sunt total nemulţumiţi au vizat pandemia de COVID-19 (60%), situaţia economică şi financiară (58%), invazia Rusiei în Ucraina şi migraţia (câte 56%).
În prezent, 35% dintre români cred că rolul UE în lume a devenit mai important în ultimii ani (40% media UE), în timp 35% spun că a rămas la fel (identic în UE) şi 27% spun că este mai puţin important (22% în UE).
În ceea ce priveşte domeniile de interes pentru consolidarea poziţiei sale în lume, la nivelul UE pe primele poziţii se află apărarea şi securitatea (37%), independenţa energetică, resurse şi infrastructuri (30%) şi respectiv securitatea alimentară şi agricultura (30%). Românii consideră că principalele domenii de interes pentru consolidarea poziţiei UE în lume trebuie să fie apărarea şi securitatea (33%), securitatea alimentară şi agricultura (31%), respectiv competitivitatea, economia şi industria (29%).
Românii diferă faţă de ceilalţi cetăţeni din UE şi în ceea ce priveşte opiniile pe care le au despre patru state importante din afara UE. Astfel, 45% dintre români au o părere total pozitivă faţă de China (faţă de doar 24% la nivelul UE), 18% faţă de Rusia (12% media UE) şi 61% faţă de SUA (48% în UE). Diferenţa de percepţie favorabilă este cea mai mare în cazul Turciei, faţă de care 55% dintre români au o părere total pozitivă, comparativ cu 26% în UE.
Sondajul Eurobarometru a fost efectuat în perioada 7 februarie - 7 martie 2024, prin interviuri faţă în faţă, pe un eşantion de 26.411 persoane la nivelul UE şi 1.046 în România, în rândul populaţiei de peste 15 ani.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Ce ar vrea Trump să transmită prin suspendarea Visa Waiver. Târziu: „N-ar fi de mirare să fie un gest prin care SUA semnalează Rusiei că are spațiu de manevră"
Europarlamentarul AUR Claudiu Tarziu a afirmat intr-o intervenție pentru Ziare.com, ca suspendarea Visa Waiver pentru Ro ...
-
Călin Georgescu nu dă doi bani pe suveranism: a anunțat că nu iese la mitingul de ziua lui. De frica dosarelor penale s-a ascuns la Mogoșoaia
Este anunțul momentului pentru electoratul suveranist care spera ca macar de ziua lui, Calin Georgescu sa mai iasa o dat ...
-
Sindromul "Musk": Ciolacu a trimis Corpul de Control la toate ministerele să verifice risipa bugetară
Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj ferm catre toate ministerele și instituțiile subordonate Guvernului, anunța ...
-
Călin Georgescu, mesaj intrigant pentru susținători: "Să aveți încredere și răbdare. Schimbarea aduce și un val mare de împotrivire'
Calin Georgescu, fostul candidat la prezidențiale, iși indeamna susținatorii la unitate și calm inaintea manifestației a ...
-
Noaptea, ca hoții! Klaus Iohannis este în depresie. S-a autoizolat și preferă ieșirile nocturne și sub pază
A plecat de la Palatul Cotroceni aproape pe furiș. O demisie in graba și o ceremonie de ramas bun pe repede inainte. &Ic ...
-
Claudiu Târziu îl critică pe George Simion pentru protestul de ziua lui Călin Georgescu: "Turul doi nu se va face!"
Claudiu Tarziu a criticat duminica seara, intenția lui George Simion de a organiza un protest pe 26 martie, cu ocazia zi ...
-
Migrantii ne invadează pe tăcute cu acordul guvernului anti-constitutional Ciolacu: Infuzie de străini pe piața de taxi și Uber din țara noastră
Romania a introdus, dupa mulți ani de așteptare, sistemul care permite strainilor din state non-UE sa lucreze inclusiv c ...
-
Virgil Popescu-OMV umbla pe la băieții deștepți din energie sa-l "înzestreze" pe Nicușor Dan cu peste 2 milioane de euro pentru campania electorală
Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, umbla cu fofarlica useristo-sorosista ca sa-si bage coada in campania elect ...
-
Teoria "Turcescu": De ce tace Călin Georgescu? Bomba ar putea exploda peste ocean dar ar putea pulveriza jocurile murdare de la Bucuresti VIDEO
Jurnalistul Robert Turcescu are o teorie interesanta ca raspuns la tacerea suspecta a lui Calin Georgescu, care nu s-a r ...
-
Lasconi a renunțat la sfaturile lui Bob Wickers. Cu cât este plătit de USR noul consultant, Martin Burgr
Martin Burgr se lauda cu contribuții importante in doua campanii prezidențiale de succes in Europa centrala: cea a gener ...
-
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
Pe data de 21 martie, Curtea de Apel București a stabilit ca apelul facut de Cristian Popescu Piedone, prin care voia sa ...
-
Lavinia Șandru: România s-a trezit! Adevărul n-a mai putut fi ascuns în noiembrie. Un mesaj despre adevăr, sondaje și România reală
Lavinia Șandru a publicat recent un videoclip care a atras rapid atenția opiniei publice, in care comenteaza una dintre ...
-
Victor Ponta lovește puternic în foștii aliați: "Mă bucur dacă-i încurc pe candidații coaliției" - Spune că nu-l mai vrea pe Ciolacu la Palatul Victoria
Victor Ponta, candidat independent la prezidențiale, a declarat ca daca va caștiga alegerile, va schimba Guvernul deoare ...
-
Vanghelie: Becali a tâlhărit babele, femeile în vârstă, măicuțele și le-a luat terenurile!
Acuzații incredibile facute de fostul primar pesedist Marian Vanghelie. Acesta spune ca omul de afaceri Gigi Becali și-a ...
-
Conturile pro-Nicușor Dan pe Tiktok au explodat în ultimele săptămâni. Sute de mii de euro investiți în promovare
În ultimele saptamani, in special incepand cu 26 februarie 2025, pe conturile TikTok pro-Nicușor Dan s-a inregistr ...
-
Face Ilie Bolojan jocuri de culise în Palatul Cotroceni? Întâlnire secretă cu Nicușor Dan despre alegerile prezidențiale
Nicușor Dan a recunoscut ca a avut o intalnire cu președintele interimar Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni. Întaln ...
-
Anchetele după moartea tânărului în spital la Târgu Jiu, fără rezultate după patru luni. Lavinia Șandru cere explicații
La peste patru luni de la moartea lui Andrei Marius Dragan la Spitalul Județean de Urgența Targu Jiu, ancheta treneaza, ...
-
SONDAJ: În turul 2 s-ar califica doar candidați suveraniști. Cum arată procentele momentului
Sociologul Mirel Palada a publicat recent pe Facebook rezultatele celui mai nou sondaj electoral realizat de Sociopol, c ...
-
Surprize în topul celor mai bogați candidați la alegerile prezidențiale. Hectare de pășuni în SUA, venituri impresionante și pensii de lux
Candidații la alegerile prezidențiale din luna mai 2025 au depus, conform procedurii, declarațiile de avere și de intere ...
-
Cum a descris Şoşoacă că l-a găsit pe George Simion în pat cu un bărbat: "Ăla era între plăpumi, puf-uri și alte alea"
Postul de televiziune Romania TV a fost amendat de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) din cauza unui interviu c ...
-
Sorosismul e pe val la Cotroceni: Ilie Bolojan îl aduce pe Dacian Julien Cioloș să se ocupe de parteneriatele strategice
Președintele interimar, Ilie Bolojan, a semnat decretul prin care Dacian Cioloș va fi numit in funcția de consilier onor ...
-
Andrei Gușă: "România este felul principal din meniul negocierilor SUA - Rusia!"
Declarația politica a deputatului SOS Romania, Andrei Gușa - În atenția domnilor Ilie Bolojan, Marcel Ciolacu și A ...
-
Victor Ponta face acuzații de importanță extremă: "Un atentat la siguranța națională a României"
Candidatul independent la prezidențiale Victor Ponta intervine in scandalul dintre ministrul Mediului, Mircea Fechet, și ...
-
Politica lui Ciolacu și a șleahtei lui de incompetenți și hoți: Legumele au devenit un lux în România. O salata a devenit mai scumpă ca un kilogram de carne!
Legumele si verdeturile de sezon au devenit un lux in Romania din cauza prețurilor la care se vand. De exemplu, kilogram ...
-
Operațiunea "Salvarea lui Simion, omul structurilor". Ponta face dezvăluiri uluitoare: "M-au rugat să-l scot de acolo!"
Victor Ponta, fost premier și actual candidat la alegerile prezidențiale, a vorbit despre legaturile sale cu tabara suve ...
-
Incepe razboiul in AUR. Tarziu: „O sa spun adevarul socant, Simion este un autocrat pur-sange. O coterie paraziteaza conducerea partidului"
Claudiu Tarziu, co-fondator al AUR si membru in conducerea partidului, anunta ca intra in ofensiva impotriva lui George ...
-
Nicușor Dan și-a tăiat craca de sub picioare: anunță că pregătește revoluție la SRI și SIE dacă iese președinte
Nicușor Dan a declarat, sambata, in cadrul unei emisiuni la Digi 24, ca serviciile secrete din Romania au o problema de ...
-
Remus Pricopie își depune candidatura, dar refuză condițiile legii! Vrea să se lupte cu BEC la Curtea Constituțională!
Dupa o reflecție profunda și bine gandita, Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a anunțat in aceasta seara ca iși depune cand ...
-
Se rupe AUR? Târziu îl avertizează pe Simion: Dacă eșuezi la prezidențiale, trebuie să răspunzi
Claudiu Tarziu, președintele Consiliului Național al AUR, il pune pe George Simion in fața responsabilitații pentru un p ...
-
Lavinia Șandru și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale: "România reală suferă!"
Lavinia Șandru și-a depus la BEC candidatura pentru alegerile din 4 mai, din partea Partidului Umanist Social Liberal. C ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu