A fost adoptată Legea de exploatare a gazelor din Marea Neagră. 50% din producţie va fi tranzacţionată pe piaţa din România. Dragnea: Nu putem accepta să fim dependenţi energetic de ruşi
Postat la: 10.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, în calitate de for decizional, proiectul care stabileşte măsuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, cu 175 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 30 de abţineri.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat luni, după ce deputaţii au adoptat, decizional, proiectul care stabileşte măsurile de exploatare a gazelor din Marea Neagră, că nu putem accepta ca ţara noastră să fie în continuare dependentă energetic de Rusia. „Este o lege foarte importantă şi cred cu speranţa că abţinerile sau voturile împotrivă au fost generate nu de rea credinţă ci poate dintr-o înţelegere greşită a prevederilor din această lege", a declarat la tribuna plenului, liderul PSD Liviu Dragnea, după ce deputaţii au adoptat proiectul de lege care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră.
Discursul acestuia a fost întrerupt de vociferări în sală din partea partidelor de opoziţie. Astfel, Dragnea a replicat: „E aici un disc care e stricat şi tot vorbeşte". Preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, a fost nevoit să intervină pentru ca liderul PSD să-şi poată relua discursul. „Nu au fost negocieri în spatele niciunei uşi nici deschise nici închise, nu se fac negocieri pe marginea unei legi. Ceea ce am prezentat eu astăzi am făcut-o pentru că am vorbit cu colegii mei de la Camera Deputaţilor şi am convenit împreună că înainte de a vota această lege într-o formă sau alta toţi vedem în grup care sunt datele economice, datele financiare şi avantajele strategice pentru România", a afirmat Liviu Dragnea, răspunzând astfel reproşurilor opoziţiei.
Acesta a susţinut că s-a consultat cu colegii din Camera Deputaţilor şi au hotărât că legea nu trebuie adoptată în forma Senatului. "Trebuia să fie adoptată această lege nu în forma care a venit de la Senat, nu vreau să acuz pe nimeni, ori a fost superficialitate ori nu a fost o analiză foarte atentă, dar nu puteam accepta în Camera Deputaţilor ca România să-şi păstreze în continuare dependenţa energetică de ruşi, Faptul că am pus 50% din toată producţia pe contracte bilaterale, iar 50% tranzacţionare pe piaţa românească înseamnă că Romania devine una dintre puţinele ţări din lume care devine independentă energetic. De asemenea, suprataxare zero nu putea fi acceptată pentur că nu poti ca stat român să nu încasezi absolut nimic", a completat Dragnea, după votul final.
Camera Deputaţilor a adoptat, luni, în calitate de for decizional, proiectul care stabileşte măsuri pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, cu 175 de voturi pentru 30 împotrivă şi 30 de abţineri.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a anunţat luni, înainte ca deputaţii să voteze iniţiativa, că proiectul de lege a suferit modificări în comisie, astfel că nu va fi adoptat în forma adoptată deja de Senat. Printre modificările adoptate de comisie şi preluate de Camera Deputaţilor se numără şi cea referitoare la producţia de gaze care va fi tranzacţionată pe piaţa din România, care a crescut la jumătate, în loc de 30% cum era prevăzut iniţial. De asemenea, o altă modificare adusă de comisie şi adoptată de Camera Deputaţilor, se referă la introducerea sumelor încasate din revedenţe şi impozite suplimentare, care vor alimenta fondul special creat prin ordonanţa parteneriatului public-privat.
„A fost o falsă discuţie în spaţiul public, şi miza nu era redevenţa. Ea e prinsă în acordul petrolier cu aceste companii din 2008. Ce am prins noi în varianta de la Camera Deputaţilor pe care o vom vota astăzi. Creditul fiscal se elimină. Impozit pe veniturile suplimentare. S-a luat preţul de bază 71 lei pe megawatt oră şi s-a pus un impozit pe diferenţă, de la 41 de lei pe megawatt oră se impozitează cu 3%. Înseamnă 24,87 miliarde lei. Înseamnă 6,28 miliarde dolari pe care le încasează statul român.(...) Jumătate din producţia de gaze va fi tranzacţionată pe piaţa din România. Asta înseamnă independenţă energetică. Introducem la Cameră sumele încasate din revedenţe şi impozite suplimentare vor alimenta fondul special creat prin ordonanţa parteneriatului public-privat", a afirmat Liviu Dragnea.
Proiectul de lege prevede procentele de calcul a impozitului pentru titularii de acorduri petroliere astfel:
„Tranzacţiile desfăşurate sub preţul de referinţă se impozitează la preţul de referinţă. Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza preţurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de preţuri de mai jos, ajustate anual începand cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al preţurilor de consum, după cum urmează: a) 30% din venitul suplimentar pentru preţurile de până la 85 lei/MWh inclusiv; b) 15% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 85 lei/MWh şi 100 lei/MWh inclusiv; c) 20% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 100 lei/MWh şi 115 lei/MWh inclusiv; d) 25% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 115 lei/MWh şi 130 lei/MWh inclusiv; e) 30% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 130 lei/MWh şi 145 lei/MWh inclusiv; f) 35% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 145 lei/MWh şi 160 lei/MWh inclusiv; g) 40% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 160 lei/MWh şi 175 lei/MWh inclusiv; h) 45% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 175 lei/MWh şi 190 lei/MWh inclusiv; i) 50% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri care depăşesc 190 lei/MWh", se arată în articolul 19 din iniţiativa adoptată de deputaţi.
În forma adoptată de Senat, articolul 19 arăta astfel: "Data de referinţă pentru stabilirea valorii creditului fiscal este data intrării în vigoare a prezentei legi şi creditul fiscal se va calcula conform legislaţiei în vigoare la data intrării în vigoare a prezentei legi."
Un alt articol prevede că titularii de acorduri petroliere vor beneficia de cote procentuale de redevenţă petrolieră.
Art.18. „(1) Titularii de acorduri petroliere beneficiază, pe toată perioada derulării acestora, de cotele procentuale de redevenţă petrolieră şi de pragurile de producţie brută aferente acestor cote în vigoare la data intrării în vigoare a prezentei legi. (2) Prevederile legale referitoare la condiţionalităţi de mediu, precum şi la forţa de muncă, decurgând din legislaţia internă sau din tratate ori convenţii internaţionale la care România este parte semnatară sau aderă se aplică şi titularilor de acorduri petroliere", prevede articolul 18 din proiectul de lege adoptat.
În forma adoptată de Senat, articolul 18 arăta: „(1) Titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi beneficiază, pe toată perioada derulării acestora, de nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote şi de reglementările fiscale existente la data intrării în vigoare a prezentei legi; începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, cu modificările si completările ulterioare şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.261/2013, cu modificările ulterioare, nu se aplică titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi.
De asemenea, o altă prevedere a articolului 18 adoptată de senatori arăta astfel: „(2) ANRM şi titularii de acorduri petroliere pot încheia acte adiţionale la acordurile petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi pentru a reflecta la nivel contractual prevederile prezentului articol"
Comisiile de specialitate au dat tot luni aviz favorabil pe proiectul de lege.
Deputaţii din PMP au votat împotriva proiectului de lege.
„Este votul cu cea mai mare miză economică. Clar că o să votăm împotriva acestui proiect de lege , pentru că articolul 18 prevedere foarte clar, un nivel fix al redevenţelor pe toată perioada celor 30 de ani plus posibilitatea de a prelungi cu încă 15 ani, iar nivelul redevenţelor să rămână ca şi la început. Nu este normal ca după ce firma care exploatează îţi acoperă din cheltuieli, noi să nu putem negocia în interesul românilor. Nu este posibil ca un contribuabil să aibă prevederi fiscale bătute în cuie. În momentul de faţă PMP va vota împotriva acestui proiect", a susţinut deputatul Adrian Todoran, înainte de votul final.
Şi deputaţii USR au anunţat înaintea votului final că se vor abţine de la vot.
„Avem astăzi în faţa noastră o lege cu o importanţă strategică pentru România, dar şi pentru securitatea energetică. Este poate cea mai importantă lege a acestei sesiuni parlamentare şi ar fi trebuit să ne aplicăm asupra ei cu seriozitate, dezbaterile să fie unele susţinute, transparente, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Nu s-a discutat cu fermitate cadrul fiscal al acestei legi. USR se va abţine", a susţinut deputatul USR Prună Cristina.
Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat pe 12 februarie, Camera Deputaţilor având rol de for decizional în acest caz. Astfel că proiectul de lege se va duce acum la preşedintele României pentru promulgare.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Mulți tremură deja: Scena politică din Moldova va exploda dacă Plahotniuc își publică arhiva
Fostul vicepreședinte al Parlamentului și lider politic Alexandru Slusari a reacționat la reținerea fostului lider PDM, ...
-
Alexandru Nazare joacă la rupere: anunță că 21 de persoane cu roluri de conducere au fost schimbate din funcții la ANAF
„Dupa schimbarile la Directia Regionala Antifrauda Bucuresti si stoparea cheltuielilor si birocratiei inutile cu s ...
-
Drone și recuperatori privați pe urmele românilor care nu-și plătesc taxele la timp. Un fost judecător CCR explică ce abuzuri poate crea legea anunțată de Guvern
Ministrul Dezvoltarii, Cseke Attila, alaturi de premierul Ilie Bolojan, au anunțat pregatirea cadrului legal pentru util ...
-
Titus Corlățean face o previziune "neagră" pentru PSD: "Riscă să devină o balama de 10% Nu mai este un partid viu"
Senatorul PSD Titus Corlatean sustine ca PSD nu mai are azi viata dinamica si nu mai este un partid in care oamenii sa a ...
-
Mâna dreaptă a lui Ilie Bolojan vrea austeritate dar pentru alții: El are mașină cu SPP și stă în vilă RA-PPS
Șeful Cancelariei primului ministru, Mihai Jurca, a anunțat, impreuna cu premierul Ilie Bolojan, masurile de austeritate ...
-
Rareș Bogdan o avertizează pe Ursula von der Leyen: "Nu vă atingeți de fondurile pentru fermieri!"
Rareș Bogdan, europarlamentar PNL și vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European, lanseaza un avertisment l ...
-
Alexandru Nazare - Semnal pentru investitori și agențiile de evaluare: "Nu vrem doar să evităm junk-ul, vrem să urcăm ratingul!"
„Am securizat situatia Romaniei in privinta primei analize. Cand spun acest lucru, inseamna ca pericolul nu a trec ...
-
Revoltă de proporții în Ministerul de Externe: Diplomații au trimis scrisoare deschisă către Nicușor Dan și către ministru
Un grup de diplomați cu experiența din cadrul Ministerului de Externe a transmis o scrisoare deschisa catre ministrul de ...
-
Ilie Bolojan a trecut peste capul Comisiei Europene și a impus CASS la pensii și mame în maternal
Comisia Europeana nu a impus Romaniei sa taxeze cu CASS pensiile romanilor sau mamele aflate in concediu maternal. Este ...
-
Demagogia e de AUR: Românii care luptă în Ucraina îl acuză pe George Simion că a primit 15.000 de dolari de la FSB pentru subminarea unirii cu Republica Moldova
„Romanian Battlegroup Getica", un grup de combatanți vorbitori de limba romana care lupta in Ucraina, impotriva in ...
-
Șeful liberal al CJ Cluj după ce nu a fost ales primvicepresedinte al PNL: Mă autoeliberez de PNL. Cooperativa trădătorilor şi a non-performanţei politice a pus mâna pe partid!
Presedintele Consiliului Judetean Cluj Alin Tise, care a ratat functia de prim-vicepresedinte PNL la Congresul extraordi ...
-
SONDAJ: AUR ar câștiga detașat alegerile parlamentare. Următoarele partide au scor la jumătate
Un sondaj Flashdata arata ca AUR continua sa fie lider in preferințele romanilor in ceea ce privește alegerile parlament ...
-
Directorul Hidroelectrica a sărit să se gudure pe lângă Bolojan. A anuntat ca donează și el un "mărunțiș" de 20% din salariu
Directorul general al Hidroelectrica, Kàroly Borbèly, anunta ca va dona 20% din salariul sau catre Fundati ...
-
Alexandru Nazare dezvăluie momentul când românii vor fi loviți cel mai rău de noile măsuri economice: "Niciodată n-am fost așa de rău ca acum!"
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare (PNL), susține ca masurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan vor avea cel mai ...
-
Nicușor Dan și-a publicat declarația de avere și declarația de interese: Care sunt sumele încasate de președinte în ultimul an
Președintele Nicușor Dan și-a publicat declarația de avere și de interese, in ciuda faptului ca decizia Curții Constituț ...
-
Jocurile de culise din CCR pentru funcția de președinte: Cum a fost aleasă judecătoarea Simina Tănăsescu
Curtea Constituționala a Romaniei (CCR) are un nou președinte: judecatoarea Simina Tanasescu, numita anterior la CCR de ...
-
Claudiu Târziu: Impozitul pe proprietate, recalculat după bunul plac al statului, este un nou jaf fiscal împotriva românilor!
Claudiu Tarziu, președintele partidului Acțiunea Conservatoare și europarlamentar roman, a denunțat cu fermitate decizia ...
-
Halici PSD face ordine: Lichidarea adversarilor politici se face prin metode interlope
Un incident de o violența extrema a zguduit recent scena politica și administrativa a județului Vrancea. Astfel, primar ...
-
Neomarxistii regimului BoloDan ar pregăti o posibilă taxare suplimentară a veniturilor preoților și a unităților de cult
Potrivit unor surse, autoritațile guvernamentale analizeaza in prezent o posibila masura fiscala cu impact direct asupra ...
-
Claudiu Târziu: Despre memorie, libertate și un gest firesc
Într-o epoca in care valorile democratice sunt adesea revendicate in registre contradictorii, gestul președintelui ...
-
Tăierile anunțate de Ilie Bolojan: „Limitarea mandatelor pentru cei cu funcții de conducere și plafonarea indemnizațiilor la valori rezonabile"
Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, 11 iulie, o conferinta de presa pe tema proiectelor de reforma ale Guvernului ...
-
Dan Nica n-a mai suportat: "Românii plătesc de două ori mai mult pentru energie decât alte state UE. Nimeni nu trebuie lăsat în urmă!"
Europarlamentarul PSD Dan Nica spune ca romanii nu pot plati mai mult pe energie decat alte state ale UE. "Am spus mereu ...
-
Manevra "Bolojan": Cum a mușamalizat Curtea de Conturi scandalul sediului Eximbank. Prejudiciul, diminuat de 14 ori
Curtea de Conturi ar fi diminuat un prejudiciu in legatura cu imobilul Eximbank, pentru a nu fi nevoie de sesizarea proc ...
-
Bărbații primesc "spor de femeie" la o companie de stat. Ministrul Energiei trimite Corpul de Control
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunțat ca a trimis Corpul de Control la Societatea de Administrare a Participațiilor ...
-
Prețul energiei în România e de patru ori mai mare decât în alte țări UE: Se cere intervenția rapidă din partea Consiliului Europei
Europarlamentarul roman Dan Nica susține ca romanii și firmele din Romania platesc mai mult decat in alte țari UE pentru ...
-
Paul Stănescu cere o decizie fermă privind ieșirea sau rămânerea la guvernare a PSD
Secretarul general al PSD, Paul Stanescu, susține ca social-democrații se vad puși in situația de a fi doar obiect de de ...
-
Consiliul ECOFIN cere noi măsuri din partea României: Guvernul se laudă cu primele semnale pozitive
Consiliul ECOFIN a transmis o comunicare prin care arata faptul ca Romania nu a luat masuri suficiente pentru a corecta ...
-
Sponsorii lui Nicușor Dan din campanie au "dispărut" cu bani cu tot: ANI refuză să ofere datele și invocă decizia CCR
Presedintele Nicusor Dan si-a depus, la 20 iunie, declaratia de avere la Agentia Nationala de Integritate (ANI). El a pr ...
-
Ministrul Nazare merge la EcoFin să salveze țara de sancțiuni. Pe ordinea de zi a întâlnirii este o evaluare a României
Ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, participa marți la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare ...
-
România - o imensă petrecere în pijama de nu poti sa pui Cotrogeană pe geană. Mai lipseste Geoană din jacuzzi!
Vedem recent in spatiul public niste imagini cu "presedintele" in slapi si pijama. Se poate zice ca el considera ca este ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu