Prima reacție a lui Joe Biden după ce SUA au evitat la mustață o situație catastrofală!
Postat la: 29.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Preşedintele american Joe Biden şi liderul republican Kevin McCarthy au ajuns la un "acord de principiu" în vederea evitării intrării în incapacitate de plată a Statelor Unite, care urmează să fie supus la vot în Camera Reprezentanţilor, majoritar republicană, miercuri, a anunţat preşedintele acesteia, iar apoi în Senat, majoritar democrat.
Preşedintele Camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy a apreciat, într-o alocuţiune, că acest compromis bugetar, despre care nu a oferit detalii, este "întru totul demn de poporul american".
Liderul conservator s-a felicitat cu privire la "reduceri istorice" ale cheltuielilor publice pe care acordul le prevede, în opinia sa, principala revendicare a republicanilor.
"Acest acord este un compromis, ceea ce înseamnă că fiecare nu obţine tot ceea ce vrea", a reacţionat, la rândul său, Joe Biden, care dă asigurări că textul "reduce cheltuielile, protejând totodată programe publice esenţiale".
Biden: Am evitat un default catastrofal
Preşedintele democrat apreciază că acest acord cu conservatorii este "o veste bună, pentru că evită un default (de plată) catastrofal".
Kevin McCarthy a anunţat că se întâlneşte din nou, duminică, cu Joe Biden şi că va publica textul, rezultatul unor negocieri dificile.
Presa americană scrie că acordul între Executiv şi opoziţie ridică pe o perioadă de doi ani - până la alegerile prezidenţiale din 2024 - plafonul îndatorării publice a Statelor Unite.
Dacă această ridicare a plafonului nu ar fi avut loc, prima putere mondială risca să intre în incapacitate de plată la 5 iunie, incapabilă să-şi onoreze angajamentele financiare - salarii, pensii şi rambursarea creditorilor.
La fel ca aproape toate economiile mari, Statele unite trăiesc pe credit.
Însă, spre deosebire de alte ţări dezvoltate, America se loveşte mereu de o constrângere juridică - plafonul datoriei, suma maximă de îndatorare a Statelor Unite, care este necesar să fie ridicată în mod oficial de către Congres.
Din această procedură legislativă de rutină, republicanii, majoritari în Camera Reprezentanţilor din ianuarie, au făcut un instrument de presiune politică.
Ei au refuzat să scrie un "cec în alb" preşedintelui democrat şi au condiţionat orice ridicare a acestui plafon - în prezent de 31.400 de dolari - de tăieri bugetare.
Joe Biden, care candidează la un al doilea mandat, a refuzat mult timp să vină la masa negocierilor şi a acuzat opoziţia de faptul că ia economia americană "ostatică" cerând tăieri.
În urma mai multor întâlniri la Casa Albă între cei doi, echipele preşedintelui şi "speaker"-ului republican au început negocieri "interminabile", toate comentate abundent de către întreg Washingtonul.
Acordul de principiu la care au ajuns sâmbătă seara oferă o bulă de aer pieţelor financiare, care nu au intrat niciodată în panică în mod real, dar pe care această paralizie începea să le facă să-şi piardă răbdarea.
Este foarte obişnuit să se ajungă la un compromis în ultimul moment în acest tip de dosar.
DIN ACEEASI CATEGORIE...

ULTIMA ORA
-
Războiul din Ucraina a lovit economiile europene dar ce e mai rău abia urmează. In ce tară din UE se sparge buba
Războiul din Ucraina a redus creşterea economică şi a împins în sus "considerabil" inflaţia în Europa, cu efecte mai grave care urmează să vină, a declarat Banca Naţională a Elveţiei într-un studiu publicat vineri.
-
Oamenii de știință sunt convinși! Un ocean ascuns sub gheaţă se află la originea CO2-ului de pe Europa, una dintre lunile planetei Jupiter
Dioxidul de carbon detectat pe una dintre lunile planetei Jupiter, Europa, provine dintr-un ocean aflat sub un strat gros de gheaţă, potrivit datelor transmise de telescopul spaţial James Webb, care sporesc speranţele potrivit cărora această apă ascunsă ar putea susţine viaţa.
-
ANAF a scos la vânzare mașini cu kilometrii dați înapoi: Ce spune un angajat al instituției
ANAF a anunțat că va organiza o licitație pentru a vinde mai multe mașini de lux, însă a furnizat informații eronate cu privire la kilometrajul real al acestor vehicule. De exemplu, în cazul unui BMW, s-au omis peste 100.000 de kilometri din ultima înregistrare efectuată la RAR, conform ProMotor.ro.
-
Mircea Badea, comentariu spumos despre extratereștrii prezentați în Mexic: Sper că în 1.000 de ani au mai evoluat. Ăștia par cam sfrijiți
Mircea Badea a vorbit în direct la Antena 3 CNN despre corpurile a unor presupuși extratereștri prezentați în fața Congresului mexican.
-
Descoperire fără precedent: Structură de lemn de aproape o jumătate de milion de ani
O decoperire fără precedent a fost făcută în Zambia. Arheologii au scos la suprafață o structură de lemn, veche de aproape o jumătate de milion de ani, despre care spun că este „extraordinară" și unică în arhivele științifice.
-
Zelenski la Casa Albă: în ciuda argumetelor aduse, nu a reuşit să-l convingă pe Biden să-i dea mult doritul sistem ATACMS - VIDEO
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat joi, la Washington, să consolideze sprijinul SUA pentru ţara sa, având întâlniri la Pentagon, la Congres şi în final la Casa Albă, unde a fost primit de preşedintele Joe Biden.
-
Un bărbat care a condus cu Google Maps a murit după ce s-a prăbușit șase metri în gol
Un bărbat a condus pe un traseu recomandat de Google Maps și a murit plonjând cu mașina șase metri. Google Maps îl îndrumase către o zonă în care un pod s-a prăbușit de mai mulți ani. Familia acestuia dă în judecată gigantul tehnologic.
-
Blestem cu premoniție : O lesbiană cu origini românești și-a înșelat mama cu 150 de milioane de dolari a murit după ce a căzut de pe o clădire
O autoproclamată cântăreață și actriță din Brazilia, cu origini românești, acuzată că și-a înșelat propria mamă cu aproape 150 de milioane de dolari, a murit după ce a căzut de pe o clădire. Ea avea 49 de ani.
-
Limba secretă vorbită și cunoscută doar de femei: insula în care bărbații nu înțelegeau nimic
De-a lungul istoriei, în majoritatea zonelor lumii, femeile nu aveau foarte multe drepturi, fiindu-le interzis inclusiv să citească sau să învețe. Așa a luat naștere limba Nüshu, care s-a vorbit pe o insulă din provincia chineză Hunan.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Macron anunță un puci în România și Bulgaria intr-o comparație cu Nigerul
- 2.Convoaie de mercenari Wagner se îndreaptă din Belarus spre Rusia
- 3.India își va schimba numele din 18 septembrie
- 4.ONU se trezește din somnul globalist vrea să deschidă Consiliul de Securitate pentru Africa după reuniunea BRICS
- 5.Alex Soros: Trump amenință să răstoarne Noua Ordine Mondială
- 6.Lovitura de stat din Gabon umple paharul la Bruxelles: "Ceea ce se întâmplă în Africa de Vest este o mare problemă pentru Europa"
- 7.Vladimir Putin și Xi Jinping vor lipsi de la summit-ul G20. Joe Biden rămâne cu ochi-n soare!
- 8.Calul Troian al lui Putin: Cum infiltrează câte un om în interior acolo unde nimeni nu se așteaptă
- 9.Ursula cere o aplicație de Identitate Digitala care să stocheze totul: date personale, administrative, medicale, de card, permis de conducere etc
- 10.Interviu Tucker Carlson - Viktor Orban: SUA pun paie pe foc în Ucraina - "Soldații maghiari mor ca cetățeni ucraineni pentru Ucraina"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu