Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
Postat la: 02.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Peso-ul argentinian s-a întărit în termeni reali mai mult decât orice altă monedă în 2024, sporind popularitatea președintelui libertarian Javier Milei, chiar dacă economiștii pun la îndoială sustenabilitatea prețurilor ridicate din Argentina.
Conform datelor Băncii Reglementelor Internaționale, analizate de firma de consultanță argentiniană GMA Capital, peso-ul s-a întărit cu 44,2% în primele 11 luni ale anului față de un coș de monede ale partenerilor comerciali, ținând cont de inflația anuală de trei cifre din Argentina. Aceasta depășește cu mult creșterea de 21,2% înregistrată de lira turcească, aflată pe locul al doilea.
Câștigurile pentru cursul de schimb stabilit de guvern au fost replicate pe mai multe piețe paralele legale și ilegale, unde argentinienii cumpără dolari deoarece accesul la cursul oficial este restricționat. Tendința este populară în rândul argentinienilor, care au văzut salariile medii aproape dublate în dolari, ajungând la 990 de dolari din decembrie 2023 până în luna octombrie a acestui an la cursul paralel, după șapte ani de depreciere aproape constantă.
Dar acest lucru a avut un cost. Banca centrală a Argentinei s-a chinuit să își refacă rezervele de valută forte, practic goale, în timp ce cheltuia dolari pentru a menține peso-ul puternic. Acum, unii analiști avertizează că deprecierea rapidă a realului în țara vecină, Brazilia, și o potențială explozie tarifară a viitorului președinte american Donald Trump ar putea face Argentina vulnerabilă la o devalorizare bruscă.
„Programul lui Milei funcționează, dar aprecierea peso-ului este cel mai mare risc în viitor", a declarat Ramiro Blázquez, șef de cercetare la banca de investiții BancTrust. „Dacă peso continuă să se aprecieze sau dacă există un șoc extern important, cererea de dolari ieftini ar putea crește, sporind riscul de devalorizare".
Moneda mai puternică - supranumită „super peso" în presa locală - se face simțită în Argentina, pe măsură ce prețurile în dolari cresc vertiginos. Un hamburger Big Mac costă 7,90 dolari, față de 3,80 dolari în urmă cu un an, la cursul de schimb oficial. La începutul acestei luni, producătorul de oțel Ternium a avertizat că costurile forței de muncă din Argentina au devenit „cu 60% mai scumpe" decât în Brazilia.
Liderii de afaceri se tem în particular că această dinamică ar putea începe în curând să afecteze competitivitatea exporturilor argentiniene. Peso-ul mai puternic este un efect secundar al efortului lui Milei de a stabiliza o economie care se afla în pragul hiperinflației când a preluat funcția în urmă cu un an.
Alături de un program sever de austeritate, acesta a menținut controalele valutare stricte pe care le-a moștenit. După o mare devalorizare inițială în decembrie anul trecut, el a menținut peso-ul în mare parte stabil pe parcursul anului 2024. În total, valoarea monedei a scăzut cu doar 18% în primele 11 luni, chiar dacă inflația pentru aceeași perioadă a fost de 112%.
Milei, un fost economist din sectorul privat, a declarat că o nouă devalorizare ar periclita stabilizarea macroeconomică de succes. El a susținut că Argentina poate deveni competitivă prin dereglementare, reducerea impozitelor și îmbunătățirea accesului la credite. Între timp, guvernul se așteaptă ca deficitul de valută să se reducă în anii următori, pe măsură ce investițiile pe scară largă în rezervele masive de litiu, petrol de șist și gaze ale țării vor duce la creșterea exporturilor.
„Argentina a căutat întotdeauna o rată de schimb mai slabă pentru a rezolva problemele noastre de competitivitate, iar acest lucru a generat multe crize în istoria noastră", a declarat Nery Persichini, șeful departamentului de cercetare al GMA Capital. „Acum vremurile se schimbă". Presiunea pentru o devalorizare oficială a scăzut pe termen scurt, odată cu întărirea peso-ului pe piața neagră și pe piețele paralele în ultimele șase luni.
Diferența dintre cursul oficial și cel neoficial, urmărită îndeaproape, s-a redus la mai puțin de 20%, comparativ cu aproximativ 200% la începutul lunii decembrie 2023, datorită încrederii crescute în Milei, precum și a politicilor guvernamentale, inclusiv a unui sistem care permite exportatorilor să convertească o parte din câștigurile lor în dolari în pesos pe piața paralelă, mai degrabă decât la banca centrală.
Aceasta a sporit popularitatea lui Milei. „Opinia publică este extrem de sensibilă la dolar", a declarat Lucas Romero, director al institutului de sondare și consultanță Synopsis. „Un dolar ieftin permite clasei de mijloc să își petreacă vacanțele în străinătate și creează un sentiment de stabilitate". Guvernele anterioare au creat în mod deliberat un peso puternic în perioadele electorale, a adăugat el.
În ciuda cursului de schimb mai puțin competitiv, vânzările de recolte de către exportatorii agricoli esențiali din Argentina au fost în mare parte „în conformitate cu media din ultimii cinci ani", a declarat Ezequiel de Freijo, economist șef la asociația agribusiness Sociedad Rural Argentina. Dar încercarea lui Milei de a evita o devalorizare se va confrunta cu amenințări în 2025 - inclusiv din partea lui Trump, pe care libertarianul îl consideră un aliat-cheie.
„Dacă viitoarea administrație americană impune tarife mari Chinei, acest lucru va declanșa un val de devalorizări pe piețele emergente", a declarat Robin Brooks, senior fellow la think-tank-ul Brookings Institution, pe X în decembrie. „Peso este oricum mult supraevaluat și trebuie să scadă".
Rata de schimb din Argentina în ultimii 54 de ani a fost în medie de 1 510 pesos pentru un dolar, în termeni ajustați în funcție de inflație, comparativ cu aproximativ 1 050 pesos pentru un dolar în prezent, conform analizei lui Martín Rapetti, director al Equilibra, un think-tank economic din Buenos Aires.
Rapetti a declarat că guvernul va putea „cel mai probabil" să își mențină actuala politică valutară în 2025, după ce o amnistie fiscală recentă a condus la un aflux de dolari în economie, dar că este „foarte improbabil" ca Argentina să poată susține un peso atât de scump după anul viitor.
Țara nu a mai înregistrat niciodată un excedent comercial - de care are nevoie pentru a-și reface rezervele de valută forte - cu peso-ul la niveluri atât de ridicate, iar Rapetti a afirmat că boom-ul minier și energetic nu va fi suficient pentru a înclina balanța. Adevăratul test pentru peso va avea loc atunci când Milei va ridica controlul valutar și va pluti peso-ul, ceea ce s-a angajat să facă până la sfârșitul anului 2025.
Nicolás Dujovne, un fost ministru argentinian al economiei, a declarat că el crede că un peso flotant ar putea rămâne aproape de această putere datorită încrederii în creștere în țară și a cererii pentru exporturile sale - dar numai dacă Milei ar putea menține campania de austeritate care a stat la baza entuziasmului pieței actuale. „Cu un curs de schimb mai puternic, reformele fiscale devin din ce în ce mai importante, iar [pierderea încrederii] ar fi o problemă mai mare", a adăugat el. „În fiecare zi, jocul pe care îl jucăm este mai solicitant".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
OMS solicită o sumă colosală pentru crizele sanitare fără precedent "în contextul conflictelor, schimbărilor climatice, epidemiilor şi strămutării populaţiilor"
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut 1,5 miliarde de dolari pentru a îşi susţine activităţile în 2025 în contextul ''crizelor sanitare mondiale fără precedent'', o sumă identică celei de anul trecut.
-
Fenomenul cosmic care a schimbat totul: un obiect interstelar masiv misterios a aranjat planetele sistemului nostru solar pe orbită
Un nou studiu revoluționar aduce o perspectivă surprinzătoare asupra istoriei sistemului nostru solar. Cercetătorii sugerează că un obiect interstelar masiv, cu o masă de până la 50 de ori mai mare decât cea a lui Jupiter, ar fi influențat dramatic orbitele planetelor în urmă cu câteva miliarde de ani. Ce ar putea fi acest misterios colos cosmic?
-
Raport al Forumului Economic Mondial: Care sunt sunt principalele riscuri globale în 2025
Conflictele armate, fenomenele meteorologice extreme şi dezinformarea au fost identificate drept principalele riscuri globale pentru acest an, potrivit unui raport publicat miercuri de Forumul Economic Mondial (WEF), citat de CNBC.
-
Cel mai celebru influencer din lume vrea să cumpere TikTok: O mulțime de miliardari m-au contactat
Într-o serie de postări pe platforma X, cel mai urmărit creator de conținut de pe YouTube, MrBeast, a dat de înțeles că va încerca să cumpere rețeaua de socializare chineză, care este amenințată cu interzicerea în Statele Unite.
-
Hackerii ruși schimbă strategia și atacă pe WhatsApp: Este prima dată când grupul de hackeri a fost observat folosind această tactică
Grupul rus de hackeri Star Blizzard a lansat o campanie de spear phishing în noiembrie prin intermediul platformei de mesagerie WhatsApp, marcând o schimbare în tacticile de lungă durată, a raportat Microsoft într-o postare pe blog pe 16 ianuarie.
-
Dianei Șoșoacă vrea ca România sa se apropie de BRICS: "Aş putea ajunge la închisoare, iar partidul să fie interzis!"
Într-un interviu acordat celei mai vechi publicaţii din Rusia, Izvestia, europarlamentarul Diana Șoșoacă, liderul S.O.S. România, propune Bucureştiul ca loc al negocierilor de pace dintre Rusia şi Ucraina, vorbește despre posibila sa candidatură la prezidențiale, descrie situaţia alegerilor din România şi arată că România ar avea de câştigat din apropierea de BRICS.
-
RAISA 8283 - APOCALIPSA A ÎNCEPUT! "PATRIA A PRIORI!"
Fost ofițer superior în divizia de Apărare a MApN, cont Raisa 8283, a dat semnalul pentru contra-lovitura de stat, din partea serviciilor secrete românești.
-
Un avion misterios patrulează de ore bune pe cerul României. Este Bombardier Challenger 650, iar datele zborului au fost ascunse
Un avion misterios patrulează de ore bune pe cerul României, urmând același itinerar de zbor. Bombardier Challenger 650 este considerat un avion de spionaj, iar datele zborului au fost ascunse. În plus sunt doar două avioane de acest fel în lume.
-
Cea mai citită ştire la ruşi: Georgescu a acuzat NATO că încearcă să declanșeze un al Treilea Război Mondial prin România
Interviul dat de Călin Georgescu conspiraționistului american Alex Jones în care a susținut, fără nici o dovadă, că "globaliștii" vor să declanșeze al treilea Război Mondial cu ajutorul României, a devenit cea mai citită ştire în presa de propagandă a Kremlinului.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
- 2.Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
- 3.Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
- 4.Au ajuns-o blestemele oamenilor amărâți de care si-a batut joc: Ursula von der Leyen e grav bolnavă. Și-a anulat toate vizitele
- 5.Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
- 6.De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
- 7.Miracolul argentinian se poate transforma în film de groază - Aprecierea uriașă a monedei pune presiune pe Javier Milei
- 8.Soldații au devenit cel mai valoros export al Coreei de Nord. Suma gigantică pe care o primește Kim Jong-un de la Vladimir Putin pentru tunuri și carne de tun
- 9.Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
- 10.România ajunge la sapă de lemn, în timp ce economia Ungariei bubuie: salariile vor crește cu 8%, inflația fiind menținută la 3%
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu