Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Oamenii primesc bani fara niciun fel de conditie - experiment inedit intr-o tara europeana

Postat la: 16.08.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un experiment social inedit se desfasoara in aceasta perioada in mai multe orase din Olanda.

Dupa ce Utrecht a anuntat ca va oferi bani unora dintre locuitorii sai fara niciun fel de obligatie pentru acestia, si alte localitati urbane olandeze au decis sa introduca "venitul de baza", un venit minim neconditionat acordat fiecarui cetatean in scopul asigurarii existentei. Tilburg, un oras cu 200.000 de locuitori situat in apropiere de granita cu Belgia, va urma initiativa Utrechtului, iar orasele Groningen, Maastricht, Gouda, Enschede, Nijmegen si Wageningen iau in calcul o astfel de actiune, scrie Quarz.

Adeptii venitului de baza sustin ca acesta reprezinta un mecanism eficient pentru a reduce saracia si excluziunea sociala. Un studiu recent realizat de doi cercetatori din Norvegia in 18 tari europene a aratat ca beneficiile sociale generoase ii incurajeaza pe oameni sa munceasca mai mult, nu mai putin. Ralf Embrechts, director al Asociatiei pentru Dezvoltare Sociala din Tilburg si unul dintre initiatori, afirma ca programul a fost conceput sa testeze tocmai aceasta teorie.

"Vrem sa descoperim ca, daca ai incredere in oameni si le oferi un venit de baza fara nicio regula sau obligatii, deci neconditionat, ei vor face ceea ce este corect", a explicat Embrechts. Daca proiectul va primi unda verde din partea secretarului de stat pentru afaceri sociale al Olandei, orasul va acorda un venit de baza unui grup pilot de 250 de persoane incepand cu ianuarie 2016. Oficialii din Tillburg nu au precizat care va fi suma acordata, insa in Utrecht aceasta variaza intre 900 de euro si 1.300 de euro de persoana.

Desi teoria clasica a venitului de baza presupune plati universale pentru toti cetatenii, cele doua experimente olandeze se vor concentra doar asupra celor care beneficiaza deja de asistenta sociala. Cei inclusi in program vor fi scutiti de cerintele privind cautarea unui loc de munca si penalitatile dure existente in prezent. Autoritatile intentioneaza sa testeze modul in care vor reactiona cetatenii in absenta oricarei constrangeri. Ii vor incuraja banii sa isi gaseasca un loc de munca sau vor considera multumitoare starea in care se afla si nu vor incerca sa o depaseasca?

Mai multe orase din intreaga lume, din India pana in Canada, au testat introducerea venitului de baza. Criticii miscarii sustin ca astfel de scheme sunt costisitoare si dauneaza economiei, deoarece nu stimuleaza initiativa oamenilor pentru a munci. Altii se plang ca sunt nedrepte. "Ar fi complet injust daca in acest mod beneficiarii aistentei sociale ar primi mai multi bani decat angajatii care au avut ani de zile joburi full-time prost platite", a notat cotidianul economic olandez Het Financieele Dagblad.

Administratia orasului Utrecht va demara in curand un program-pilot prin care intentioneaza sa afle daca o societate poate functia eficient in cazul in care se bucura de un venit neconditionat, universal, potrivit The Independent. Olanda este deja familiarizata cu un mediu de lucru mai putin traditional: aproape jumatate dintre locuitorii sai lucreaza part-time, cel mai mult din Uniunea Europeana. Insa experimentul din Utrecht este primul de acest fel din tara."Ce se intampla daca cineva primeste lunar un venit fara reguli si control? Oamenii vor sta pur si simplu acasa sau vor evolua si vor avea o contributie semnificativa la dezvoltarea societatii?", vor sa afle oficialii din Utrecht.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE