Rezumatul raportului prezentat de Bogdan Despescu premierului. Sunt nominalizați chestori, comisari șefi, agenți de Politie
Postat la: 13.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Sinteza raportului prezentat de şeful Poliţei Române Bogdan Despescu premierului a fost făcută publică vineri seară, în document regăsindu-se informaţia referitoare la demisia şefului Poliţiei Capitalei şi a adjunctului său, dar şi informaţia conform căreia ministrul Afacerilor Interne a fost sesizat pentru dispunerea declanşării cercetării prealabile cu privire la săvârşirea unor eventuale abateri disciplinare în cazul actualului adjunct al şefului Poliţiei Române, chestorul Mihai Marius Voicu, care a deţinut şi el funcţia de şef al Direcţiei Generale de Poliţie a Muncipiului Bucureşti.
După înaintarea raportului, Nicu Dragoş Orlando, împuternicit ca şef al Poliţiei Capitalei, şi adjunctul său Marius Eugen Ştefan au demisionat din funcţie vineri seara. De asemenea, şefii ierarhici au fost sesizaţi pentru a lua măsuri disciplinare în cazul a 11 poliţişti din cadrul Brigăzii Rutiere, a 7 de la secţia 22 Poliţie din Capitală şi a 2 din cadrul secţiei 18 Poliţiei Bucureşti. În cazul a doi poliţişti, ambii cu grad de colonel, Vasile Daniel Gildo - fost şef al Brigăzii Rutiere până în august 2017 şi Radu Viorel, fost şef al secţiei 18 Poliţie, nu poate fi dispusă răspunderea disciplinară, aceştia fiind la pensie.
Pentru toţi 22, însă a fost sesizat şi Parchetul ICCJ, pentru a aprecia în ce măsură faptele comise de ei în legătură cu cazul poliţistului Eugen Stan, acuzat de agresiune sexuală, constituie infracţiuni. Potrivit raportului, comisarul şef de poliţie Pătru Florin Adrian, şeful Secţiei 22 Poliţie, şi subcomisarul de poliţie Dinicu George, şeful Biroului Investigaţii Criminale din cadrul aceleiaşi subunităţii "nu au organizat şi coordonat în mod eficient cercetarea la faţa locului, prin aceea că nu s-au deplasat la locul săvârşirii faptei în vederea conducerii nemijlocite a cercetărilor".
De asemenea, cei doi "nu au luat toate măsurile necesare pentru verificarea detaliată a tuturor imaginilor surprinse de camera de supraveghere din lift, care ar fi putut conduce la prelevarea de urme biologice de la locul faptei, toate acestea fiind contrare atribuţiilor de serviciu".
Doi subinspectori şi un agent principal din cadrul aceleiaşi secţii sunt acuzaţi că nu au respectat prevederile privind modalitatea de înregistrare şi soluţionare a dosarelor penale având ca obiect infracţiuni sexuale comise asupra minorilor şi nu au efectuat corespunzător cercetarea la faţa locului. Comisarul şef de poliţie Stanciu Cosmin, şeful Biroului Criminalistică din cadrul Secţiei 22 şi agent principal de poliţie Titan Emanuela "nu au efectuat în mod eficient de cercetarea la faţa locului, în sensul că nu au procedat la verificarea detaliată a locului faptei, în sensul identificării, prelevării şi ridicării tuturor categoriilor de urme, îndeosebi a celor biologice, contrar atribuţiilor de serviciu".
Totodată, agenţii Puiu Iulian şi Petreanu Iulian sunt acuzaţi că au lăsat locul faptei nesupravegheat până la sosirea echipei de cercetare. "În urma deplasării la locul săvârşirii agresiuni sexuale asupra celor doi minori, deşi au desfăşurat activităţi de identificare a autorului agresiunii, au lăsat neasigurat locul comiterii faptei până la sosirea echipei de cercetare la faţa locului", se arată în raport.
Deciziile vin după acuzele aduse poliţiştilor Capitalei în cazul lui Eugen Stan, agentul arestat pentru fapte de pedofilie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 precizând că poliţiştii Secţiei 18 din Bucureşti au ascuns calitatea de poliţist a lui Eugen Stan în cazul agresiunii sexuale comise în 2016, ba mai mult au propus clasarea cauzei.
Agentul Eugen Stan avea o activitate "nesemnificativă", dar era protejat de şeful său direct, Rene Emanuel Vornicu, şeful Serviciului Supraveghere Rutieră pentru Sectoarele 1, 2 şi 6, ceea ce a provocat nemulţumiri printre ceilalţi poliţişti, potrivit unui raport al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) făcut public, vineri, de Guvern.
"Activitatea profesională desfăşurată de agent este nesemnificativă raportat la standardele de performanţă asociate postului ocupat, situaţie ce a fost posibilă doar cu ştiinţa şefului direct, comisar şef de poliţie Vornicu Rene Emanuel, aspect care a permis şi apariţia unor nemulţumiri în colectivul structurii. Comisar şef de poliţie Vornicu Rene Emanuel a manifestat superficialitate în modul de întocmire a planificării în serviciu a agentului de poliţie Stan Eugen, în neconcordanţă cu programul de lucru stabilit în fişa postului, în sensul că agentul nu respecta programul de lucru de 8 ore, pe trei schimburi, ci îşi desfăşura activitatea în funcţie de orarul şi priorităţile şefului său direct", se arată în raport.
Conform aceleiaşi surse, deşi zilnic desfăşura activităţi împreună cu agentul Stan, comisarul şef Vornicu nu a manifestat interes în documentarea eventualelor probleme, de orice natură, ale subalternului său, cu toate că acesta fusese reclamat pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură sexuală, iar evenimentele ulterioare au conturat existenţa unui posibil comportament neadecvat.
Din raport reiese că au fost constatate deficienţe şi în cazul comisarului şef Alina Dobre, şeful Biroului de poliţie rutieră pentru sectorul 2 - aceasta a manifestat neglijenţă în cunoaşterea personalului din subordine, ceea ce i-a permis lui Eugen Stan să nu respecte programul de lucru şi să nu încerce să atingă standardele de performanţă.
"De altfel, potrivit declaraţiilor sale, ofiţerul nici nu cunoştea faptul că agentul de poliţie Stan Eugen ocupă o funcţie în statul de organizare al biroului", se precizează în documentul citat.
Duminică după-amiaza Serviciul Omoruri a oferit capturi video cu suspectul, iar două ore mai târziu Brigada Rutieră a anunţat că semnalmentele corespund cu ale agentului Eugen Stan
Chestorul Bogdan Despescu îşi începe raportul oferind informaţii despre modul în care au fost cercetate cazurile de agresiune sexuală în care era bănuit Eugen Stan.
Primul caz abordat este al celor doi minori agresaţi în 5 decembrie într-un lift din Capitală. Despescu precizează că fapta a fost sesizată la ora 11.06 iar o echipă s-a deplasat la faţa locului, ajungând la ora 11.20.
La ora 17.57 Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a introdus datele cazului în sistem, iar acestea au ajuns atât la IGPR, cât şi la MAI. Trei ore mai târziu a fost anunţată presa şi s-a cerut ajutorul cetăţenilor pentru identificarea autorului.
Sâmbătă, s-a stabilit alocarea de de resurse suplimentare, iar dosarul a fost preluat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri care a făcut propria cercetare la faţa locului, fiind descoperite imagini de la alte zece camere de supraveghere din zonă.
După ce acestea au fost prelucrate, s-au oferit presei alte imagini cu suspectul şi s-au stabilit semnalmentele. De asemenea, fotografiile au fost distribuite poliţiştilor.
Duminică după-amiaza, la ora 15.20, Serviciul Omoruri a pus la dispoziţie alte capturi video ale autorului, iar două ore mai târziu reprezentanţii Brigăzii Rutiere a Capitalei au anunţat Serviciul Omoruri că semnalmentele corespund cu cele ale agentului Eugen Stan. Informaţia a fost verificată şi s-a dispus supravegherea tehnică a suspectului.
Luni, 8 ianuarie, începând cu ora 10.00 Eugen Stan a fost chemat la audieri, iar la ora 16.00 a fost reţinut.
"De menţionat este faptul că aceste activităţi de urmărire penală se desfăşoară exclusiv de către poliţiştii ce au calitatea de organe de cercetare penală ale poliţiei judiciare în baza delegării procurorului competent. Totodată, precizăm că datele detinute de şeful Poliţiei Române au fost comunicate, în dinamica efectuării, conducerii Ministerului Afacerilor Interne", se arată în raport.
Ulterior, Despescu vorbeşte despre cazul din 2016, când Eugen Stan este suspectat că a agresat o femeie de 32 de ani.
Dosarul a fost înregistrat în 10.12.2016, când doi bărbaţi au imobilizat un bărbat suspectat că a agresat femeia. Odată ce poliţiştii l-au condus pe suspect la sediul poliţiei, acesta şi-a declinat calitatea de poliţist, iar dosarul a fost înaintat subcomisarului de politie Oprea Daniel care a cunoscut pe toată durata cercetărilor calitatea de poliţist a suspectului.
În 28.03.2017 Oprea a înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 dosarul cu propunere de clasare. Procurorul i-a atras atenţia că, întrucât Eugen Stan este poliţist,, nu putea fi cercetat de către un coleg, aşa că s-a cerut punctul de vedere al Serviciului Resurse Umane din Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, iar răspunsul a fost ataşat la dosar.
Ulterior, Parchetul a informat Brigada Rutieră despre faptul că există un dosar penal de agresiune sexuală deschis pe numele lui Eugen Stan, iar informaţiile au fost introduse în sistem, ajungând automat, prin dispecatat la IGPR şi MAI.
"Inspectorul General al Poliţiei Române a cerut DGPMB, în calitate de unitate cu competenţă de gestiunea resurselor umane, să ia măsuri", se arată în raport.
Măsurile au constat în declanşarea cercetării disciplinare "în vederea stabilirii existenţei sau inexistenţei abateri disciplinare de comportare necorespunzătoare în serviciu familie sau societate care aduce atingere onoarei proprietăţii profesională a poliţistului sau prestigiului instituţiei".
Alte trei dosarede agresiune sexuală au fost înregistrate cu autor necunoscut.
Eugen Stan - încadrat în MAI în 1990, în trei ani a avut calificativul "bun" în rest "foarte bun" sau "foarte bine"; decorat cu medalia "Bărbăţie şi credinţă" în 2012
Agentul de poliţie Eugen Stan, acuzat de agresiune sexuală, este încadrat în MAI din 1990, la Jandarmerie, în trei ani a avut calificativul "bun", în rest "foarte bun" sau "foarte bine" şi a fost decorat cu medalia "Bărbăţie şi credinţă" în 2012, pentru "activitatea desfăşurată în scopul ajutării persoanelor rămase blocate în trafic din cauza depunerilor mari de zăpadă şi a vântului puternic din noaptea de 25/26 ianuarie 2012", relevă raportul făcut public vineri seară de Guvern.
Eugen Stan a fost încadrad în mai în 15.12 1990 în Comandamentul truplelor de Jandarmi, el fiind evaluat medical şi psihologic şi fiind declarat apt. Până în 20 august 2010 şi-a desfăşurat activitatea în domenii precum trnasmisiuni, transport auto şi pază instituţională.
În 2010 a fost mutat la cerere de la Jandarmerie.
A fost apreciat cu calificativul "bun" în 2007, 2011 şi 2012 şi cu "foarte bun" sau "foarte bine" în ceilalţi ani. În 2007 a fpst sancţionat disciplinar cu mustrare scrisă pentru neglijenţă manifestată în îndeplinirea sarcinilor de serviciu.
În 5 iulie 2012 i s-a acordat prin decret prezidenţial Medalia "Bărbăţie şi credinţă" clasa a III-a la propunerea directorului general al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti "pentru activitatea desfăşurată în scopul ajutării persoanelor rămase blocate în trafic din cauza depunerilor mari de zăpadă şi a vântului puternic din noaptea de 25/26 ianuarie 2012".
Judecătoria Sectorului 6 a dispus marţi arestarea preventivă pentru 30 de zile a poliţistului Eugen Stan, acuzat că ar fi agresat sexual doi copii într-un bloc din cartierul bucureştean Drumul Taberei.
Eugen Stan a fost reţinut luni de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, el fiind acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de agresiune sexuală asupra unor minori.
"La data de 08.01.2018, procurori criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore faţă de inculpatul S.E. sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de agresiune sexuală", anunţă Parchetul Tribunalului Bucureşti.
Conform sursei citate, "în ziua de 05.01.2018, în intervalul orar 10:10-10:55, în incinta unui bloc din sectorul 6 - în lift şi pe palierul etajului 8 - inculpatul S. E. a pupat-o pe obraji, pe gură şi în zona abdominală şi i-a pus mâna în zonele intime persoanei vătămate, minoră, în vârstă de 5 ani şi l-a pupat pe obraji pe minorul în vârstă de 9 ani".
Bărbatul a fost prins de poliţişti luni dimineaţă. Agresorul este poliţist în cadrul Brigăzii Rutiere a Capitalei, iar la audieri a recunoscut faptele. El ar fi fost recunoscut de către colegii săi, care l-au denunţat duminică după-amiază.
Poliţistul se numeşte Eugen Stan şi lucrează de 10 ani în Brigada Rutieră, fiind transferat de la Jandarmerie pe un post de şofer al unui şef din Poliţie, este căsătorit şi are doi copii.
Anul trecut ar fi încercat să violeze o femeie, iar în 2012 ar fi abuzat sexual o fetiţă, tot în Sectorul 6 al Capitalei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Sociolog: Pare că George Simion și Călin Georgescu nu au o relație bună
Vladimir Ionaș, sociolog Avangarde, a afirmat joi, ca strategia lui George Simion de a nu se prezenta la dezbateri inain ...
-
SUA, din nou o putere mondială sub Trump: investiții fără precedent din întreaga lume într-o industrie în plină dezvoltare
Deși au trecut 100 de zile din cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump, piața criptomonedelor ramane extrem de sensi ...
-
Un robot umanoid „s-a trezit" şi a devenit incontrolabil îngrozind inginerii într-o fabrică din China VIDEO
În China, un videoclip care circula pe retelele sociale arata un robot umanoid al companiei Unitree luptandu-se ag ...
-
Descoperirea secolului: experimentul DUNE, ascuns sub pământ. De ce există lumea
Teoriile actuale ale astronomiei nu pot explica de ce a aparut lumea, planetele, stelele și galaxiile. Dar acum oamenii ...
-
Au furat un ditamai avionul comercial: hoții nu au mai fost văzuți de atunci, nici aeronava sau orice resturi ale acesteia. Lista celor mai bizare furturi
Unele dintre cele mai bizare furturi din lume au devenit celebre tocmai datorita naturii lor neașteptate. Daca majoritat ...
-
A fost creat primul tabel periodic al algoritmilor de inteligență artificială, după modelul Mendeleev
MIT propune un „tabel periodic" al algoritmilor de inteligența artificiala. Daca in liceu am invațat sa ordonam at ...
-
Terifiantul "sindrom al capului căzut": Boala generată de statul cu ochii în telefon. Un caz extrem șochează până și medicii
Medicii japonezi au relatat un caz extrem de rar și alarmant: un barbat in varsta de 25 de ani a ajuns in imposibilitate ...
-
Aplicația care te lasă fără bani în câteva secunde. Nu o descărca niciodată pe telefon
O femeie din Deva a cazut victima unei escrocherii cibernetice de proporții, dupa ce a fost convinsa sa instaleze o apli ...
-
O erupție solară lovește Pământul: Semnalele radio, întrerupte în Europa și Asia. Urmează zile critice
Pe 14 mai 2025, o erupție solara extrem de puternica, de clasa X2.7, a fost emisa de Soare dintr-o noua regiune activa d ...
-
Manelistul Jador a fost prins drogat la volan: A ieșit pozitiv la opiacee
Cantaretul de manele Jador a fost oprit, miercuri seara, de politistii din Bucuresti pe o strada din Sectorul 5, iar tes ...
-
Un scandal de corupție bubuie la NATO: Mai multe persoane arestate într-o anchetă internațională
Mai multe persoane au fost arestate in cadrul unei vaste anchete anticoruptie care implica o agentie NATO ce se ocupa de ...
-
Sfaturi pentru închirierea unui cabinet psihologic
Poate ești in prima ta zi de practica sau ai ani de experiența, alegerea unui cabinet psihologic nu este doar o chestiun ...
-
O furtună solară masivă provoacă pene de curent la nivel mondial. Experții avertizează că ce este mai rău urmează să vină
Soarele a dezlanțuit cea mai puternica erupție solara a anului. Furtuna de radiații provocata de erupția solara de marți ...
-
Falimentul bate la usa României: BNR anunta ca datoria externă a ajuns la cote alarmante si riscam si incapacitate de plata
BNR a transmis datele despre contul curent al balanței de plați a Romaniei, care a inregistrat un deficit de 7,656 milia ...
-
Un român a furat statui din cimitirele din toată Germania. Prejudiciul se ridică la 600.000 de euro
Un cetațean roman de 36 de ani este suspectat pentru furtul unor decorațiuni funerare in valoare de aproximativ 600.000 ...
-
CJUE - Lovitură dură pentru Ursula von der Leyen în scandalul vaccinurilor COVID: Comisia a ascuns ilegal SMS-urile cu Pfizer
Instanța suprema a UE a anulat decizia Comisiei de a refuza ziarului New York Times accesul la mesajele schimbate intre ...
-
Premieră națională: femeile din politică, administrație și afaceri, pentru prima dată la aceeași masă de dialog constructiv
Summitul „Femei pentru o societate mai buna - De la voce la putere", organizat de Women for a Better Society la Se ...
-
Camerele de bord interzise în tot mai multe țări europene. Turiștii riscă amenzi de până la 25.000 de euro
Portugalia s-a alaturat recent Elveției, Austriei și Luxemburgului in interzicerea totala a camerelor de bord, invocand ...
-
O descoperire uriasa despre legatura mamă - făt. Dovada stiintifică a relatiei indestructibile ce ramane după naștere
Cand mamele sunt insarcinate, celulele bebelușului migreaza in sangele lor și apoi se invart inapoi in bebeluș, se numeș ...
-
Un selfie ar putea oferi mai multe informații despre sănătatea ta decât un set întreg de analize, grație unui nou algoritm AI
O echipa de oameni de știința de la centrul de cercetare Mass General Brigham, SUA, a creat un algoritm de inteligența a ...
-
Descoperire revoluționară: Blocarea morții celulare deschide calea spre tratarea bolilor neurodegenerative, inclusiv Parkinson și Alzheimer
O echipa de cercetatori de la Institutul de Cercetare Medicala Walter and Eliza Hall (WEHI), inclusiv experți de la Cent ...
-
Marian Munteanu tine neapărat sa ne convingă că satul românesc de odinioară mai există in "noi înșine"!
Pe 14 mai 2025, la sala Dalles din Capitala, are loc o lansare de carte mai putin obisnuita. In sensul ca autorul "coboa ...
-
Rusia este responsabilă pentru doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines, a decis o instanță ONU
Consiliul Aviației al ONU a decis luni ca Rusia este responsabila pentru doborarea unui avion malaysian deasupra Ucraine ...
-
NASA dezvăluie cel mai mare șoc geomagnetic din ultimii 20 de ani: Pericol uriaș pentru omenire
Agenția spațiala americana NASA a dezvaluit cum o furtuna geomagnetica puternica denumita Gannon, un eveniment din clasa ...
-
China vine cu un răspuns pentru Windows 11 și macOS. Huawei lansează sistemul de operare HarmonyOS pentru PC: ce știe să facă
Huawei accelereaza procesul de desprindere de ecosistemele tehnologice vestice și face un pas major in aceasta direcție: ...
-
Alchimie modernă: Aur din plumb, în inima acceleratorului CERN. In curand metalul pretios va deveni la fel de banal precum otelul
Timp de secole, alchimiștii au visat sa transforme plumbul, un metal banal și ieftin, in prețiosul aur. O legenda, un mi ...
-
TOP 5 greșeli de evitat când joci la cazinouri online
Jocurile de noroc la cazinourile online pot reprezenta o modalitate accesibila de distracție. Însa, fara o abordar ...
-
Halucinațiile AI devin din ce în ce mai grave. Și nu, nu vor dispărea prea curând
Deși OpenAI, Google și alți giganți tehnologici au lansat in ultimele luni actualizari menite sa imbunatațeasca capacita ...
-
Scandalul achiziției de vaccinuri - Ursula von der Leyen poate suferi "o rușine majoră" în problema SMS-urilor ascunse
Moștenirea Ursulei von der Leyen in calitate de președinte al Comisiei Europene se va confrunta cu o provocare uriașa sa ...
-
Blocaj la CNPP: Taloanele de pensie pentru luna mai lipsesc din conturi; e panică printre vârstnici
Pensionarii din Romania care iși verifica lunar talonul de pensie electronic in contul online de pe portalul CNPP au con ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu