Camera Reprezentanților din SUA rămâne în continuare fără lider: republicanii renunță la Jim Jordan, după trei voturi eșuate
Postat la: 21.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Încercarea republicanului ultraconservator Jim Jordan de a deveni preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA s-a încheiat vineri, colegii săi republicani retrăgându-i sprijinul în urma unui al treilea vot eşuat în plenul Camerei.
Camera va rămâne în continuare fără lider şi nu va putea răspunde la cererea preşedintelui Joe Biden de ajutor pentru Ucraina şi Israel decât cel mai devreme săptămâna viitoare.
Sprijinul pentru candidatura lui Jordan s-a estompat în cursul săptămânii. El a primit 194 de voturi într-o a treia rundă de vot, vineri, în scădere faţă de cele 200 de voturi pe care le-a primit marţi şi cu mult sub majoritatea de care avea nevoie pentru a revendica funcţia de preşedinte.
Republicanii au votat apoi cu 112 voturi la 86 pentru a revoca nominalizarea lui Jordan într-o şedinţă cu uşile închise.
"A fost o onoare să fiu desemnat candidat pentru funcţia de speaker", a declarat Jordan reporterilor după şedinţă. "Trebuie să ne unim pentru a ne da seama cine va fi speakerul nostru. Voi lucra cât de mult pot pentru a ajuta acea persoană", a promis el.
Nu este clar la cine ar putea apela republicanii în continuare.
"Va trebui să ne întoarcem la planşa de desen", a declarat reprezentantul Kevin McCarthy, care a fost înlăturat din funcţia de speaker de către o mică grupare a colegilor săi republicani la 3 octombrie.
Camera îşi încheie acum a treia săptămână de lucru fără un lider. Acest lucru înseamnă că nu se poate pronunţa asupra unui pachet de securitate naţională de 106 miliarde de dolari înaintat vineri de preşedintele Joe Biden spre aprobare, ceea ce ar consolida securitatea frontierelor americane şi ar trimite miliardele necesare pentru a sprijini campaniile de război din Israel şi Ucraina.
Republicanii controlează Camera cu o majoritate restrânsă de 221 de mandate la 212 şi îşi pot permite puţine dezertări la voturile pe linie de partid.
În afară de McCarthy şi Jordan, republicanii i-au respins şi pe numărul 2 din partid, Steve Scalise, care a câştigat nominalizarea săptămâna trecută, dar a renunţat după ce nu a reuşit să îşi consolideze sprijinul.
Congresmenii republicani au declarat că vor audia candidaţii luni seară, urmând ca un posibil vot să aibă loc marţi. Doi republicani, Austin Scott şi Kevin Hern, au declarat că vor încerca să obţină postul, iar un altul, Jodey Arrington, a spus că va lua o decizie până duminică.
Republicanii au luat deja în considerare şi au respins o opţiune de rezervă care ar fi permis Camerei să se ocupe de chestiuni urgente, cum ar fi pachetul de ajutor al lui Biden sau finanţarea guvernului american, care urmează să expire la 17 noiembrie. Acest plan i-ar fi dat mai multă autoritate reprezentantului republican Patrick McHenry, care ocupă temporar fotoliul de speaker. Democraţii din Camera Reprezentanţilor şi Casa Albă au declarat că sunt deschişi la această idee, dar republicanii au ales joi să nu o urmeze.
McHenry însuşi nu a susţinut în mod public acest plan. El a declarat vineri reporterilor că speră să se întoarcă la postul său anterior de preşedinte al Comisiei pentru servicii financiare.
Un aliat apropiat al lui Donald Trump, Jim Jordan a fost un "personaj semnificativ" în încercările fostului preşedinte de a anula victoria lui Biden în alegerile din 2020, potrivit unei anchete a Congresului. "Cred că au existat tot felul de probleme cu alegerile din 2020 şi am fost clar în legătură cu asta", a declarat el într-o conferinţă de presă înainte de vot.
Jordan şi-a construit reputaţia de lider al flancului dreptei intransigente a partidului. El a ajutat la închiderea finanţării guvernului în 2013 şi 2018 şi a contribuit la marginalizarea preşedintelui republican John Boehner în 2015. Susţinătorii săi au spus că acest profil l-ar face un luptător eficient pentru politicile conservatoare într-o capitală federală în care democraţii controlează Senatul şi Casa Albă.
Dar abordarea dură a lui Jordan pare să fi funcţionat împotriva sa, deoarece unii dintre adversarii săi republicani au fost indignaţi de telefoane de hărţuire şi ameninţări cu moartea. Aliaţii lui Jordan au declarat că acest lucru nu ar trebui să conteze. "Toţi cei din Congres primim ameninţări cu moartea. Nu ştiu dacă asta este o noutate pentru cineva de aici", a declarat reprezentantul Scott Perry.
Cu toate acestea, 25 de reprezentanţi republicani au votat împotriva lui la votul de vineri, mai mulţi decât cei 20 care au votat împotriva lui marţi. Numărul total de voturi al lui Jordan, 194, a fost mai mic decât cel obţinut de McCarthy în 15 runde de vot istovitoare, în ianuarie.
Democraţii îl consideră pe Jordan un extremist periculos şi au votat în unanimitate împotriva lui în toate cele trei voturi din plen. "Viziunea candidatului lor este un atac direct asupra libertăţii şi drepturilor poporului american, iar el are un dosar care o dovedeşte", a declarat reprezentanta democrată Katherine Clark în plenul Camerei.
Adversarii republicani ai lui Jordan au refuzat să sărbătorească în urma înfrângerii sale. "Nu mă simt prea bine în legătură cu nimic din toate acestea", a declarat reprezentantul Mario Diaz-Balart. "Singurul lucru pozitiv este că acum putem să ne întoarcem la încercarea de a alege un speaker care să aibă sprijinul grupului", a comentat el.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ESTE ACEASTA O FOTOGRAFIE INEDITĂ CU CHIPUL LUI EMINESCU?
Așa cum nu bănuiam vreodată în căutările mele, azi am dat peste o imagine care ar putea fi una dintre cele mai importante pe care le-am văzut în ultimii ani; un presupus portret inedit al lui Eminescu. Povestea descoperirii ei datează din 1968 și la vremea respectivă a fost subiectul unei serioase anchete de presă.
-
Situație complicată, inextricabilă și extrem de periculoasă în Orientul Apropiat
Istoria recentă, cea de după 1948, anul fondării statului Israel, contează mai mult probabil decât istoria recentă a oricărei alte regiuni a lumii. Istoria recentă a regiunii, cea a ultimilor 80 de ani, e mereu vie, prezentă, revizitată de toți participanții la interminabilul conflict care face neîntrerupt prima pagină a ziarelor de pretutindeni, mai ales din Occident și din lumea arabo-musulmană.
-
Diana Șoșoacă nu poate candida: CCR a admis contestația împotriva candidatei SOS România la Președinția României
Curtea Constituțională a României a admis sâmbătă contestația împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Decizia CCR este definitivă, în acest moment Diana Șoșoacă fiind exclusă din cursa prezidențială.
-
Claudiu Tarziu după interzicerea candidaturii Dianei Șoșoacă: "Atenție cu democrația pe scări!". Si alti politicieni au reactionat cu aceeasi vehementa fata de decizie
Liderii AUR iau atitudine fata de decizia CCR de interzicere a candidaturii la prezidentiale a Dianei Șoșoacă. După George Simion care a spus ca niciunui român nu i se poate lua dreptul de a candida si a atras atentia ca asta i se poate intampla si lui, Claudiu Tarziu a avut o reactie pe Facebook:
-
Ciolacu verifică zonele lovite de inundații acum trei săptămâni: Am promis că nu voi lăsa niciun român în urmă
Liderul PSD a ajuns în zonele afectate de inundațiile devastatoare din urmă cu trei săptămâni. Marcel Ciolacu s-a declarat mulțumit de eforturile depuse de autoritățile locale care lucrează la refacerea infrastructurii distrusă de ape.
-
Procesul care a îngrozit Franţa - Filmările în care Gisèle Pelicot era violată de bărbați, prezentate pentru prima dată în public
Pentru prima dată, videoclipuri şi fotografii au fost difuzate vineri, în prezenţa publicului, la aşa-numitul proces al violurilor din Mazan, Franța, dar acest lucru nu a schimbat poziţia inculpaţilor, care au susţinut aproape toţi că au crezut că participă la un „scenariu" libertin.
-
S-a aflat recent cum reușește Michael Schumacher să comunice în prezent, iar detaliile sunt sfâșietoare
Michael Schumacher a avut, weekendul trecut, prima sa apariție publică de la tragic accident suferit cu 11 ani în urmă pe pârtia de schi. Aceasta a fost o întâlnire cu un grup mai mare de apropiați, în contrast cu cercul restrâns de persoane care îi sunt aproape în mod constant.
-
Al-Qaida a comis un atac de proporții alarmante, cu sute de morți în doar câteva ore
Până la 600 de oameni au fost împuşcaţi mortal în câteva ore de militanţi având legături cu al-Qaida într-un atac comis în august asupra unui oraş din Burkina Faso, potrivit unei evaluări de securitate a guvernului francez, care aproape dublează numărul morţilor citat în rapoartele anterioare.
-
Sondaj CURS - Partidele care ar intra în Parlament și ce majorități se pot forma pentru viitorul Guvern
Un sondaj de opinie CURS de tip Omnibus realizat la nivel național, în perioada 10 - 23 Septembrie 2024, indică faptul că formarea noii majorități în urma alegerilor parlamentare din decembrie ar fi dificil de realizat dacă PSD și PNL nu vor continua alianța de guvernare.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ceva uriaș se pregătește în China: Giganții mondiali retrag miliarde de dolari într-un ritm record
- 2.FT: Ucraina a început să discute cu Occidentul despre cedarea teritoriilor către Rusia, totul pentru a opri războiul!
- 3.Răspunsul lui Putin la rachetele cu rază lungă ale Ucrainei ar putea include un test nuclear
- 4.Secretul lui Polichinelle: CIA și MI6 au planificat Operațiunea Kurk din Ucraina
- 5.UE va intra in război cu Rusia. Noului comisar pentru apărare cere armament si trupe
- 6.BlackRock jubilează: Occidentul mobilizează resurse imense pentru reconstrucția Ucrainei. Câți bani se vor investi
- 7.Franța oferă un homosexual declarat pentru funcția de comisar european. Ursula a cerut o femeie. Macron: "Îndeplineşte toate criteriile cerute!"
- 8.Directorul CIA zugrăvește un tablou sumbru: "Asta este cea mai mare amenințare!"
- 9.Politico: Americanii și britanicii se tem că Ucraina va fi învinsă in această iarnă
- 10.Revoltă împotriva "Împărătesei" Ursula: Comisarul forțat să demisioneze rupe tăcerea și lansează un atac extrem de dur
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu