Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Iohannis încearcă să-l scape pe românul condamnat la moarte în Malaysia

Postat la: 28.04.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că a făcut mai multe demersuri pentru a-i salva viața românului Ionuț Golongan, condamnat la moarte în Malaysia pentru trafic de droguri. Șeful statului spune că face tot ce îi stă în putinţă pentru a obține o sentință favorabilă pentru Gologan. 

"Eu vorbesc cu alţi preşedinţi şi mă rog de ei să intervenim doar, doar să găsim o soluţie", a spus preşedintele Klaus Iohannis, în Italia, întrebat fiind cum se implică statul român în cazul lui Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte în Malaysia.

Ionuț Golongan, tânărul prahovean care a fost prins în timp ce trafica droguri în Malaezia a pierdut și apelul făcut la pedeapsa de condamnare la moarte și va fi executat în luna august a acestui an. În acest moment șansele ca el să scape sunt minime. 

Românul, în vârstă de 22 de ani, a primit, sentința la apelul făcut deciziei luate de judecători în primă instantă și a pierdut, după ce avocatul pe care și l-a angajat nu s-a prezentat la proces. Odată pierdută și această cale de recurs, Ionuț Golongan nu mai are decât o singură șansă să scape, și anume grațierea oferită de unul dintre sultanii regionali din Malaezia.

Judecătorii malaezieni au decis condamnarea definitivă la moarte pentru Golongan și au stabilit execuția pentru luna august a acestui an. 
Ministerul de Externe din țara noastră anunța în 2013 că i-au oferit sprijin juridic lui Ionuț Golongan și că "a dispus convocarea la sediul MAE a reprezentantului ambasadei Malaeziei la Bucureşti la nivel de secretar de stat pentru a transmite un apel către autorităţile malaieziene pentru evitarea pedepsei capitale pentru cetăţeanul român, din perspectiva faptului că statele din Uniunea Europeană au renunţat la această sancţiune maximă".

Ionuţ Golongan este primul român, condamnat la moarte în Malaezia. Tânărul a fost prins în iunie 2012 trecut pe Aeroportul Internațional Kuala Lumpur în timp ce încerca să transporte 1,5 kilograme de metamfetamină, un drog extrem de periculos. Substanţele ilegale au fost descoperite în bagajele românului în momentul în care încerca să părăsească Malaezia.

Judecătorul de la Înalta Curte de Justiție a Malaeziei a declarat, potrivit publicației New Straits Times, că apărătorul românului nu a adus argumente rezonabile pentru a împiedica sentința cea mai drastică.

Alţi doi români sunt judecaţi, în Malaezia, pentru trafic de droguri. Statul asiatic are o politică extrem de dură în privinţa combaterii traficului şi consumului de droguri. Conform legislaţiei locale, pedeapsa cu moartea se aplică automat (indiferent de naţionalitate şi de cantitatea transportată) persoanelor implicate în traficul de droguri. Posesorii de droguri sau de stimulente amfetaminice pentru consum propriu se sancţionează atât cu închisoarea pe termen lung, cât şi cu pedepse corporale.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE