Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












E doar huliganism mediatic sau se reediteaza diversiunea Sunday Times?

Postat la: 12.08.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Sincer, ma asteptam ca cele cateva organizatii din Romania, care pretind ca se lupta pentru libertatea presei, sa reactioneze. Impreuna cu organizatiile jurnalistilor, profesionale sau sindicale, daca ele mai exista. Si, fie direct, fie prin intermendiul partenerilor lor internationali, sa faca toate eforturile pentru sanctionarea morala a televiziunii Sky News. Cea care a montat una dintre cele mai oribile diversiuni impotriva Romaniei.

Dar, in mod surprinzator, aceste organizatii tac. Tac si nu fac. Ceea ce ma pune in situatia sa ma gandesc daca diversiunea montata de Stuart Ramsay si sustinuta de una dintre cele mai importante televiziuni de stiri din Marea Britanie este un simplu caz flagrant de huliganism de presa. Sau daca este mult mai mult. Romania, atat inainte de Brexit, cat si dupa Brexit, este, din motive care imi scapa, o tinta a propagandei negre din Marea Britanie. Despre romanii care muncesc acolo, dar si despre romanii care nu muncesc si stau cu mana intinsa s-au scris in presa si s-au difuzat pe canalele de televiziune multe porcarii. Mult prea multe lucruri neadevarate. Atat de multe, incat este clar ca ele fac parte dintr-o actiune concertata de propaganda neagra.

In acest fel, Romania are, in prezent, o dubla calitate in raport cu Regatul Unit al Marii Britanii. Pe de o parte, este cel mai important aliat NATO, care este si membru al Uniunii Europene, din sud-estul Europei si, implicit, este un aliat important al Marii Britanii pe teatrele de razboi si nu numai, dar, in acelasi timp, Romania reprezinta si un stat care ii creeaza Londrei batai de cap. Cel mai vizibil motiv sunt emigrantii. Este adevarat, una dintre destinatiile importante ale romanilor care au plecat in Vest, pentru a-si vinde forta de munca si pentru a trai mai bine, este Marea Britanie. Si este adevarat si faptul ca, in iuresul acestei migratii, s-au inscris si un numar de romani, in general romi, care au plecat nu pentru a munci, ci pentru a sta cu mana intinsa. Si unii si altii deranjeaza. Primii, pentru ca fac concurenta, pe piata muncii, cetatenilor britanici. Iar a doua categorie, pentru ca reprezinta un balast nedorit in nicio tara. Ca sa nu mai discutam si despre faptul ca unii, e adevarat, nu foarte multi, savarsesc si infractiuni.

Dar de la aceasta realitate pana la modul in care ea este prezentata apocaliptic in presa scrisa, audiovizuala si electronica din Marea Britanie, este o mare diferenta. Este exact diferenta dintre o simpla relatare jurnalistica, o campanie propagandistica sau un huliganism mediatic. In iuresul bataliei pentru Brexit, in care s-au angajat nu numai personalitati politice, nu numai simpli cetateni, nu numai organizatii ale societatii civile, ci si numerosi jurnalisti, linia rosie a fost trecuta cu usurinta. Iar ceea ce, in trecut, pareau a fi exceptii, acum, mai recent, devine fenomen.

Poate ca situatia este si mai complicata decat atat. Poate ca Dan Mihalache, ambasadorul Romaniei la Londra, are dreptate atunci cand ia in calcul chiar si ipoteza unui joc geostaretgic. In conditiile in care Turcia se deplaseaza vizibil catre Moscova, indepartandu-se, la fel de vizibil, de orbita NATO, intreg echilibrul geostrategic din flancul sud-estic al Aliantei isi schimba configuratia. Cu cat Turcia devine, din pacate, mai nesigura, cu atat mai important poate fi rolul jucat de Romania. Numai ca, intotdeauna in istorie, Marea Britanie a fost si ea prezenta la masa geostrategica din aceasta parte a lumii. Si poate este lipsit de inters sa ne imaginam ca Romania ar putea sa incurce Marea Britanie. Scoaterea din joc a Romaniei sau diminuarea marjei de joc a Bucurestiului ar putea intra in sfera de interes a Londrei. Ceea ce inseamna, nici mai mult, nici mai putin, ca nu este deloc exclus ca aceasta campanie concertata, escaladata in ultimii ani, avandu-i drept tinta pe romani si implicit Romania si utilizand instrumentul mass-media, sa faca parte dintr-un plan mai amplu si bine pus la punct.

Altfel este destul de greu de explicat cum a fost posibil ca un ziarist celebru in lumea intreaga, de talia lui Stuart Ramsay, sa comita o infractiune de presa atat de flagranta si de o asemenea amploare, iar postul de televiziune Sky News, nu mai putin celebru, sa il incurajeze si sa il sustina. Si mai mult chiar, cum ar fi altfel posibil ca acelasi Ramsay, prins practic intr-un dezonorant flagrant de catre Parchetul antimafia din Romania, sa persifleze, pe contul sau de Twitter, tara noastra intr-o asemenea maniera.

Si daca asa stau lucrurile, cum as putea oare sa nu regret faptul ca un procuror de talia lui Daniel Horodniceanu nu a existat la butoane si in urma cu cativa ani, cand una dintre cele mai proeminente personalitati ale Romaniei, jucator de prim rand in Parlamentul European, a fost, la randul ei, victima unei inscenari jurnalistice. O inscenare facuta de Sunday Times, prin utilizarea unor filme contrafacute si a unor provocari evidente, careia i-au cazut victime si alti parlamentari UE, pe langa domnul Adrian Severin.

Poate ca usurinta cu care, atunci, Romania a cedat - mai ales in conditiile in care Severin era un adversar politic redutabil al presedintelui Traian Basescu, care inca era stapan pe binom - sa fi incurajat escaladarea, astazi, a unor asemenea acte de propaganda, ostile Romaniei, savarsite prin huliganism mediatic. Poate ca un procuror, atunci, cum este Horodniceau acum, ar fi demantelat facatura Sunday Times, ar fi determinat autoritatile de la Bucuresti sa reactioneze si astfel, pe viitor, Romania ar fi fost ocolita drept tinta unor asemenea facaturi. Obedienta, servilismul si duplicitatea de ieri joaca, astazi, in defavoarea Romaniei. Pentru ca, iata, in mentalul colectiv, a fost creat un precedent. Daca un om politic de talia lui Adrian Severin s-a pretat, vezi Doamne, sa isi vanda votul in schimbul unor bani, fapt sustinut de procurorii de la Bucuresti si confirmat printr-o prima sentinta judecatoreasca, atunci ar fi posibil, nu-i asa, si existenta, pe teritoriul Romaniei, a unor bande active de traficanti de armament letal in beneficiul organizatiilor teroriste. Iata unde se poate ajunge, daca ai cedat o data de dragul de a te debarasa de o voce analitica si critica.

Sorin Rosca Stanescu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE