Ungurii destructureaza statul român profitând de criza bugetarilor: "Dați afară oameni de bună calitate şi care nu sunt cu carnet de partid"
Postat la: 27.03.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

UDMR profita de criza bugetarilor pentru a mai da o lovitură statului român, cu sprijinul nemijlocit al ministrului finantelor Tanczos Barna. În România sunt în prezent peste 1,3 milioane de angajați la stat. Cei mai mulți sunt în administrația publică centrală, adică instituții din subordinea Guvernului și ministere, peste 800 de mii. Și în administrația publică locală lucrează aproape jumătate de milion de persoane.
După ce salariile bugetarilor au fost înghețate prin „ordonanța trenuleț", încă de la începutul anului premierul Marcel Ciolacu a cerut reorganizarea ministerelor. Și în Parlament s-a pus în practică, deși în unele cazuri a fost vorba doar despre desființarea unor posturi neocupate. Ciolacu a trimis și corpul de control la ministere pentru a verifica daca au pus în aplicare planurile de reorganizare.
Premierul Marcel Ciolacu a transmis că a trimis Corpul de Control la toate cele 16 ministere dar şi la instituţiile din subordinea lor, pentru a verifica dacă măsurile de reorganizare şi debirocratizare sunt respectate, el precizând că cine nu a înţeles că reducerea risipei şi a cheltuielilor sunt absolut necesare, o să aibă o surpriză. Şeful Executivului mai spune că cei care nu au tratat cu toată seriozitatea această problemă vor răspunde politic. Scopul este reducerea cheltuielilor bugetare și respectarea țintei de 7% deficit bugetar din produsul intern brut pentru anul acesta.
Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical, la care sunt afiliate sindicate din multiple domenii, a vorbit despre planul Guvernului. Președintele BNS este de părere că ar fi și alte soluții pentru a aduce bani la bugetul de stat. Însă și reorganizarea ar fi trebuit să fie pusă în practică în anii trecuți, dar cu verificări atente pentru a nu pierde angajați competenți.
„Suntem incapabili să rezolvăm cea mai mare problemă din punct de vedere fiscal şi anume GAP-ul TVA (diferența dintre veniturile din TVA pe care un stat ar trebui să le încaseze conform normelor fiscale și suma efectiv colectată - n.r.). Acest GAP TVA este şi principala sursă de finanțare a muncii la negru şi la gri, destul de consistentă în economia României.
La nivel central, în opinia mea era o operațiune care trebuia făcută, dar în alți parametri şi în alte momente, acum suntem cu „pistolul la cap", figurativ vorbind. România a avut posibilitatea să facă această reformă a administrației publice pe intervalul 2014 - 2020", a declarat Dumitru Costin. Preşedintele BNS spune ca se recurge la „soluții disperate". Și ar fi trebui să fie verificate instituțiile înainte.
„În primul rând nişte audituri insituţionale, pe fiecare instituţie publică în parte, că e Senat, Camera deputaţilor sau ministere, pleci înainte de toate de la cadrul lor de reglementare în baza cărora li s-au stabilit nişte atribuţii. Pe baza lor trebuie să proiectezi şi să dezvolţi organigrame.
Organigramele te duc la ştate de funcţiuni populate cu resurse umane. Şi vezi, acolo de câţi oameni avem nevoie şi ce calificări trebuie să aibă, în acel moment aplici pe ceea ce ai în prezent. Noi din BNS spunem de multă vreme că sunt dezechilibre în ceea ce priveşte resursele umane din mai multe puncte de vedere.
În ceea ce priveşte pregătirea profesională a resursei umane existente şi trebuie să intervii cu programe de pregătire, să identifici pe altele surplusul de personal, acolo e normal să intervii cu procese de evaluare internă şi să stabileşti care din resursele umane îţi rămân. Sunt alte instituţii care au deficit de personal. De exemplu zona de administraţie a penitenciarelor.
Pe unele din activităţi poţi să vii cu digitalizare, dezvoltări IT. Procesele astea de restructurare nu sunt nişte lucruri care să se facă cum le-a făcut guvernul României prin aplicarea unui act normativ după mintea lor, cum s-au gândit unii, că noi aşa trebuie să facem, trebuie să reducem cheltuielile. Exista situaţii care ne duc din rău în mai rău, dintr-o criză în altă criză.
Nimeni nu a făcut nimic şi România a pierdut acei bani. Evident că sunt îngrijorări. BNS s-a dus şi cu un pachet de propuneri atunci când se discuta bugetul, le-am zis, ştiu că avem probleme cu cheltuielile, BNS vă propune, pentru că o să faceţi acum restructurări sub presiunea golului de finanţare, a deficitului, şi înseamnă că o să daţi din păcate afară oameni de bună calitate şi care nu sunt cu carnet de partid şi o să păstraţi în anumite instituţii publice centrale sau locale clientela de partid chiar dacă nu au expertiza necesară şi o să rămânem cu oameni slab calificaţi pentru funcţiile respective.
Şi asta înseamnă servicii de proastă calitate. Şi le-am zis să-şi asume public o reformă legislativă prin care să fie stabilite prin lege care sunt locurile cu numiri politice. Dar când au plecat din funcţii să plece şi oamenii aceia din funcţii. Lucrul acesta nu s-a întâmplat în România, iar mai multe instituţii publice s-au suprapopulat. În rest instituţiile publice locale şi centrale să rămână cu corpul de funcţionari, care sunt tehnici, cu contracte pe perioadă nedeterminată. Vor da afară din nou oameni bine pregătiţi profesional ca să păstreze camarila de partid", a declarat președintele Blocului Național Sindical.
Ministerul Energiei a anunțat că implementează măsuri de eficientizare la Complexul Energetic Valea Jiului prin reducerea funcţiilor de conducere şi a cheltuielilor. Astfel, conducerea Complexului a decis reducerea a 26 de funcţii de conducere dintr-un total de 84, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă de 33%. Ministerul arată că această măsură va genera economii substanţiale, estimându-se o reducere a cheltuielilor de până la 7 milioane de lei până în 2032, îmbunătăţind eficienţa financiară a companiei.
La nivelul întregului minister, reducerea de posturi este de 27%, a mai spus ministrul recent. El a adăugat că de asemenea, ministerul reduce cheltuielile de protocol cu 60.000 de lei pe an, de exemplu, cafea sau apă îmbuteliată şi trece de la sistemul de apă îmbuteliată, la un sistem bazat pe filtre. La Romsilva, ministrul Mediului a făcut verificări la Romsilva, instituția cu prime de pensionare de până la 100 de mii de euro. Mircea Fechet a cerut companiei un plan de reorganizare care va duce la desființarea regiilor neproductive.
Şeful Cancelariei premierului, Ştefan Radu Oprea, a vorbit recent despre măsurile de raţionalizare a cheltuielilor publice şi de reducere a cheltuielilor cu personalul, la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului, al Secretariatului General al Guvernului şi al autorităţilor care sunt sub directa coordonare. El a spus s-a ajuns la un total de 1.814 funcţii de personal contractual şi funcţionari publici care pot fi reduse. El a precizat că vor mai fi reduceri de funcţii de conducere pentru că, reducând numărul de angajaţi, în organigramă, în anumite compartimente nu vor mai fi servicii şi atunci vor dispărea funcţii de şef-serviciu.
Preşedintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a declarat că a continuat „reorganizarea" începută de predecesorul său Ilie Bolojan. Abrudean a spus despre reorganizarea instituţiei, că în jurul datei de 17 mai se va finaliza procedura. El a arătat că au plecat până în prezent 25 sau 27 persoane şi momentan, suspendaţii de drept nu pot fi eliminaţi sau obligaţi să se întoarcă.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ciprian Şerban, a declarat că restructurarea va avea loc şi la Camera Deputaţilor, unde ar urma să plece cel puţin 200 de persoane, din totalul de 1600 de angajaţi cât are instituţia în prezent.
Câți bugetari sunt în România
Total posturi ocupate: 1.306.893
Administrație publică centrală: 838.323
Instituții finanțate integral din bugetul de stat: 619.119
Administrația Prezidențială: 302
Senatul României: 869
Camera Deputaților: 1.715
Înalta Curte de Casație și Justiție: 14.783
Curtea Constituțională: 106
Consiliul Legislativ: 95
Curtea de Conturi: 1.659
Consiliul Concurenței: 362
Avocatul Poporului: 145
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității: 204
Consiliul Național al Audiovizualului: 121
Secretariatul General al Guvernului: 4.601
Ads
Ministerul Afacerilor Externe: 2.090
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: 808
Ministerul Finanțelor: 24.542
Ministerul Justiției: 2.772
Ministerul Apărării Naționale: 78.844
Ministerul Afacerilor Interne: 124.517
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale: 3.947
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: 5.718
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: 3.348
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii: 609
Ministerul Educației: 307.544
Ministerul Sănătății: 18.320
Ministerul Culturii: 440
Ministerul Public: 6.127
Agenția Națională de Integritate: 94
Serviciul de Protecție și Pază: 1.485
Serviciul de Telecomunicații Speciale: 3.008
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: 1.540
Ministerul Energiei: 362
Academia Română: 3.233
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor: 227
Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist: 20
Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat: 75
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării: 74
Agenția Națională de Presă AGERPRES: 246
Institutul Cultural Român: 125
Consiliul Superior al Magistraturii: 478
Autoritatea Electorală Permanentă: 412
Secretariatul de Stat pentru Culte: 38
Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal: 37
Consiliul Economic și Social: 34
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor: 81
Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului: 154
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: 2.030
Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților: 139
Academia Oamenilor de Știință din România: 30
Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției: 23
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: 319
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse: 267
Instituții finanțate integral din bugetele asigurărilor sociale: 9.214
Instituții subvenționate din bugetul de stat și bugetul asigurărilor pentru șomaj: 44.339
Instituții finanțate integral din venituri proprii: 165.651
Unități sanitare finanțate din FNUASS: 81.486
Unități de învățământ superior de stat: 70.102
Alte instituții: 14.063
Administrație publică locală: 468.570
Instituții finanțate integral din bugetele locale: 287.022
Învățământ preuniversitar: 4.814
Autorități executive locale: 282.208
Instituții finanțate integral sau parțial din venituri proprii: 181.548
Unități sanitare din rețeaua sanitară a autorităților locale: 146.825
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Acuzații grave pentru Clotilde Armand. "A generat o datorie de 300 de milioane de lei, care reprezintă facturi neplătite, penalități și cheltuieli de judecată"
Primarul Sectorului 1, George Tuța, o acuza pe fosta primarița Clotilde Armand ca a generat o datorie de 300 de milioane ...
-
Urmează anii de groază: România se va prăbuși economic după alegerile din mai. Ne aflăm în fața celui mai negru scenariu din ultimii 35 de ani
Romania traverseaza o perioada extrem de delicata, cu un deficit bugetar periculos de apropiat de cel care a dus Grecia ...
-
Elena Lasconi l-a pus pe Nicușor Dan să jure pe Biblie: Reacția primarului general
Un moment cu adevarat intens a avut loc, miercuri seara, la dezbatea electorala de la Antena 3 CNN, intre Elena Lasconi ...
-
Victor Ponta acuză PSD de pregătirea unei noi fraude electorale: „Ambasada SUA a fost informată"
Victor Ponta a lansat acuzații grave la adresa PSD, susținand ca liderii partidului, Marcel Ciolacu, Paul Stanescu și Hu ...
-
Ei, ca sa vezi! Călin Georgescu află după primul tur al alegerilor dacă scapă de controlul judiciar
Judecatoria Sectorului 1 a amanat, miercuri, pentru 5 mai, pronuntarea unei decizii in legatura cu plangerea depusa de C ...
-
Crin Antonescu: „Clasa politică trebuie să se ridice la nivelul României de azi. Nu invers."
În cadrul dezbaterii prezidențiale de marți seara, Crin Antonescu a transmis un mesaj clar: Romania nu mai ...
-
Care au fost cele mai mari minciuni spuse de candidați. Verificarea afirmațiilor controversate din dezbaterea prezidențială
Dezbaterea prezidențiala din seara de marți, 29 aprilie, unde au participat 10 din cei 11 candidați la scrutinul din mai ...
-
Crin Antonescu, testat în scenarii de criză la dezbaterea prezidențială: „Președintele trebuie să informeze, să verifice, să liniștească și să comunice"
MATERIAL PUBLICITAR POLITICCMF: 31250003 În cadrul dezbaterii prezidențiale de marți, 29 aprilie, jurnalist ...
-
Nicușor Dan admite că a blocat modernizarea Spitalului Grigore Alexandrescu: zidurile au contat mai mult decât siguranța pacienților
La dezbaterea prezidențiala, Crin Antonescu a expus public una dintre cele mai controversate decizii ale lui Nicușor Dan ...
-
Victor Ponta șterge pe jos cu George Simion pentru că a plecat de la dezbaterea electorală: "Un cârlan. Nu este pregătit!"
Victor Ponta nu a participat la dezbaterea electorala care a avut loc luni seara. Candidatul independent spune ca va mer ...
-
Crin Antonescu, mesaj puternic de final de dezbatere: „Voi uni, voi întări și voi ridica România"
MATERIAL PUBLICITAR POLITICCMF: 31250003 În incheierea dezbaterii electorale de la Digi24, Crin Antonescu a transm ...
-
Crin Antonescu câștigător detașat pe finalul dezbaterii. Nicușor Dan, moment critic: refuz de a răspunde întrebărilor despre finanțarea campaniei
MATERIAL PUBLICITAR POLITICCMF: 31250003 Dezbaterea candidaților la Președinția Romaniei de luni, 28 aprilie, a c ...
-
Victor Ponta după întâlnirea cu Trump Jr: "A spus ce vrea președintele SUA de la România"
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a fost la conferința de la Sofia la care a participat Do ...
-
Ponta alături de Trump Jr la Forumul Business Vision 2025: "România să fie în atenția comunității de business din SUA"
Platforma globala de gestionare a activelor digitale Nexo și-a anunțat oficial revenirea pe piața americana, in cadrul f ...
-
Sondaj Flashdata: George Simion - 29%, Crin Antonescu - 26%, Nicușor Dan - 23%
Un sondaj Flashdata, realizat in perioada 24-26 aprilie la nivel național, arata ca 29% dintre romani ar vota la alegeri ...
-
Presa americană: "JD Vance datorează scuze României. Dacă și-ar fi bătut capul cu dovezile, ar fi văzut instituții atacate și care au nevoie de sprijinul SUA"
Celebra publicație americana Bloomberg arata ca "JD Vance datoreaza scuze Romaniei. Daca și-ar fi batut capul cu dovezil ...
-
Susținători de prestigiu pentru Crin Antonescu, prezenți la dezbaterea de luni
MATERIAL PUBLICITAR POLITICCMF: 31250003 La dezbaterea electorala programata pentru luni, candidatul alianței „Rom ...
-
Victor Ponta dezvăluie pe cine suspectează că ar fi în spatele atacurilor împotriva conturilor sale
Un partid care are resurse din subvenție, ori PSD, ori AUR, a platit o uriașa campanie de boți care imi blocheaza contul ...
-
Andreea Voicu-Jiquidi, fiica academicianului Victor Voicu, își exprimă sprijinul public pentru Crin Antonescu: „Este cea mai bună alegere posibilă"
MATERIAL PUBLICITAR POLITICCMF: 31250003 Într-un mesaj amplu publicat pe rețelele sociale, Andreea Voicu-Jiquidi, ...
-
Cum motivează judecătorul din Ploiești controversata hotărâre de anulare a deciziei CCR. A fost publicat documentul oficial
Judecatorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploiești susține, in motivarea deciziei de joi, 24 martie, ca judecato ...
-
Ce se ascunde în spatele anulării alegerilor? Lavinia Șandru: "E timpul să vorbim despre trădare!"
Candidata PUSL acuza lipsa de transparența și cere o ancheta completa asupra deciziilor luate in ziua votului. „Nu ...
-
Balconul Universității, spațiu al memoriei civice: Crin Antonescu semnează angajamentul pentru Europa
MATERIAL PUBLICITAR POLITIC CMF: 31250003 Crin Antonescu, candidatul Alianței „Romania, Înainte!" la alegeri ...
-
Lavinia Șandru a semnat Declarația în opt puncte a Universității București și și-a reafirmat angajamentul față de valorile euroatlantice
Lavinia Șandru, candidatul PUSL la Președinția Romaniei, a semnat Declarația in opt puncte elaborata de Universitatea B ...
-
Antonescu: Simion plătește 1,5 milioane de dolari unei firme de lobby din SUA pentru a denigra România
Crin Antonescu: "În numele patriotismului, George Simion platește 1,5 milioane de dolari unei firme de lobby din S ...
-
AEP va verifica AUR în scandalul contractului de 1,5 milioane de dolari cu firma de lobby din SUA
Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), instituția care analizeaza legalitatea cheltuielilor din campania electorala, v ...
-
Un candidat cu susținere, unul fără: Antonescu e susținut de Bolojan, Nicușor Dan rămâne izolat
Pe fondul apropierii alegerilor prezidențiale, susținerile publice devin tot mai relevante pentru conturarea taberelor p ...
-
Semnal de la Oradea: Antonescu și Bolojan, împreună pentru România
Candidatul la președinție Crin Antonescu și președintele actual al Romaniei, Ilie Bolojan, au participat luni, la ...
-
Cu două săptămâni înainte de prezidențiale: Cine intră în turul II și cine pierde teren. Date-cheie din sondajul Sociopol
Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Sociopol, la comanda postului Romania TV, liderul AUR, George Simion, și fo ...
-
Victor Ponta regreta enorm gafa cu inundarea de la Portile de Fier: Îi rog pe Dumnezeu și pe români să mă ierte
Prezidențiabilul Victor Ponta a mers la biserica in Vinerea Mare pentru a se spovedi, dar a facut și o marturisire publi ...
-
Jocuri de culise - Antonescu e în topul cheltuielilor electorale. A primit 34 de milioane de la PSD și doar 2 milioane de la PNL
În topul cheltuielilor electorale pentru alegerile prezidențiale se afla Crin Antonescu, cu 45,3 de milioane de le ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu