Cine este de fapt Armand Clotilde? Exista suspiciuni rezonabile de reprezentare a intereselor străine de România
Postat la: 06.09.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Surse credibile din sfera politica, inclusiv cu lideri din USR sectorul 1 care au fost alungați din partid, au declarat in repetate randuri că din actiunile pe care le desfasoara, Armand Clotilde nu reprezintă interesele cetățenilor români, ci interese din afară. In plus, foarte mulți din cei implicati in politica se întreabă de ce mai candidează la locale de vreme ce este europarlamentar și ar putea să-și facă treaba la Bruxelles.
De asemenea, unii se miră de ce au fost dați afară oameni de marcă, fondatori ai USR, doar pentru că nu erau de acord cu ea. Mai mult, sunt semne de întrebare legate de modul în care sunt recrutați, în ultima perioadă, membri ai partidului, mulți fiind colegi ai lui Clotilde de la Egis sau de la alte firme franțuzești. (Citește și AICI)
Totodată, o mare suspiciune ne-a fost ridicată și de dezvăluirile făcute de unii consilieri locali care au afirmat, că, în plină ședință de consiliu local, acum un an de zile, Clotilde i-ar fi reproșat primarului Dan Tudorache faptul că nu adus investitorii francezi, pe care ea i-a recomandat, pentru construirea unui spital metropolitan în sectorul 1. Pentru a găsi răspunsurile la aceste suspiciuni trebuie să facem o mică introspecție în cariera profesională și politică a liderul USR de la sectorul 1, scrie ancheteonline.ro
La aceste suspiciuni se adauga si declaratia primarului sectorului 1 Dan Tudorache, sub rezerva ca acesta este contracandidat al Clotildei Armand la alegerile locale din 27 septembrie 2020, care, dupa ce a fost acuzat de "frantuzoaica" de faptul ca "ar fi pus politia locala s-o fileze", a spus: "Ce Politie locale? E fake-news. Singura institutie abilitata sa o urmareasca este doar SRI si sunt convins ca ei o fac. Toata lumea considera ca ea este agent strain. Nu am probe, am zis ca toata lumea, este un zvon", a afirmat Daniel Tudorache intr-o interventie la Antena 3. Tudorache insa se bazeaza pe chestiuni concrete pe multe informatii "din piață", care insa nu pot fi indicate direct.
Clotilde Armand s-a născut în 1973 în Franța la Pointe a Pitre, unde tatăl său era profesor de matematică, ea urmând școala gimnazială Notre Dame din Cusset, apoi cea din Vichy. Examenul de bacalaureat l-a susținut la Clermont-Ferrand, a studiat în perioada 1993-1996 la École Centrale de Paris, obținând diploma de inginer. În perioada 1995-1997, a urmat studii postuniversitare la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Cambridge, Massachusetts (SUA), unde a obținut un dublu titlu de Master of Science în specialitățile „Ocean Engineering" și „Technology and Policy", având și funcția de asistent la cursul „Engineering Systems Analysis". Aici l-a întâlnit pe viitorul ei soț, Sergiu Moroianu, matematician român, cercetător la Institutul de Matematică „Simion Stoilow" al Academiei Române, în acel timp doctorand în matematică la MIT.
Ca slujbe, ea a lucrat la multinaționale, mai întâi în SUA, apoi în Franța și în cele din urmă în România, ca manager a unor reprezentanțe de companii internaționale, mai ales franțuzești, în țara noastră. Astfel, a fost manager al departamentului de consultanță al companiei multinaționale KPMG, în România, pe perioada 1999-2001, între 2202-2004, a fost manager de proiect la compania franceză Alten (Toulouse, Hamburg), care are și reprezentanță în România, apoi între 2010-2013, director de inovație la compania franceză de stat GDF Suez Energie France (actualul Engie), pentru ca apoi, din 2013, până în 2017 să fie manager general al companiei franceze de stat, Egis Group România și Bulgaria. Între 2017 și 2019 a fost manager de dezvoltare pe Europa, la Egis Rail și Egis International.
Interesant este că de ani de zile, Clotilde lucrează, pe poziții de manager, la companii franceze de stat, care au pătruns pe piața noastră la puțin timp după Revoluție și care derulează afaceri de sute de milioane de euro în România. Cea mai controversată poziție pe care candidatul USR la sectorul 1 a avut-o, a fost cea de manager general la Egis, companie care a căpușat statul roman cu 50 de milioane de euro din contractul cu Bechtel pentru realizarea autostrăzii Trasilvania. Aici, banii au intrat, între 2012 și 2016, în conturile Egis, exact în perioada în care Clotilde Armand era manager general. Contractul pentru supervizarea lucrărilor la această autostradă a fost acordat fără licitație și trebuia să înceteze odată cu rezilierea contractului cu firma americană, Bechtel, mai mentioneaza sursa citata.
În noiembrie 2003, prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului, CNADNR era împuternicită să înceapă negocierile cu firma americană Bechtel pentru construcţia Autostradei Transilvania. Contractul a fost încredinţat direct, fără procedură de licitaţie. Preţul estimat a fost de 5,4 milioane de euro pe kilometru. Pe 30 mai 2013, statul român a reziliat înţelegerea, plătind penalităţi de 37,2 milioane de euro. A mai preluat şi datorii de 50 de milioane de euro. În aproape 10 ani, Bechtel a construit 52 de kilometri de autostradă pentru care a încasat 1,1 miliarde de euro. Contractele cu statul ale firmei pentru care a lucrat doamna Armand s-au dovedit, până acum, extrem de profitabile, căci candidata USR-PLUS a câștigat, doar în 2018, ca director de dezvoltare, 602.374 de lei, pe PFA.
Contractul din 2004, semnat între statul român și Egis International SA Franţa Sucursala Bucureşti, întocmit în așa fel încât să-i avantajeze pe francezi. Potrivit unei clauze din contract, Compania de Drumuri trebuia să le plătească francezilor 30% din factura lunară previzionată de aceştia. Banii se plăteau și dacă lucrările pe şantier erau oprite.
În perioada 2005-2010, Clotilde Armand a lucrat ca manager executiv la Distrigaz Sud pentru București. În mai 2005, Distrigaz a fost privatizat, această mișcare fiind considerată de presa drept unul dintre cele mai mari tunuri postdecembriste. Potrivit unui raport al Curtii de Conturi și în ziua de astăzi, românii plătesc francezilor facturi mai mari la gaze naturale. Conform datelor prezentate în Sistemul de Electronic de Achiziții Publice, Egis Romania a semnat cele mai multe dintre contracte prin cumpărarea directă (fără licitație).
În septembrie 2018, când Armand se afla în opoziție, Egis România, condusă de aceeași Clotilde, semna cu Ministerul Agriculturii șapte contracte în aceeași zi. Firma franceză oferea „Consiliere acordată producători agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative" în fiecare dintre aceste contracte. Suma totală este de 15,9 milioane de lei (3,4 milioane de euro). La toate contractele, Egis România a fost singurul ofertant.
Egis a făcut supervizarea la modernizarea DN29 Suceava - Botoșani. Contractul a fost câștigat în 2012, lucările au început în 2013 și s-au oprit pentru doi ani. Firma la care lucrează Clotilde a mai supervizat și lucrările de de pe DN 66 dintre Hațeg și Simeria. În 2011 s-a semnat contractul de 500.000 de lei, iar în 2016 lucrările nu erau încă finalizate.
Centura ocolitoare a Brașovului a fost la rândul ei supervizată de Clotilde. Lucrările au durat 15 ani. Contractele care au fost organizate fără licitație, încheiate cu diverse primarii din România și atribuite direct firmei conduse de Clotilde Armand au avut ca obiect „Întocmire Notă conceptuală" și "Anexe". Ca și cum ar fi fost trase la indigo, toate contractele au costat 18.000 de lei. Același preț de "18.000 de Lei" l-au avut și celelalte contracte care au avut denumiri ușor schimbate.
Compania franceză Egis a obținut nenumărate contracte cu licitație sau încredințare direct pentru consultanță/ supervizare construire infrastructură în România. Asta, începând din anii 2000, dar dezvoltându-se puternic în ultimii 13 ani. O companie privilegiată la obținerea de lucrări legate de monitorizarea construirii infrastructurii, în România.
Astfel, numai din 2007 până astăzi, statul roman a încheiat cu compania Egis, peste 60 de contracte, din care 33 contracte, prin achiziționare directă pentru diverse lucrări în comunele din România, cu valori cuprinse între între 18.000 lei și 50 000 lei, cu orașe, precum Oradea, București, consilii județene, precum Buzău, Bihor, Sibiu, cu valori cuprinse între între 1 și 5 milioane de lei, cu diverse companii, precum Apa Nova ( tot companie franceză), prin negociere, fără anunț de participare, compania de Apă Oradea, negociere fără anunț de participare, dar mai ales contracte cu CNAIR, care însumează, în ultimii 13 ani, sute de milioane de lei, multe cu invitație de participare, negociere fără anunț de participare, dar și prin licitație publică.
Ca o concluzie, multe contractele încheiate de compania franceză cu statul roman, mai ales în perioada în care Armand Clotilde a fost manager general, au fost tunuri financiare, din care autoritățile românești au ieșit în pierdere. SC Egis SA și-a mărit profitul financiar an de an, mai ales cu ajutorul lui Clotilde, care, pare că a știut slăbiciunile statului roman și acționat ca atare.
Intrarea în politică a lui Clotilde Armard nu este decât o prelungire a jobului său, în România. Unele surse bine informate, chiar din interiorul USR au declarant că Armand Clotilde ar fi un purtător de cuvânt al intereselor grupurilor franceze în România, de aceea ar fi un fel de cutie de transmisie a Ambasadei Franța la București. Aceste surse au lăsat să se înțeleagă faptul că liderul USR sector ar fi făcut lobby pentru firme franceze pe lângă primarul sectorului 1, în vederea construirii unui spital în București.
Aceleași surse ne-au mai precizat că ea ar candida la primăria sectorului 1 și pentru că ar avea misiunea să promoveze, prefențial, investițiile franceze în acest sector. Altfel nu este explicabil de ce a lăsat poziția de europarlamentar, mult mai vizibilă și mult mai bine plătită pentru o funcție de primar.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Ilie Bolojan a trecut peste capul Comisiei Europene și a impus CASS la pensii și mame în maternal
Comisia Europeana nu a impus Romaniei sa taxeze cu CASS pensiile romanilor sau mamele aflate in concediu maternal. Este ...
-
Demagogia e de AUR: Românii care luptă în Ucraina îl acuză pe George Simion că a primit 15.000 de dolari de la FSB pentru subminarea unirii cu Republica Moldova
„Romanian Battlegroup Getica", un grup de combatanți vorbitori de limba romana care lupta in Ucraina, impotriva in ...
-
Șeful liberal al CJ Cluj după ce nu a fost ales primvicepresedinte al PNL: Mă autoeliberez de PNL. Cooperativa trădătorilor şi a non-performanţei politice a pus mâna pe partid!
Presedintele Consiliului Judetean Cluj Alin Tise, care a ratat functia de prim-vicepresedinte PNL la Congresul extraordi ...
-
SONDAJ: AUR ar câștiga detașat alegerile parlamentare. Următoarele partide au scor la jumătate
Un sondaj Flashdata arata ca AUR continua sa fie lider in preferințele romanilor in ceea ce privește alegerile parlament ...
-
Directorul Hidroelectrica a sărit să se gudure pe lângă Bolojan. A anuntat ca donează și el un "mărunțiș" de 20% din salariu
Directorul general al Hidroelectrica, Kàroly Borbèly, anunta ca va dona 20% din salariul sau catre Fundati ...
-
Alexandru Nazare dezvăluie momentul când românii vor fi loviți cel mai rău de noile măsuri economice: "Niciodată n-am fost așa de rău ca acum!"
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare (PNL), susține ca masurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan vor avea cel mai ...
-
Nicușor Dan și-a publicat declarația de avere și declarația de interese: Care sunt sumele încasate de președinte în ultimul an
Președintele Nicușor Dan și-a publicat declarația de avere și de interese, in ciuda faptului ca decizia Curții Constituț ...
-
Jocurile de culise din CCR pentru funcția de președinte: Cum a fost aleasă judecătoarea Simina Tănăsescu
Curtea Constituționala a Romaniei (CCR) are un nou președinte: judecatoarea Simina Tanasescu, numita anterior la CCR de ...
-
Claudiu Târziu: Impozitul pe proprietate, recalculat după bunul plac al statului, este un nou jaf fiscal împotriva românilor!
Claudiu Tarziu, președintele partidului Acțiunea Conservatoare și europarlamentar roman, a denunțat cu fermitate decizia ...
-
Halici PSD face ordine: Lichidarea adversarilor politici se face prin metode interlope
Un incident de o violența extrema a zguduit recent scena politica și administrativa a județului Vrancea. Astfel, primar ...
-
Neomarxistii regimului BoloDan ar pregăti o posibilă taxare suplimentară a veniturilor preoților și a unităților de cult
Potrivit unor surse, autoritațile guvernamentale analizeaza in prezent o posibila masura fiscala cu impact direct asupra ...
-
Claudiu Târziu: Despre memorie, libertate și un gest firesc
Într-o epoca in care valorile democratice sunt adesea revendicate in registre contradictorii, gestul președintelui ...
-
Tăierile anunțate de Ilie Bolojan: „Limitarea mandatelor pentru cei cu funcții de conducere și plafonarea indemnizațiilor la valori rezonabile"
Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, 11 iulie, o conferinta de presa pe tema proiectelor de reforma ale Guvernului ...
-
Dan Nica n-a mai suportat: "Românii plătesc de două ori mai mult pentru energie decât alte state UE. Nimeni nu trebuie lăsat în urmă!"
Europarlamentarul PSD Dan Nica spune ca romanii nu pot plati mai mult pe energie decat alte state ale UE. "Am spus mereu ...
-
Manevra "Bolojan": Cum a mușamalizat Curtea de Conturi scandalul sediului Eximbank. Prejudiciul, diminuat de 14 ori
Curtea de Conturi ar fi diminuat un prejudiciu in legatura cu imobilul Eximbank, pentru a nu fi nevoie de sesizarea proc ...
-
Bărbații primesc "spor de femeie" la o companie de stat. Ministrul Energiei trimite Corpul de Control
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunțat ca a trimis Corpul de Control la Societatea de Administrare a Participațiilor ...
-
Prețul energiei în România e de patru ori mai mare decât în alte țări UE: Se cere intervenția rapidă din partea Consiliului Europei
Europarlamentarul roman Dan Nica susține ca romanii și firmele din Romania platesc mai mult decat in alte țari UE pentru ...
-
Paul Stănescu cere o decizie fermă privind ieșirea sau rămânerea la guvernare a PSD
Secretarul general al PSD, Paul Stanescu, susține ca social-democrații se vad puși in situația de a fi doar obiect de de ...
-
Consiliul ECOFIN cere noi măsuri din partea României: Guvernul se laudă cu primele semnale pozitive
Consiliul ECOFIN a transmis o comunicare prin care arata faptul ca Romania nu a luat masuri suficiente pentru a corecta ...
-
Sponsorii lui Nicușor Dan din campanie au "dispărut" cu bani cu tot: ANI refuză să ofere datele și invocă decizia CCR
Presedintele Nicusor Dan si-a depus, la 20 iunie, declaratia de avere la Agentia Nationala de Integritate (ANI). El a pr ...
-
Ministrul Nazare merge la EcoFin să salveze țara de sancțiuni. Pe ordinea de zi a întâlnirii este o evaluare a României
Ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, participa marți la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare ...
-
România - o imensă petrecere în pijama de nu poti sa pui Cotrogeană pe geană. Mai lipseste Geoană din jacuzzi!
Vedem recent in spatiul public niste imagini cu "presedintele" in slapi si pijama. Se poate zice ca el considera ca este ...
-
Târziu sare la gâtul lui Pippidi: Interzicerea cash-ului e o măsură de doi bani!
Claudiu Tarziu, președintele partidului Acțiunea Conservatoare, europarlamentar și una dintre vocile echilibrate și luci ...
-
Noua directiva neo-marxista. Alina Mungiu-Pippidi: Fără eliminarea banilor cash, reforma lui Bolojan nu va schimba România pe termen lung
Reforma anunțata de premierul Ilie Bolojan este „indispensabila pe termen scurt", dar fara masuri structurale, &bd ...
-
Să ștergem cu Burnetele: Consilierul lui Nicușor Dan cere rapid Marele Reset administrativ. Să luăm cash-ul de la populație si sa punem oamenii la muncă sa plătească taxe!
Consilierul lui Nicușor Dan cere rapid reorganizare administrativa in Romania. Radu Burnete, consilier prezidential pent ...
-
Bolojan e mai demagog decât prevede legea austeritatii: Premierul a încasat de la EximBank indemnizații cât 71 de salarii medii lunare!
Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului il acuza pe premierul Ilie Bolojan de ipocrizie, prezentand d ...
-
Alexandru Nazare: România a ajuns la 60% datorie publică. Trebuie făcută curăţenie în tot ce înseamnă sinecuri şi privilegii
Ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, a declarat vineri ca trebuie facuta curatenie in tot ce inseamna sinecuri si pri ...
-
Directorii companiilor de stat și-au securizat contractele de muncă: "Indicatorii de performanță sunt îndepliniți doar dacă se trezesc și se uită pe geam"
Ministrul Economiei, Radu Miruța, susține ca va modifica indicatorii de performanța pentru directorii companiilor de sta ...
-
Bolojane, ia-te la trântă cu multinaționalele: "Să te lupți cu bugetarii și pensionarii e frecție la picior de lemn!"
Senatorul PSD, Daniel Catalin Zamfir, i-a cerut premierul Ilie Bolojan sa ia masuri care sa vizeze impozitarea profitulu ...
-
Alexandru Nazare dezvăluie din culisele negocierilor cu Comisia Europeană: Așa a ajuns cota TVA la 21%
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a explicat joi cum s-a ajuns la cota TVA de 21%. Comisia Europeana considera ca ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu