Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Cum a girat Academia Română dezastrul din Delta Dunării

Postat la: 08.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Scandalul mitei de un milion de euro date lui Bogdan Olteanu de către Sorin Ovidiu Vântu pentru că Liviu Mihaiu să ajungă guvernatorul Deltei Dunării nu a scos încă la iveală implicarea directă a Academiei Române în acest caz.

Potrivit articolului 4 al Legii nr.82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării": „Guvernatorul şi membrii Consiliului ştiinţific sunt numiţi de Guvern, la propunerea Ministerului Apelor, Pădurilor şi Protecţiei Mediului, cu avizul prefectului judeţului Tulcea şi al Academiei Române". Ca atare, numirea oricărui guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) trebuia să aibă avizul Academiei Române.

Însă, surprinzător, în ultimii zece ani, mai multe personaje controversate impuse pe criterii politice, fără să aibă habar de problemele Deltei Dunării, au ajuns guvernatori ai ARBDD. Astfel, la şefie ARBDD a ajuns în 2005 patronul unei firme de salubritate din Tulcea- liberalul Paul Cononov, acuzat de CNSAS de colaborare cu Securitatea. El a fost recrutat de Inspectoratul Judeţean de Securitate Tulcea, Serviciul 1, în anul 1984, sub numele conspirativ "Răzvan" cu misiunea de a da note informative despre discuţiile colegiilor de muncă de la Asociaţia Economică Cooperatistă de Stat (AECS) Tulcea, în special cele purtate în pauza de masă, conversaţii care reflectau starea de nemulţumire faţă de greutăţile vieţii din timpul regimului comunist.

Cu toate acestea, Academia Română şi-a dat acordul pentru numirea lui Cononov la şefia ARBDD. Ulterior, în septembrie 2008, Cononov a fost schimbat de omul lui Vântu- Liviu Mihaiu, care habar nu avea de managementul Deltei Dunării, dar, după câteva luni şi acesta a fost înlocuit de către omul PDL-Viorica Bâscă. Aceasta a avut o singură calitate: era garantată şi susţinută de PDL. După Bâşcă a venit un inginer silvic- Edward Bratfanov, care avea o firmă de vândut haine vechi în Tulcea, ce a fost schimbat de PSD cu un inginer de Transporturi- Lucian Eduard Simion.

Acum destinele ARBDD sunt dirijate de către Grigore Baboianu care, ani la rând, fie că a fost director tehnic sau ştiinţific, a fost în spetele celor care au fost guvernatori. Dar, dacă Academia Română îşi respecta blazonul academic, niciunul dintre aceşti guvernatori nu ar fi ajuns la butoanele ARBDD pentru simplul fapt că nu îndeplineau condiţiile de pregătire profesională pentru un asemenea post. Însă, Academia Română s-a compromis în mocirla politică şi, totodată, s-a implicat în jocurile politice, girând dezastrul managerial care a pus stăpânire pe ARBDD în ultimii zece ani.

Mai mult, Academia Română a acceptat fără comentarii şi manevra diabolică a fostului ministru al Mediului- Sulfina Barbu, care a decis ca avizul Consiliului Ştiinţific la numirea guvernatorului ARBDD să nu mai fie unul obligatoriu, ci doar consultativ. Practic, Academia Română a girat direct amatorismul managerial de la ARBDD impus de clasa politică, şi, astfel, s-a demonstrat că înaltul for academic a devenit o anexă a partidelor politice ajunse la guvernare.

Ion Teleanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE