Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Donald Trump a autorizat o operațiune top secret de influență a CIA împotriva Chinei

Postat la: 15.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Donald Trump a autorizat în 2019, la doi ani de la preluarea mandatului de preşedinte al SUA, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) să lanseze o campanie clandestină pe reţelele sociale din China ce viza să întoarcă opinia publică din China împotriva guvernului, au dezvăluit în exclusivitate pentru Reuters foşti oficiali americani având cunoştinţe directe despre această operaţiune ‘top secret'.

Trei foşti oficiali au spus pentru Reuters că CIA a creat o mică echipă care utiliza identităţi online false pentru a răspândi naraţiuni negative despre guvernul preşedintelui chinez Xi Jinping, iar în acelaşi timp scurgea informaţii denigratoare către instituţii de presă din străinătate. Este pentru prima dată când se află despre această operaţiune începută în 2019.

În ultimul deceniu, China şi-a extins rapid amprenta globală, stabilind pacte militare, acorduri comerciale şi parteneriate de afaceri cu ţări în curs de dezvoltare. Echipa CIA a promovat acuzaţii conform cărora membri ai Partidului Comunist Chinez ascundeau în străinătate bani obţinuţi ilicit, şi a discreditat drept coruptă şi risipitoare Iniţiativa ‘Belt and Road' a Chinei, care oferă finanţare pentru proiecte de infrastructură în ţări în curs de dezvoltare, au afirmat sursele pentru Reuters.

Eforturile din China au fost menite să stimuleze paranoia în rândul liderilor de la vârf de acolo, forţând guvernul chinez să cheltuie resurse urmărind intruziunile în internetul controlat strict din Beijing, au spus doi foşti oficiali. ‘Am vrut ca ei sa urmărească fantome', a explicat unul dintre aceştia. Chelsea Robinson, o purtătoare de cuvânt a CIA, a refuzat să comenteze cu privire la existenţa, obiectivele sau impactul acestui program de influenţare.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a declarat că ştirea despre operaţiunea CIA arată că guvernul american foloseşte spaţiul public şi platformele media ca arme pentru a răspândi informaţii false şi a manipula opinia publică internaţională. Potrivit surselor Reuters, operaţiunea CIA a venit ca răspuns la ani de eforturi acoperite agresive ale Chinei de a-şi creşte influenţa globală.

Trump a promovat, în timpul preşedinţiei sale, un răspuns mai dur faţă de China decât predecesorii săi şi a dat de înţeles că, dacă va fi reales în noiembrie, va avea o abordare încă şi mai dură. Campania CIA a semnalat o revenire la metode care au marcat lupta Washingtonului cu fosta Uniune Sovietică. Războiul Rece s-a întors, a afirmat Tim Weiner, autorul unei cărţi despre istoria războiului politic.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE