Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Stingătorul de incendii și trusa medicală auto nu vor mai fi obligatorii

Postat la: 07.01.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Inițiatorii propunerii de modificare a Codului rutier consideră amenzile pentru lipsa acestor accesorii - pe baza cărora s-au făcut afaceri bune, dar s-au comis și multe abuzuri - „irațională, inutilă și abuzivă". Și asta deoarece Codul penal incriminează deja omisiunea de-a ajuta ori a anunța autoritățile atunci când o persoană se află în pericol, iar Codul civil sancționează atingerea adusă drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.

Înaintată legislativului la data de 9 noiembrie 2015 și aflată în dezbatere publică până pe 9 ianuarie anul curent, proiectul urmează să intre pe ordinea de zi ale celor două camere ale Parlamentului în perioada imediat următoare. Până atunci, însă, polițiștii vor putea împărți în continuare amenzi pentru inexistența sau expirarea acestor accesorii.

Accesorii complet inutile

În ceea ce privește stingătorul de incendii de mici dimensiuni, care nu este obligatoriu în niciun stat UE, s-a ajuns la concluzia că acesta este complet inutil, neputând stinge nici resturile unui foc de grătar, darmite un autovehicul în flăcări. În plus, la izbucnirea unui asemenea incendiu, conducătorii auto și însoțitorii trebuie să se îndepărteze cât mai repede de pericol, punându-se în siguranță și ulterior anunțând autoritățile.

Referitor la trusa medicală de prim-ajutor, cu care nu se poate pansa decât cel mult o zgârietură, s-a constatat că și aceasta este complet inutilă, neputând salva vreo viață. Acest accesoriu nu poate fi de folos reanimatorilor profesioniști veniți la fața locului și cu atât mai puțin conducătorilor auto. În cazul unor traumatisme majore, trusele actuale - omologate pe baza unor rațiuni dubioase - sunt complet inutile, iar în situația unor răni minore, se poate aștepta intervenția specializată a medicilor și paramedicilor de urgență.

Două triunghiuri și-o vestă reflectorizante

Deși din producerea, vânzarea și omologarea acestor stingătoare și truse medicale s-au făcut afaceri extrem de bănoase, în detrimentul posesorilor și utilizatorilor de autovehicule, până acum nimeni n-a avut curiozitatea de-a afla cine se află în spatele mașinațiunii care a prejudiciat milioane de consumatori. De asemenea, se poate remarca posibilitatea organelor de poliție, existentă în prezent, de-a comite abuzuri în ceea ce privește expirarea respectivelor accesorii iraționale, inutile și abuzive.

Aceeași propunere de modificare a Codului rutier mai prevede obligativitatea deținerii a două triunghiuri reflectorizante, față de unul în prezent și a unei veste reflectorizante. Noroc că aceste accesorii nu expiră și sunt mai ieftine.

Dan Coste

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE