Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Alina Gorghiu, pe urmele Miței Baston

Postat la: 01.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pe zi ce trece se constată că liderul PNL, Alina Gorghiu, se comportă în spaţiul public asemeni unor personaje din operele lui Ion Luca Caragiale. Iar evenimentele din ultima vremea ne-au demonstrat că Alina Gorghiu se regăseşte cel mai bine în pielea Miței Baston din piesa "D'ale carnavalului" apărută la 8 aprilie 1885.

Totodată, ultimele declarații ale acesteia ne reamintesc şi de discursul lui Farfuridi, de la adunarea din actul al III-lea al Scrisorii Pierdute:„Iată dar opinia mea. (în suprema luptă cu oboseală care-l biruie.) Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele... esenţiale... Din această dilemă nu puteţi ieşi... Am zis!".

În toamna anului trecut, printr-un compromis politic între PNL şi PSD, s-a adoptat legea care permite votul prin corespondenţă doar pentru alegerile parlamentare, nu şi pentru cele prezidenţiale şi doar cu condiţia ca românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării să se înscrie într-un Registru Electoral, în perioada de pre-campanie. În noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea, Administraţia Prezidenţială precizând că acest "act normativ este unul aşteptat de întreaga societate şi asigură premisele respectării dreptului fundamental la vot pentru toţi românii".

Legea prevede obligaţia cetăţeanului cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate de a se înscrie în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă printr-o cerere depusă în acest sens începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile parlamentare şi până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale.

Recent, Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că doar un număr de 3.613 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 2.913 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 700 au optat pentru votul în secţiile de votare. Fostul preşedinte Traian Băsescu a reacționat imediat declarând că legea votului prin corespondenţă va fi, cel mai probabil, un eşec şi a cerut Guvernului să recurgă la înfiinţarea unui număr mai mare de secţii de votare pentru diaspora -1.500-2.000.

Imediat, ideea a fost susţinută şi de liberali, care prin vocea nervoasei și agitatei Alinei Gorghiu au anunţat adoptarea unei rezoluţii prin care solicită Guvernului să emită o ordonanţă prin care să crească numărul secţiilor de votare din diasporă şi prin care să fie introdusă posibilitatea ca solicitarea de înregistrare pentru a vota prin corespondenţă să fie transmisă şi online. Practic, după ce au iniţiat Legea votului prin corespondenţă, şi au votat-o cu ambele mâini, liberali acum cer imperios modificarea ei, prin OUG, pe motiv de PSD şi de prea puţini români înscrişi pe liste pentru votul prin corespondenţă.

De ce, numai Alina Gorghiu ştie, iar logica ei este greu de înţeles. Dar, premierul Dacian Cioloş, asemenei lui Nae Girimea din "D'ale carnavalului", s-a conformat imediat, și a declarat după anunţul Alinei Gorghiu că îşi propune ca ordonanţa de urgenţă privind votul în diasporă să fie pusă în consultare publică până la sfârşitul lunii august, pentru că ''aşa cum sunt formulate lucrurile în momentul de faţă, cu acest număr foarte mic înscris în Registrul Electoral riscăm să avem restricţii mai mari decât în anii trecuţi pentru votul din străinătate".

Însă, atât Cioloş cât şi Gorghiu n-au spus că toată agitaţia lor este praf în ochii opiniei publice şi a românilor pentru simplul faptul că indiferent câţi români din străinătate vor vota, ei nu pot alege decât patru deputaţi şi doi senatori. Aşa că în trăsura circului politic de la noi s-au mai îmbarcat doi acrobaţi; Alina Gorghiu şi Dacian Cioloş, iar hăţurile sunt în continuare în mâinile preşedintelui Klaus Iohannis!

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE