Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












New York Times: Joe Biden spune că un stat palestinian veritabil trebuie să vină după război

Postat la: 22.11.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Președintele Biden a subliniat despre conflictul israeliano-palestinian că nu se va încheia fără o soluție care să implice existența a două state.

Președintele Biden a declarat miercuri că punctul final al conflictului dintre Israel și Hamas trebuie să fie un stat palestinian „real", care să existe alături de unul israelian. El a adăugat că el și asistenții săi au negociat cu națiunile arabe asupra pașilor următori, fără a da însă detalii. „Vă pot spune că nu cred că se va termina până când nu va exista o soluție bistatală", a declarat Biden la o conferință de presă susținută pe o moșie situată la sud de San Francisco, după summitul cu Xi Jinping, liderul Chinei.

Joe Biden și secretarul de stat Antony J. Blinken au subliniat în mod public necesitatea unei soluții care să implice existența a două state în ultimele zile. Înființarea unui stat palestinian a fost mult timp un obiectiv politic al SUA, dar nicio administrație recentă nu a reușit să facă vreun progres substanțial în această chestiune. Ultimul impuls major în această direcție a venit de la John Kerry, care a fost secretar de stat în administrația Obama.

Domnul Biden a spus că nu știe exact când să spună Israelului că ar trebui să oprească războiul din Gaza. El a afirmat că luptele se vor încheia de îndată ce Hamas nu va mai putea face „lucruri oribile" israelienilor. Hamas deține încă arme și tehnologie în spitalele din Gaza, a afirmat el.

Oficialii americani au spus în ultimele zile că Hamas menține un complex sub Spitalul Al-Shifa, pe care armata israeliană l-a atacat în această săptămână în ciuda prezenței pacienților civili și a medicilor. Oficialii israelieni au declarat că spitalul se află în vârful unui nod major din rețeaua de tuneluri a Hamas și că grupul terorist depozitează arme în zonă.

Luptători din Hamas și alte grupări militante au ucis aproximativ 1.200 de oameni pe 7 octombrie în sudul Israelului. Grupurile au răpit de asemenea alți aproximativ 240 de suspecți. Conform ministerului sănătății din Gaza, care este condus de Hamas, cel puțin 11 000 de persoane au fost ucise în timpul atacurilor israeliene din Gaza, în proporție de aproximativ 40%.

Joe Biden a spus că forțele israeliene au permis doctorilor și asistentelor de la Al-Shifa să iasă din pericol și că „aceasta este o poveste diferită decât cea despre care cred că s-a întâmplat înainte cu bombardamentele la întâmplare".

Hamas a eliberat patru ostatici din 7 octombrie și a comunicat recent Israelului, prin mediatorii din Qatar, că este dispus să elibereze încă aproximativ 50 de persoane, toate femei și copii, dacă sunt îndeplinite condițiile necesare, inclusiv eliberarea de către Israel a unui număr similar de femei și copii ținuți prizonieri, a declarat un oficial informat cu privire la discuții.

Oficialii israelieni au declarat că Hamas are cel puțin 100 de femei și copii și ar trebui să îi elibereze pe toți, a afirmat oficialul. Negociatorii discută de asemenea despre posibilitatea ca Israelul să suspende grevele pentru trei zile, pentru a permite eliberarea ostaticilor în serie.

Biden și-a exprimat „speranța blândă" că unii ostatici vor fi eliberați, însă a adăugat că nu știe ce s-a întâmplat în ultimele patru ore. El a adăugat că Statele Unite au colaborat bine cu Qatarul, care găzduiește un birou pentru liderii politici ai Hamas, pentru a încerca să asigure eliberarea ostaticilor.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE