Publicație maghiară: Primul ministru român a ales un şiretlic deştept
Postat la: 20.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Şeful guvernului român a condiţionat de aderarea ţării sale la Schengen reglementarea solicitărilor din partea grupului OMV faţă de România în legătură cu proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, transmite publicația maghiară Index.
Luni, Marcel Ciolacu a primit în biroul său delegaţia grupului OMV condusă de directorul general Alfred Stern. Conform comunicatului emis după întâlnire, statul român susţine în totalitate proiectul realizat de OMV în comun cu întreprinderea energetică de stat Romgaz din România cu o investiţie de aproximativ 4 miliarde euro în zona cu o rezervă de gaz metan de 100 miliarde metri cubi din zona Mării Negre care aparţine de România.
În cadrul întâlnirii Ciolacu a precizat că este vorba despre cea mai importantă investiţie energetică a ţării sale, care face să devină un actor important pe piaţa energetică, deoarece în zăcământ se află o cantitate de gaz metan cu care s-ar putea acoperi pe o perioadă de aproape 10 ani necesarul total de gaz al României.
Primul ministru şi-a exprimat în acelaşi timp şi speranţa că împotrivirea „întrutotul nefondată" a cancelarului austriac Karl Nehammer nu va avea un efect neplăcut asupra aprecierii României din partea OMV, deoarece acest lucru nu ar fi benefic pentru niciuna dintre părţi.
„Conform formei actuale a legii offshore, sprijinim şi în continuare proiectul Neptun Deep şi vom argumenta şi în continuare în favoarea aderării României la Schengen, iar în eventualitatea cazului în care Austria nu îşi va modifica poziţia, ne vom adresa Curţii Europene" - se precizează în comunicatul guvernului român citând cele spuse de Ciolacu.
Potrivit portalului de ştiri G4Media.ro, în cadrul convorbirilor de luni Ciolacu ceruse din partea directorului general: „să-şi exercite întreaga sa influenţă economică la cancelarul austriac în interesul admiterii României la Schengen, deoarece în atmosfera pe care a creat-o veto-ul lui Nehammer, în România nu se va putea pune pe ordinea de zi o modificare a legii offshore".
Portalul citat a evocat că în iunie OMV a înaintat la Curtea Internaţională de Arbitraj a Camerei de Comerţ Internaţional (ICC) cu sediul la Paris o plângere împotriva legii offshore din România, care permite ca guvernul de la Bucureşti să poată limita temporar valorificarea liberă şi preţul purtătorilor de energie exploatate pentru cazul în care această măsură ar deveni necesară pentru asigurarea furnizării de căldură pentru populaţie sau pentru îndeplinirea „obligaţiilor de solidaritate" ale României faţă de UE.
Media din România afirmă că directorul general al OMV a solicitat întâlnirea cu primul ministru român în legătură cu modificarea legii offshore şi în speranţa de a obţine o reducere a impozitului special pentru profitul suplimentar(extra) al întreprinderii energetice, însă a plecat cu mâna goală.
Ciolacu îi transmisese încă de vineri cancelarului austriac că va da în judecată Austria dacă guvernul de la Viena va recurge din nou la veto în problema admiterii României în spaţiul Schengen. Însă Nehammer a semnalat că îşi va menţine poziţia, conform căreia o extindere nu este oportună atâta vreme cât nu funcţionează protejarea frontierelor exterioare.
Luni şeful guvernului român a precizat în cadrul unei noi declaraţii de presă: „Dacă Austria consideră că sistemul de protejare a graniţelor interioare este atât de nefuncţională, nu are nimic împotrivă să-l părăsească şi să se înconjoare cu sârmă ghimpată". A adăugat totodată că „celelalte ţări membre - inclusiv şi România - vor găsi un remediu pentru grijile spaţiului Schengen".
DIN ACEEASI CATEGORIE...

ULTIMA ORA
-
Epidemia de pneumonie a plămânului alb ia amploare la nivel mondial în rândul copiilor
Boala care a zguduit China, despre care se consideră că a atins cote epidemice, zguduie în prezent și Danemarca, unde au fost raportate primele cazuri de pneumonie micoplasmatică.
-
Elon Musk: „A pleda în favoarea reducerii omenirii înseamnă a pleda pentru genocid. Cei nenăscuți nu au voce"
Elon Musk a răspuns la un videoclip cu Jane Goodall, colaboratoare cu Forumul Economic Mondial (FEM) și susținătoare a controlului populației.
-
Cutremur în Congresul SUA: Un fost președinte al Camerei Reprezentanților își dă demisia și pune în pericol majoritatea republicană
Fostul președinte al Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, a anunțat miercuri că demisionează din Congres și că va pleca în săptămânile următoare din legislativul american. Decizia vine la două luni după demiterea sa, un fapt fără precedent în Congresul SUA.
-
Sefa Trezoreriei americane: "SUA o să fie responsabile pentru înfrângerea Ucrainei dacă Congresul nu aprobă finanțarea!"
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că Statele Unite vor fi „responsabile pentru înfrângerea Ucrainei" dacă Congresul nu aprobă cea mai recentă cerere de finanțare de mai multe miliarde de dolari a administrației Biden pentru țara devastată de război.
-
Firma lui Bogdan Chireac va încasa 26.000 de euro pentru un logo la STB
Societatea de Transport București a cumpărat, prin încredințare directă, servicii pentru realizarea unui nou logo și un nou slogan pentru companie. Compania de stat a plătit 26.000 de euro unei societăți deținute de analistul politic Bogdan Chirieac pentru logo și slogan.
-
Consilier al lui Zelenski pentru Politico: Din decembrie nu mai avem fonduri
Ucraina nu va mai avea fonduri după decembrie, a declarat pentru Politico un consilier anonim al președintelui ucrainean Vladimir Zelensky. „Suntem fără fonduri disponibile. Nu vor mai fi acolo după decembrie", a spus el.
-
Dr. Ana-Maria Mihalcea: Cum va fi implantat în organismul uman un "spital" bazat pe nanotehnologie
Transumanismul este prezentată ca o mare speranță pentru omenire în „medicina viitorului". Chiar dacă încercările de până acum de a o transpune în realitate - cum a fost experimentul la nivel planetar, fără precedent, al „vaccinurilor" Covid-19 - au transformat această utopie într-un coșmar.
-
Financial Times: Statele Unite au intrat într-un ciclon care amenință ordinea globală
Câte conflicte internaționale poate gestiona concomitent o super-putere? Administrația Biden încearcă acum să gestioneze războaie în Orientul Mijlociu și Europa, pregătindu-se totodată pentru o agravare a tensiunilor dintre China și Taiwan, scrie The Financial Times.
-
Cozmin Gușă: Cătălin Tolontan a fost concediat de la Libertatea și Gazeta Sporturilor
Scandalul din interiorul RINGIER continuă, iar directorul editorial al trustului, Cătălin Tolontan, a fost concediat. El conducea Gazeta Sporturilor și Libertatea, dar a intrat într-un război cu șefii trustului, ca urmare a deciziei acestora de a închide ediția print a Gazetei Sporturilor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Valeții Bruxelles-ului îi amenință pe români: Adevărata reformă fiscală e în 2025 - "După PNRR o să ducem dorul legii lui Ciolacu!"
- 2.Cătălin Cherecheș, discurs halucinant la TV. Își amenință cu moartea soacra prinsă de DNA: "Cred că suntem într-o mafie neoprotestantă carismatică!"
- 3.S-a votat modificarea tratatelor UE - Fără regula unanimității: "Suprimarea suveranității statelor membre"
- 4.Marcel Ciolacu anunță marea lovitură dată de România: "Este o premieră istorică!"
- 5.FMI va modifica Legea Pensiilor, adoptată ieri de Executivul Ciolacu
- 6.Pierderea unor fonduri UE de peste un miliard de euro: Ministrul Agriculturii Florin Barbu a uitat sa efectueze plata catre fermieri!
- 7.Revine ideea regionalizarii sub bagheta PSD: România ar putea avea 15 județe în loc de 41
- 8.Ce spune Marcel Ciolacu despre ne-recunoaşterea limbii române în Ucraina. Chestiunea "limbii moldovenești"
- 9.Legea porcului: "Nu știu când s-a răzgândit Florin Barbu, când spunea că este o lege europeană, sau când a vrut să puncteze electoral!"
- 10.Claudiu Târziu a explodat la audierea lui Florin Cîțu: Guvernul lui a practicat terorismul de stat!
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu