Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cel mai bogat primar din ţară a fost retinut de DNA

Postat la: 26.11.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Daniel Ioan Maricuţa, a fost reţinut, miercuri, în jurul orei 14. Surse judiciare au declarat că primarul comunei Şelimbăr a fost reţinut în dosarul instrumentat de DNA Alba Iulia din 14 octombrie 2015. Aceleaşi surse susţin că primarul a fost citat la audieri la sediul DNA din Alba Iulia împreună cu mai multe persoane şi, ulterior a fost reţinut prin ordonanţă pe 24 de ore.

Marţi, magistraţii Tribunalului Sibiu au confirmat ordonanţa DNA de redeschidere a unor dosare penale care iniţial fuseseră soluţionate cu neînceperea urmăririi penale (NUP). Miercuri, a fost chemat la audieri şi, la scurt timp, primarul Şelimbărului a fost reţinut. Se pare , odată cu primarul, a fost reţinută şi „mâna lui dreaptă", Elena Scumpu, secretara lui Maricuţa.

Ultima dată, primarul Daniel Maricuţa a fost văzut părăsind sediul Tribunalului, luni după-amiaza. Destul de abătut, Maricuţa a urcat în autoturismul său, un VW Tuareg, şi a plecat spre bulevardul Mihai Viteazu.

„Începând cu anul 2000, inculpatul Maricuța Ioan Daniel, în calitate de primar al comunei Șelimbăr, județul Sibiu, a constituit împreună cu inculpata Scumpu Elena și alte două persoane, o grupare infracțională ce avea ca scop dobândirea unor terenuri cu valoare de piață mare, situate pe raza comunei menționate, prin încălcarea dispozițiilor legale și prin nesocotirea drepturilor legale ale altor persoane. Inculpatul Maricuța Ioan Daniel, care deținea calitatea de președinte, și restul membrilor grupului, constituiau comisia comunală înființată în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, în scopul atribuirii efective a terenurilor celor îndreptățiți și eliberării titlurilor de proprietate. Având în vedere funcțiile pe care le ocupau în cadrul acestei comisii și relațiile de încredere existente între aceștia, cei patru membri ai grupului au hotărât să nesocotească drepturile legale ale persoanelor care depuseseră cereri pentru reconstituirea sau constituirea dreptului de proprietate și astfel să soluționeze favorabil doar acele cereri pentru care persoane interpuse dețineau procuri de vânzare sau care, prin manopere dolosive, acceptau direct vânzarea către persoanele indicate de membrii grupului infracțional", se arată într-un comunicat al DNA emis joi seara.

Potrivit acestei surse, Maricuța și ceilalți membri ai grupului cunoșteau în detaliu atât situația terenurilor, cât și a persoanelor care solicitau atribuirea de terenuri, putând influența decizia acestora, „atât prin amenințare, tracasarea proprietarilor, cât și prin inducerea lor în eroare, în scopul obținerii în final a acceptului acestora pentru ca terenurile înscrise în titlurile de proprietate să intre în proprietatea membrilor grupului infracțional". Potrivit comunicatului, în urma administrării probatoriului a rezultat faptul că inculpatul Ioan Daniel Maricuța, împreună cu ceilalți membri ai grupului au modificat și falsificat procese - verbale de punere în posesie sau le-au întocmit incomplet, cu scopul de a putea face ulterior modificările în ceea ce privește amplasamentul și suprafața atribuită fiecărei persoane într-o manieră care să le fie favorabilă.

„În continuare, prin intermediul unuia dintre membrii grupului, terenurile obținute prin fraudă au fost valorificate pentru sume mari de bani. Acest membru al grupului a avut și rolul de a despăgubi persoanele care și-au câștigat dreptul în instanță sau care, în procesele intentate, aveau șanse la o soluție favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile. În vederea valorificării terenurilor, inculpații Maricuța Ioan Daniel și Scumpu Elena, persoane cu atribuții în eliberarea autorizațiilor și a documentațiilor de construcție (PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizații de construire), indicau potențialilor investitori să cumpere teren de la persoana din cadrul grupului care se ocupa de acest lucru, la un preț peste prețul pieței, asigurându-i că procedând în acest fel nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor și derularea investiției. În același scop, pentru a nu cumpăra teren de la alți proprietari, inculpatul Maricuța Ioan Daniel dispunea ca certificatele fiscale pentru ceilalți proprietari să fie eliberate cu mențiunea interdicției de construire. „Ulterior, activitatea infracțională a grupului a fost sprijinită și de alte persoane. Valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor ce le reveneau în calitate de membrii ai comisiei comunale constituită în temeiul art. 12 din Legea 18/1991 în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptățiți și eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 euro", se mai arată în comunicatul DNA.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Inspectoratelor Județene de Jandarmi Sibiu, Brașov și Neamț. Potrivit comunicatului, inculpatului Ioan Daniel Maricuța i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 26 noiembrie 2015, Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii DNA au descins în 14 noiembrie la sediul Primăriei Şelimbăr , dar şi la domiciliile mai multor angajaţi ai instituţiei. De asemenea, vizaţi de ancheta DNA au fost şi mai mulţi notari din Sibiu, care ar fi întocmit pentru primar şi acoliţii lui mai multe documente care ridică mari semne de întrebare.

Cercetările s-au efectuat sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals. Cercetările s-au desfăşurat în legătură cu dobândirea de terenuri pe raza comunei Şelimbăr de la persoane îndreptăţite la reconstituire şi la eliberarea titlurilor de proprietate, membrii grupului creându-şi un avantaj patrimonial estimat la 114.340.750 euro.

Percheziţiile s-au făcut la locuinţele mai multor angajaţi ai Primăriei Şelimbăr, printre care la primarul Daniel Ioan Maricuţa, la secretarul comunei Şelimbăr - Elena Scumpu, la un specialist cadastru, la un consilier personal al primarului Maricuţa, dar şi la alţi consilieri locali şi foşti primari sau viceprimari ai comunei Şelimbăr, precum şi la notari publici din Sibiu. Potrivit rechizitoriului, ar fi vorba de BNP Bianu Victoria, BNP Bucşă Radu Gabriel, BNP Tolciu Mariana Ionela, BNP Tolciu Tudor Flaviu şi BNP Suciu Dorin. Vizate de DNA au fost sedii de societăţi comerciale deţinute de primarul Maricuţa prin interpuşi .
Toţi banii la Maricuţa

Documentele oficiale arată că primarul Daniel Ioan Maricuţa ar fi fost beneficiarul sumelor de bani încasate. Documentele arată că el era cel care lua deciziile în cadrul grupului infracţional, „singurul criteriu fiind interesele patrimoniale personale sau ale membrilor grupului".

Anchetatorii au mai stabilit că atunci când a devenit primar, în 2000, nu erau eliberate titlurile de proprietate şi nici nu erau întocmite procesele verbale de punere în posesie. Astfel, Ioan Daniel Maricuţa, Elena Scumpu şi Maria Melniciuc ar fi văzut posibilitatea îmbogăţirii, mai ales că erau „stăpâni" peste cea mai bogată comună din judeţul Sibiu, aflată în imediata apropiere a municipiului Sibiu. De altfel, apropiaţii lui Maricuţa spun acum că acesta obişnuia să se laude că Şelimbărul îi este la degetul mic, dat fiind faptul că deţinea în nume propriu sau prin interpuşi mai multe terenuri.

Sursele judiciare citate arată că Maricuţa, Scumpu şi Melniciuc ar fi identificat persoane care aveau dreptul la reconstituirea sau la constituirea dreptului de proprietate pentru suprafeţe mari de teren, dar care, din cauza vârstei înaintate, a imposibilităţii de deplasare sau a faptului că locuiau în străinătate şi prin cererile formulate li s-a spus de la nivelul primăriei Şelimbăr că nu mai există teren, li s-a confirmat că vor primi teren într-o zonă greu accesibilă sau că vor fi propuşi pentru despăgubiri. Documentele arată că membrii grupului în frunte cu primarul Maricuţa îi determinau să renunţe la dreptul lor pentru sume derizorii. Astfel, Maricuţa, Scumpu şi Melniciuc au refuzat să îndeplinească atribuţiile de membri ai comisiei şi au amânat persoanele care s-au prezentat în mod repetat la Primărie pentru a se întocmi procesul verbal de punere în posesie şi titlul de proprietate sau au efectuat aceste activităţi fără ştirea proprietarului. Sătule de drumuri fără rezultat sau dezamăgite de acordarea de despăgubiri infime, speriate că nu vor mai primi nimic, aceste persoane au fost dispuse să cedeze dreptul lor primarului şi celorlalţi membri din grupul infracţional - arată documentele citate. Astfel, Maria Melniciuc s-ar fi ocupat de modificarea tuturor amplasamentelor deja stabilite în fapt în 1991 (anterior preluării funcţiei de primar de Maricuţa), astfel încât terenul obţinut în asemenea manieră să fie însumat într-un bloc compact, într-o zonă cu valoare mare (cum erau, de exemplu, terenurile centurii oraşului, zonei comerciale, de blocuri noi construite de diverşi investitori).

Odată eliberat titlul de proprietate, acesta era vândut unui alt membru al grupării, pentru ca ulterior să facă obiectul mai multor acte translative de proprietate prin diferite persoane interpuse pentru a i se pierde urma.
Ajuns în final în posesia numiţilor Ioan Iuga şi Emilian Petru Droc, acesta era vândut pentru sume mari de bani investitorilor care au construit blocuri în zonă, centre comerciale.

Potrivit documentelor, la data de 28 ianuarie 1998, o persoană îndreptăţită a depus la Primăria Şelimbăr cerere de reconstituire a dreptului de proprietate. Timp de mai mulţi ani, solicitarea a rămas nesoluţionată, deşi aceasta a întrebat de nenumărate ori care este stadiul de soluţionare a cererii. De fiecare dată, însă, persoana a fost amânată. La un moment dat, aproximativ în 2004, cel în cauză a fost abordat de Maricuţa care l-a întrebat dacă nu îi vinde lui terenul şi i-a spus să ia legătura cu Ioan Iuga şi, dacă este de acord cu vânzarea către el, cererea sa se va rezolva în scurt timp. Maricuţa i-ar fi propus suma de 10.000 de lei. Persoana îndreptăţită, care nu avea habar de întinderea reală a dreptului său pentru că aceste date nu i-au fost furnizate niciodată de reprezentanţii Primăriei, a fost de acord să vândă terenul. Astfel, patru ani mai târziu, în 28 decembrie 2004, Ioan Iuga s-a prezentat la domiciliul său, însoţit de Claudia Şodolescu, cumnata lui Daniel Maricuţa (sora soţiei lui) şi l-a dus la un notar unde a semnat contractul de vânzare. Potrivit documentelor citate, actul ar fi fost încheiat la BNP Bianu Victoria. Documentele arată că, anterior, o persoană s-a prezentat la domiciliul său şi i-a înmânat acestuia suma de 10.000 de lei, specificând că banii sunt de la Maricuţa. Potrivit surselor judiciare, omul ar fi semnat actele la notar, care erau deja redactate la momentul sosirii sale, fără să le citească şi neavând cunoştinţă la acel moment că titlul a fost emis, ce suprafaţă i-a fost atribuită sau amplasamentul unde se află terenul. De asemenea, nu a solicitat anterior eliberarea unui certificat fiscal şi nici a altui document necesar întocmirii actului autentic.

Documentele mai arată că după semnarea contractului, timp de doi ani, nici Claudia Şodolescu şi nici Victoria Bianu nu ar fi efectuat niciun demers în vederea întabulării titlului de proprietate. Abia în anul 2006, în baza schiţei vizată de OCPI, terenul a fost întabulat pe numele celui în cauză, asta deşi el vânduse terenul în 2004. Ulterior, în 2006, fără ca vânzătorul să se mai prezinte la notar, se încheie un alt contract de vânzare cumpărare, având acelaşi obiect, respectiv cele 3,7800 ha teren din titlul 2309/5/2004 - arată documetele oficiale. Terenul este astfel întabulat pe Claudia Şodosescu. Peste vreo 2 ani, pe 1 iunie 2006, terenul se dezmembrează în două parcele, una de 28.900 mp şi alta de 8.900 mp. Terenul de 8.900 mp trece prin cumpărare în proprietatea lui Sorin Haiduc, încheiat de BNP Dan Valerica.

În aceeaşi zi, pentru acest teren de 8.900 mp se încheie o promisiune de schimb cu Doina Felicia Dijmărescu, precum şi o promisiune din partea acesteia că îl va vinde lui Ioan Iuga. Terenul în suprafaţă de 28.900 mp a fost vândut unui cumpărător, act încheiat la BNP Dan Valerica. Anterior încheierii primei tranzacţii, cunoscând faptul că terenul îi va reveni, Maricuţa, împreună cu Elena Scumpu şi Maria Melniciuc, ar fi întocmit proce­ sul verbal de punere în posesie pentru suprafaţa de 3,78 ha.

Este vorba de terenuri care s-au dovedit valoroase, fiind, se pare terenurile de sub centura Sibiului sau cele pe care s-au clădit marile magazine. După vânzări succesive, membrii grupării au intrat, prin intermediul Claudia Şodolescu, în posesia unui teren în suprafaţă de 3,78 ha care la acest moment, având în vedere preţul de 130 Euro/mp cu care Ioan Iuga valorifică terenurile în zonă este estimat la 4.914.000 EURO.
Valoarea total a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor ce le reveneau în calitate de membri ai comisiei comunale constituită în temeiul art. 12 din Legea 18/1991 în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate este estimat la 114.340.750 Euro.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE