Un consilier angajat la Guvern cere din SUA opinii favorabile lui Florin Cîțu. Profesor american: "A spus că e ziarist la Digi 24"
Postat la: 30.08.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

"Vedeţi, eu sunt de acord cu ceea ce spune domnul Cîţu. Ideea sa centrală este că lucrul de care ţara mea are tot atâta nevoie ca şi a dumneavoastră este o schimbare de ideologie", a scris profesorul universitar Deirdre McCloskey, într-un editorial publicat pe site-ul Digi24 pe 24 august 2021.
E al doilea editorial al gânditoarei liberale din SUA despre ideile transformatoare ale lui Florin Cîțu din economia românească. Primul editorial apăruse pe 1 iunie, tot pe digi24.ro. Deirdre McCloskey, 78 de ani, este profesor emerit de economie, istorie, limba engleză şi comunicare la Universitatea Illinois din Chicago, una dintre școlile de top din SUA. Deirdre McCloskey se definește pe sine, ca gânditoare, drept „o creștină clasic liberală". Este apreciată drept una dintre vocile cunoscute ale liberalismului economic în mediul academic din SUA, scrie libertatea.ro
În textele sale de pe Digi 24, Deirdre McCloskey, în apărarea pieței libere, citează din Erasmus, John Locke, Rousseau și Florin Cîțu. Articolul de acum câteva zile include șapte citate din premierul României. Profesorul de peste ocean îl consideră pe Florin Cîțu, în articolele respective, drept promotorul unei politici deschise în economia românească. Conform formulării lui Florin Cîțu, citat de gânditoarea americană, pentru ca România să progreseze trebuie desființată „paradigma intervenţionistă", promovată de „elita birocratică". McCloskey sintetizează: „Statul ar trebui să stea deoparte, păstrând pacea și dând o mână de ajutor săracilor".
Câteva citate din articolele de pe Digi 24 scrise de Deirdre McCloskey:
„Indubitabil, şi oamenilor răuvoitori, „elitei birocratice", după cum relevă domnul Cîţu, le plac planificarea centralizată şi reglementările detaliate".
„După cum spune domnul Cîţu, statul nu produce cârnaţi sau mămăligă. Doar le drămuieşte nevoiaşilor".
„Nu eşti sclav, zici? Ba da, eşti. Domnul Cîţu îl citează pe sclipitorul jurnalist francez al anilor 1840, Bastiat, legat de cum teoria statistă se reflectă în ideea că atunci când eşti taxat să îţi ajuţi aproapele, şi acesta este taxat să te ajute pe tine, este mai bine pentru toată lumea".
„N-am făcut cercetări pentru niciunul dintre editoriale. M-a contactat din România un jurnalist de la Digi24, care mi-a oferit un text în limba engleză, semnat de premier. E vorba de un document intern - nu cred că e secret - al Partidului Liberal. A fost singurul lucru pe care mi l-a trimis ziaristul. Sincer, nu prea citesc lucrări din România", a spus Deirdre McCloskey, pentru Libertatea.
-Doamnă Deirdre, cum se numește ziaristul Digi 24 care v-a contactat?
-Imediat, am numele lui pe e-mail... Alexandru Butiseacă.
-Și el este ziarist, așa s-a recomandat? V-a trimis un document scris de Florin Cîțu?
-Da. Alexandru Butiseacă mi-a spus că e ziarist la acel site de televiziune, Digi 24. Și mi-a trimis un document al Partidului Liberal. Asta mi-a explicat Alexandru și nu mi-a dat foarte multe detalii.
-Și pornind de la ideile dvs. liberale și de la documentul primit de Butiseaca din România, ați scris articolul?
-Da, el atât mi-a trimis. Restul, vă dați seama, e Google. Nu e greu să găsești lucruri despre România, pe care am admirat-o întotdeauna. Am pus câteva proverbe românești în articol, dar nu pentru că sunt un geniu, ci pentru că le poți găsi repede pe Google.
-Ne puteți spune, vă rugăm, dacă ați fost plătită pentru acest articol? Colaborările pe site-uri se plătesc de regulă.
-Nu, nu am fost plătită, nu accept să fiu plătită. Eu îmi manifest opinia uneori. Dar nu sunt angajatul cuiva, sunt un profesor universitar retras și nu accept bani pentru lucruri de acest gen.
Documentul primit din România și semnat de Florin Cîțu conține lucruri obișnuite, aș spune extrem de obișnuite. Genul de lucruri pe care liberalii și le spun unii altora. Am scris pe marginea lor, mereu am susținut piața liberă.
Deirdre McCloskey, University of Illinois Chicago (UIC):
-Nu vă supărați, dar insistăm în interesul clarificării: Alexandru Butiseacă s-a recomandat ca jurnalist?
-Da, am asta pe e-mail.
Libertatea l-a contactat pe Alexandru Butiseacă, angajatul Guvernului României în poziția de consilier al premierului Florin Cîțu pe probleme economice.
Un consilier angajat la Guvern cere din SUA opinii favorabile lui Florin Cîțu. Profesor american: „A spus că e ziarist la Digi 24"
Butiseacă lucrează la cabinetul lui Florin Cîțu din 14 aprilie 2021. El spune că i-a solicitat profesoarei de la Universitatea Illinois să scrie un articol din pur interes academic, ca să schimbe idei despre liberalism. „E vorba de corespondenţa între mediul academic românesc şi cel străin, domnule! Pe calea asta de promovare a ideilor liberale, noi suntem parte dintr-o reţea globală, în care ne ţinem la curent", explică Butiseacă.
Întrebat de redacție dacă el s-a recomandat drept jurnalist, după cum susține profesorul american, consilierul lui Florin Cîțu a negat vehement.
„Jurnalist? Să vă arate doamna McCloskey unde am scris eu că sunt jurnalist! Cu Deirdre McCloskey mă ştiu din mediul academic de câţiva ani buni. Am abordat-o în calitate de amic, de cunoştinţă veche. E un om cu care corespondez, având aceeaşi filiaţie de idei, ca să zic aşa.", a spus consilierul.
În afară de poziția de la Guvern, Butiseacă figurează drept cercetător al Academiei Române și asistent universitar la Universitatea Româno-Americană.
Rubrica de opinii ale contributorilor de pe Digi 24 este una obișnuită în presă, în care mai multe personalități își exprimă în mod transparent opiniile. Printre autori sunt inclusiv oameni politici, asumați ca atare. Modelul este unul clasic, cititorii fiind anunțați din start care este statutul politic sau care sunt angajamentele instituționale ale autorului opiniei, iar publicul discerne în cunoștință de cauză.
Nu ştiu dacă intră în atribuţiile consilierului sau dacă e sarcină de serviciu, însă eu cu asta mă ocup de 15 ani, promovez ideile liberale.
Alexandru Butiseacă, consilier la cabinetul premierului României:
Textul trimis profesoarei McCloskey de către Alexandru Butiseacă este moţiunea cu care Florin Cîţu candidează la congresul PNL şi care se intitulează „România liberală".
„Am convins-o pentru că aderă la acelaşi tip de idei", a argumentat consilierul economic al premierului, spunând că a realizat întregul demers în timpul liber, și nu în calitate de angajat al Guvernului.
Am rugat conducerea Digi 24 să explice cine a propus publicarea articolelor profesoarei din SUA.
Jurnalista Adriana Duţulescu, coordonatoarea site-ului, a răspuns: „Fiind o întrebare venită de la un competitor direct pe piaţa presei online, este de la sine înţeles că fluxurile interne şi de comunicare cu cititorii şi autorii externi nu sunt de interes public".
Un consilier angajat la Guvern cere din SUA opinii favorabile lui Florin Cîțu. Profesor american: „A spus că e ziarist la Digi 24"
Deirdre McCloskey este universitarul american pentru care, în urmă cu cinci ani, Florin Cîţu îşi exprima aprecierea
Alte aprecieri din America
Dar Deirdre McCloskey nu este singurul universitar american de la care Alexandru Butiseacă a primit opinii sau laude despre activitatea premierului Florin Cîțu sau a Guvernului.
Într-un comentariu transmis Hotnews pe 12 mai, Butiseacă cita din alți doi economiști din State.
„Reţeta succesului economic al unei naţiuni nu este un secret. Economiştii buni ştiu de generaţii care sunt ingredientele acesteia: supremaţia legii, protejarea proprietăţii private, pieţe libere şi antreprenoriat. Prim-ministrul Florin Cîţu înţelege acest aspect și știe că lucrul cel mai preţios pe care îl poate face un guvern pentru oamenii pe care îi conduce este să stabilească un câmp de operaţiuni corect care nu lasă loc de favoruri personale", scrie Lawrence W. Reed, economist, preşedinte emerit al Fundaţiei pentru educaţie economică din Atlanta, SUA, citat în articol de Butiseacă.
„Pentru prima dată în ultimii opt ani, putem privi cu optimism economia românească. Evaluările negative anterioare sunt înlocuite de încredere în stabilitatea economiei naţionale. Această transformare a avut loc pe fundalul unei lupte din ce în ce mai intense între globalişti şi susţinătorii menţinerii autonomiei naţionale. (...) Eforturile făcute de guvernul român au avut un impact semnificativ în încurajarea competiţiei corecte în rândul antreprenorilor, ceea ce a contribuit la creşterea stabilităţii economice", scrie și profesorul Stephen R. Bowers, de la Universitatea Liberty din Virginia.
O consilieră a demisionat pentru că se ocupa de la Guvern de candidatura lui Cîțu la șefia PNL
În urmă cu o lună, consiliera premierului Mioara Costin demisiona, în urma unui scandal în care a fost acuzată că se ocupa, fiind plătită din bani publici, de strategia de comunicare pentru campania acestuia la șefia partidului.
Un consilier angajat la Guvern cere din SUA opinii favorabile lui Florin Cîțu. Profesor american: „A spus că e ziarist la Digi 24"
Mioara Costin
Scandalul a pornit de la un document cu antetul Guvernului trimis liderilor PNL în care apăreau, printre altele, mai multe indicații asupra a ceea ce trebuie să comunice la televiziuni și în spațiul public.
Răspunsul Digi a fost corect consemnat și în prima variantă și a rămas același. Mai jos, redăm răspunsul complet al Digi:
1. Rubrica Agora Digi este deschisă fără discriminare pentru publicarea de comentarii și opinii venite din partea unei plaje largi de autori, lideri de opinie, politicieni, ambasadori, lideri politici externi, scriitori, șefi de stat, comisari europeni, șefi de instituții interne sau externe. Condiția pentru publicare este dată doar de respectarea valorilor europene, a drepturilor individuale și a legilor legate de condamnarea antisemitismului, discursului urii șamd. Textele publicate în rubrica Agora nu sunt parte a niciunui deal comercial.
2. Fiind o întrebare venită de la un competitor direct pe piața presei online, este de la sine înțeles că fluxurile interne și de comunicare cu cititorii și autorii externi nu sunt de interes public.
La peste 60 de ani de la marele jaf comunist, Ilie Năstase rupe tăcerea: „De acolo mi se trage ura"
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Să ștergem cu Burnetele: Consilierul lui Nicușor Dan cere rapid Marele Reset administrativ. Să luăm cash-ul de la populație si sa punem oamenii la muncă sa plătească taxe!
Consilierul lui Nicușor Dan cere rapid reorganizare administrativa in Romania. Radu Burnete, consilier prezidential pent ...
-
Bolojan e mai demagog decât prevede legea austeritatii: Premierul a încasat de la EximBank indemnizații cât 71 de salarii medii lunare!
Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului il acuza pe premierul Ilie Bolojan de ipocrizie, prezentand d ...
-
Alexandru Nazare: România a ajuns la 60% datorie publică. Trebuie făcută curăţenie în tot ce înseamnă sinecuri şi privilegii
Ministrul Finantelor, Alexandru Nazare, a declarat vineri ca trebuie facuta curatenie in tot ce inseamna sinecuri si pri ...
-
Directorii companiilor de stat și-au securizat contractele de muncă: "Indicatorii de performanță sunt îndepliniți doar dacă se trezesc și se uită pe geam"
Ministrul Economiei, Radu Miruța, susține ca va modifica indicatorii de performanța pentru directorii companiilor de sta ...
-
Bolojane, ia-te la trântă cu multinaționalele: "Să te lupți cu bugetarii și pensionarii e frecție la picior de lemn!"
Senatorul PSD, Daniel Catalin Zamfir, i-a cerut premierul Ilie Bolojan sa ia masuri care sa vizeze impozitarea profitulu ...
-
Alexandru Nazare dezvăluie din culisele negocierilor cu Comisia Europeană: Așa a ajuns cota TVA la 21%
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a explicat joi cum s-a ajuns la cota TVA de 21%. Comisia Europeana considera ca ...
-
Marcel Ciolacu s-a isterizat după ce i s-a făcut plângere penală acuzat fiind de dezastrul economic din România
Fostul premier și președinte PSD, Marcel Ciolacu, a rabufnit, pe Facebook, dupa ce a fost acuzat de dezastrul economic d ...
-
Din minciunile Regimului BoloDan: Care e in realitate "greaua moștenire a guvernului Ciolacu"?
Ce lasa in urma guvernul Ciolacu, din perspectiva situației economico-financiare, la nivel micro și macroeconomic? Sunt ...
-
Rechizitoriul care-l transformă-n erou: Călin Georgescu e acuzat de fapte penale imaginare, creștere explozivă pe rețelele sociale și declarații elogioase
Procurorii au finalizat rechizitoriul in dosarul in care Calin Georgescu este trimis in judecata pentru propaganda legio ...
-
Se ceartă "elitele" guvernării: Florin Cîțu îl contrează pe Ilie Bolojan după anunțarea măsurilor - "Cineva îl minte! Sau nu înțelege ce spune"
FFostul premier al Romaniei Florin Cițu considera ca actualul șef al executivului fie este mințit de cei din jurul sau, ...
-
Băi, americane, chiar ne crezi proști?! Michael Dickerson (Ambasada SUA): România rămâne candidată la programul Visa Waiver
Romania ramane candidata la programul Visa Waiver, a declarat, miercuri, insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Mi ...
-
CNI își răsfață angajații cu salarii de zeci de mii de lei pe lună. Cea mai interesantă achiziție făcută în ultima vreme este cea a unor pișcoturi de fițe
Compania Naționala de Investiții (CNI) este o instituție inființata in anul 2001, aflata sub autoritatea Ministerul Dezv ...
-
"Taxa pe boală" e cea mai mare aberație a bolojanilor de la Guvern: "Negocierea nu s-a încheiat încă, dar am speranţă", isi inchipuie Rogobete
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rogobete, este de parere ca pentru patologii oncologice, pentru cardiologie, AVC, pentru ...
-
Alexandru Nazare are curajul să acuze minciunile lui Marcel Ciolacu: "Ni s-a livrat iluzia unei economii în creștere. Acum intrăm în austeritate!"
Ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, spune ca romanilor li s-a livrat iluzia unei economii in creștere, care a fost i ...
-
Ordonanța cu tăierile de sporuri și limitarea concediului suplimentar, aprobată de Guvern. De când intră în vigoare noile măsuri
Proiectul de Ordonanța de Urgența pentru stabilirea unor masuri privind personalul platit din fonduri publice a fost ado ...
-
Tăieri din pensii după o viață de muncă. Dorina Barcari: "Cum își permit să se joace cu drepturile oamenilor?"
Expertul in pensii, acum deputat AUR, Dorina Barcari trage un semnal de alarma: „Sub pretextul unor calcule sofist ...
-
Claudiu Târziu, discurs la Cluj-Napoca. S-a lansat platforma civico-politică Acțiunea Conservatoare: „Suntem partidul lui Eminescu"
Partidul Acțiunea Conservatoare (ACT) iși continua procesul de extindere la nivel național și a anunțat lansarea oficial ...
-
Deustche Welle: Nicușor Dan a pactizat cu Sistemul!
Președintele Nicușor Dan pare sa ia prea ușor noile numiri din Justiție, pe care nici nu le-a criticat și nici nu a ince ...
-
Ingineria "Bolojan" cu bugetarii - un bolovan pe care-l rostogolește la rotativa guvernamentală pentru "bivolii" de la PSD
Guvernul Bolojan a anuntat ca va face reduceri la personalul bugetar in cuantum de 20% din cheltuieli. La ora actuala, c ...
-
Crin Antonescu: "Faptul că avem un președinte ca N. Dan nu înseamnă că suntem retardați toți și întrutotul!"
Crin Antonescu, pe Facebook: "Nicușor Dan a dat mana cu Donald Trump". Ne vine sau nu sa credem, acesta a fost textul in ...
-
Rareș Bogdan "sincronizează" două postări deloc întâmplătoare: Despre cum putem colabora eficient în interes național. Aflarea sub tricolor versus aflarea în treabă!
Rares Bogdan: "Întalnirea a avut loc miercuri seara la sediul Reprezentanței Romaniei la Bruxelles. A fost o discu ...
-
Bolojan are ARICE la buzunar! O instituție esențială pentru aderarea la OCDE propusă spre desființare pentru că ne costă prea mult
În anul 2022 a fost inființata Agenția Romana pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE). Teoretic, aceasta inst ...
-
Cum se va transforma DGA în serviciu secret după ce ÎCCJ a dat un verdict clar și USR a sărit să profite de situație
Dupa ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit ca lucratorii Direcției Generale Anticorupție (DGA) ...
-
Concedieri, instituții desființate, taxe. Cum vrea Guvernul să acopere gaura bugetară și de ce unii economiști sunt sceptici
Funcționari publici concediați, instituții desființate, noi taxe. Sunt doar cateva dintre masurile prin care noul guvern ...
-
"Statul te urmărește pe toate direcțiile și te jupoaie de bani fără să riște foarte mult" Noul impozit pe dividende încurajează inflația și atacă sectorul privat
În cea mai recenta forma a programului de guvernare, asumat pe 23 iunie de noul Guvern format din coaliția PSD-PNL ...
-
Demnitarii călătoresc la clasa business, poporul trebuie să strângă cureaua. PUSL îi provoacă pe parlamentari: Mergeți la economic sau plătiți diferența din buzunarul vostru!
Partidul Umanist Social Liberal a denunțat cheltuielile excesive ale Parlamentului pe calatorii business, cerand premier ...
-
Rocadangiul lui Grindeanu dădea mită în numele unei firme în care nu apărea oficial (stenograme)
Ciprian Serban, deputatul PSD de Neamț, fost presedinte al Camerei Deputaților, nou ministru al Transporturilor - cel ca ...
-
Au parte dar n-au carte! Trei miniștri din "guvernul competent" au probleme cu studiile: Țoiu, Șerban și Mosțeanu. Alții nu au nici o treabă cu domeniile pe care le conduc
Guvernul Bolojan incepe sub semnul eficientei administrative, dar cu o contradictie: prea multi ministri par m ...
-
Rocada Busuioc-Stănescu: Cel ce a diminuat puterile Curții de Conturi a fost validat de Senat pentru postul de judecător al Curții Constituționale
Mihai Busuioc, actualul șef al Curții de Conturi, a fost propus de PSD pentru postul de judecator al Curții Constituțion ...
-
Ba da, Tudor Chirilă, ți-ai luat țeapă!
Dupa ce, alaturi de alți lautari autohtoni ai neo-marxismului, Tudor Chirila a fost printre atarnatorii serviciilor care ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu