Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Canada eutanasiază 36 de cetățeni în fiecare zi. Sinuciderea asistată reprezintă 4,1% din decesele la nivel național

Postat la: 21.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Una dintre capitalele mondiale ale eutanasiei, Canada, revine în actualitate pentru numărul mare de cetățeni care mor în întreaga țară prin sinucidere asistată în fiecare zi.

Potrivit celor mai recente date, 36 de canadieni mor în fiecare zi cu ajutorul unui medic aprobat de guvern. De fapt, eutanasia este acum atât de populară în Canada, încât reprezintă 4,1% din decesele la nivel național.

Aceasta este o creștere semnificativă din 2021, când doar 3,3 la sută din decesele canadiene din fiecare an erau rezultatul eutanasiei.

Cel de-al patrulea raport anual privind asistența medicală la moarte (MAiD) pentru 2022, care tocmai a fost publicat luna trecută, afirmă că, din 2016, eutanasia a luat viața a aproape 45.000 de canadieni.

MAiD a fost legalizată în 2016. În acel an, 1.018 canadieni au ales să moară în cadrul acestui program. Doar șase ani mai târziu, în 2022, această cifră anuală a deceselor prin eutanasie în Canada a crescut vertiginos la 13.241 de persoane, ceea ce înseamnă aproximativ 36 de decese prin eutanasie zilnic în întreaga Canadă.

"Acest lucru se traduce printr-o rată medie anuală de creștere de 31,1% din 2019", explică un raport despre acest subiect. "Datele arată că 81% dintre cererile scrise pentru MAID au fost acordate".

"Cu toate acestea, din restul de 19%, doar 3,5% dintre solicitanți au fost considerați neeligibili pentru MAID, un număr care a scăzut din 2019."

Un lucru important de reținut în toate acestea este că majoritatea pacienților din Canada cărora li se refuză MAiD sunt refuzați doar pentru că pur și simplu nu există o capacitate suficientă în unitățile aprobate pentru a se ocupa de morțile lor asistate.

"Acest lucru înseamnă că persoanele din această categorie au fost refuzate doar din cauza lipsei de paturi disponibile, iar acestea ar fi fost eutanasiate dacă spațiul ar fi permis", explică rapoartele.

Provinciile canadiene în care se înregistrează cele mai multe sinucideri asistate sunt Quebec și British Columbia. Din totalul deceselor din aceste două provincii, 6,6% și, respectiv, 5,5% sunt cauzate de sinuciderea asistată.

În schimb, cele două provincii canadiene cu cele mai scăzute niveluri de eutanasie sunt Newfoundland & Labrador și Manitoba, reprezentând 1,5 la sută și, respectiv, 2,1 la sută din totalul deceselor.

Potrivit Health Canada, o persoană trebuie să experimenteze "o suferință fizică sau psihologică intolerabilă, cauzată de starea sa medicală sau de starea de declin și care nu poate fi ameliorată în condiții pe care persoana le consideră acceptabile" pentru a se califica pentru MAiD.

Un sondaj efectuat în rândul beneficiarilor MAiD a constatat că principala sursă a "suferinței intolerabile" este "pierderea capacității de a se angaja în activități semnificative pentru viață", 86% dintre respondenți afirmând că au avut această experiență. Optzeci și doi la sută dintre ei au indicat că au optat pentru sinucidere asistată deoarece și-au pierdut capacitatea de a efectua ADL, care înseamnă activități ale vieții de zi cu zi.

Începând cu 17 martie 2024, persoanele care au ca unică afecțiune medicală de bază probleme psihice nu se vor mai califica pentru MAiD.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE