Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Astrofizicienii anunță ceva groaznic pentru planeta noastră: "Pe Pământ lumea va intra în haos!"

Postat la: 01.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Oamenii de știință de la Departamentul de fizică și astronomie de la Universitatea din Porto, Portugalia, care au efectuat un amplu studiu, au anunțat că vor urma zile negre pentru planeta noastră în viitor. Experții prevăd că Pământul va deveni o lume haotică, cu consecințe groaznice.

Noua cercetare descrie o imagine generală a impactului potențial complet al activității umane asupra climei. Aceasta ne prezinta ținta spre care ne îndreptăm, dacă nu reducem nivelul schimbărilor climatice și utilizarea necontrolată a combustibililor fosili. "Implicațiile schimbărilor climatice sunt bine cunoscute (secete, valuri ucigașe de căldură, fenomene extreme etc.)", a spus Orfeu Bertolami, unul dintre autorii studiului, de la Universitatea Porto.

Pământul experimentează periodic schimbări masive ale modelelor climatice, trecând de la un echilibru la altul. Aceste schimbări sunt de obicei determinate de factori externi, cum ar fi modificările de pe orbita Pământului sau o creștere masivă a activității vulcanice. Dar cercetările arată că acum intrăm într-o nouă fază, una condusă de schimbările produse de activitatea umană. Pe măsură ce oamenii pompează mai mult carbon în atmosferă, creăm o nouă eră a Antropecenului, o perioadă a sistemelor climatice influențate de om, ceva ce planeta noastră nu a mai experimentat până acum.

Influența oamenilor asupra mediului este cu siguranță în creștere și a fost de peste un secol. Dar, în mod natural, va atinge o limită, potrivit cercetătorilor. De exemplu, populația umană poate crește doar atât de mult și poate avea atâtea activități care emit carbon în atmosferă. În cele mai rele predicții ale cercetătorilor se arată că ei au descoperit că, clima Pământului va merge spre haos. Într-un sistem haotic, nu există echilibru și nu există modele repetabile.

Va apărea un climat haotic, care ar avea anotimpuri care se vor schimba în mod sălbatic de la un deceniu la altul sau chiar de la un an la altul, apreciază experții. Unii oameni ar putea experimenta schimbări bruște de vreme extremă, în timp ce alții ar fi complet liniștiți. "Un comportament haotic înseamnă că va fi imposibil de prezis comportamentul sistemului Pământului în viitor, chiar dacă știm cu mare certitudine starea lui prezentă. Va însemna că orice capacitate de a controla și de a conduce sistemul Pământului către o stare de echilibru, care să favorizeze locuibilitatea biosferei, se va pierde", a spus Bertolami.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE