Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Klaus Iohannis dupa primul an de mandat. Cu ce presedinte de pana acum seamana cel mai mult

Postat la: 16.12.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Traian Basescu a schimbat, in mandatele sale, modelul de activitate al Presedintelui Romaniei, generand un model propriu. Dupa 10 ani de mandat pentru Traian Basescu, o intrebare importanta se refera la cat de mult seamana activitatea noului Presedinte, Klaus Iohannis, cu fost presedinte, Traian Basescu. In ce masura primul an de mandat inseamna, pentru Romania, o schimbare sau o continuare a stilului de decizie instituit de Traian Basescu in ultimii ani.

Plecand de la premisa ca atat activitatea politica, cat si cea administrativ-institutionala confera consistenta mandatului prezidential, fiecare presedinte beneficiaza de un "portret statistic" compus din: medii lunare ale decretelor, pe subiecte; numar decrete, pe subiecte; tipul actelor emise. Analiza comparata scoate in evidenta astfel de aspecte, putand astfel contura noi ipoteze si directii de cercetare.

Cercetarea releva ca presedintele Iohannis preia, ca stil prezidential, modelul impus de Traian Basescu - presedinte activ, cu ritm important de decrete emise, cu accent major pe decizii legate de schimbari de procurori si judecatori. De asemenea, constatam ca presedintele Iohannis are un ritm de activitate mai scazut decat a avut Traian Basescu, primul an de activitate fiind unul cu mai putine decrete emise si decat Traian Basescu, dar si decat Ion Iliescu, scriu cei de la infopolitic.ro

Presedintele Klaus Iohannis nu si-a conturat inca un stil propriu, el preluand, in primul an de activitate, tiparul generat de presedintele Basescu, in cele doua mandate ale sale. Din acest punct de vedere, putem sesiza o continuitate fata de ultimii 10 ani, si nu neaparat o schimbare de stil de emitere a actelor.

Ponderea decretelor pe mandat



Dupa cum se vede in grafic, Klaus Iohannis, dupa primul an de mandat, a avut ponderi similare in actele proprii, cu fostul presedinte, Traian Basescu. O concluzie legata de primul an de activitate pentru Klaus Iohannis - intensitatea activitatii sale ca presedinte (numarul total de decrete) seamana mai mult cu cea a lui Ion Iliescu decat cu cea a lui Traian Basescu.

In primul an de mandat al lui Klaus Iohannis, acesta pare ca se indreapta spre stilul decizional al lui Traian Basescu - multe decrete privind schimbari de procurori si judecatori, mai multe decat cele privind promulgarea de legi. Desi tipul decretelor il aseamana cu Traian Basescu, numarul acestora il aseamana mai mult cu cel de-al doilea mandat al lui Ion Iliescu si cu al doilea mandat (mai putin intens) al lui Traian Basescu

Interesul pentru justitie



O analiza mai detaliata a decretelor din zona Justitiei arata cu ce seamana primul an de mandat pentru Klaus Iohannis, ca numar total de schimbari facute - cu 369 de decrete emise, Klaus Iohannis se situeaza sub toti anii de mandat ai lui Traian Basescu, aproape insa de anii 2014 sau 2007.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE