Primele analize asupra mostrelor de pe asteroidul Bennu scot la iveală informații care pot zdruncina lumea științifică
Postat la: 08.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Prima privire asupra eșantioanelor asteroidului Bennu sugerează că roca spațială ar putea fi chiar "un fragment al unei lumi oceanice străvechi Oamenii de știință inspectează acum bucățele agățate, împachetate și etichetate de pe asteroidul Bennu, filonul mamă cosmic livrat de misiunea Origini, interpretare spectrală, identificare a resurselor și securitate - Regolith Explorer a NASA.
Cunoscută în limbajul astrologic acronimic ca OSIRIS-REx, acea călătorie de șapte ani a adus acasă bunurile prin intermediul unui container de returnare a probelor care s-a oprit complet la 24 septembrie 2023, parașutându-se într-o porțiune îndepărtată a poligonului de testare și antrenament al Departamentului Apărării din Utah. Se crede că acele specimene venite de departe conțin resturi de la formarea sistemului solar în urmă cu 4,5 miliarde de ani.
Space.com a stat de vorbă cu doi oameni de știință importanți, angajați acum în extragerea a ceea ce luminează acele particule întunecate de asteroid și scoate la lumină modul în care aceste materiale exportate de Bennu au ajuns să fie. Dar și ce informații ne oferă ele pentru originea lumilor din sistemul nostru solar, inclusiv a Pământului.
Laboratorul Kuiper-Arizona pentru analiza astromaterialelor de la Universitatea din Arizona. - Cercetătorii de acolo folosesc instrumente pentru a cerceta ceea ce le spun obiectele de colecție OSIRIS-REx, până la scară atomică. Pentru început, oamenii de știință de la Universitatea din Arizona au primit 200 de miligrame - aproximativ șapte miimi de uncie - din eșantionul asteroidului Bennu pentru analiză."Avem peste 1.000 de particule mai mari de o jumătate de milimetru, 28 de particule mai mari de un centimetru, iar cea mai mare particulă are 3,5 centimetri", a declarat Dante Lauretta de la Universitatea din Arizona, cercetătorul principal al OSIRIS-REx. "Așadar, o colecție grozavă, plină de pietre foarte mari".
Mostrele Bennu conțin cantități abundente de apă blocate în minerale precum argilele și sunt, de asemenea, bogate în carbon, azot, sulf și fosfor. Mostrele OSIRIS-REx reprezintă cel mai mare rezervor viran de astfel de materiale de pe Pământ."Vom fi ocupați pentru o perioadă lungă, lungă de timp", a declarat Lauretta pentru Space.com."Aceasta este o cantitate enormă de mostre pentru noi", a mai spus el, specimenele de pe Bennu fiind acum studiate și pe tot globul.
Ceea ce se descoperă va fi prezentat în detaliu la cea de-a 55-a Conferință de Științe Lunare și Planetare, care va avea loc luna viitoare în The Woodlands, Texas. Peste 70 de rezumate ale rezultatelor științifice au fost trimise la această întâlnire prestigioasă, a declarat Lauretta."Începând cu luna martie, toate acestea vor fi făcute publice în lume. Așa că echipa lucrează intens", a spus el.
Una dintre primele constatări este că materialul de asteroid examinat arată "distinct și diferit de orice altceva din colecția noastră de meteoriți din punct de vedere izotopic, ceea ce este interesant", a spus Lauretta. "Există un întreg tărâm de material la care nu avem niciodată acces dacă ne bazăm doar pe meteoriți", a adăugat Lauretta.
Majoritatea meteoriților care suportă căderea lor incendiară prin atmosfera Pământului și sunt recuperați sunt bucăți de asteroizi. Dar identificarea rocii spațiale din care provin nu este ușor de găsit și analizat.
Dante Lauretta, cercetător principal al OSIRIS-Rex de la Universitatea din Arizona, ține în mână o replică a dispozitivului de colectare a probelor de pe Bennu, capul Touch-and-Go-Sample-Acquisition-Mechanism (TAGSAM), care și-a făcut treaba.
Mostrele OSIRIS-REx au o crustă de fosfat nemaiîntâlnită până acum la meteoriți, a spus Lauretta. Aceste concentrații ridicate de fosfat au fost detectate în lumi oceanice extraterestre, a precizat el.
De exemplu, Enceladus, luna lui Saturn, conține fosfați, o componentă cheie a vieții și la niveluri mult mai ridicate decât oceanele de pe Pământ.
"Asteroidul Bennu ar putea fi un fragment al unei lumi oceanice străvechi. Acest lucru este încă foarte speculativ.Dar este cea mai bună pistă pe care o am în acest moment pentru a explica originea acestui material", a declarat Lauretta.
"Sincer, rareori trece o zi în care să nu mă consider incredibil de norocos că fac acest lucru pentru a-mi câștiga existența", a declarat Zega pentru Space.com. "Mă ciupesc de mine însumi. Este o binecuvântare".
Din orice punct de vedere, misiunea OSIRIS-REx a fost un succes fenomenal, a adăugat Zega, "iar acum, putând folosi unele dintre cele mai sofisticate instrumente analitice de pe planetă pentru a măsura eșantioanele, este cu totul remarcabil."
Misiuni precum OSIRIS-REx, pe lângă faptul că îi învață pe oamenii de știință despre originile lui Bennu, a remarcat Zega, "ne ajută cu adevărat să facem legătura între alți meteoriți pe care îi avem în colecțiile noastre terestre", a spus el, "și poate asteroizii din care provin în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter".
Zega a fost membru al echipei "quick-look" care a luat parte la deschiderea capsulei de returnare a eșantioanelor OSIRIS-REx după livrarea la Centrul Spațial Johnson al NASA din Houston, Texas.
Ceea ce au găsit experții echipei de conservare a fost un strat de praf cu granulație fină provenit din manevra de prelevare a probelor de pe Bennu pe puntea avionică returnată și pe partea exterioară a mecanismului de achiziție a probelor Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism (TAGSAM) - dispozitivul asemănător unui filtru de aer de la capătul brațului robotului OSIRIS-REx care a prins cea mai mare parte a fragmentelor de pe Bennu.
Un aspect al întâlnirii suprarealiste a lui Zega cu Bennu este plecarea din Texas și zborul înapoi în Arizona cu o mică fracțiune de eșantion de pe asteroid.
La urma urmei, îndatoririle de curierat expres ale lui Zega se datorează faptului că Universitatea din Arizona este baza pentru aproximativ 20 de ani de muncă pentru a trece OSIRIS-REx de la licitație la o intrare balistică a materialului de pe asteroid.
"Nu avea cum să intre în bagajul de cală! A intrat în rucsacul meu pe care l-am cărat în avion. Era o cantitate mică de material, sigilată într-o pungă care la rândul ei era sigilată într-o fiolă care fusese umplută cu azot. Așa că totul era protejat", și-a amintit Zega.
Aterizând în Tucson noaptea, primul lucru pe care Zega l-a făcut a fost să introducă în grabă eșantionul într-o cutie de azot uscat în laboratorul universității pentru protecție și conservare.
"Apoi m-am dus acasă, am luat cina și m-am culcat", a povestit Zega.
Zega a spus că glumește spunând că totul s-a petrecut la adăpostul întunericului. "Nimeni nu știa că cineva tocmai adusese în Tucson prima mostră de la prima întoarcere a mostrelor de asteroizi de la NASA", a spus el.
Luna trecută, pe 10 ianuarie, capul TAGSAM al OSIRIS-REx, umplut cu bucăți din Bennu, a fost deschis complet de către curatorii NASA. Acest pas final a întârziat să apară din cauza câtorva elemente de fixare problematice care au împiedicat o privire de aproape asupra încărcăturii totale de obiecte colectate din asteroid.
Acum, în program este publicarea unui catalog al tuturor mostrelor de pe Bennu în cursul acestui an, oferind oamenilor de știință și instituțiilor din întreaga lume posibilitatea de a trimite cereri de examinare ale mostrelor de pe Bennu.
Între timp, Lauretta și Zega, împreună cu colegii lor, sunt ocupați cu evaluarea acestora.
Echipe de studenți și cadre didactice universitare se folosesc de o gamă largă de capacități, de la microscoape optice și electronice, până la un instrument nou achiziționat, un puternic nanoSIMS funcțional care oferă o privire uimitoare asupra izotopilor (diferite variații ale atomilor) pentru a ajuta la interpretarea modului în care fiecare componentă particulară din eșantionul Bennu și-a avut originea.
"Avem o mulțime de lucruri interesante care se vor întâmpla în următoarele câteva luni", a declarat Lauretta. "Așa că rămâneți pe fază".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Omenirea a blocat atât de multă apă încât a modificat polii magnetici ai Pământului
Schimbarile recente ale campului magnetic al Pamantului poarta amprenta omului. Deși este normal ca polii magnetici ai p ...
-
Gardiancă la Rahova a condus drogată și a fost internată la Psihiatrie. A dărâmat mai multe garduri metalice instalate de jandarmi
Administrația Naționala a Penitenciarelor (ANP) anunța ca va lua toate masurile legale dupa ce o polițista de la Peniten ...
-
Taxă impusă de UE pe care românii o plătesc fără să știe. România decontează 20% din totalul inmaganinarilor de CO2 din Europa
Una dintre cele mai controversate taxe este „taxa de carbon" stabilita la nivelul Uniunii Europene și se aplica em ...
-
Ucraineancă tânăra și frumoasă aruncată pe un drum din Dubai după ce a fost abuzată. Avea coloana fracturată: "Mi-au dat brânci de pe o stâncă!"
Maria Kovalchuk a vorbit pentu prima data despre coșmarul pe care l-a trait in Dubai. Modelul OnlyFans de 20 de ani, a f ...
-
Covid-Stratus este mult mai contagioasă și provoacă simptome foarte grave fata de varianta initială Covid-19
Organizația Mondiala a Sanatații (OMS) monitorizeaza, inca din luna iunie, o noua subvarianta a virusului SARS-CoV-2, re ...
-
Transumanism fara limite: Cercetătorii chinezi au cultivat în premieră mondială o inimă umană care bate într-un embrion de porc
Omul-porc a devenit realitate. Cercetatorii chinezi au creat o structura cardiaca umana funcționala in embrion de animal ...
-
Îți vine să te intrebi cum naiba au facut averi? Cine sunt misterioşii oameni din business care consiliază cel mai prost guvern al tuturor timpurilor
Sorin Grindeanu: „Exista un grup informal de consilieri din privat care consiliaza Guvernul, ceea ce este ilegal". ...
-
Acum se explică toate: Creierul nostru "redă în reluare" ultimele 15 secunde din realitatea de lângă noi
Cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen și Universitatea din California scot la iveala un adevar surprinzator desp ...
-
Si-a prevazut sfârșitul: Ozzy Osbourne a murit. Acum două săptămâni a susținut concertul de adio pentru fani
Vedeta heavy metal Ozzy Osbourne a murit, la doar cateva saptamani dupa ce s-a reunit cu colegii sai de trupa Black Sabb ...
-
Harta tarilor europene in care cei meteosensibili se simt cel mai rău. România este printre cele mai afectate
O noua teorie circula pe internet legat de faptul ca persoanele meteosensibile se simt din ce in ce mai rau in aceste zi ...
-
Schema băieților destepti din Energie: Conducerea Electrica Serv a sifonat 4,5 milioane de lei
Polițiștii Capitalei au efectuat 11 percheziții domiciliare intr-un dosar de delapidare in care sunt vizate opt persoane ...
-
Google şi OpenAI câştigă aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică, o premieră pentru I.A.
Google, prin divizia sa de inteligenta artificiala, si OpenAI au anuntat ca modelele lor AI au obtinut medalii de aur la ...
-
Percheziții DNA la Cristian Popescu Piedone. De ce este suspectat șeful ANPC
Percheziții DNA au loc marți, 22 iulie, la șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone. Procurorii au descins in complexul rezi ...
-
Pare imposibil dar ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurtă zi din istorie
Cercetatorii au anunțat ca ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurta zi din istorie, depașind un record stabilit acum ...
-
Planul secret al Comisiei Europene care lovește direct in piața auto
Comisia Europeana pregatește in secret un proiect de lege care ar obliga companiile de inchirieri auto, precum Sixt sau ...
-
Nu mai e niciun secret: Cercetătorii de la Harvard vorbesc deschis despre o civilație avansată care provine din adâncurile Pământului
Cercetatori de la Harvard și Montana Technological University sugereaza o noua perspectiva asupra fenomenelor OZN, cunos ...
-
Blestemul Red Bull: Felix Baumgartner este al zecelea sportiv care moare tragic de pe o listă neagră a curajului extrem
Moartea fulgeratoare a lui Felix Baumgartner zguduie din nou lumea sporturilor extreme. Celebrul aventurier austriac, in ...
-
Cazul "Andrei Drăgan" - un dosar uitat de opt luni în sertar care lasă vinovații nepedepsiți
La opt luni de la moartea tragica a lui Andrei Marius Dragan, adolescentul de 16 ani decedat in urma unui șir de erori m ...
-
Top 5 inventii care ne-au schimbat vietile, fara sa ne dam seama
Cred ca am observat cu totii avansul tehnologic extrem de rapid din ultimii ani de zile. Asadar, au aparut o multime de ...
-
Cea mai masivă coliziune de găuri negre observată vreodată pune la încercare teoriile despre formarea Universului
O echipa internaționala de astronomi a detectat cea mai puternica și misterioasa coliziune de gauri negre inregistrata p ...
-
Secretul șamanilor confirmat de știință: Mecanismul prin care ciupercile halucinogene vindecă boli si inteneresc organismul cu pana la 60%
O substanța halucinogena extrasa din ciupercile halucinogene ar putea deveni un adevarat elixir al tinereții. Studiile r ...
-
Când vedeți săgeata de mouse pe ecranul bancomatului nu introduceți cardul că rămâneți fără banii din cont
În sezonul turistic, infractorii vaneaza turiștii neatenți, profitand de aglomerația urbana. Bancomatele din zonel ...
-
Șeful ASF a calculat "Curba lui Laffer" pentru România. Modelul pe care ar trebui să-l urmeze Ilie Bolojan dar care nu pricepe absolut nimic. Poate Nicușor Dan sa-i explice
Șeful Autoritații de Supraveghere Financiara, Alexandru Petrescu, vorbește despre situația actuala din Romania, dar și d ...
-
Un bărbat beat a furat o ambulanță din curtea Spitalului de Urgență Giurgiu. A rupt bariera și a gonit până în Teleorman cu politistii după el. S-au tras focuri de armă
Un barbat de 46 de ani a furat o ambulanta din curtea Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu si a distrus bariera de acc ...
-
Fizicienii confirmă că trăim într-o gaură gigantică din spațiu VIDEO
Autor: Sabine Hossenfelder Este aceasta poate cheia pentru a ințelege in sfarșit universul? Sa vedem. Numarul galaxiilor ...
-
România va avea cat de curand o clima africană: Meteorologii anunță când va fi vârful caniculei în țara noastră
Meteorologul ANM, Florinela Georgescu, a explicat ca in aceste zile o masa de aer fierbinte din nordul Africii ajunge pe ...
-
Nu a fost stop cardiac! Cauza mortii lui Felix Baumgartner a fost reevaluată. Care a fost cu adevarat motivul care a produs această tragedie
Felix Baumgartner, celebrul sportiv austriac care a intrat in istorie in 2012 dupa ce a sarit cu parașuta din stratosfer ...
-
Christian Sabbagh critică dur sistemul public de sănătate după ce a avut AVC: "Zâmbeam, dar eram singur în lupta pentru viață"
Jurnalistul Christian Sabbagh a revenit la pupitrul știrilor Kanal D, la doar cateva zile dupa ce a suferit un accident ...
-
Devine un obicei anti-creștin: Încă o țară europeană introduce sinuciderea asistată și redeschide vechile controverse
Parlamentul Sloveniei a adoptat vineri o lege care permite moartea asistata, alaturandu-se unui numar tot mai mare de ta ...
-
Rezultate autopsiei în cazul lui Felix Baumgartner: Ce s-a întâmplat fix înainte de prăbușire
Autopsia a confirmat ca Felix Baumgartner a suferit un stop cardiac in timpul zborului cu parapanta motorizata, in accid ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu