Armata Rusiei intră în Nagorno-Karabah pentru "menținerea păcii"
Postat la: 10.11.2020 - 18:01 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Rusia a început să desfăşoare trupe marţi în Nagorno-Karabah pentru a forma o forţă de menţinere a păcii în sprijinul rezoluţiei ce pune capăt luptelor asupra acestei regiuni dintre Azerbaidjan şi Armenia, a relatat mass-media de stat citând armata rusă, informează agenţia DPA.
Rusia intenţionează să trimită 1.960 de membri ai forţei de menţinere a păcii, 90 de transportoare blindate de personal şi 380 de alte vehicule în regiunea muntoasă, care a fost centrul unor lupte intense în ultima lună şi jumătate. "Avioanele militare de transport Il-76 cu membrii forţei de menţinere a păcii ruse au decolat de pe aerodromul Vostocinâi din Ulianovsk", a anunţat Ministerul Apărării rus, referindu-se la o bază din centrul Rusiei, potrivit agenţiei de presă de stat TASS.
Acordul de pace, convenit de puterea regională Rusia cu Azerbaidjanul şi Armenia, a intervenit după ce armata rusă a dezvăluit luni că un elicopter de atac rus a fost doborât pe teritoriul armean lângă graniţa cu Azerbaidjanul, doi membri ai echipajului fiind ucişi. Armata Azerbaidjanului a acceptat răspunderea pentru incident şi a cerut scuze Rusiei. Rusia a menţinut legături strânse atât cu Armenia, cât şi cu Azerbaidjanul după epoca sovietică.
Rusia nu a precizat de ce elicopterul de atac se afla în sudul teritoriului armean, la aproximativ 100 de kilometri de Nagorno-Karabah, dar de asemenea departe de o bază militară rusă din nordul Armeniei. Rusia are o prezenţă militară permanentă în Armenia ca parte a unei alianţe post-sovietice, Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, care nu include Azerbaidjanul.
Susţinând acordul de încetare a focului, Armenia a anunţat că un "calm relativ este menţinut de la 6 dimineaţă (2.00 GMT)", potrivit unui comunicat al purtătoarei de cuvânt a armatei armene Shushan Stepanyan. "Operaţiunile de luptă active pe toată linia frontului sunt suspendate", a declarat Stepanyan într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook.
În mare parte controlată de forţele creştine armene mai mult de un sfert de secol, regiunea Nagorno-Karabah este considerată de Naţiunile Unite ca parte a Azerbaidjanului predominant musulman, aminteşte DPA. Cu peste 1.000 de persoane raportate ucise, aceste lupte au fost cele mai sângeroase între Azerbaidjan şi Armenia de când au purtat un război la sfârşitul anilor 1980 şi începutul anilor 1990, în timpul tranziţiei spre a deveni ţări independente pe fondul prăbuşirii Uniunii Sovietice.
Conducerea Azerbaidjanului a declarat că un obiectiv al angajamentului militar este să permită întoarcerea azerilor în Nagorno-Karabah. Armenia a fost nevoită să facă Azerbaidjanului concesii teritoriale în cadrul acordului de pace anunţat marţi dimineaţă devreme, urmând să cedeze controlul asupra districtelor Kalbajar şi Lachin, care se învecinează cu teritoriul Armeniei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Comisia Europeană aruncă în aer planul UDMR și al lui Viktor Orban pentru autonomie
Comisia Europeană a transmis oficial că nu va adopta nici o modificare legislativă cerută de inițiativa cetățenească Minority SafePack, privind întărirea drepturilor minorităților în UE.
-
Referat DNA. Cum și-a plătit Tăriceanu consultanții din campanie cu șpaga din licențele Microsoft
Potrivit DNA, apropiații lui Calin Popescu tariceanu au negociat un comision de 10% din valoarea contractului, banii fiind livrați prin intermediul unor firme offshore. Partea lui ar fi fost 800.000 de dolari, sumă plătită firmei de consultanță în contul datoriei de 2 milioane de euro. Plata a fost făcută sub pretextul unor servicii de consultanță, servicii care nu s-au realizat vreodată.
-
Liviu Dragnea a scăpat de dosarul „Brazilia". Fapte prescrise sau probe insuficiente
DNA a clasat dosarul „Brazilia" în care au fost investigate in rem presupuse fapte de corupţie care îl vizau pe fostul prședinte al PSD, Liviu Dragnea, acum în închisoare. Unele dintre fapte s-au prescris iar pentru altele nu au existat suficiente probe.
-
Preşedintele CNCD: "Paşaportul de vaccinare nu poate fi considerat discriminare!"
Vaccinul anti-Covid poate deveni un pașaport de acces într-o țară străină, în sala de spectacole sau chiar la restaurant. Este sau nu discriminare? Csaba Asztalos a dat răspunsul la Ştirile ProTV ale dimineţii.
-
Donald Trump vrea să plece de la Casa Albă cu Air Force One
Donald Trump, care încă nu l-a felicitat pe rivalul său democrat pentru câştigarea alegerilor, nu va fi prezent la ceremonia de învestire a noului președinte. Preşedintele american în funcție va părăsi Washingtonul miercuri, cu câteva ore înaintea ca succesorul său, Joe Biden, să-și preia oficial mandatul.
-
WhatsApp renunță la modificarea politicilor de confidențialitate. Migrația la Signal si Telegram a dat roade!
WhatsApp a decis să amâne (unii comentatori cred chiar ca renunta) implementarea forţată a noilor reguli privind datele personale, după ce a stârnit un val de reacţii adverse, concretizat prin milioane de oameni care au migrat către produsele alternative.
-
Răzvan Lucescu, criză de nervi - A înjurat un arbitru la finalul partidei
Răzvan Lucescu, antrenorul echipei Al Hilal, a făcut o criză de nervi la finalul derbiului cu Al Ahli, scor 0-0. Tehnicianul român a fost nemulțumit de arbitrajul lui Majed Al Shamrani și a avut o reacție necaracteristică înjurându-l pe central.
- CDU l-a ales pe succesorul Angelei Merkel la conducerea particului si viitor posibil cancelar al Germaniei
-
Protest pe schiuri în Poiana Braşov: "Tăiaţi pensiile speciale, nu pădurile"
Membrii Declic organizează sâmbătă un protest inedit, pe schiuri, în Poiana Brașov, unde coboară pe pârtie cu un banner cu mesajul "Tăiaţi pensiile speciale, nu pădurile!" pentru a atrage atenţia noului Parlament şi noului Guvern asupra a două probleme majore nerezolvate: tăierea pensiilor speciale uriaşe şi salvarea pădurilor de la tăieri ilegale masive.

DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Covid: Infectările în Wuhan au fost de zece ori mai mari decât bilanțul oficial
- 2.Cel mai rapid proces de vaccinare anti-COVID-19 din lume. Cum a izbutit Israelul sa vaccineze 9 milioane de cetatenti pana la sfarsitul anului 2020
- 3.Franta: Lege ce leaga libertatea de miscare de efectuarea unui vaccin anti-Covid
- 4.Brexit a fost finalizat. Marea Britanie si Uniunea Europeana au ajuns la un acord
- 5.Un spion rus a fost păcălit să descrie cum a fost otravit Alexei Navalnîi prin lenjeria intimă
- 6.Președintele Turkmenistanului propune lemnul dulce ca leac împotriva Covid-19
- 7.Navă rusească, scufundată în Marea Barenț! Din echipajul de 19 persoane, doar două au fost salvate!
- 8.Jair Bolsonaro: Vaccinul Covid te poate transforma în "crocodil" sau "femeie cu barbă"
- 9.Mama Elisabetei a II-a: O regină crudă, cheltuitoare, dezgustată de evrei şi de Prinţesa Diana!
- 10.Promisiunea lui Donald Trump după ce Congresul a validat victoria lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale din SUA
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu