Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Azi se sarbatoreste Sfântul Mare Mucenic Dimitrie

Postat la: 26.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În fiecare an, pe 26 octombrie, Biserica Ortodoxă serbează pe unul dintre cei mai de frunte mucenici ai săi, pe Sfântul şi Marele Dimitrie. Fiu al Tesalonicului, prinţ tânăr, ostaş şi guvernator al cetăţii în secolul al IV-lea, Sf. Dimitrie a fost străpuns cu suliţele şi omorât din ordinul lui Maximian, pentru vina de a fi mărturisit pe Hristos.

Prin aceasta el dă dovadă de curaj, opunându-se păgânismului şi dând, în acelaşi timp, expresie sentimentului său de iubire pentru Hristos, care din iubire S-a jertfit pentru a mântui pe om. Astfel, Sf. Dimitrie se situează în rândul acelora care, prin patimile şi moartea lor, şi-au încununat suferinţele cu laurii biruinţei.

Ei, martirii, nu aveau altă vină decât aceea de a considera Dumnezeu un om care a murit ca un tâlhar pe cruce. Această credinţă punea în pericol credibilitatea religiilor romane păgâne şi mai ales cultul împăratului.

De aceea, autorităţile romane au declanşat o prigoană fără precedent împotriva creştinilor. Bătăile, tortura, fiarele sălbatice, securea, cuptorul înroşit, smoala fierbinte ş.a. aveau cu atât mai multă preţuire cu cât puteau aduce mai multă suferinţă, mai multe chinuri celor ce ar fi îndrăznit să mărturisească că "sunt creştini". Cel care ar fi avut o astfel de îndrăzneală ştia dinainte la ceea ce trebuia să se aştepte.

Sfinţii martiri au avut acest curaj, ei au mărturisit pe Hristos. De aceea, biruinţa lor se confundă cu biruinţa lui Hristos. Sf. Dimitrie, pe care Biserica îl prăznuieşte astăzi, cheamă în amintirea noastră întreaga luptă pe care au dus-o toţi martirii creştini de pretutindeni şi dintotdeauna.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE