Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Cum explică armata israeliană fotografiile cu prizonieri palestinieni dezbrăcaţi

Postat la: 11.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Israelul a declarat, duminică, că doreşte să prevină distribuirea în continuare de fotografii cu prizonieri palestinieni în Fâşia Gaza dezbrăcaţi până la lenjerie intimă, în urma indignării provocate de circulaţia acestor imagini pe social media.

Ziarul Times of Israel a relatat că consilierul pentru securitate naţională Tzachi Hanegbi a explicat că suspecţii trebuie percheziţionaţi pentru a se asigura că nu poartă arme sau explozibili.

Oficialul israelian a declarat însă canalului televiziunii publice Kan că răspândirea de imagini online cu aceştia "nu serveşte la nimic".

El a spus că nu va mai avea loc o altă distribuire de astfel de imagini. Fotografiile au stârnit îngrijorări cu privire la procedurile de arestare ale Israelului în Fâşia Gaza şi întrebări asupra posibilelor încălcări ale drepturilor sau tratamente degradante, a scris Times of Israel.

Potrivit ziarului israelian, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF), Daniel Hagari, a spus că fotografiile umilitoare nu au fost distribuite de biroul său şi că trupele ar urma să schimbe procedura de arestare în cazuri în care aceasta nu a fost urmată în mod corespunzător.

Citând reprezentanţi nenumiţi ai forţelor de securitate, ziarul Haaretz a relatat la rândul său că, din câteva sute de palestinieni reţinuţi până acum, doar în jur de 10-15% aparţineau mişcării militante palestiniene Hamas sau unor organizaţii afiliate acesteia.

Armata israeliană a subliniat că arestările au fost făcute în conformitate cu dreptul internaţional şi că numai cei suspectaţi de terorism au fost reţinuţi.

Potrivit canalului de ştiri pan-arab Al Jazeera cu sediul la Doha în Qatar, Israelul "a pus în scenă un videoclip ce pretinde să arate predarea soldaţilor Hamas".

Înregistrările de pe reţelele sociale arată câteva zeci de bărbaţi dezbrăcaţi până la lenjeria intimă. Potrivit presei israeliene, ei sunt luptători Hamas arestaţi în tabăra de refugiaţi Jabalia.

Potrivit Al Jazeera duminică, o privire mai atentă la acest videoclip dezvăluie că "a fost pus în scenă". "Nu are sens ca soldaţii israelieni, când descoperă un luptător înarmat, să aştepte (ca acesta) să se dezbrace şi să-i alinieze pe toţi, să se pregătească să filmeze şi apoi să ordone printr-un difuzor acelei persoane să-i predea arma".

Potrivit acestei surse, armata israeliană a luat cu forţa bărbaţii şi băieţii palestinieni după ce i-a separat de familiile lor în şcoli administrate de Naţiunile Unite, care servesc drept adăposturi pentru strămutaţii din nordul Gazei. Unii dintre bărbaţi au fost identificaţi ca lucrători ONU, angajaţi umanitari şi cel puţin un jurnalist. "Bărbatul care a fost pus să ţină pistolul se crede că este un comerciant", adaugă canalul pan-arab.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE