Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Guvernul Ludovic Orban primeşte un pumn in plex: Agenţiile de rating prefigurează dezastrul economic!

Postat la: 25.04.2020 - 09:41 | Scris de: ZIUA NEWS

0

După ce agenţia FITCH a înrăutăţit de la „stabilă" la „negativă" situaţia României şi Agenția Moody's a retrogradat ratingul ţării noastre de la stabil la negativ și a evaluat Guvernul României pe lungă durată la BAA3 și ratinguri negarantate. Astfel, împrumuturile pe care le va mai face ministerul de finanţe condus de Cîţu vor fi tot mai scumpe.

Cei doi factori cheie pentru schimbarea perspectivei Moody's în negativ sunt:

1. O deteriorare structurală a finanțelor publice, agravată de o creștere a datoriilor pe termen lung care se referă la reforma pensiilor din 2019;
2. O agravare a poziției externe a României, cu o creștere a datoriei în valută pe termen scurt, care sporește susceptibilitatea țării la riscul de evenimente.

Recesiunea economică din acest an, în contextul epidemiei de coronavirus, depinde de perspectivele fiscale ale României, întrucât Moody prevede că PIB-ul României se va contracta cu 5,0% în 2020. Moody's se așteaptă ca deficitul fiscal al administrației publice a României să atingă 7,7% din PIB în 2020, urmat de un deficit de 6,2% din PIB în 2021. Agenţia FITCH a fost şi mai pesimistă. Anunţând un prag de 8%. Deşi a trecut o săptămână de la anunţul FITCH, guvernul Orban nu are niciun punct de vedere. Din noiembrie până acum, Cîţu a împrumutat 25 de miliarde de lei.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE