Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Candidatul Cristian Rizea, în colimatorul ANI

Postat la: 07.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

După ce Marian Vanghelie a fost tras pe linie moartă - judecat în arest la domiciliu pentru abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani - bătălia pentru primăria Sectorului 5 prezintă o serie de noi necunoscute, în condiţiile în care ANI i-ar putea interzice deputatului pesedist Cristian Rizea să mai candideze la fotoliul de edil.

Actualmente, brăileanul Rizea depune eforturi considerabile pe lângă conducerea PSD în dorinţa de a fi nominalizat în cursa pentru jilţul suspendatului Vanghelie. Planurile deputatului social-democrat pot fi însă sortite eşecului, deoarece Curtea de Apel Constanţa îi va judeca speţa chiar săptămâna viitoare, pe 16 septembrie 2015.

Acuzaţiile inspectorilor de integritate

Precizăm că ANI l-a reclamat pe Cristian Rizea, în 2011, pentru „existenţa unor tranzacţii bancare suspecte, în valoare de 3.033.765,7 lei (aproximativ 719.583,73 de euro) şi 199.600 de euro, în sensul prevederilor Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism".

La vremea respectivă, inspectorii de integritate au constatat o diferenţă semnificativă în cuantum de 1.264.024,83 de lei (aproximativ 300.250,56 de euro) între averea dobândită şi veniturile realizate de Rizea, în perioada 19 decembrie 2008 - 31 decembrie 2010. Aşadar, social-democratul ar fi acumulat, în perioada exercitării demnităţii publice de deputat, împreună cu familia, o avere care depăşeşte veniturile realizate. Menţionăm că, la începutul lunii decembrie 2012, Curtea de Apel Constanţa a dat un verdict favorabil lui Rizea, care a fost însă anulat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosar în aşteptarea verdictului

Printr-o decizie irevocabilă, Curtea Supremă a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Constanţa. După trei termene, în şedinţa din 5 decembrie 2012, instanţa a respins acţiunea celor de la ANI ca inadmisibilă. Nemulţumiţi, inspectorii de integritate s-au adresat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, care, pe data de 4 noiembrie 2014, a casat sentinţa şi a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Constanţa.

Decizia fiind definitivă, dosarul a fost înregistrat, din nou, sub numarul 987/36/2012. Speţa a fost amânată pentru data de 16 septembrie 2015, iar un eventual câştig de cauză al ANI l-ar scoate pe Cristian Rizea, fără drept de apel, din cursa pentru primăria Sectorului 5.

Alex Miclovan

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE