Amenințare colosală pentru omenire: sfârșitul vieții de pe Pământ ar putea veni din Antarctica
Postat la: 11.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Antarctica, cunoscută ca fiind cea mai mare masă de gheață și zăpadă de pe Terra, ascunde o amenințare colosală pentru omenire. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Columbia din New York, eruptia unuia dintre cei 138 de vulcani înghetați sub calota de gheață ar putea declanșa o serie de evenimente catastrofale la nivel global, informează Geological Society.
Sub imensa calotă de gheață a continentului se întinde cea mai extinsă regiune vulcanică de pe Pământ, adăpostind nu mai puțin de 138 de vulcani. 91 dintre acestea au fost identificați abia în cursul anului 2017. Este posibil ca unul dintre vulcanii din Antarctica să erupă pe acest continent situat în cel mai sudic punct?
Deși acești vulcani sunt considerați relativ tineri în comparație cu alți vulcani, fiind expresii ale materialului încălzit care ajunge la suprafață din adâncurile Pământului, oamenii de știință nu au reușit să determină cu certitudine dacă aceștia sunt activi din punct de vedere vulcanic sau nu, conform autorilor studiului.
În momentul de față, doar doi vulcani de pe continentul acoperit de gheață sunt clasificați ca fiind activi: Insula Deception, o masă de pământ în formă de potcoavă la nord de continent, care face parte din Insulele Shetland de Sud; și Muntele Erebus, cel mai înalt vârf al continentului, cu o înălțime de 3.794 de metri. Se crede că este cel mai sudic vulcan activ din lume.
„Erebus, care tronează deasupra bazei de cercetare McMurdo de pe Insula Scott, a erupt continuu cel puțin din 1972„, a declarat Conor Bacon, cercetător postdoctoral la Observatorul Terestru Lamont-Doherty de la Universitatea Columbia din New York.
De atunci, se știe că Muntele Erebus aruncă ocazional „bombe" de rocă, cunoscute colectiv sub numele de erupții stromboliene, potrivit Observatorului Terestru al NASA.
„Una dintre cele mai interesante caracteristici ale sale este lacul de lavă persistent care ocupă unul dintre craterele [sale] de vârf, unde materialul topit este prezent la suprafață", a declarat Bacon. „Acestea sunt, de fapt, destul de rare, deoarece trebuie îndeplinite anumite condiții foarte specifice pentru a se asigura că suprafața nu îngheață niciodată".
Deception Island găzduiește un vulcan activ care a erupt ultima dată în 1970, potrivit Deception Island Antarctic Specially Managed Area, care monitorizează insula pentru activitatea vulcanică.
În prezent, insula este clasificată ca fiind „verde", ceea ce înseamnă că nu se așteaptă nicio erupție. Deși există doar doi vulcani activi pe continent, Antarctica este presărată cu fumarole, niște guri vulcanice care eliberează gaze și vapori în aer.
Atunci când condițiile sunt potrivite, acumulările din aceste guri de aerisire pot forma depozite cunoscute sub numele de turnuri de gheață de fumarole, care pot atinge înălțimi de 3 metri.
Chiar dacă cercetătorii monitorizează în mod constant vulcanii din Antarctica cu ajutorul unor instrumente, poate fi dificil de prezis când anume va erupe unul dintre ei. Cu alte cuvinte, în afară de cei doi vulcani activi și de diferitele fumarole, este greu de spus dacă oricare dintre ceilalți vulcani ai continentului ar putea erupe.
Numai pe Muntele Erebus și pe Insula Deception „există doar un număr mic de instrumente de monitorizare permanentă", spune Bacon.
„Aceste rețele constau în principal din seismometre pentru a detecta activitatea seismică asociată cu tulburările vulcanice. Din când în când, cercetătorii vor desfășura rețele de instrumente mai extinse pentru a efectua studii specifice, dar acest lucru prezintă în mod evident un număr uriaș de provocări logistice în comparație cu numeroșii vulcani mult mai accesibili din alte părți ale lumii."
O altă provocare îi așteaptă pe oamenii de știință, a adăugat el. „În plus față de provocările logistice, instalațiile permanente trebuie să fie suficient de robuste pentru a supraviețui condițiilor dure și nopților lungi de la polul polar", a spus Bacon.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
Guvernul pregătește adoptarea OUG pentru organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2025, care vor avea loc pe 4 și 18 mai. În draftul de OUG sunt prevăzute măsuri speciale pentru a nu se mai repeta o situație precum cea a lui Călin Georgescu
-
Sondaj devastator: Călin Georgescu câștigă din orice poziție cu un procent greu de imaginat pentru Coalitia de la guvernare
Călin Georgescu are toate șansele, în continuare, să iasă câștigător și după reluarea alegerilor prezidențiale. Potrivit celor mai recente sondări sociologice, pe Georgescu l-ar vota cel puțin 60% dintre români, spune sociologul Mirel Palada.
-
Elon Musk: Premierul Marii Britanii a vrut să submineze alegerile din SUA!
Miliardarul american Elon Musk a declarat că premierul Marii Britanii, Keir Starmer, "a trimis agenți în America pentru a submina alegerile din Statele Unite", relatează canalul Șkvarka News de pe rețeaua Telegram.
-
Călin Georgescu îl numește pe șeful OMS Tedros Ghebreyesus "cioroi de casă" și "sclav" într-un interviu din 2023
Călin Georgescu a folosit termenii "cioroi de casă" și "sclav" pentru a-l descrie pe șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Ghebreyesus, într-un interviu urcat pe YouTube în 2023. Georgescu vorbește în limba engleză în acest interviu iar termenii folosiți sunt "house nigger" și "slave".
-
Bomba de la NASA: 2025 pregătit pentru „depopularea masivă" pentru a introduce „simularea Matrix"
Documentele oficiale NASA scurse la iveală dezvăluie decenii de pregătire la nivel înalt pentru un eveniment de extincție în masă care urmează să înceapă în 2025.
-
Care e Conspirația: Un guvern mondial unic care utilizează tehnocrația pentru a conduce Lumea
Cu toții am devenit familiarizați cu termenul „teoria conspirației" în ultimii cinci ani. Dar ceea ce este mai puțin clar pentru unii este ce este de fapt „conspirația".
-
Temperaturile interioare afectează funcția cognitivă la adulții în vârstă
Un nou studiu arată că adulții în vârstă se confruntă cu cele mai puține dificultăți de atenție atunci când temperaturile din locuințe rămân între 68-75 ˚F (20-24 ˚C).
-
Președintele pro-rus al Croației a câștigat alegerile
În alegerile desfășurate în weekend, președintele în exercițiu al Croației, Zoran Milanovic, a repurtat o victorie categorică, la mare distanță de principalul său adversar. Ca atare, el va ocupa funcția de șef al statului în următorii cinci ani.
-
Georgescu îl amenință pe Iohannis cu dezvăluiri dacă nu își dă demisia: "Statul român cunoaște foarte bine vulnerabilitățile pe care le-a avut ca primar"
Călin Georgescu, candidatul independent care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, a făcut o serie de declarații amenințătoare la adresa fostului președinte Klaus Iohannis. În cadrul unei emisiuni de televiziune, Georgescu a criticat vehement acțiunile lui Iohannis și a lansat acuzații grave.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu