Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mulți oameni nu au auzit de noua descoperire: "Dispun de un simț neștiut"

Postat la: 30.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu cele cinci simțuri: atingerea, vederea, auzul, mirosul și gustul, dar nu toată lumea știe că avem un simț suplimentar, explică psihologul britanic Jennifer Murphy. Noua descoperire a experților denumesc acest al șaselea simț de interocepție, care este sentimentul stării interne a corpului nostru.

El ne ajută să simțim și să interpretăm semnalele interne care reglează funcțiile vitale ale corpului nostru, cum ar fi foamea, setea, temperatura corpului și ritmul cardiac. Deși nu ținem cont de asta, este un simț extrem de important, deoarece asigură că fiecare sistem din organism funcționează optim. Face acest lucru avertizându-ne când corpul nostru poate fi dezechilibrat - cum ar fi făcându-ne să bem o băutură atunci când ne este sete sau spunându-ne să ne scoatem puloverul când ne simțim prea cald.

Interocepția este, de asemenea, importantă pentru sănătatea noastră mintală. Acest lucru se datorează faptului că contribuie la multe procese psihologice - inclusiv luarea deciziilor, capacitatea socială și bunăstarea emoțională, explică Jennifer Murphy, psiholog la Royal Holloway University din Londra. Interocepția întreruptă este raportată chiar și în multe afecțiuni de sănătate mintală - inclusiv depresie, anxietate și tulburări de alimentație. De asemenea, poate explica de ce multe afecțiuni de sănătate mintală au simptome similare, cum ar fi somnul perturbat sau oboseala.

În ciuda cât de importantă este interocepția pentru toate aspectele sănătății noastre, se știu puține despre faptul că aceasta diferă la bărbați și femei, în ceea ce privește cât de precis simt semnalele interne ale corpului lor. Până acum, studiile care au investigat dacă bărbații și femeile simt și interpretează diferit semnalele interoceptive de la inima, plămânii și stomacul lor au găsit rezultate mixte. Este important să aflăm dacă există diferențe, deoarece ne poate îmbunătăți înțelegerea diferențelor de sănătate mentală și fizică.

Pentru a obține o imagine mai clară, am combinat datele din 93 de studii care analizează interocepția la bărbați și femei. Ne-am concentrat pe studii care au analizat modul în care oamenii percep semnalele inimii, plămânilor și stomacului într-o serie de sarcini diferite, au spus Jennifer Murphy și Freya Prentice. De exemplu, unele studii au solicitat participanților să-și numere bătăile inimii, în timp ce alții au cerut participanților să stabilească dacă s-a produs o lumină intermitentă atunci când stomacul lor s-a contractat sau au testat dacă pot detecta o diferență în respirația lor în timp ce inhalează dintr-un dispozitiv care face mai dificilă asta decât în mod normal.

Analiza noastră a constatat că interocepția diferă de fapt între bărbați și femei. Femeile au fost semnificativ mai puțin precise la sarcinile concentrate pe inimă (și într-o oarecare măsură sarcinile concentrate pe plămâni) în comparație cu bărbații. Aceste diferențe nu par să fie explicate de alți factori - cum ar fi cât de mult au încercat participanții în timpul sarcinii sau diferențe fiziologice, cum ar fi greutatea corporală sau tensiunea arterială.

Deși am găsit diferențe semnificative între sarcinile bătăilor inimii, rezultatele pentru alte sarcini au fost mai puțin clare. Acest lucru s-ar putea datora faptului că doar o mică parte din studii au analizat percepția plămânilor și stomacului. Ar putea fi prea devreme pentru a spune dacă bărbații și femeile diferă în percepția lor asupra acestor semnale. Descoperirile noastre pot fi importante pentru a ne ajuta să înțelegem de ce multe afecțiuni comune de sănătate mintală (cum ar fi anxietatea și depresia) sunt mai răspândite la femei decât la bărbați începând cu pubertatea.

Au fost propuse mai multe teorii pentru a explica acest lucru - cum ar fi genetica, hormonii, personalitatea și expunerea la stres sau adversitatea copilăriei. Dar pentru că știm că interocepția este importantă pentru bunăstare, este posibil ca diferențele de interocepție să explice parțial de ce mai multe femei suferă de anxietate și depresie decât bărbații. Acest lucru se datorează faptului că dificultățile cu interocepția pot afecta multe domenii, inclusiv funcția emoțională, socială și cognitivă, care sunt toți factori de risc cunoscuți pentru multe afecțiuni de sănătate mintală.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE