Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Primarii condamnaţi cu suspendare ar putea să nu-şi mai piardă mandatul

Postat la: 19.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un grup de 16 parlamentari de la toate partidele au depus un proiect de lege care prevede că primarii, consilierii judeţeni şi locali care au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare nu-şi vor mai pierde mandatul. Iniţiativa legislativă modifică Statutul aleşilor locali.

Proiectul este semnat de 6 deputaţi PSD, 6 UDMR, 2 PNL, unul de la minorităţi şi unul de la PC-PLR, potrivit Mediafax. Potrivit legii în vigoare, aleşii locali îşi pierd mandatul în cazul unei "condamnări, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate". Iniţiatorii proiectului de lege susţin că aplicarea acestei prevederi în corelare cu prevederile noului Cod Penal a condus la o practică judiciară neuniformă.

"Astfel, în unele cazuri interpretarea a fost strictă şi orice condamnare, cu sau fără executare, la o pedeapsă privativă de libertate s-a soldat cu emiterea de către prefect a ordinului de constatare a încetării mandatului sau cu adoptarea hotărârii de încetare a mandatului de consilier. Ca efect, chiar şi pentru delicte minore, comise fără intenţie şi fără legătură cu exercitarea atribuţiilor ce le revin, aleşilor locali condamnaţi la executarea pedepsei cu suspendare le-a încetat mandatul. În alte cazuri, instanţele au ales interpretarea în spirit a prevederilor legii şi, drept consecinţă în urma condamnării la o pedeapsă cu suspendare, cei vizaţi şi-au putut exercita în continuare atribuţiile de aleşi locali", precizează iniţiatorii proiectului, în expunerea de motive.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE