BNR confirmă măsurile PSD și scade rata dobânzii cheie. Milioane de români vor plăti mai puțin pentru credite (P)
Postat la: 08.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,50 la sută pe an, începând cu data de 8 august.
Banca Centrală motivează reducerea din iunie ca fiind efectul măsurilor Guvernului condus de Marcel Ciolacu și concretizate în creșterea economiei și reducerea inflației într-un ritm care a depășit prognozele analiștilor BNR. Reducerea dobânzii va avea un impact direct asupra scăderii ratei creditelor pentru milioane de români.
Este a doua scădere in mai puțin de două luni, după ce, la începutul lunii iunie, BNR anunțase coborârea dobânzii cheie de la 7% la 6,75% pe an, ultima diminuare fiind înregistrată în ianuarie 2021.
De asemenea, BNR a decis reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50% pe an, de la 7,75% pe an, și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50% pe an, de la 5,75% pe an și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Potrivit Consiliului de Administrație al BNR, aceste decizii vizează asigurarea şi menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile.
Măsurile anunțate de Banca Centrală confirmă previziunile făcute la sfârșitul lunii trecute de analiștii de la principalele bănci comerciale.
UniCredit și ING au prevăzut o scăderea de încă 0,25 puncte procentuale în acest an a ratei cheie, în timp ce BCR estimează că banca centrală va veni până la finele lui 2024 cu reduceri de încă 0,75 pp, iar rata dobânzii de politică monetară se va situa la valoarea de 6 la sută pe an.
Decizia BNR va continua să scadă dobânda medie la creditele în lei
Noua reducere a ratei dobânzii de politică monetară se va reflecta în faptul că românii vor plăti rate mai mici la bănci. Deja, după măsura anunțată în iunie, dobânda medie la creditele noi în lei acordate populației s-a redus cu 15 puncte de bază, la 7,97%. Este pentru prima oară în ultimii doi ani când scade sub 8%.
O altă reducere este cea a DAE la creditele de nevoi personale, care s-a diminuat cu circa 2,5 puncte procentuale în ultimii doi ani. Băncile au avut mai mult spațiu de manevră cu aceste împrumuturi, în condițiile în care aproape toate sunt cu rată fixă pe toată perioada de creditare. Cererea a fost de asemenea crescută, în condițiile unui consum în revenire semnificativă ca urmare a creșterii puterii de cumpărare a românilor prin măsurile implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu.
Românii plătesc mai puțin și la creditele noi pentru locuințe. În cazul acestora, dobânda medie la creditele noi a scăzut în iunie cu 13 puncte de bază față de mai, la 7,93% pe an, și a ajuns la cel mai redus nivel de după finele lui 2023.
BNR și-a actualizat prognoza privind inflația și spune că aceasta va scădea peste valorile prognozate anterior
În paralel cu măsura de reducerii a dobânzii de politică monetară, în şedinţa de miercuri, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia august 2024. Conform sursei citate, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să coboare la finele anului curent şi în trimestrul I 2025 la valori semnificativ inferioare celor previzionate anterior, şi să se menţină până la finalul anului viitor la niveluri mai joase decât cele din precedenta prognoză.
Consiliul Băncii Centrale confirmă creșterea economică a țării prin investițiile fără precedent ale Guvernului condus de Marcel Ciolacu, dar și faptul că măsurile-cheie inițiate de PSD precum limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază și plafonarea facturilor la energie, au temperat creșterile de prețuri la aceste produse și servicii și au fost determinante în reducerea inflației într-un ritm mai alert decât previziunile.
"Rata anuală a inflaţiei a continuat să se reducă în iunie 2024, coborând la 4,94%, sub nivelul prognozat, de la 5,12% în luna mai, ca urmare a scăderilor de dinamică consemnate de inflaţia de bază şi de preţul combustibililor, contrabalansate parţial ca impact de creşterea preţului gazelor naturale", afirmă Consiliul de Administrație al Băncii Naționale.
Oficialii Băncii Centrale afirmă, de asemenea, că un rol decisiv în descreşterea ratei anuale a inflaţiei îl au factorii pe partea ofertei, a căror acţiune dezinflaţionistă va rămâne mai intensă pe termen scurt decât s-a previzionat anterior, sub impactul efectelor de bază şi al modificărilor legislative din domeniul energiei implementate de Guvern.
"Faţă de luna martie, rata anuală a inflaţiei s-a redus în iunie mai mult decât s-a anticipat, diminuându-se cu 1,67 puncte procentuale (de la 6,61%), în principal ca efect al ieftinirii substanţiale a energiei pe ansamblul trimestrului II, îndeosebi a gazelor naturale, sub influenţa modificărilor legislative aplicate începând cu luna aprilie, precum şi pe fondul continuării scăderii dinamicii preţurilor alimentelor", precizează Consiliul de Administrație al BNR.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Matrix e real: De ce nu pot oamenii sa se deconecteze de la Sistemul care oferă iluzia realitații programabile
În The Matrix, când Morpheus îi spune lui Neo că „mulți nu sunt pregătiți să se deconecteze de la sistem”, el vorbește despre un adevăr profund despre natura umană, care reflectă atât lumea fictivă a poveștii, cât și condiția metafizică a societății din viața reală.
-
Ceva foarte neobișnuit a fost observat în galaxia noastră. O explozie centro-galactică ii pune pe cercetatori pe gânduri
Pe măsură ce oamenii de știință folosesc telescoape avansate pentru a explora cerul, aceștia au făcut descoperiri surprinzătoare care pun la îndoială înțelegerea noastră a Universului. Observațiile recente cu telescopul spațial cu raze X eROSITA au dezvăluit o structură masivă asemănătoare unei bule în apropierea centrului galaxiei noastre.
-
Un oficial NATO dă semnalul: Ucraina ar avea un motiv militar întemeiat pentru a ataca în adâncime teritoriul Rusiei
Un oficial NATO dă un semnal uriaș! Ucraina ar avea un motiv militar întemeiat să atace mai adânc pe teritoriul Rusiei folosind arme occidentale.
-
S-a suit "scroafa"-n sondaj! Lui Simion ii tremură fundu' că-l agresează sexual-electoral madam Șoșoacă
E ultra-cunoscuta zicerea lui George Simion in parlament, exasperat de Diana Sosoacă: "Te agresez sexual, scroafo!", agresiunea limitandu-se insa la o palma data peste mobilul senatoarei.
-
Americanii au uitat harta unei baze militare cheie într-un vehicul capturat de ruși in Ucraina
Americanii dintr-un vehicul de luptă al infanteriei Bradley trimis în Ucraina ca parte a ajutorului militar au uitat harta uneia dintre cele mai mari baze militare din țară, a relatat corespondentul RIA Novosti.
-
Au peștii sentimente? Oamenii de știință cred că se apropie de un răspuns
Cercetările care sugerează că anumite specii pot învăța, experimenta durere și formează relații au implicații pentru atitudinea noastră față de cel mai consumat animal din lume, scrie The Guardian.
-
Răspunsul lui Putin la rachetele cu rază lungă ale Ucrainei ar putea include un test nuclear
Opţiunile lui Vladimir Putin de a riposta dacă Occidentul permite Ucrainei să folosească rachetele sale cu rază lungă de acţiune pentru a ataca Rusia ar putea include lovirea resurselor militare britanice din apropierea Rusiei sau, în extremis, efectuarea unui test nuclear pentru a-şi arăta intenţia, au declarat analişti.
-
Elon Musk, păzit mai bine decât un șef de stat. Cum acționează echipa de securitate a miliardarului
Elon Musk, în vârstă de 53 de ani, și-a cultivat de mult timp imaginea unei personalități de tip „diavol", călătorind prin lume, ieșind cu alți moguli, lideri mondiali și celebrități și fumând iarbă în public.
-
Din ce este făcută cafeaua fără boabe devenită atât de populară: "Provoacă defrișări masive"
Producătorii de cafea din SUA și Europa se reorientează, iar acest lucru ar putea impune un trend în rândul consumatorilor de cafea. Noua modă este „cafeaua fără boabe". Cei care sunt pionieri în domeniu, precum compania Atomo din Seattle, se simt jigniți dacă produsele sunt numite substitut al cafelei.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Șefa autonomiei Găgăuziei șochează: vrea referendum pentru unirea cu România
- 2.Sănătate doar contra cost: Pacienții asigurați, obligați să plătească pentru servicii medicale
- 3.Ciolacu a stat capră la Ursula de pomană: Posturile de comisar european râvnite de România deja s-au împărțit la cei care au sfidat-o pe sefa UE
- 4.„Elena, tu ești Kamala de Câmpulung". Imnul de campanie compus pentru Elena Lasconi, care face furori pe internet VIDEO
- 5.Oficios ungar, atac dur la adresa statului român dar și la liderii „lași" ai UDMR: Provocare brutală românească, românizare violentă
- 6.Europarlamentarul Dan Nica: "Am fost furați de 200 de miliarde de euro prin speculă în domeniul energiei"
- 7.Cartea lui Nicolae Ciucă a ajuns la editură. Surpriză: Nu se va numi "Un ostaș în slujba țării"
- 8."Ordonanța austerității" - luăm de la bugetari ca să dam le pensionari! Noile prevederi genereză un cutremur în sistemul de stat
- 9.Călin Georgescu, fosta propunere de premier AUR, în război cu George Simion: „E proxy pentru PSD! "
- 10.Campania lui Ciolacu e apă de ploaie! Guvernul "Paparudă" anunță lansarea "Rachetei Barbu" pentru atragerea precipitaților
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu