Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Vinovații fără vină

Postat la: 03.05.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În spatele activității Direcției anticorupție, conduse de Codruta Kovesi, se ascund practici pe cât de ilegale, pe atât de imorale. O spun cifrele îngrijorătoare date publicității în ultima vreme, din care aflăm că, de la începutul lui 2015 și până-n prezent, peste 200 (două sute) de persoane inculpate de DNA au fost achitate de instanțele de judecată, majoritatea din lipsă de probe. Și cum trimiterea în judecată a acestora echivalează cu o condamnare, raportat la terfelirea imaginii inculpatului, resursele materiale cheltuite de acesta și stresul la care a fost supus, împreună cu întreaga sa familie, denotă că lucrurile nu sunt deloc în regulă.

Principiul legii după James Joyce, potrivit căruia „Mai bine să scape nouăzeci și nouă de vinovați, decât să fie condamnat pe nedrept un singur nevinovat" îi este totalmente străin atât șefei DNA, cât și procurorilor din subordine. Dimpotrivă, aceștia se mândresc - în cel mai grotesc mod cu putință - cu faptul că doar unul din zece inculpați a fost trimis în judecată degeaba, fiind victimă colaterală.

Cu alte cuvinte, procurorii anticorupție sunt absolut indiferenți față de soarta oamenilor nevinovați trimiși pe nedrept în fața instanțelor de judecată. Care indiferență are și o explicație cât se poate de pertinentă, în sensul că procurorii se bucură de o imunitate similară cu cea parlamentară, poate chiar mai mare. Ei nu răspund în niciun fel în fața legii pentru erorile comise, pentru destinele distruse, cu sau fără intenție, situându-se deasupra legii.

Un alt aspect la fel de îngrijorător constă faptul că, din cei 200 de nenorociți, majoritatea a stat diferite perioade de timp în spatele gratiilor. Și cine a semnat mandatele pentru încarcerarea lor preventivă? Ei bine, judecătorii, la solicitarea expresă a procurorilor DNA. Adică, o bună parte din cei 200 de oameni nevinovați au fost săltați de mascați, băgați la beci și-apoi trimiși în judecată degeaba, doar ca anticorupția să dea bine la televizor și în lumea civilizată, iar Kovesi să se aleagă la un moment dat cu un post bine remunerat la Bruxelles.

Câți dintre cei călcați în picioare de către DNA și unii judecători, care-și găsesc dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, țara noastră fiind condamnată la amenzi pe care contribuabilul le plătește, nici nu merită să mai comentăm. Cifrele vorbesc de la sine, România plasându-se pe primul loc la capitolul erori judiciare, tratamente inumane în timpul detenției, lipsă de apărare și altele.

Dar cum rămâne cu răspunderea magistraților pentru asemenea fapte, ce țin mai degrabă de dictatură, în niciun caz de democrație? Moment în care, se pune întrebarea, aceste anomalii și disfuncționalități ale sistemul judiciar românesc se vor sfârși vreodată? Nu-i vorbă, este foarte bine că judecătorii au disculpat acele persoane, pe care procurorii DNA ar fi vrut să le vadă condamnate pe nedrept, dar nu aceasta este esența problemei. Ci răspunderea magistraților pentru faptele comise, pe care cel mai adesea le putem clasifica drept abominabile, fiindcă distrug viețile și destinele unor nevinovați.

Dan Coste

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE