Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












SRI minte. De ingheata apele!

Postat la: 10.05.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

A izbucnit si s-a amplificat cu o viteza uluitoare scandalul dezinfectantilor. El atinge, ca un tsunami, una dintre cele mai profitabile industrii din Romania. Cea farmaceutica. Si, inevitabil, pe toti cei implicati, pe fata sau in mod discret, in operatiunile comerciale. Gradul de emotie colectiva a crescut si el exploziv. In acest tablou general, iata, se implica insusi Serviciul Roman de Informatii. Ca institutie. Si declanseaza un razboi impotriva tuturor.

Marea intrebare a zilei este: cine minte? Minte Serviciul Roman de Informatii atunci cand, printr-un comunicat, de fapt, o anonima oficiala, afirma ca informeaza, de ani de zile, toate institutiile statului, privind gravele ilegalitati legate de plasarea dezinfectantilor in spitale sau mint toti ceilalti? Nu putem fi eleganti. Nu putem sa evitam sa folosim cuvantul genocid. Da, a fost un genocid! Anual, prin spitalele Romaniei, trec circa 200.000 de cetateni. Dintre acestia, unii s-au infectat. Au venit cu o afectiune si au plecat cu alta. Mult mai grava. Unii, nu se stie cati, dar cu certitudine multi, au plecat de tot. Pe lumea cealalta. Omorati de spitale. Dupa ce au platit o viata intreaga taxe, ca sa nu se intample asa. Iar acum ne alegem cu ce? Cu o polemica.

SRI afirma ca a trimis sute de note decidentilor politici de la diverse nivele. Primari. Presedinti de consilii judetene. Sefi ai unor institutii centrale medicale. Sau locale. Ministri de resort. Prim-ministri. Si celor doi presedinti sub mandatul carora s-a petrecut genocidul. Traian Basescu si Klaus Iohannis. Asadar, destinatarii semnalelor de alarma, pe care SRI pretide ca le-a tras, sunt de ordinul sutelor. Cum, tot de ordinul sutelor, ar fi si notele SRI prin care, se afirma in comunicat, ar fi fost tras un semnal de alarma privind atat ilegalitatile legate de contractele incheiate pentru dezinfectanti, cat si faptul ca acestia nu corespundeau. Asa sa fie oare? Niciunul dintre sutele de "beneficiari", absolut niciunul, nu confirma ca ar fi primit vreodata aceste note SRI.

Cine minte? Eu unul ma incumet sa dau un raspuns. Dar, inainte de toate, sa facem o scurta cronologie a acestei dispute. Mai intai au aparut in spatiul mediatic informatii, din ce in ce mai lipsite de echivoc, conform carora, in operatiunile de devalizare a banului public pe seama sanatatii oameniloor si cu pretul unui genocid, au fost implicati, de-a lungul ultimilor ani, mai multe varfuri din Serviciul Roman de Informatii. Deci, ce s-a facut s-ar fi facut cu stiinta si cu complicitatea unor oameni din SRI. Sa fie vorba, din nou, de o societate comerciala acoperita? Greu de raspuns la aceasta intrebare. La scurt timp, a aparut o dezvaluire uluitoare. Un medic, sursa SRI, adica un colaborator sub acoperire, decide sa le faca destainuiri unor jurnalisti si sa le puna la dispozitie si probele in acest sens, dar sub protectia anonimatului. Si probele incep sa curga. Ce sunt ele? Sunt notele informative, insotite de documente, de ordinul miilor, pe care "sursa" le-a pus la dispozitie, de-a lungul anilor, celor cu care colabora din Serviciul Roman de Informatii. Din aceste note si documete rezulta ca atat "sursa", cat si SRI cunosteau, intr-adevar, de ani de zile, ceea ce se intampla. Dar, ce sa vezi? Vazand ca nu se schimba nimic in sistemul sanitar, "sursa" incepe sa-i ia la rost pe ofiterii de legatura. Acestia ridica din umeri si se plang ca, desi au informat mai sus, dintr-un motiv necunoscut, nu s-au luat masuri.

Abia pe acest fond, iata, pe neasteptate, intra in scena Serviciul Roman de Informatii. Printr-un comunicat care, desi este asumat de institutie, nu angajeaza de fapt, sub nicio forma, semnatura generalului Florian Coldea, cel care a patronat fie mafia din industria medicamentelor, fie pretinsele atentionari adresate institutiilor abilitate ale statului. Si pentru a continua logica de mai sus, din comunicatul SRI, dar si din toate luarile de pozitii care au avut loc pana in acest moment, nu rezulta daca procurorii au fost si ei sesizati. Si asta in conditiile in care, de ani de zile, SRI pretinde ca a fost informat si a informat, la randul lui, ca in domeniul comertului cu dezinfectanti se produc grave ilegalitati. Si acte de mare coruptie. Pentru ca nicio firma nu poate ajunge sa domine piata comertului cu asemenea produse, fara sa "unga" acolo unde trebuie. Constant si consecvent.

Hai sa spunem, desi este absurd sa o facem, ca sutele de decidenti care au primit notele informative SRI sunt, cu totii, culmea discretiei. Si ca, din dorinta de a nu dezvalui teribilele secrete de stat la care au avut acces, se abtin sa confirme ca ar fi primit notele informative. Si ca prefera sa infirme. Dar ce ne facem cu procurorii, cei de la DIICOT si cei de la DNA? Ei bine, procurorii nu sunt chemati nici sa confirme si nici sa infirme. Ei, in schimb, sunt chemati sa ancheteze. Daca, de mai multi ani de zile, procurorii au primit, de la SRI, semnale de alarma, intrebarea care se pune este: de ce nu au reactionat, de ce nu au declansat cuvenitele anchete?

Daca atat de multa lume este informata, cu doi presedinti de stat la varf, ca se savarsesc, de ani de zile, infractiuni atat de grave, incat ele cad sub incidenta unui genocid si nimeni nu solicita anchetarea situatiei si curmarea respectivei stari de lucruri, inseamna ca traim, de fapt, intr-un stat in care, cu exceptia SRI, toti responsabilii sunt niste tradatori. Ceea ce, cred eu, este imposibil. Avand in vedere logica de mai sus, eu afirm, cu toata raspunderea, ca onorata conducere operativa a Serviciului Roman de Informatii, in frunte cu generalul cu nenumarate stele, Florian Coldea, minte cu nerusinare. Dezinformand, in mod grav, opinia publica. Ii cer, asadar, directorului SRI, Eduard Hellvig, sa faca imediat o ancheta. In acest sens, el dispune de Directia de Protectie Interna care, daca ar avea un nou sef, care nu este omul lui Coldea, ar putea sa duca aceasta operatie la bun sfarsit. Intr-un timp record. Si tare mi-e teama ca vor fi descoperiti mai multi "instelati", implicati in acest omor colectiv, decat ne-am putea imagina.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE