Sindromul dinților care explodează: misterul medical pe care nimeni nu-l poate dezlega
Postat la: 20.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Pe 31 august 1817, un pastor din Pennsylvania (SUA) s-a trezit cu cea mai puternică durere de dinți din viața sa. Pentru a încerca să scape de durerea chinuitoare, a alergat către un lac din apropierea casei sale și și-a scufundat capul în apa rece. Cu toate acestea, metoda nu a funcționat.
Pastorul și-a petrecut noaptea următoare în agonie, având niște dureri groaznice. Spre dimineață, când durerea îl făcuse să delireze, a auzit un zgomot ca o împușcătură. Totuși, nu era o armă, ci dintele său care tocmai se rupsese în bucăți. Omul a simțit o alinare a durerii și apoi s-a culcat.
În următorii ani, alți doi locuitori din Pennsylvania au avut aceeași problemă. În 1859, dentistul W. H. Atkinson a descris presupusa „epidemie" de dinți care explodează într-un articol pentru revista Dental Cosmos. În 1874, un alt dentist a publicat povestea unei paciente care suferea ca urmare a durerii unuia dintre molari, până când dintele a explodat. Specialistul mai susținea că femeia a rămas surdă pentru un timp.
Cercetătorii vremii au presupus că este vorba despre carii care eliberează gaze în interiorul dintelui, crescând presiunea internă. Astăzi, știm că acest lucru nu este posibil, dar este de înțeles presupunerea de atunci: la acea vreme, dentiștii încă nu aveau cunoștințe avansate despre carii. De exemplu, se credea că acestea cresc dinspre centrul spre suprafața dintelui (când, de fapt, este invers).
Rapoartele medicale despre dinții care explodează s-au diminuat în deceniile următoare, până când au încetat definitiv în anii 1920. În prezent, principala ipoteză a fenomenului are legătură cu materialele folosite în acele timpuri pentru realizarea plombelor.
La începutul secolului al XIX-lea, se obișnuia ca dinții cariați să fie plombați cu aliaje metalice, mai exact cu amestecuri cu plumb, staniu, argint, etc. În funcție de aliaj, metalele puteau începe spontan să facă schimb de electroni, iar dintele putea deveni un fel de baterie. În plus, dinții plombați prost aveau cavități în care se acumula hidrogen gazos, care este inflamabil. În aceste condiții, un mic curent electric sau chiar scântei produse de frecarea metalelor, puteau provoca o explozie.
Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că persoanele ale căror dinți au explodat aveau plombe. Este posibil ca aceștia să fi exagerat descrierea simptomelor și a sunetului exploziilor. Deși în zilele noastre nu au mai fost raportate astfel de cazuri, sindromul dinților care explodează reprezintă cel mai mare mister din istoria stomatologiei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Google face o declarație care șochează pe toată lumea: intenționează să acceseze un univers paralel
Google a surprins lumea tehnologiei odată cu lansarea noului său cip de calculator cuantic, Willow, făcând o declarație care a trecut aproape neobservată. Compania susține că acest cip revoluționar ar putea utiliza universuri paralele pentru a-și genera rezultatele, o afirmație care ridică întrebări fascinante și provocatoare despre viitorul calculului cuantic.
-
ChatGPT devine tot mai periculos: începe să gândească singur, minte și face orice ca să-și asigure supraviețuirea
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
-
Descoperire intrigantă: arheologii au găsit o tăbliță de bazalt inscripționată cu un sistem de scriere necunoscut
În regiunea Dmanisi, Georgia, arheologii au descoperit o tăbliță de bazalt inscripționată cu un sistem de scriere necunoscut, compus din 60 de caractere dispuse în șapte coloane. Această descoperire intrigantă deschide noi perspective asupra originilor și diversității sistemelor de scriere antice.
-
Rusia, în pragul retragerii din Siria: imaginile din satelit sugerează ample mișcări de evacuare
Rusia pare să-şi pregătească de evacuare echipamentele militare de la o bază aeriană militară din Siria, potrivit imaginilor din satelit publicate de Maxar. Imaginile realizate vineri arată ceea ce par a fi cel puţin două aeronave Antonov AN-124, unul dintre cele mai mari avioane cargo din lume, cu trapele deschise, la baza aeriană Hmeimim din provincia de coastă Latakia.
-
S-a aflat cum și când a fost pus la cale planul care a dus la căderea regimului Bashar al-Assad
Rebelii sirieni au început să planifice asaltul militar care a răsturnat regimul lui Bashar al-Assad în urmă cu un an, într-o operaţiune extrem de disciplinată în care a fost desfăşurată o nouă unitate de drone şi în care a existat o coordonare strânsă între grupurile de opoziţie din întreaga ţară, a dezvăluit comandantul militar şef al principalului grup rebel.
-
Un nou studiu dezvăluie ce se întâmplă cu creierul celor care citesc din plăcere
Studiile arată o scădere a numărului de persoane care citesc pentru plăcere, în Marea Britanie 50% dintre adulți declarând că nu citesc regulat, o creștere față de 42% în 2015. Aproape un sfert dintre tinerii între 16 și 24 de ani afirmă că nu au fost niciodată cititori.
-
BBC, plângere la Apple: i-au fost atribuite ştiri false, generate de AI
BBC a anunţat că a depus o plângere la gigantul american Apple în legătură cu ştiri false, generate de inteligenţa artificială (AI), distribuite pe iPhone-uri şi care i-au fost atribuite în mod incorect.
-
Un microcip revoluționar ar putea ajuta oamenii care au probleme în timpul somnului
Câțiva pacienți britanici vor dormi mai bine după pe unul din nervi li s-a montat un microcip. Este vorba despre un microcip controlat de o aplicație care îi ajută pe pacienții cu apnee în somn. Această tulburare gravă afectează doar în Marea Britanie circa opt milioane de oameni.
-
Viktor Orban, după discuțiile cu Trump și Putin: "Noua administraţie din SUA va avea un început fulger"
Premierul conservator ungar Viktor Orban a asigurat vineri că situaţia în lume se va linişti odată ce republicanul Donald Trump va fi învestit preşedinte al SUA pe 20 ianuarie, iar schimbările vor ajunge curând în Europa.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperire de proporții pe o plajă din Bulgaria: clienții unui bar mâncau pe un artefact sinistru, modificat pentru a părea că este doar o masă
- 2.Foto incendiar cu soția lui Nicolae Mitea dezbrăcată pe bancheta din spate în mașina amantului însurat după o partidă se sex
- 3.Rețeta "Bilic" - toată lumea slăbește, e universală și dă un restart metabolic
- 4.O cunoscută astrologă străină de pe Tik-Tok dezvăluie câștigătorul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România
- 5.Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30 de ani, purtând aceleași haine
- 6.Locul în care nu are nimeni curajul să pună piciorul: cei care o fac îmbătrânesc pe loc. Teoria oamenilor de știință
- 7.Mihai Bendeac, înjurat pe Instagram. Postarea care a provocat revoltă
- 8.Țeapa luată de Mihai Bendeac, după ce a desfăcut coletul de pe Temu: „Sunt deosebit de prost!"
- 9.Carmen Harra a prezis moartea lui Silviu Prigoană: "I-am spus Adrianei în privat... Eu nu cred că a murit de inimă"
- 10.Scene incredibile: Un tânăr de 25 de ani s-a trezit cu câteva momente înainte să fie incinerat - Ce a urmat depășește orice imaginație
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu