Două decenii de la războiul din Irak: Minciunile care au justificat invazia SUA
Postat la: 19.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Fostul secretar de stat american Colin Powell lansa, pe 5 februarie 2003 în Consiliul de Securitate al ONU, alerta că Irakul deţinea arme de distrugere în masă, pentru a justifica astfel lansarea războiului de către SUA, un argument fals pentru care Powell s-a scuzat mai târziu, consemnează agenţia EFE, potrivit Agerpres.
Odată cu împlinirea a 20 de ani de la începutul războiului din Irak la 20 martie, unii experţi văd în comportamentul Administraţiei preşedintelui George W. Bush folosirea în premieră a "post-adevărului", precum şi o subminare a credibilităţii ONU, instituţie care acum trebuie să se confrunte cu invazia Ucrainei de către Rusia.
Desconsiderarea adevărului şi a faptelor face parte din "moştenirea" lui Bush, amplificată mai târziu de fostul preşedinte la rândul său republican Donald Trump, afirmă Carme Colomina, cercetător senior la Centrul pentru Afaceri Internaţionale de la Barcelona (CIDOB).Intervenţia lui Powell, care a avut loc cu o lună şi jumătate înaintea lansării invaziei americane în Irak, a fost punctul culminant al unui narativ susţinut încă de la finele anului 2001 de guvernul lui Bush şi de puternicul său vicepreşedinte Dick Cheney pentru a justifica războiul.
Deşi investigaţiile bipartizane ale Congresului SUA nu au găsit dovezi ale vreunor presiuni politice făcute de analiştii serviciilor de informaţii, de-a lungul anilor au apărut probe ale exagerărilor din rapoarte şi folosirii unor ipoteze neplauzibile de către Administraţia Bush şi de principalul său aliat, guvernul britanic condus de Tony Blair.
De asemenea, un studiu al prestigiosului Centru american pentru Integritate Publică a identificat 935 de declaraţii false făcute de Bush şi de membrii cei mai notabili ai executivului său în cei doi ani care au urmat atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001.
Conform respectivului studiu, aceste afirmaţii "făceau parte dintr-o campanie orchestrată care a galvanizat eficient opinia publică" şi "a condus naţiunea la război sub pretexte evident false".
În cazul fostului premier britanic, după ani de scandaluri şi acuzaţii că a exagerat ameninţarea irakiană, Raportul Chilcot a semnalat în anul 2016 că Blair a autorizat invazia pe baza unor probe "nejustificate" sau "eronate" furnizate de serviciile de informaţii.
Într-un interviu acordat postului CNN în anul 2015, Blair însuşi s-a scuzat pentru că şi-a fundamentat deciziile pe informaţii "greşite" primite din partea serviciilor secrete.
Aşa cum au demonstrat investigaţiile ulterioare invaziei şi rapoartele oficiale de informaţii ale SUA redactate începând cel puţin din 2006, Irakul îşi distrusese principalele arsenale de arme de distrugere în masă şi încetase producerea lor în anul 1991, odată cu impunerea sancţiunilor împotriva sa după ce ocupase Kuweitul.
Deja în 2005 Powell recunoştea, într-un interviu acordat postului american ABC, că intervenţia sa în faţa Consiliului de Securitate al ONU a fost un moment "dureros" care va rămâne mereu o "pată" în biografia sa.
Dar, deşi certitudinea că nu existau arme de distrugere în masă a venit după invazie, suspiciuni asupra credibilităţii tezelor susţinute de guvernul SUA existau încă dinainte să înceapă războiul.
Concret, afirmaţiile Statelor Unite şi ale Regatului Unit, sprijinite de Spania, nu au beneficiat şi de sprijinul investigatorilor Comisiei pentru Supraveghere, Verificare şi Inspecţie a ONU (UNMOVIC) şi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care nu au găsit probe ale existenţei acelor arme.
"Minciuni pentru a justifica un război au existat mereu", dar, prin folosirea discursului despre armele de distrugere în masă pentru a interveni în conflicte, odată cu războiul din Irak a început erodarea rolului ONU, remarcă cercetătorul Carme Colomina.
Una din primele justificări invocate de Administraţia Bush pentru a prezenta Irakul drept un inamic periculos a fost presupusa legătură a dictatorului Saddam Hussein cu reţeaua teroristă al-Qaida şi cu atentatele de la 11 septembrie 2001.
Încercând să dovedească o asemenea legătură, Departamentul Apărării a redactat şi difuzat "evaluări de informaţii alternative asupra relaţiei între Irak şi al-Qaida", analize ce "cuprindeau unele concluzii care contraziceau consensul comunităţii de informaţii", se arată într-un raport al inspectorului general al Pentagonului din 2007.
Directorul CIA de la acea vreme, George Tenet, a negat că agenţia pe care o conducea ar fi confirmat o asemenea legătură, declaraţie făcută la postul CBS, tot în 2007.
Anterior, în 2006, Bush însuşi asigura că Irakul nu a avut nimic de-a face cu 11 septembrie, contrar a ceea ce susţinea executivul său în lunile premergătoare războiului.
O altă acuzaţie lansată de SUA cu sprijinul Regatului Unit a fost o pretinsă achiziţie de uraniu din Niger pentru fabricarea de arme nucleare, deşi CIA avea informaţii care negau această ipoteză după investigaţiile efectuate în ţara africană de către diplomatul Joseph Wilson.
Odată lansat războiul, Wilson a publicat un articol în The New York Times în care a explicat acest lucru, situaţie care a forţat Casa Albă să admită că a utilizat informaţii eronate.
Ca represalii, guvernul american a dezvăluit identitatea soţiei lui Wilson, Valerie Plame, care lucra ca agent sub acoperire al CIA, ceea ce în final a dus la condamnarea şefului de cabinet al vicepreşedintelui Dick Cheney, Lewis 'Scooter' Libby, pentru obstrucţionarea justiţiei şi mărturie mincinoasă.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Un deputat ales pe listele partidului lui Zelensky susține că l-a prins pe președintele ucrainean furând din contractele cu arme
Deputatul Radei Supreme a Ucrainei Geo Leros i-a acuzat pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și pe șeful biroului său, Andriy Yermak, că deturnează fonduri de miliarde de dolari de la buget la achiziționarea de arme și muniție.
-
Seymour Hersh: Scholz, CIA, serviciile germane și exploziile Nord Stream!
Cancelarul german Olaf Scholz a discutat despre sabotajul de la Nord Stream în timpul unei călătorii în Statele Unite, a declarat jurnalistul american Seymour Hersh.
-
Rusia a trimis de urgență sisteme de apărare antiaeriană pe insulele Kurile: Tensiuni escaladate în zonă
Autoritățile din Rusia au anunțat că au trimis sisteme de apărare antiaeriană pe una dintre insulele Kurile. Teritorul este revendicat de Japonia. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că o divizie a sistemelor de rachete de apărare de coastă Bastion a fost desfășurată la Paramushir.
- A fost stabilită Noua Ordine Mondială: ce rămâne după întâlnire dintre Xi Jinping și Vladimir Putin
-
The Guardian: Motivul secret pentru care Donald Trump vrea să fie încătușat
Donald Trump le-a spus consilierilor că vrea să fie încătușat atunci când va apărea în instanță, dacă va fi pus sub acuzare pentru rolul său în plata către starul de filme pentru adulți Stormy Daniels, au declarat mai multe surse apropiate fostului președinte, informează The Guardian.
-
Blue Air a intrat în insolvență prin sentință judecătorească. Cine ar putea recupera bani din rămășițele companiei
Judecătorii Secției a-VII-a Civilă a Tribunalului București au admis cererea Blue Air de intrare în insolvență luni, pe 20 martie.
-
Comisia Trilaterală a denumit 2023 "Anul unu al Noii Ordini Globale!"
În timp ce miniștri de externe, ambasadori, directori executivi, bancheri și academicieni pensionați s-au adunat la prima reuniune plenară globală a Comisiei Trilaterale, organizată în India, probabil cea mai influentă persoană a stat liniștită, ascultând, relatează Nikkei Asia, citată de activenews.ro.
-
Se știa din 2020 că vaccinul anti-Covid provoacă AVC, scleroză multiplă și boli autoimune
Un studiu științific publicat încă din decembrie 2020 arăta că proteina spike traversează bariera hemato-encefalică, provocând atât boli neurodegenerative, cât și atacuri cerebrale și boli autoimune. Vaccinul ARN mesager anti-Covid a fost programat să învețe organismal uman să producă chiar această proteină spike, iar rezultatele se văd acum într-o mortalitate excedentară de circa două milioane de oameni.
-
Andrei Caramitru: Telefonul va fi Preotul fiecăruia care va comunica cu Dumnezeu. Uite așa a coborât, de fapt, Dumnezeu pe pământ iar!
Andrei Caramitru a publicat pe Facebook consideratii cu privire la avântul inteligenței artificiale, pe fondul apariției ChatGPT, robotul capabil să interacționeze cu oamenii și să memoreze ceea ce-i este spus:
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Apar din ce in ce mai multe probleme demografice: Japonia se apropie de limita capacității de a mai putea funcţiona ca societate!
- 2.SUA vrea război cu Iranul: anunță că ar putea folosi opțiunea militară pentru a opri programul nuclear
- 3."Care va fi prima țară care va părăsi NATO?" - Întrebare spinoasă pusă de jurnalistul american Hersh care a dezvăluit sabotarea Nord Stream de către SUA
- 4.Tucker Carlson: Zelenski nu este un erou. E un instrument al anihilării totale!
- 5.Harta păcii chineze - respinsă de lorzii războiului de la NATO. Planul taie Ucraina în două cu o graniță pe Nipru
- 6.Financial Times: Statele Unite „a cerut în mod activ" reluarea comerțului cu petrol rusesc
- 7.American Jocker - Consilierul lui Biden pe securitate națională: "Nu are mare sens să trimitem în Ucraina tancuri și avioane de luptă!"
- 8.SUA a pierdut deja bătălia tehnologică cu China. Mai are șanse doar la un război armat care sa dea înapoi omenirea!
- 9.Ghinion: 13 țări UE se revoltă împotriva lui Von Der Leyen și resping noile sancțiuni împotriva Rusiei!
- 10.George Friedman: Crearea unui "cordon sanitar" în jurul Rusiei va permite SUA să țină în lesă Germania și întreaga Uniune Europeană!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu