Călin Georgescu, candidatul independent care a răsturnat așteptările tuturor. Era printre ultimii în sondaje, dar a câștigat Primul Tur al alegerilor prezidentiale
Postat la: 24.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Călin Georgescu (născut în 1962) este un expert român de nivel înalt în dezvoltare durabilă, recunoscut în domeniu după 17 ani de activitate în sectorul de mediu din cadrul sistemului Națiunilor Unite.
Georgescu a fost numit director executiv al Institutului Global pentru Indicele Dezvoltării Durabile al Națiunilor Unite, cu sediul la Geneva și Vaduz, pentru perioada 2015-2016. Anterior, a fost președinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma (2013-2015). De asemenea, este membru al Clubului de la Roma Internațional din Elveția.
Educație
Călin Georgescu s-a născut în cartierul Cotroceni din București, fiind fiul lui Scarlat Georgescu și al Anetei Georgescu (născută Popescu). A absolvit Colegiul de Îmbunătățiri Funciare din cadrul Institutului de Agronomie „Nicolae Bălcescu" din București (1986) și și-a obținut doctoratul în știința solului în 1999.
Carieră
Călin Georgescu (născut în 1962) este un expert român de nivel înalt în dezvoltare durabilă, recunoscut în domeniu după 17 ani de activitate în sectorul de mediu din cadrul sistemului Națiunilor Unite.
Georgescu a fost numit director executiv al Institutului Global pentru Indicele Dezvoltării Durabile al Națiunilor Unite, cu sediul la Geneva și Vaduz, pentru perioada 2015-2016. Anterior, a fost președinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma (2013-2015). De asemenea, este membru al Clubului de la Roma Internațional din Elveția.
Educație
Călin Georgescu s-a născut în cartierul Cotroceni din București, fiind fiul lui Scarlat Georgescu și al Anetei Georgescu (născută Popescu). A absolvit Colegiul de Îmbunătățiri Funciare din cadrul Institutului de Agronomie „Nicolae Bălcescu" din București (1986) și și-a obținut doctoratul în știința solului în 1999.
Georgescu a fost director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă din București între 2000 și 2013. Recunoscut ca o autoritate în planificare strategică și elaborarea politicilor publice, a fost desemnat de Guvernul României să coordoneze elaborarea a două versiuni consecutive ale Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă (în 1999 și 2008), în conformitate cu liniile directoare ale Strategiei Europene pentru Dezvoltare Durabilă.
El combină cunoștințe cuprinzătoare despre principiile și practica dezvoltării durabile cu experiență practică, colaborând cu părțile interesate din sectoarele public și privat, precum și cu societatea civilă, pentru a concepe, implementa și finaliza proiecte specifice în cadrul Agendei Locale 21 (inițiată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în 1992) în peste 40 de municipalități din România.
Fost Senior Fellow al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Georgescu a ocupat diverse funcții în cadrul sistemului ONU, inclusiv cea de Raportor Special al ONU pentru efectele adverse ale mișcării și deversării ilicite de produse și deșeuri toxice și periculoase asupra drepturilor omului și cea de Reprezentant al Comitetului Național UNEP pentru România.
A deținut și alte funcții, cum ar fi: consilier al Ministrului Mediului, secretar general al Ministerului Mediului, director al Departamentului de Organizații Economice Internaționale în Ministerul Afacerilor Externe, secretar general al Asociației Române pentru Clubul de la Roma și director executiv al Institutului pentru Proiecte de Inovare și Dezvoltare.
Controverse și cariera politică
Conform unei declarații din noiembrie 2020, Georgescu a afirmat că Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu sunt eroi prin care „a trăit istoria națională, prin ei vorbește și a vorbit istoria națională, și nu prin slugile puterilor globaliste care conduc România astăzi temporar".
Călin Georgescu a fost propus pentru funcția de prim-ministru în 2011, 2012 și 2016. În 2020, a fost propus de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partid care tocmai intrase în Parlamentul României în urma alegerilor legislative din decembrie 2020. În timpul crizei politice din 2021, care a dus la demiterea Cabinetului Cîțu, același partid l-a propus din nou.
Mai multe articole de presă l-au criticat pe Georgescu pentru declarațiile sale pro-ruse, unele considerându-l chiar un reprezentant al intereselor rusești în România. În calitate de fost director executiv al ONU și reprezentant european pentru Clubul de la Roma, Călin Georgescu a declarat în 2022:
„Principala problemă cu care se confruntă Națiunile Unite este „sistemul mondial al oligarhilor". ONU nu va fi „Noua Ordine Mondială, un sistem de guvernare la nivel global" - ONU este platforma sau „podul" pe care „Sistemul mondial al oligarhilor" (World Oligarch System) trebuie să-l controleze".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce condiții se cer de la românii care pot lua 200.000 de EURO de la stat
Guvernul român a lansat în 2025 un program dedicat susținerii agriculturii, numit „Prima Seră", care are ca scop transformarea sectorului agricol și asigurarea consumului de legume și fructe românești pe tot parcursul anului. Inițiativa vizează reducerea dependenței de importuri și oferirea de produse pentru români, indiferent de sezon.
-
După scandalul cu mașina urmează cel cu casa? David Popovici are o nouă locuință într-un complex de vile. Cât costa imobilul
David Popovici se va avea o locuință în unul dintre cele mai noi complexuri de vile din apropiere de București.
-
Hipercar electric din China, filmat în timp ce sare peste gropi și alte obstacole în timp ce se conduce singur VIDEO
Yangwang U9, un hipercar electric cu un preț de aproximativ 236.000 de dolari, aparent poate sări peste gropile din asfalt în timp ce se conduce singur.
-
Vladimir Putin îl felicită pe Donald Trump și spune că dorește o „pace durabilă" în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat luni pe președintele ales al SUA, Donald Trump, cu doar câteva ore înainte de învestirea sa în funcție, declarându-se „deschis dialogului" cu privire la Ucraina în vederea obținerii unei „păci durabile", la trei ani după ce și-a lansat asaltul asupra vecinului său.
-
Forumul Economic Mondial afirmă că 41% dintre companiile din întreaga lume se pregătesc ca IA să reducă forța de muncă până în 2030
Potrivit unui sondaj al Forumului Economic Mondial, 41% dintre angajatorii din întreaga lume intenționează să își reducă forța de muncă pe măsură ce AI automatizează anumite sarcini.
-
Soros a „pierdut bătălia în America", spune premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump a „eliberat" SUA de influența lui George Soros, forțându-l să se retragă în Europa, potrivit premierului ungar. Viktor Orban a susținut că victoria lui Trump în alegeri a fost o înfrângere majoră pentru mogulul globalist și aliații săi din Partidul Democrat, care încercau să arunce America într-o „frenezie de gen".
-
Christine Lagarde Memo: Persoanele în vârstă reprezintă un risc semnificativ de povară financiară pentru economia mondială
Memoriul „Christine Lagarde Memo: FOR YOUR EYES ONLY, from 'the Coalition'" este o notă care discută preocupările legate de «longevitate» și impactul acesteia asupra economiei globale.
-
Oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la utilizarea țânțarilor pentru vaccinarea oamenilor
Cercetătorii din Țările de Jos au dezvoltat un vaccin împotriva malariei folosind țânțarii pentru a injecta în oameni paraziți de malarie modificați genetic. Criticii subliniază că, pe lângă pericolele grave pe care le prezintă, conceptul reprezintă o încălcare a consimțământului informat.
-
Preotul Ciprian Mega a fost invitat oficial la investirea lui Donald Trump
Părintele Ciprian Mega se află la Washington DC, acolo unde a fost invitat să ia parte la ceremonia de investitură a președintelui SUA, Donald Trump.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.RAISA 8283 - APOCALIPSA A ÎNCEPUT! "PATRIA A PRIORI!"
- 2.De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
- 3.Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
- 4.Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
- 5.Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
- 6.Războiul Becali - Georgescu a ajuns la alt nivel: „E prea dobitoc, țăran, prost"
- 7.Concluzia lui Robert Turcescu despre Călin Georgescu după interviu: "Are foame de putere" VIDEO
- 8.Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
- 9.Presa din SUA îi face portretul lui Călin Georgescu și susținătorilor acestuia: Noii Rasputini!
- 10.Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu