Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












8 septembrie. Naşterea Maicii Domnului, Sfânta Marie Mică

Postat la: 08.09.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În fiecare an, pe 8 septembrie, creştinătatea prăznuieşte Naşterea Maicii Domnului sau "Sfânta Marie Mică", cum mai este cunoscută în popor. Este prima sărbătoare importantă a anului bisericesc care începe la 1 septembrie.

Potrivit tradiţiei, praznicul Naşterii Sf. Fecioare Maria marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Bătrânii spun că în această zi rândunelele pleacă în ţările calde, insectele încep să se ascundă în pământ, iar frigul toamnei începe să-şi facă simţită prezenţa. În această zi, Biserica ne îndeamnă să ne oprim şi să medităm puţin la unul din momentele istoriei mântuirii neamului omenesc, respectiv la pregătirea Maicii Domnului pentru slujirea ei unică, de mamă a lui Dumnezeu.

Împrejurările în care a venit pe lume Maica Domnului sunt, în general, binecunoscute credincioşilor creştini. În ţinutul Galileii trăiau doi bătrâni: Ioachim şi Ana, oameni drepţi şi temători de Dumnezeu, ajunşi la o vârstă înaintată. Bătrânul Ioachim se trăgea din neamul împărătesc al lui David, iar soţia sa, Ana, din familia preoţească a lui Aron. Cei doi ajunseseră la adânci bătrâneţi fără a avea copii, fapt ce constituia o ruşine şi un blestem în societatea vremii. De aceea, se rugau neîncetat lui Dumnezeu să le dăruiască un copil şi astfel să ridice de la ei această ruşine. Mai mult, au făgăduit că dacă îl vor primi, îl vor închina Domnului.

Rugăciunea lor a fost ascultată şi după dorinţa lor şi rânduiala lui Dumnezeu, Ana a adus pe lume o fiică, pe care au numit-o Maria, cuvânt ce se traduce "Împărăteasă", "Doamnă". Aşa s-a născut pe pământ Maica Vieţii, Fecioara Maria, cea mai sfântă fiinţă omenească, pe care a ales-o Dumnezeu, mai înainte de întemeierea lumii, să fie vasul ales ce va purta în pântec şi va naşte pe Mântuitorul lumii, cum proorocise şi Isaia: "Iată fecioara va lua în pântece şi va naşte Fiu şi va chema numele lui Emanuel" (Is 7,14).

Pentru dumnezeieştii părinţi Ioachim şi Ana, naşterea Sf. Fec. Maria a reprezentat încununarea vieţii lor. Cum de ase­menea, încununarea vieţii Maicii Domnului a fost naşterea Mântuitorului. Cununa oricărei femei, oricărei familii sunt copiii. Din nefericire, în zilele noastre, în multe familii, aceştia nu mai sunt doriţi din raţiuni mai ales de ordin material. Însă, în spatele oricărui argument de acest fel, potrivnic naşterii de prunci stă un egoism fără margini. A avea copii înseamnă a avea bine­cuvântarea lui Dumnezeu în casa ta. De aceea, când vezi o mamă cu pruncul în braţe, să te gândeşti la cuvintele Mân­tuitorului, care spune: "Cine va primi un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primeşte" (Mt 18,5).

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE