Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Marcel Ciolacu l-a dat afară pe Iulian Fota din MAE

Postat la: 21.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Marcel Ciolacu l-a demis pe Iulian Fota din funcția de secretar de stat de la Ministerul Afacerilor Externe. El a fost prezent recent la Davos, unde a negociat cu ucrainienii noul acord de cooperare pe chestiuni de Securitate.

În timpul discuțiilor dintre experți pe pagina guvernului de la Kiev a apărut informația că România va oferi garanții de Securitate Ucrainei. Oficialul român a negat că ar fi avut vreo legătură cu poziția publică a ucrainienilor. Desele sale gafe au dus la demiterea sa, susțin sursele guvernamentale. În 24 de ani, un fir nevăzut la ținut pe frontispiciul puterii. Nicio decizie privind securitatea națională nu s-a luat, fără ca el să fie prezent la discuții. Așa cum recunoaște și în CV-ul său de pe pagina ANI, s-a ghidat mereu după principiul: „Lumina vine de la Occident."

Lucrează în sistemul național de securitate din anul 2000, fiind unul dintre primii români delegați la Cartierul General NATO. De-a lungul timpului, a mai ocupat diverse funcții în sistemul public, precum director al Colegiului Național de Apărare (2005 - 2009), director al Colegiului Național de Informații (2016-2020) sau director general al Institutului Diplomatic Român.

Este absolvent al studiilor de licență ale Facultății de Instalații din cadrul Universității Tehnice de Construcții și al studiilor de master și doctorat din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, specializarea Relații internaționale. Iulian Fota a urmat și cursurile postuniversitare din cadrul Colegiului Național de Apărare din București și cele din cadrul Colegiului NATO din Roma. De asemenea, a parcurs mai multe stagii de pregătire la universitățile americane Harvard și Georgetown și la Centrul european pentru studii de securitate „George C. Marshall" din Germania. În prezent este și conferențiar universitar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul".

S-a remarcat prin engleza precară, încă de pe vremea când era consilier pe probleme de securitate a lui Traian Băsescu. Fota și-a scos fotografiile cu Nikolai Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, de pe internet În anul 2013, a negociat din parte președinției române un acord de colaborare între Departamentul Securității Naționale din Administrația Prezidențială a României și Secretariatul Consiliul de securitate al Federației Ruse. Fotografiile cu Patrushev au fost șterse de pe internet.

A absolvit Facultatea de Instalații din cadrul Universității Tehnice de Construcții și are un Master la SNSPA. A fost pregătit în mai multe universitățil americane și europene, de la Harvard și Georgetown, până la Centrul european pentru studii de securitate „George C. Marshall" din Germania. În prezent este și conferențiar universitar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul."

La fel ca Florian Coldea, este decorat de mai multe state europene. Conform CV-ului de pe pagina ANI, toată viața s-a condus după principiul: Ex Occidente Lux ! (Lumina vine din Occident). Surse din Intelligence-ul românesc susțin că va fi lăsat la vatră, rămânând doar cu cele două catedre. Va continua să pregătească noii ofițeri ai serviciilor secrete.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE