Ne-am lămurit și cu ăștia: Politicienii vor fi exceptați de la tăierea pensiilor speciale și rămân cu privilegiile!
Postat la: 21.12.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Proiectul de lege pentru modificarea pensiilor speciale a fost în sfârșit elaborat, dar nu face nicăieri referire la pensiile speciale ale parlamentarilor și nici ale primarilor.
„Adevărul" a încercat să afle explicația pentru lipsa lor, primind în schimb un răspuns în zeflemea din partea secretarului de stat în Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu, care a spus că acestea „nu sunt în plată". Deși i s-a amintit că încă din luna iunie, pensiile speciale ale parlamentarilor au reintrat în plată, Vasilcoiu a subliniat că e cazul doar a unora care au câștigat în instanță, în timp ce pentru aleșii locali nu se plătește nimic.
„Adevărul" a arătat cu răspunsuri oficiale de la Camera Deputaților și Senatului că 829 de foști parlamentari beneficiază de pensii speciale în prezent. Întrebat dacă aceste venituri au fost analizate și în studiul Băncii Mondiale, Vasilcoiu a precizat: „Nu figurează în studiul Băncii Mondiale, pentru că ele nu sunt în plată". Într-adevăr, intrarea în plată a pensiilor pentru aleșii locali a fost amânată cu încă un an.
Potrivit informațiilor „Adevărul", Coaliția va veni cu un proiect separat pentru eliminarea sau suprataxarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, însă nu mai devreme de primăvara următoare. De altfel, atât Camera Deputaților, cât și Senatul, și-au votat capitole bugetare distincte pentru 2023, ca să achite aceste pensii pe tot cuprinsul anului.
Pensiile magistraților se vor recalcula
Proiectul elaborat de Ministerul Muncii prevede modificarea legilor speciale în baza cărora se plătesc pensiile pentru magistrați și personal auxiliar din instanțele judecătorești și parchete, funcționari parlamentari, angajați ai Corpului diplomatic, ai Aviației Civile și ai Curții de Conturi, dar și la pensiile militare.
Potrivit acestuia, magistrații care au o vechime de cel puțin 25 de ani, realizată doar în astfel de funcții, pot beneficia de o pensie de serviciu de maximum 80% din baza de calcul aferentă mediei indemnizațiilor de încadrare brute lunare, inclusiv sporurile permanente aferente oricăro 12 luni consecutive din ultimii 10 ani. Pensia nu poate fi mai mare de 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul, iar calculul ei nu va ține cont de prime, premii, decontări, restituiri de drepturi salariale, diurne sau alte drepturi care nu au caracter permanent.
În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, toate pensiile magistraților aflate în plată (care sunt în medie de peste 21.300 lei/lunar potrivit datelor CNPP) se vor recalcula.
În ce privește personalul auxiliar de specialitate al instanțelor și parchetelor, aceștia se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani, dacă au cel puțin 25 de ani vechime în astfel de funcții, și vor încasa o pensie de servicii de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, din ultimele 12 luni de activitate anterioare celei în care se depune cererea de pensionare.
Curtea de Conturi, diplomații și aviatorii
Auditorii Curții de Conturi se pot pensiona la împlinirea vârstei de pensionare, dacă au cel puțin 15 ani vechime în cadrul Curții de Conturi și vor beneficia de pensie de servicii de 65% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute lunare realizate cu caracter permanent, din ultimele 12 luni de activitate anterioare celei în care se depune cererea de pensionare.
Baza de calcul a pensiei nu va ține cont de sporul de risc și suprasolicitarea neuropsihică de 50% și nici de majorarea de până la 75% din salariul de bază câștigate în instanță.
De pensie de serviciu vor beneficia și membrii Corpului Diplomatic și consular cu o vechime de cel puținm 15 ani în MAE, la împlinirea vârstei standard de pensionare, cuantumul pensiei neputând fi mai mare de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor brute din ultimele 12 luni anterioare depunerioi cererii de pensionare.
Piloții și instructorii Aviației Civile se pot pensiona la împlinirea vârstei de 52 de ani, dacă au cel puțin 20 de ani vechime în domeniu și vor beneficia de o pensie de serviciu de maximum 65% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii în care s-a depus cererea de pensionare.
Funcționarii publici parlamentari se pot pensiona dacă au un stagiu de cotizare de cel puțin 30 de ani, din care minimum 15 ani în structurile Parlamentului. Pensia va fi de maximum 65% din media veniturilor brute din ultimele 12 luni înaintea pensionării, dar nu va putea depăși salariul de bază brut, inclusiv sporurile din ultimele 12 luni anterioare pensionării. Cei care au 25 de ani vechime în structurile Parlamentului se păot pensiona și înaintea împlinirii vârstei de pensionare, dar nu mai devreme de 60 de ani.
O aberație la pensiile militare
Deși nu era luat inițial în calcul, proiectul de lege pentru modificarea pensiilor speciale operează schimbări și pentru pensiile militare. Însă formularea din proiectul de lege este defectuoasă și ilogică.
Astfel, în text se scrie că „baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor sau salariilor lunare brute realizate în funcția de bază din ultimele 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate". Comparând cu reglementările de la alte categorii de beneficiari, se poate observa că singurele soluții logice sunt fie „ultimele 12 luni de activitate", fie „12 luni consecutive alese din ultimii 5 ani de activitate". Formularea de la pensiile militare este pur și simplu de neînțeles.
În baza de clacul nu se includ diurnele, compensațiile lunare pentru chirie, alocațiile de hrană, contravaloarea echipamentelor tehnice ori a celor de protecție și de lucru, primele și premiile, indemnizațiile de instalare și de mutare, plățile compensatorii pentru trecerea în rezervă, compensațiile pentru concediul de odihnă neefectuat, sporurile și alte asemenea beneficii.
Vârsta de pensionare va crește cu 6 luni pe an, până la 65 de ani
Reforma pensiilor propune, în linie cu recomandările Băncii Mondiale, și creșterea etapizată a vârstei de pensionare:
- Vârsta de pensionare să ajungă treptat la 65 de ani. Vârsta de pensionare ar urma să crească cu câte 6 luni pe an timp de zece ani, astfel încât să se ajungă la cei 65 de ani ceruți de Banca Mondială.
- Vechimea în specialitate necesară pensionării să fie de minimum 30 de ani.
- Pensia să fie calculată ca 65% din media veniturilor brute pe 5 ani consecutivi, la alegere din ultimii 10 ani de activitate.
- La procentul de 65% din media salariilor se va ajunge treptat de la actualul 80%, în zece ani.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Analiza unui fost consilier prezidențial: Pe cine alegem pe 18 mai. „Nicușor Dan este autentic, Simion e vocea revanșei"
Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 18 mai vine intr-un moment de maxima polarizare politica și sociala, in ...
-
Călin Georgescu, cu o săptămână înainte de turul doi: „Am tăcut, zilele trecute unii produceau zgomotul ridicolului cerând blugi, banane și vacanțe scumpe"
Fostul candidat la alegerile prezidențiale Calin Georgescu a postat luni seara, 12 mai, un mesaj pe Facebook, cu o sapta ...
-
Marius Lulea, vicepreședintele AUR, laudă deșănțat comunismul și pe Nicolae Ceaușescu: "Un regim care a făcut bine pentru această țară"
Marius Lulea, prim-vicepreședinte al Alianței pentru Unirea Romanilor (AUR), a laudat explicit realizarile regimului com ...
-
Sondaj pentru turul II: George Simion și Nicușor Dan ar fi la egalitate
Cu doar cinci zile inainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, lupta dintre George Simion, candidatul AUR, ș ...
-
Cum va arăta PSD după alegeri. Cum se împart taberele în PSD pentru șefia partidului
Demisia lui Marcel Ciolacu din functia de prim-ministru, dupa care este asteptata si o demisie din fruntea partidului, a ...
-
Marian Ceaușescu a prins-o pe concubina lui Nicușor Dan și a luat-o la întrebări
Mirabela Gradinaru, concubina lui Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, a fost abordata in seara de duminica ...
-
Apelul unui fost primar care l-a ajutat pe George Simion: "M-a păcălit. O singură dată. Sper din inimă să nu păcălească acum un întreg popor"
Fostul primar din Piatra Neamț, Andrei Carabalea, se condidera „pacalit" de liderul AUR George Simion. El a public ...
-
"Vreți să rămâneți în Uniunea Europeană?". Reacția lui George Simion, pentru un reporter din Franța
În ultimele saptamani, George Simion a acordat interviuri pe banda rulanta pentru presa occidentala. În cadr ...
-
George Simion face o declaratie bulversanta: Le-a spus francezilor că ar susține restaurarea monarhiei
George Simion declara in presa franceza ca ar susține restaurarea monarhiei in Romania. Într-un interviu acordat p ...
-
George Simion le mulțumește americanilor pentru că au scos România din programul Visa Waiver
Candidatul AUR la alegerile prezidențiale a acordat un interviu unui influencer MAGA, Jack Posobiec. În acesta a f ...
-
Un sociolog vine cu ultimele cifre: Diferența în sondaje între Nicușor Dan și George Simion s-a redus la 4%
Sociologul Remus Ștefureac, directorul institutului de sondare INSCOP, scrie pe Facebook, vineri, ca diferența in sondaj ...
-
Nicușor Dan a făcut toate calculele. Cum poate să-l bată pe George Simion
Nicușor Dan spune ca este optimist in ceea ce privește turul doi al alegerilor prezidențiale. Candidatul independent a f ...
-
Florin Zamfirescu a dezvăluit cum a ajuns la cuțite cu Diana Șoșoacă. Replica actorului a înfuriat-o cumplit
Florin Zamfirescu a dezvaluit ca in trecut a fost prieten cu Diana Șoșoaca, dar din cauza convingerilor politice ale fi ...
-
Claudiu Târziu pune cruce alegerilor anticipate: Și dacă ar ajunge Simion președinte, credeți că AUR poate face guvernare fără PSD și alte partide? Nu!
Europarlamentarul Claudiu Tarziu, fost lider in AUR, de curand plecat din partid, a declarat ca nu se poate ajunge la al ...
-
George Simion despre un nou guvern: Nu exclud să pot desemna o persoană care să nu aibă o majoritate în spate. Ce spune despre Anamaria Gavrilă
Candidatul AUR la alegerile prezidentiale, George Simion, clasat pe primul loc in urma scrutinului din 4 mai, sustine ca ...
-
Lista miniștrilor din guvernul Georgescu - Pe cine vrea să instaleze AUR la Palatul Victoria: „Vor fi măsuri dure"
Dupa 35 de ani marcați de guverne conduse fie de PSD, fie de PNL, executivul de la Palatul Victoria ar putea fi compus d ...
-
Prima întâlnire directă între Nicușor Dan și George Simion, după ce au ajuns să dispute finala prezidențială
Prezidențiabilul AUR, George Simion și independentul Nicușor Dan vor disputa, pe 18 mai, finala alegerilor prezidențiale ...
-
George Simion recunoaște ca a mintit poporul cu casele la 35.000 de euro: A fost o formă de marketing politic!
Liderul AUR, George Simion, promitea case la 35.000 de euro, in precedentele campanii electorale. Între timp, acel ...
-
Sistemul declansează urgia peste România: Ilie Bolojan dă verde unei crize fără precedent: "Vremurile liniștite au apus!"
Ilie Bolojan, președintele interimar al Romaniei, a transmis astazi un mesaj puternic in cadrul summitului Romanian Busi ...
-
Crin Antonescu încheie campania cu un apel la discernământ și încredere: România înainte, prin votul fiecăruia
MATERIAL PUBLICITAR POLITICCMF: 31250003 În ultimele ore ale campaniei prezidențiale, Crin Antonescu transmite un ...
-
George Simion, interviu în Deutsche Welle: Critică Comisia Europeană și explică ce model din Europa va urma
George Simion, o voce critica la adresa UE, este pe cale sa caștige cursa prezidențiala din Romania. În dialog cu ...
-
Tară de interimari: Groparul Ilie Bolojan a semnat numirea incompetentului Cătălin Predoiu care va fi premier al României. O vulnerabilitate de securitate fără precedent
Romania este condusa in acest moment de interimari. Avem presedintele tarii un interimar, fost sef al Senatului, gropar ...
-
Vasile Blaga s-a prins care e strategia lui Marcel Ciolacu: "Era nevoie de plecarea lui, dar..."
Senatorul PNL, Vasile Blaga, a comentat decizia premierului Marcel Ciolacu de a-și depune mandatul, acuzand PSD ca acțio ...
-
POLITICO: Țara va intra în haos după demisia premierului și rezultatele de la prezidențiale
Dreapta dura a castigat detasat primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica, provocand un anunt surprinzator din ...
-
Alexandr Dughin intervine în favoarea lui Simion și avertizează: "Globaliștii fie îl ucid, fie anulează rezultatele alegerilor!"
Alexandr Dughin, considerat ideologul de influența al regimului Vladimir Putin, și-a declarat public sprijinul fața de G ...
-
George Simion este văzut călătorind de la Viena la Sibiu, la o zi după câștigarea detașată a primului tur al alegerilor prezidențiale
Liderul AUR, George Simion, a fost filmat de martori oculari, luni, calatorind din Viena și aterizand ulterior pe aeropo ...
-
George Simion da un mesaj de forță după victoria din turul I. Anunță planul pentru 18 mai: "Îl punem pe Călin în fruntea țării!"
George Simion, caștigatorul primului tur al alegerilor prezidențiale, a mers luni la o fabrica din Alba Iulia pentru a l ...
-
Claudiu Târziu: "Românii vor să izgonească această clică. Singura problemă e că revoluțiile de acest tip nu știi niciodată unde duc"
Claudiu Tarziu, liderul AUR care a demisionat din partid in urma cu cateva zile a reacționat vehement dupa primul tur al ...
-
Un lider PSD Buzău îi cere demisia lui Marcel Ciolacu: Este o opțiune când ai rezultatele pe care le-am văzut
Purtatorul de cuvant al PSD, Lucian Romascanu, a declarat luni ca demisia, in primul rand de la partid, este o optiune p ...
-
Marine Le Pen, după votul românilor: "Un bumerang frumos pentru von der Leyen"
„Romania tocmai i-a oferit doamnei von der Leyen un bumerang foarte frumos", a comentat lidera formațiunii Rassemb ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu