Raed Arafat se simte încolțit de Alexandru Rafila: "Încearcă permanent să distrugă UPU care e un sistem funcțional!"
Postat la: 28.09.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a transmis că acordarea unor servicii de calitate cetăţenilor "ar trebui să fie o prioritate şi nu încercarea permanentă de a distruge un sistem funcţional", comentând, astfel, declaraţiile ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, cu priire la finanţarea Unităţilor de Primiri Urgenţe.
"Şeful fiecărei structuri UPU stabileşte o propunere de buget pe care o înaintează managerului unităţii, care, la rândul său, trimite o adresă Ministerului Sănătăţii", susţin oficialii DSU, în contradictoriu cu informaţiile ministrului, care susţine că DSU trebuia să notifice Ministerul Sănătăţii dacă mai sunt necesari bani.
"Deşi aspectele legate de bugetarea unor componente indispensabile ale sistemului integrat de urgenţă, în speţă Unităţile de Primiri Urgenţe şi Serviciile Publice de Ambulanţă nu s-au înţeles, chiar dacă instituţia noastră în mod repetat a explicat procesul de finanţare suntem nevoiţi să reitărăm încă o dată faptul că, în conformitate cu Legea 95/2006, fondurile acordate structurilor enumerate anterior, inclusiv activităţii SMURD, provin de la bugetul de stat prin două linii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, partea majoritară din sume reprezintă salarizarea personalului. Faptul că finanţarea întregului sistem de urgenţă se realizează din bani ce provin de la bugetul de stat, acest lucru ar trebui să conducă la continuarea conlucrării între Ministerul Sănătăţii şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, instituţii cu scopuri şi obiective bine stabilite în actele normative şi diferite pe linie de competenţă, însă în acelaşi timp complementare", a transmis DSU, într-un comunicat de presă.
Potrivit documentului citat, oficialii DSU consideră că "acordarea unor servicii de calitate cetăţenilor ar trebui să fie o prioritate şi nu încercarea permanentă de a distruge un sistem funcţional, care îşi arată nivelul de performanţă zilnic, prin abordarea integrată şi profesionalismul salvatorilor care îl deservesc, fie că vorbim de medici, asistenţi, pompieri-paramedici, piloţi sau voluntari".
"Fiecare dintre aceste categorii de personal mai sus amintite, joacă un rol major în funcţionarea sistemului şi în salvarea de vieţi, un rol stabilit la nivel de Lege şi detaliat la nivel de hotărâri de guvern şi de ordine comune ale miniştrilor sănătăţii, respectiv de interne. DSU, încă de la înfiinţare, pe lângă activităţile curente de coordonare, aşa cum prevede Legea a urmărit îndeplinirea mai multor obiective, dintre care amintim, pregătirea personalului şi dotarea cu tehnică de intervenţie a tuturor structurilor care sunt parte integrantă a sistemului naţional integrat de urgenţă, precum si finanţarea corectă pentru îndeplinirea misiunilor tuturor structurilor aflate în coordonare. Astfel, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin accesarea fondurilor europene nerambursabile, realizate prin IGSU a adus servicii întregului sistem, inclusiv a celui medical de urgenţă, iar acest lucru s-a observat continuu în activitatea noastră", a mai transmis DSU.
"În ceea ce priveşte informaţia conform căreia "DSU face repartiţia fondurilor către Unităţile de Primiri Urgenţe", reiterăm faptul că instituţia noastră NU are competenţe în a lua singură astfel de decizii iar repartiţia finală şi trimiterea documentelor de alocare financiară se face încă din anul 2014, de Ministerul Sănătăţii. În cursul firesc al derulării actului de finanţare al UPU-rilor, aşa cum prevede legislaţia aflată în vigoare, şeful fiecărei structuri UPU stabileşte în funcţie de necesitate o propunere de buget pe care o înaintează managerului unităţii spitaliceşti, care la rândul său trimite o adresă Ministerului Sănătăţii prin care se solicită acordarea fondurilor necesare continuării activităţii medicale în Unităţile de Primiri Urgenţe", susţin oficialii DSU.
Aceştia afirmă că, în urmă cu câteva săptămâni, Ministerul Sănătăţii a trimis o adresă către toate structurile Serviciilor de Ambulanţă, respectiv Unităţilor de Primiri Urgenţe/Compartimentelor de Primiri Urgenţe, ca "informare" conform căreia datele financiare, pe care instituţia noastră le-a cerut în scopul de a analiza situaţia finanţării sistemului medical de urgenţă se regăsesc la Ministerul Sănătăţii centralizat, aceştia având calitatea de coordonator principal de credite, iar dacă instituţia noastră doreşte să obţină aceste informaţii, să le solicite la Ministerul Sănătăţii.
"Acest lucru scoate în evidenţă faptul că instituţia noastră nu este implicată în acest proces de "repartiţie finală a fondurilor" către UPU si serviciile de ambulanţă, discuţiile pe acest subiect purtându-se între Ministerul Sănătăţii, reprezentanţii unităţilor sanitare în structura cărora se află UPU/CPU şi managerii Serviciilor de Ambulanţă. Mai mult de atât, în cadrul Ministerului Sănătăţii există un serviciu care monitorizează aceste bugete şi care menţine legătura cu reprezentanţii structurilor enumeraţi anterior asigurând inclusiv decontarea facturilor şi a cheltuielilor. Soluţia pentru evitarea emiterii in viitor a unor afirmaţii care nu au nimic cu realitatea este consultarea legislaţiei în vigoare pe care o considerăm clară şi acoperitoare şi revenirea la colaborarea anterioară care a existat până acum câteva luni între Ministerul Sănătăţii şi DSU, îmbunătăţirea ei în binele serviciului public, fără tentative de destructurare a unui sistem funcţional care şi-a dovedit eficienţa pe parcursul anilor, acordând respectul cuvenit tuturor categoriilor de personal care activează în cadrul lui", au mai transmis oficialii DSU:
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, luni, întrebat despre lipsa banilor la Unităţile de Primiri Urgenţe, că distribuirea fondurilor este făcută către DSU care nu a notificat ministerul. "Nu putem să finanţăm ceva despre care nu avem informaţii", afirmă Rafila, care a profitat de moment pentru a reitera ideea sa potrivit căreia Ministerul Sănătăţii ar trebui să coordoneze activitatea instituţiilor pe care le finanţează. "Unităţile de Primiri Urgenţe sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii, repartiţia fondurilor a fost făcută de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Nu am avut semnale, nu am avut informaţii. Dânşii ştiu, le-am trimis repetate adrese, dacă există probleme legate de finanţare sau lucruri de genul ăsta să ne notifice. Dacă nu ne-au notificat înseamnă că au notificat în altă parte. Nu putem să finanţăm ceva despre care nu avem informaţii", a declarat ministrul.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Rareş Bogdan în scandalul OMV Petrom: "Dacă statul nu va reuşi să aplice încasarea taxei, cineva trebuie să răspundă. Mi se pare o sfidare!"
Europarlamentarul Rareş Bogdan i-a cerut ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, să dea explicaţii publice cu privire la motivul pentru care în transpunerea reglementărilor europene în legislaţia românească Ministerul Finanţelor a omis să introducă un cod CAEN asociat centralei de cogenerare pe care compania OMV Petrom o deţine la Brazi, în judeţul Prahova.
-
Declaratiile care-l leagă pe Virgil Popescu de serviciile de informații. Ministrul actioneaza impotriva intereselor României prin firme strategice!
Apar tot mai multe informatii in spatiul public despre cine l-a "impins" in față pe Gabriel Țuțu, directorul de la Romarm, fost ofiter SRI. Fostul premier Ludovic Orban afirmă fără echivoc ca este vorba despre Virgil Popescu, actualul ministru al Energiei.
-
Presă: Obiectivul e ca NATO să intre în război. Urmează atentate și saboteje. Rusia se pregătește să atace cu jumătate de milion de soldați
Presa turcă vorbește de un adevărat asalt diplomatic și nu numai asupra regimului de la Ankara pentru a abandona actuala strategie de lucru cu Rusia și că după ce Germania nu a mai rezistat presiunilor SUA și a dat drumul tancurilor grele Leopard 2 acum urmează Turcia.
-
Încă cap mafiot a fost prins de polițiștii din Italia după aproape 20 de ani de la un omor. Făcea pe bucătarul de pizza
Un bărbat din Italia, condamnat pentru omor şi considerat a face parte dintr-una din cele mai puternice organizaţii mafiote din ţară, a fost prins şi arestat după ce a petrecut 16 ani ca fugar. El a fost descoperit după ce a lucrat ca bucătar de pizza, scrie The Guardian.
-
Fermierii din România dau alerta: românii mănâncă cereale modificate genetic, aduse din Ucraina
Un fermier afirmă că din Ucraina au tranzitat România nouă tone de cereale şi mare parte dintre acestea a rămas în ţara noastră. El a menţionat că este un exces de cereale care a dus la scăderea preţului cu 30%, precizând că în aceste condiţii mai mulţi fermieri riscă falimentul.
-
Un milion de dolari găsiți la percheziții în canapeaua fostului ministru adjunct al Apărării din Ucraina
Publicația ucraineană Pravda dezvăluie o înregistrare video de la perchezițiile din luna august a inculpatului în ancheta privind fraudele în achiziții la Ministerul Apărării, fostul ministru adjunct al Apărării Oleksandr Mironiuk, în canapeaua căruia a fost găsit aproape un milion de dolari.
-
Un jurnalist ucrainean care luptă în tranșee desființează propaganda de la Kiev, care prevede o victorie rapidă în fața Moscovei: „Vânzători de povești ieftine"
Societatea ucraineană riscă să devină victima unor promisiuni populiste privind o victorie rapidă și definitivă asupra Rusiei, însă războiul pare a fi „o ploaie îndelungată", o nouă normalitate, una foarte dură, scrie din tranșee Pavlo Kazarin, un cunoscut jurnalist, originar din Crimeea, înrolat în armată în primăvara anului trecut.
-
Fermierii polonezi au blocat punctele de control la granița cu Ucraina din cauza cerealelor modificate genetic care au inundat țara, la fel ca și în România
Fermierii polonezi au blocat punctele de control la granița cu Ucraina, protestând împotriva importului de cereale, potrivit lui Tygodnik Zamojski.
-
Raportul Transparency International indică faptul că pandemia a fost furtuna perfectă pentru corupție în lume
Transparency International a dat publicităţii clasamentul IPC (Indicele de Percepție al Corupției) referitor la anul 2022. Media globală a stagnat la 43 de puncte pentru al 11-lea an consecutiv - indicele variază de la 0, pentru cel mai corupt scenariu, la 100 pentru cel mai integru.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cel mai mare experiment medical de pe planetă! Tudor Ciuhodaru, după ce INSP a făcut publice efectele secundare grave ale vaccinului
- 2.Mircea Geoană după atacul cu Flacara Violet când a mers la spital pentru analize: "Medicii au zis că nu au mai văzut așa ceva!" VIDEO
- 3.Predicțiile FT: Europa se întoarce în epoca de piatră. Urmează crize în serie!
- 4.Schimbare interesantă la Guvern: premierul își reduce din atribuții înainte de rotativă!
- 5.Rareş Bogdan dezvăluie o discuție pe care a avut-o cu Sebastian Kurz: "Mi-a zis o chestiune care m-a şocat şi mi-a rămas în minte!"
- 6.Diana Șoșoacă o atacă pe Maia Sandu: "Cerșește în genunchi pe sub toate birourile. Și-a vândut țara lui Soros!"
- 7.Marcel Ciolacu despre candidatura Maiei Sandu la prezidentialele din România!
- 8.Răzbunarea furtului de voturi de la Sectorul 1 este aproape!
- 9.Bădălău către șefa CNI: "Fă, mânca-mi-ai... te calc în picioare dacă nu îmi dai sala de sport!"
- 10.Adrian Năstase: "Vladimir Putin nu a luat decizia de a ataca Ucraina acum un an!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu